Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny
Koniec lata, a wraz z nim czasem słońce, czasem deszcz… Jak to mówią: licho nie śpi. Jakie licho? Bakterie, wirusy i grzyby. Nie daj się im – poniżej fantastyczna piątka ziół i przypraw, które wspomogą twoją odporność!
Superfoods na odporność
Pod tym dość niewinnym terminem kryją się mikroorganizmy, które poważnie mogą zagrozić naszemu zdrowiu. Zwłaszcza teraz, podczas pandemii wywołanej przez koronawirusa, powinniśmy postarać się o jak najlepsze zabezpieczenie i uszczelnienie naszego układu odpornościowego. Niech nie zwiedzie nas ładna pogoda, niektóre bakterie i grzyby szczególnie upodobały sobie ciepły klimat.
Dlatego stojąc na straży własnego zdrowia, poza prewencją w postaci higieny, nie zapominajmy o prozdrowotnych i immunogennych właściwościach niektórych ziół i przypraw. Poza suplementami diety w postaci kapsułek, sięgnijmy po saszetki przypraw lub na półkę w warzywniaku. Wszystko to jest dosłownie na wyciągnięcie ręki, cały rok. Na naszą uwagę zasługuje piątka powszechnie dostępnych produktów, wspierających układ odpornościowy.
Kurkuma nie tylko na odporność
Nawet jeśli nie jesteś fanką curry, to kurkumę znajdziesz w wielu innych wydaniach i postaciach. Często używa się jej jako barwnika do żywności, a nie dość, że ma piękny pomarańczowo-złoto-żółty kolor, posiada lecznicze moce. Zawarta w niej kurkumina, której strukturę badali polscy chemicy na początku XX w., ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe oraz antyoksydacyjne. Korzystnie działa na układ odpornościowy oraz znajduje zastosowanie w zapobieganiu wystąpienia wrzodów żołądka oraz malarii.
Gorączka? Sięgnij po imbir
Doskonale wzbogaca smak i aromat wszelkich potraw, a dodatkowo może nas postawić na nogi, gdy złapie nas przeziębienie. Powszechnie znane jest jego działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i antyoksydacyjne. Zwalcza m.in. gorączkę i dreszcze. Gdy czujesz, że „coś cię bierze” koniecznie wrzuć do naparu cytrynę, imbir, miód. Dla tych, którym nie przeszkadza jego ostry smak, poleca się shota ze zmiksowanego korzenia imbiru, kurkumy i cytryny. Ta mieszanka może zdziałać cuda.
Pieprz na zapalenie zatok?
Tak powszechnie stosowany i tak niedoceniany. Przypomnij sobie o nim, jeśli zaczynasz mieć problemy z górnymi drogami oddechowymi. Zapalenie zatok, przekrwienie błony śluzowej nosa? Uderz w nie pieprzem. Dzięki wykrztuśnym właściwościom, pomoże ci zwalczyć nadmiar śluzu i flegmy. Dodatkowo, ta znana ostra przyprawa ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.
Czosnek przy stanach zapalnych
Czosnek stosuj jako środek zapobiegawczy i wspomagający leczenie przy stanach zapalnych i zakażeniach wirusowych. Stymuluje on naszą odporność i umacnia cały układ immunologiczny. Sprawdza się w walce z bakteriami, wirusami i grzybami. Strzeżcie się drobnoustroje!
Na przeziębienie trawa cytrynowa
To chyba najmniej znany z naszych „super składników”. Jak wszystkie pozostałe wykazuje działanie przeciwutleniające. Sprawdzi się jako wspomagacz w leczeniu przeziębienia i gorączki, a także przy problemach żołądkowych oraz zapaleniu dróg moczowych.
Źródło: medicaldaily
Podoba Ci się ten artykuł?
Polecamy
Kurkumina: przeciwzapalne źródło mocy
Salmonella i cała rzesza innych groźnych bakterii w mięsie drobiowym z Lidla. „To powinno stanowić wielki alarm”
Sok z kiszonych buraków ma same zalety. Warto go przygotować, zwłaszcza teraz
Ten składnik jest stosowany od wieków! Na co pomaga tran?
się ten artykuł?