Wykryto jajka skażone salmonellą. GIS wydał ostrzeżenie
Na jajkach pochodzących z jednej z ferm kur niosek została wykryta salmonella. Wycofano wiele serii produktu. Sprawdź, czy go nie kupiłaś!
GIS ostrzega
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu bakterii Salmonella enteritidis w próbkach wymazów środowiskowych pobranych na fermie kur niosek Przedsiębiorstwa Wielobranżowego Gallus. W związku z tym niektóre partie jajek w wytłaczankach po 6, 10 lub 30 sztuk, dystrybuowanych przez Przedsiębiorstwo Wielobranżowe Gallus, zostały wycofane z obiegu.
Wycofanie dotyczy:
- nr partii: 30.07.2020 (najlepiej spożyć przed 26.08.2020);
- nr partii: 31.07.2020 (najlepiej spożyć przed 27.08.2020);
- nr partii: 01.08.2020 (najlepiej spożyć przed 28.08.2020),
- nr partii: 03.08.2020 (najlepiej spożyć przed 30.08.2020);
- nr partii: 04.08.2020 (najlepiej spożyć przed 31.08.2020);
- nr partii: 05.08.2020 (najlepiej spożyć przed 01.09.2020);
- nr partii: 06.08.2020 (najlepiej spożyć przed 02.09.2020);
- nr partii: 07.08.2020 (najlepiej spożyć przed 03.09.2020);
- nr partii: 08.08.2020 (najlepiej spożyć przed 04.09.2020);
- nr partii: 09.08.2020 (najlepiej spożyć przed 05.09.2020);
- nr partii: 10.08.2020 (najlepiej spożyć przed 06.09.2020);
- nr partii: 11.08.2020 (najlepiej spożyć przed 07.09.2020);
- nr partii: 12.08.2020 (najlepiej spożyć przed 08.09.2020);
- nr partii: 13.08.2020 (najlepiej spożyć przed 09.09.2020);
- nr partii: 14.08.2020 (najlepiej spożyć przed 10.09.2020);
- nr partii: 15.08.2020 (najlepiej spożyć przed 11.09.2020);
- nr partii: 16.08.2020 (najlepiej spożyć przed 12.09.2020);
- nr partii: 18.08.2020 (najlepiej spożyć przed 14.09.2020)
- nr partii: 20.08.2020 (najlepiej spożyć przed 16.09.2020).
Jajka wycofane z obiegu mają oznaczenie na skorupce o treści „1PL 30261302 W-WYBIEG”.
Co to oznacza dla konsumentów?
GIS wydał zalecenie dla konsumentów, by nie spożywać jaj z wyżej wymienionych partii, szczególnie na surowo, z uwagi na „potencjalne zagrożenie dla zdrowia”.
GIS poinformował również, że oprócz tego, że zgodnie z oświadczeniem producenta wszystkie wyżej wymienione partie jaj zostały wycofane z obrotu, to dodatkowo stado z kurnika K-16 28 sierpnia 2020 r. zostało poddane ubojowi sanitarnemu.
Salmonella – objawy
Szacuje się, że pierwsze objawy sallmonellowego zatrucia pokarmowego mogą wystąpić już po ośmiu godzinach od spożycia zanieczyszczonego jedzenia lub wody.
Do takich objawów zalicza się:
Bakterie S. Typhi i S. Paratyphi przyjmują na ogół postać nieżytu żołądkowo-jelitowego. Po dostaniu się do organizmu bakterie wędrują do nabłonka jelitowego, gdzie powodują jego stan zapalny. Osoby z obniżoną odpornością narażone są na dalsze konsekwencje w postaci zakażenia ogólnoustrojowego. W takim momencie może dojść do:
- zapalenia nerek
- zapalenia wsierdzia
- zapalenie pęcherzyka żółciowego,
- zapalenie płuc,
- zapalenie kości i stawów,
- zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych.
W najcięższych przypadkach może pojawić się sepsa z niewydolnością wielonarządową.
Zobacz także
„Prawidłowo prowadzony kompostownik w domu nie wydziela nieprzyjemnego zapachu. A po deszczu przyjemnie pachnie ziemią” – mówi Julia Wizowska, autorka książki „Nie śmieci”
„Zmiana, która pozwoliła mi osiągnąć sytość i zmniejszyć ochotę na słodkie”. Dietetyczka o zaletach śniadań białkowo-tłuszczowych
5 zdrowych przekąsek potreningowych. Przygotujesz je w kilka minut, a zapewnią energię na długo
Polecamy
Ostrzeżenie GIS: Salmonella w żółtym serze. Sprawdź, czy nie masz tego produktu w domu
GIS ostrzega przed fatalną pomyłką. Wypicie błędnie oznaczonego napoju niesie poważne ryzyko dla klientów
GIS wykrył Salmonellę w partii mięsa. Ryzyko zatrucia pokarmowego
GIS pilnie wycofuje trzy partie herbat. Powodem przekraczający wszelkie normy poziom pestycydów
się ten artykuł?