Przejdź do treści

Demencja dotyczy tylko seniorów? Zadbaj o swój mózg już teraz. Sprawdź, co radzi lekarka Magdalena Jutrzenka

seniorzy siedzą na ławce
zdjęcie: iStockphoto.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Jeśli jesteś młodą kobietą, to pewnie o demencji nie myślisz. W końcu kojarzy nam się ona z osobami starszymi. Jednak o mózg należy dbać przez całe życie. To centrum dowodzenia i zarządzania naszym organizmem. Wiek jest największym czynnikiem ryzyka w przypadku demencji, ale są rzeczy, które wszyscy możemy zrobić, aby zmniejszyć ryzyko chorób mózgu. To przede wszystkim zdrowe odżywianie i utrzymanie aktywności ciała i umysłu.

Magdalena Jutrzenka, znana również jako Lekarka na roślinach, jest rezydentką pediatrii i entuzjastką diety roślinnej. Na swoim profilu na Instagramie zajęła się tematem wpływu diety na demencję. Jak się okazuje, ma ona ogromne znaczenie, a Światowa Organizacja Zdrowia przypomina: o profilaktyce należy pamiętać przez całe życie. Zatem, co powinnyśmy wiedzieć, aby ustrzec się przed chorobą wieku starczego?

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

@who wydało nowy przewodnik profilaktyki demencji, z którym warto się zapoznać chociażby dlatego, że już dzisiaj otępienie dotyczy globalnie niemal 50 mln osób, a szacuje się, że liczba ta może się POTROIĆ do 2050 roku. Wg raportu komisji Komisji The Lancet ds. Demencji z 2017 roku jednej trzeciej przypadków chorób otępiennych jesteśmy w stanie przeciwdziałać poprzez zmianę stylu życia, czyli między innymi dietę i aktywność fizyczną. Jak podpowiada WHO – co jest dobre dla serca, dobre jest i dla mózgu. Czynniki ryzyka demencji to m.in. wysoki poziom cholesterolu, wysokie ciśnienie tętnicze, cukrzyca, nadwaga, palenie tytoniu, spożywanie alkoholu, brak aktywności fizycznej, izolacja społeczna, problemy z słuchem, depresja. Światowa Organizacja Zdrowia w swoim przewodniku, jako profilaktykę demencji rekomenduje dietę śródziemnomorską bazującą na warzywach, owocach, warzywach strączkowych, orzechach, produktach pełnoziarnistych, a więc dietę zbliżoną do roślinnej z ograniczeniem produktów odzwierzęcych do minimum.Nowe rekomendacje zakładają: ?spożywanie co najmniej 400 g warzyw i owoców dziennie. ?zwracają uwagę na znacznie ograniczenia cukru dodanego w diecie do 10%dziennego zapotrzebowania na energię. Przy diecie o wartości energetycznej 2000 kalorii oznacza to nie więcej niż 10-12 łyżeczek cukru. WHO podkreśla jednak, że przy ograniczeniu cukru dodanego do 5% możemy czerpać dodatkowe korzyści zdrowotne. Czyli 5-6 łyżeczek cukru dziennie to najbardziej dopuszczalna ilość, jaką powinniśmy spożywać.Raport przypomina, że przetworzone produkty określane jako niesłodzone, jak soki są również źródłem tzw.cukru dodanego. Ponadto wiele produktów słodzonych jest syropami, miodem, sokami z owoców – to również jest cukier dodany. ?Energia ze spożywanych tłuszczów powinna być ograniczona do 30%dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Ważne, aby przeważały tłuszcze nienasycone (głównie pochodzenia roślinnego) nad nasyconymi oraz tłuszczami trans (pochodzenia zwierzęcego, ale też z oleju kokosowego czy palmowego, które są składnikiem wielu produktów przetworzonych). ???Ciąg dalszy w komentarzu???

Post udostępniony przez Magdalena Jutrzenka (@lekarka_na_roslinach)

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł

Demencja

Demencja to jeden z głównych problemów zdrowia psychicznego w wieku starczym. Polega na spadku wydolności czynności poznawczych: słabszym poznawaniu i rozumieniu otoczenia, i obniżeniu sprawności umysłowej. Tym zmianom mogą towarzyszyć również dolegliwości psychiczne i emocjonalne, takie jak: depresja, agresja, pobudzenia i apatia.

U chorego stopniowo pojawiają się problemy z funkcjami pamięci, liczeniem, mówieniem oraz wyrażaniem emocji. W początkowym stadium choroby objawy są prawie niedostrzegalne i rozpoczynają się od pojedynczych epizodów zapominania, dezorientacji czy postrzegania czasu. Niestety nasilają się one z wiekiem, a leczenie opiera się jedynie na minimalizowaniu skutków ubocznych. Wraz z rozwojem demencji dochodzi do jej przekształcenia w chorobę Alzheimera.

Czynniki ryzyka demencji to m.in. wysoki poziom cholesterolu, wysokie ciśnienie tętnicze, cukrzyca, nadwaga, palenie tytoniu, spożywanie alkoholu, brak aktywności fizycznej, izolacja społeczna, problemy z słuchem, depresja.

pisze dietetyczka Magdalena Jutrzenka

Demencja a dieta

Z badań wynika, że dieta ma ogromne znaczenie dla rozwoju oraz zachowania do późnej starości dobrej kondycji szarych komórek. Światowa Organizacja Zdrowia jako profilaktykę demencji rekomenduje dietę śródziemnomorską bazującą na warzywach, owocach, warzywach strączkowych, orzechach, produktach pełnoziarnistych, a więc dietę zbliżoną do roślinnej z ograniczeniem produktów odzwierzęcych do minimum. Co postulują nowe rekomendacje?

- spożywanie co najmniej 400 g warzyw i owoców dziennie,
- ograniczenia cukru dodanego w diecie do 10 proc. dziennego zapotrzebowania na energię. Przy diecie o wartości energetycznej 2000 kalorii oznacza to nie więcej niż 10-12 łyżeczek cukru. WHO podkreśla jednak, że przy ograniczeniu cukru dodanego do 5 proc. możemy czerpać dodatkowe korzyści zdrowotne. Czyli 5-6 łyżeczek cukru dziennie to najbardziej dopuszczalna ilość, jaką powinniśmy spożywać. Raport przypomina, że przetworzone produkty określane jako niesłodzone czyli m.in. soki są również źródłem tzw. cukru dodanego. Ponadto wiele produktów słodzonych jest syropami, miodem, sokami z owoców – to również jest cukier dodany,
- energia ze spożywanych tłuszczów powinna być ograniczona do 30 proc. dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Ważne, aby przeważały tłuszcze nienasycone (głównie pochodzenia roślinnego) nad nasyconymi oraz tłuszczami trans (pochodzenia zwierzęcego, ale też z oleju kokosowego czy palmowego, które są składnikiem wielu produktów przetworzonych)
- ograniczenie spożycia soli do 5 g/dzień ( ok. łyżeczka) - zaleca się sól jodowaną.

napisała Lekarka na roślinach

Demografia podpowiada nam, że obecność seniorów w społeczeństwie będzie się tylko zwiększać. Działania na rzecz osób starszych będą dotyczyć coraz większej liczby osób, którzy będą mieli starzejących się bliskich. Pamiętaj więc o diecie, zadbaj o siebie i bliskich. 

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Twój mózg też chce dobrze zjeść! Czego nie może zabraknąć w diecie dla mózgu?

7 zdrowotnych właściwości imbiru. Poznaj jego wielką moc!

"Halo! Jelita? Dzwoni mózg". Emilia Cesarek wyjaśnia, jakie nawyki żywieniowe szkodzą i im, i mózgowi

„Halo! Jelita? Dzwoni mózg”. Emilia Cesarek wyjaśnia, jakie nawyki żywieniowe szkodzą i jelitom, i mózgowi

Ewa Wojciechowska

Less Stress From Plants, czyli suplementacja dla wszystkich, którzy chcą naturalnie zadbać o swój układ nerwowy. Przetestowałam!

kawa

Kawa z kakao – najlepszy dopalacz dla mózgu

Jak pić więcej wody? Swoje sposoby na to, żeby nie zapomnieć o nawadnianiu organizmu, zdradza Agnieszka Pocztarska zdradza Agnieszka Pocztarska

Jak pić więcej wody? Swoje sposoby na to, żeby nie zapomnieć o nawadnianiu organizmu, zdradza Agnieszka Pocztarska

zielone warzywa

Co i w jakiej ilości jeść, żeby nasz mózg lepiej funkcjonował? Psychodietetyk Michał Choroszyński wyjaśnia podstawy diety MIND

Jedzenie dobre dla mózgu

Lecytyna sojowa (E322) - czym jest i gdzie się ją stosuje?

Lecytyna sojowa (E322) – czym jest i gdzie się ją stosuje?

Problemy ze skupieniem

Nie możesz się skupić? Odpowiedź na pytanie „dlaczego?” możesz znaleźć na talerzu

Spożywcze wampiry energetyczne

Spożywcze wampiry energetyczne. 6 produktów, przez które będziesz się czuć jeszcze bardziej zmęczona

Pamięć decyduje o tym, co zjemy

Pamięć decyduje o tym, co zjemy. Tłumaczymy, dlaczego tak się dzieje

pizza

6 produktów najgorszych dla mózgu

Soki z warzyw i owoców korzystnie wpływają na mózg

Sok pomarańczowy a demencja. Najnowsze badania z Bostonu a opinia dietetyka

pączek

Co cukier robi z twoim mózgiem? Nie będziesz zadowolona

Czekolada poprawia koncentrację, obniża stres i ciśnienie krwi

Czekolada poprawia koncentrację. Ale nie każda

Kobieta w kapeluszu i kręconych włosach stoi na targu,patrzy się na nas,, w jednej ręce ma kubek z pomidorami, w drugiej trzyma jednego pomidora zakrywając sobie nim oko

Dieta na lepszą pamięć i koncentrację. Co powinno znaleźć się w naszym menu? Wymieniają dietetycy

istockphoto.com

Chcesz wspomóc swoją pamięć i koncentrację? Sięgnij po… przekąski!

Po co urozmaicać dietę?

Po co urozmaicać dietę?

Brak energii, zły nastrój? Przyczyna może być prozaiczna

Dopadł cię energetyczny zjazd? Poznaj 6 produktów, z którymi wygrasz ze zmęczeniem

Przepis na witaminowe koktajle usprawniające pracę mózgu

Masz problemy z koncentracją? Łatwo wpadasz w złość? Zastanów się, czy wystarczająco dużo pijesz. Wody oczywiście!

Potrzebujesz wzmocnienia dla intelektu? Oto 6 produktów poprawiających pracę mózgu

×