Przejdź do treści

Wzdęcia i zaparcia. Masz z nimi problem? Naturoterapeutka wyjaśnia możliwe przyczyny ich występowania

Przyczyny wzdęć i zaparć / istock
Przyczyny wzdęć i zaparć / istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego
Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki
10 mitów na temat cholesterolu, w które nie powinnaś wierzyć
Przewodnik dla kawoszy: jak zrobić sobie drip?
Tofu wcale nie musi być nudne. Podkręcamy kultowy ser!

„Jelita to nasz drugi mózg, a ich praca jest niesamowicie ważna dla pracy całego organizmu. Prawidłowe wypróżnienie powinno przebiegać 1-2 razy dziennie bez wysiłku, bólu, dyskomfortu…” – pisze Joanna Brejecka-Pamungkas, naturoterapeutka. Co jednak, jeśli zmagasz się ze wzdęciami i zaparciami? Ekspertka wymienia możliwe przyczyny twoich problemów. 

Główne przyczyny wzdęć i zaparć

Zmagasz się ze wzdęciami i zaparciami? Joanna Brejecka-Pamungkas, naturoterapeutka, na swoim profilu na Instagramie wymienia główne przyczyny wzdęć i zaparć jej pacjentów: 

  • nieprawidłowa dieta dla danej osoby;

    „I jest to bardzo szerokie pojęcie. Niekoniecznie to musi znaczyć, że ktoś jada tylko fast foody i słodycze, które popija colą. Może być to sytuacja, w której osobie często jest zimno, wolno trawi i bazuje w swoim odżywianiu na surowych warzywach, owocach, co jej nie służy. I kolejny przykład, gdy osoba, która 'jest bardzo gorąca’, je dużo pikantnego i ciężkiego, smażonego jedzenia, co jeszcze nasila gorąco i zakłóca procesy trawienne” – wyjaśnia naturopatka.

  • zbyt dużo lub zbyt mało błonnika w diecie;
  • brak prawidłowego nawodnienia organizmu;
  • niedobór kwasu solnego w żołądku;
  • braki enzymów trawiennych;
  • nietolerancje i alergie pokarmowe na wybrane produkty;

    „Najczęściej bywa to cukier, pszenica, nabiał. Ale oczywiście zdarzają się również nietolerancje na cytrynę lub ogórka” – dodaje ekspertka.

  • szybkie jedzenie w biegu, niedokładne gryzienie pokarmu oraz przełykanie powietrza w czasie jedzenia;
  • infekcje grzybiczne i drożdżakowe;
  • infekcje pasożytnicze;
  • zastoje pokarmowe w jelitach – nagromadzone resztki, które kumulują się w organizmie, zaburzając procesy wchłaniania oraz wydalania;
  • zaburzona mikroflora jelitowa, SIBO;
  • zaburzona praca wątroby, niewystarczające wydzielanie żółci;
  • brak lub niewystarczająca aktywność fizyczna;
  • stres, napięcie, które często zaburzają pracę układu nerwowego.

Joanna Brejecka-Pamungkas dodaje, że coraz częściej spotyka pacjentów, którzy w taki właśnie sposób reagują na impulsy stresowe.

„Jeśli układ pokarmowy jest naszym słabszym punktem – wówczas stres, napięcie korelują z pracą układu pokarmowego, nasilając dolegliwości w tym rejonie. Powoduje to zwiększoną fermentację i procesy gnilne, które dają nieprzyjemne efekty trawienne” – dodaje ekspertka.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

??ZAPARCIA? WZDĘCIA? Czy dotyczą Ciebie? Wiemy już że jelita to nasz drugi mózg i ich praca jest niesamowicie dla pracy naszego całego organizmu. Prawidłowe wypróżnienie powinno przebiegać 1-2 razy dziennie bez wysiłku, bólu, dyskomfortu a stolec powinien być uformowany w kształcie „kiełbaski” 😉 Z jakimi głownie przyczynami wzdęć i zaparć spotykam się w gabinecie: ?nieprawidłowa dieta dla danej osoby. I jest to bardzo szerokie pojęcie, nie koniecznie to musi znaczyć że ktoś jada tylko fast foody i słodycze które popija colą. Może być to sytuacja w której osoba której często jest zimno, wolno trawi bazuje w swoim odżywianiu na surowych warzywach, owocach co jej nie służy. Lub gdy osoba która jest bardzo gorąca je dużo pikantnego i ciężkiego, smażonego jedzenia – co jeszcze nasila gorąco i zakłóca procesy trawienne. ?zbyt dużo lub zbyt mało błonnika w diecie ?brak prawidłowego nawodnienia organizmu ?niedobór kwasu solnego w żołądku ?braki enzymów trawiennych ?nietolerancje i alergie pokarmowe na wybrane produkty: najczęściej bywa to cukier, pszenica, nabiał. Ale oczywiście zdarzają się również nietolerancje na cytrynę lub ogórka ?szybkie jedzenie w biegu, nie dokładne gryzienie pokarmu oraz przełykanie powietrza w czasie jedzenia ?infekcje grzybiczne i drożdżakowe – bardzo częsta przyczyna! ?infekcje pasożytnicze ?zastoje pokarmowe w jelitach – nagromadzone resztki które kumulują się w organizmie zaburzając procesy wchłaniania oraz wydalania. ?zaburzona mikroflora jelitowa, SIBO ?zaburzona praca wątroby, nie wystarczające wydzielanie żółci ?brak lub nie wystarczająca aktywność fizyczna ?stres, napięcie często zaburza pracę układu nerwowego. Coraz częściej spotkam pacjentów którzy w taki właśnie sposób reagują na impulsy stresowe. Jeśli układ pokarmowy jest naszym słabszym punktem – wówczas stres, napięcie koreluje z pracą układu pokarmowego, nasilając dolegliwości w tym rejonie. Co powoduje zwiększoną jest fermentacje, a procesy gnilne się nasilając się dają nieprzyjemne efekty trawienne.

Post udostępniony przez Joanna Brejecka-Pamungkas NH (@joanna_naturalhealing)

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Kobieta je i ogląda film

Joanna Brejecka-Pamungkas

Joanna Brejecka-Pamungkas to dyplomowana naturoterapeutka ze Stanów Zjednoczonych, dietetyczka holistyczna, terapeutka medycyny chińskiej i terapeutka Tuiny pediatrycznej. Ekspertka jest aktywna w mediach społecznościowych. Niedawno wydała książkę „Naturalnie zdrowe dziecko”.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Słodycze dla cukrzyka – jaki typ jest dozwolony? Zdrowe desery i przekąski

Bromelaina – właściwości, wskazania i przeciwwskazania. Na co pomagają tabletki z ananasa?

Anchois – co to, właściwości odżywcze, gdzie kupić, przepisy na dania z anchois

Irena Wielocha/ Fot. Andrzej Wielocha

„Cukrzycę typu II da się opanować dietą. I to była moja najważniejsza broń w tej walce” – pisze Irena Wielocha w swojej książce

Jak zapobiegać stanom zapalnym i jak je zmniejszać, by cieszyć się zdrowiem? Poznaj zasady diety przeciwzapalnej

Napój, sok, nektar czy koktajl? Wyjaśniamy, co będzie najlepszym wyborem

Plan żywieniowy – jak go ułożyć? Co jeść, by zdrowo się odżywiać?

Jak wybrać arbuza, by był idealny? / pexels

Często kupujesz arbuza? Agnieszka Pocztarska podpowiada, którego wybrać, by był idealny

Przyprawa do ziemniaków pieczonych i smażonych – jak zrobić taką bez soli?

„Zbyt niski poziom cholesterolu zwiększa ryzyko nie tylko agresji, ale także choroby afektywnej dwubiegunowej, depresji i samobójstw” – mówi psychodietetyczka Agnieszka Ślusarska-Staniszewska

Dressing do sałatki – jak zrobić dobry sos sałatkowy?

Szybkowar – jak i co można w nim gotować, tabela czasu obróbki

Przetwory z ogórków – przepisy na ogórki kiszone i konserwowe

Wolnowar – co to jest i jaki wybrać? Dania z wolnowaru 

Przepis na "zdrową colę" z TikToka / unsplash

Masz ochotę na „zdrową colę” z TikToka? Lekarze odradzają

Koszerność – co to znaczy? Kuchnia i jedzenie koszerne

Sukraloza – co to jest, szkodliwość. Ile sukralozy można bezpiecznie spożywać?

Pacjentka je zupę

Siostra Bożenna dotkliwie o diecie szpitalnej: „Stan odżywienia 70 proc. pacjentów ulega pogorszeniu podczas hospitalizacji”

Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

Sery dojrzewające – jak się je robi, rodzaje, produkcja. Kto może je jeść?

Rodzaje makaronów w przepisach. Jak ugotować makaron?

lody malinowe

Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia

Maria Nowak-Szabat / archiwum prywatne

Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

Kwas linolowy (omega-6) – występowanie i właściwości. Co różni kwas linolowy od linolenowego?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

×