Przejdź do treści

Wzdęcia i zaparcia. Masz z nimi problem? Naturoterapeutka wyjaśnia możliwe przyczyny ich występowania

Przyczyny wzdęć i zaparć / istock
Przyczyny wzdęć i zaparć / istock
Podoba Ci
się ten artykuł?

„Jelita to nasz drugi mózg, a ich praca jest niesamowicie ważna dla pracy całego organizmu. Prawidłowe wypróżnienie powinno przebiegać 1-2 razy dziennie bez wysiłku, bólu, dyskomfortu…” – pisze Joanna Brejecka-Pamungkas, naturoterapeutka. Co jednak, jeśli zmagasz się ze wzdęciami i zaparciami? Ekspertka wymienia możliwe przyczyny twoich problemów. 

Główne przyczyny wzdęć i zaparć

Zmagasz się ze wzdęciami i zaparciami? Joanna Brejecka-Pamungkas, naturoterapeutka, na swoim profilu na Instagramie wymienia główne przyczyny wzdęć i zaparć jej pacjentów: 

  • nieprawidłowa dieta dla danej osoby;

    „I jest to bardzo szerokie pojęcie. Niekoniecznie to musi znaczyć, że ktoś jada tylko fast foody i słodycze, które popija colą. Może być to sytuacja, w której osobie często jest zimno, wolno trawi i bazuje w swoim odżywianiu na surowych warzywach, owocach, co jej nie służy. I kolejny przykład, gdy osoba, która 'jest bardzo gorąca’, je dużo pikantnego i ciężkiego, smażonego jedzenia, co jeszcze nasila gorąco i zakłóca procesy trawienne” – wyjaśnia naturopatka.

  • zbyt dużo lub zbyt mało błonnika w diecie;
  • brak prawidłowego nawodnienia organizmu;
  • niedobór kwasu solnego w żołądku;
  • braki enzymów trawiennych;
  • nietolerancje i alergie pokarmowe na wybrane produkty;

    „Najczęściej bywa to cukier, pszenica, nabiał. Ale oczywiście zdarzają się również nietolerancje na cytrynę lub ogórka” – dodaje ekspertka.

  • szybkie jedzenie w biegu, niedokładne gryzienie pokarmu oraz przełykanie powietrza w czasie jedzenia;
  • infekcje grzybiczne i drożdżakowe;
  • infekcje pasożytnicze;
  • zastoje pokarmowe w jelitach – nagromadzone resztki, które kumulują się w organizmie, zaburzając procesy wchłaniania oraz wydalania;
  • zaburzona mikroflora jelitowa, SIBO;
  • zaburzona praca wątroby, niewystarczające wydzielanie żółci;
  • brak lub niewystarczająca aktywność fizyczna;
  • stres, napięcie, które często zaburzają pracę układu nerwowego.

Joanna Brejecka-Pamungkas dodaje, że coraz częściej spotyka pacjentów, którzy w taki właśnie sposób reagują na impulsy stresowe.

„Jeśli układ pokarmowy jest naszym słabszym punktem – wówczas stres, napięcie korelują z pracą układu pokarmowego, nasilając dolegliwości w tym rejonie. Powoduje to zwiększoną fermentację i procesy gnilne, które dają nieprzyjemne efekty trawienne” – dodaje ekspertka.

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń

Joanna Brejecka-Pamungkas

Joanna Brejecka-Pamungkas to dyplomowana naturoterapeutka ze Stanów Zjednoczonych, dietetyczka holistyczna, terapeutka medycyny chińskiej i terapeutka Tuiny pediatrycznej. Ekspertka jest aktywna w mediach społecznościowych. Niedawno wydała książkę „Naturalnie zdrowe dziecko”.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci
się ten artykuł?