Przejdź do treści

Wolnowar – co to jest i jaki wybrać? Dania z wolnowaru 

Wolnowar – co to jest i jaki wybrać? Dania z wolnowaru  Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego
Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki
10 mitów na temat cholesterolu, w które nie powinnaś wierzyć
Przewodnik dla kawoszy: jak zrobić sobie drip?
Tofu wcale nie musi być nudne. Podkręcamy kultowy ser!

Wolnowar to urządzenie kuchenne idealnie wpisujące się w popularną ideę slow food. Przyrządzenie potrawy z jego wykorzystaniem zajmuje co najmniej kilka godzin, w czasie których składniki mają szansę połączyć się, by danie mogło nabrać głębi smaku. Jak działa wolnowar i jakich przepisów można użyć do gotowania w tego typu garnku? 

Co to jest wolnowar i jak działa? 

Wolnowar (ang. slow cooker) jest rodzajem garnka elektrycznego składającego się z wyjmowanego naczynia, w którym przygotowuje się potrawę oraz z zewnętrznej części podgrzewającej to naczynie. Umożliwia powolne gotowanie dań w niskiej temperaturze (do 100°C), a także długotrwałe utrzymywanie ich w cieple.  

Dania z wolnowaru 

W wolnowarze z powodzeniem przyrządzisz przede wszystkim zupy i dania jednogarnkowe na bazie warzyw, mięsa i produktów zbożowych, w tym ryżu czy makaronu. W tym garnku wygodnie możesz ugotować potrawy tradycyjnej polskiej kuchni, takie jak rosół, gulasz, żeberka, bigos czy karkówka. W wolnowarze możesz również przygotować warzywa (np. ziemniaki), a także mięso (np. kurczaka) w całości. Co więcej, niektóre garnki nadają się do przyrządzania ciast. 

 

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Czy warto kupić wolnowar?  

Jak w przypadku większości urządzeń kuchennych, to czy warto je nabyć, zależy przede wszystkim od indywidualnych potrzeb potencjalnego użytkownika sprzętu. Zanim podejmiesz własną decyzję, zastanów się, jak często korzystałabyś z wolnowaru i rozważ podstawowe plusy i minusy tego urządzenia.

Do niewątpliwych zalet wolnowaru należą: 

  • możliwość długotrwałego utrzymywania potrawy w temperaturze optymalnej do spożywania, 
  • ograniczenie czasu poświęcanego na przygotowanie potrawy (po umieszczeniu produktów w wolnowarze nie musisz stale nadzorować procesu gotowania), 
  • jednolite warunki gotowania, które zmniejszają ryzyko np. przypalenia produktu, 
  • możliwość używania garnka w warunkach, gdzie nie ma dostępu do kuchenki i piekarnika (do korzystania z wolnowaru potrzebujesz tylko prądu z gniazdka elektrycznego), 
  • ograniczenie powstawania niektórych szkodliwych dla zdrowia substancji, które wytwarzane są w procesach obróbki termicznej w wysokiej temperaturze (np. akryloamidu).

Wśród minusów związanych z użytkowaniem sprzętu można wymienić: 

  • długi czas potrzebny do przyrządzenia potrawy (zwykle 3-12 godzin) i związana z tym konieczność planowania posiłków z dużym wyprzedzeniem, 
  • duże straty wartości odżywczych (przede wszystkim witamin, m.in. witaminy C i witamin z grupy B) związane z długotrwałym oddziaływaniem ciepła na produkty, 
  • wolnowar nie nadaje się do przygotowania niektórych typów potraw, 
  • dania przygotowane w garnku tego typu mogą wydawać się wodniste – nawet jeśli nie dodajemy do nich dużej ilości płynów (związane jest to z „uwięzieniem” pary wodnej pochodzącej z produktów wewnątrz szczelnie zamykanego urządzenia). 

Choć wydaje się to nieintuicyjne, korzystanie z wolnowaru – pomimo długiego czasu gotowania – nie wiąże się z większym zużyciem energii elektrycznej. Garnki tego typu mają niską moc i produkuje się je z materiałów, które długotrwale utrzymują temperaturę, dlatego ilość prądu potrzebna do przygotowania potrawy jest zwykle niższa niż w przypadku korzystania z tradycyjnej kuchenki elektrycznej. 

 

Dwie kobiety leżą na kocu

Jaki wolnowar wybrać? 

Wolnowary dostępne na rynku różnią się wielkością, materiałami wykonania oraz możliwymi do ustawienia parametrami. Przed zakupem warto rozważyć te podstawowe czynniki związane z funkcjonowaniem urządzenia tak, by najlepiej dopasować je do swoich potrzeb. 

  1. Pojemność. Najmniejsze urządzenia mają pojemność około 2 litrów, największe nawet do 8 litrów. Możesz przyjąć, że na przygotowanie posiłku dla jednej osoby będziesz potrzebować niecałego litra objętości. Duże garnki sprawdzą się w przypadku jednoczesnego gotowania wielu porcji potrawy, jednak zajmują również bardzo dużo miejsca w kuchni. Gotowanie w nich małej ilości potrawy może zwiększać ryzyko przypalenia dania.
  2. Materiał wykonania garnka. Najczęściej są to stal nierdzewna, ceramika lub kamionka. Przed wyborem modelu garnka dowiedz się, czy dane tworzywo nadaje się dodatkowo do wykorzystania w piekarniku i na kuchenkach (jeśli chciałabyś korzystać np. z opcji podpieczenia lub podsmażenia potrawy w tym samym naczyniu).
  3. Dostępne ustawienia parametrów gotowania. Sprawdź, jak precyzyjnie możesz określić temperaturę i czas gotowania. 

 

Faszerowane bataty

Wolnowar – przepisy  

Przepisy na dania jednogarnkowe są najbardziej typowymi do przyrządzania w wolnowarze. Poniżej znajdziesz przepis na wegańskie chilli – na jego przykładzie zobaczysz, jak może wyglądać gotowanie przy wykorzystaniu urządzenia.  

Wegańskie chilli z wolnowaru  

Składniki: 

  • 1 cebula, posiekana, 
  • 3 ząbki czosnku, posiekane lub przeciśnięte przez praskę, 
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie paski, 
  • 3 puszki czerwonej lub czarnej fasoli, odsączonej z zalewy, 
  • 200 ml przecieru pomidorowego, 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 
  • ½ szklanki wody, 
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku (lub więcej, do smaku), 
  • 1/2 łyżeczki soli (lub więcej, do smaku), 
  • 1 łyżka kminu rzymskiego, 
  • 1 łyżeczka oregano, 
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki słodkiej w proszku, 
  • dodatki do podania, np. świeże pieczywo lub ugotowany ryż, pokrojone awokado, pokrojona dymka lub liście kolendry. 

Przygotowanie: 

  1. Wszystkie składniki umieść w wolnowarze i wymieszaj. 
  2. Przykryj przykrywką.
  3. Gotuj na dużej mocy przez 4 godziny lub na niskiej przez 8 godzin. 
  4. Spróbuj i ewentualnie dopraw do smaku. 

 

Bibliografia: 

  1. Haws S. (2018) Using the Convenient Slow Cooker Safely, Food and Nutrition, dostęp z: https://digitalcommons.usu.edu/extension_curall/1906/ 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Słodycze dla cukrzyka – jaki typ jest dozwolony? Zdrowe desery i przekąski

Bromelaina – właściwości, wskazania i przeciwwskazania. Na co pomagają tabletki z ananasa?

"Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny". Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów / istock

„Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny”. Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów

Jak przygotować zupę, która będzie sycąca i dobrze zbilansowana? Magda Gembacka dzieli się swoimi radami / unsplash

Jak przygotować zupę, która będzie sycąca i dobrze zbilansowana? Magda Gembacka dzieli się swoimi radami

Makaron

Popularny makaron wycofany ze sprzedaży. Zawiera niebezpieczne dla zdrowia toksyny

Anchois – co to, właściwości odżywcze, gdzie kupić, przepisy na dania z anchois

Galangal – co to jest, gdzie kupić i jak wykorzystać kłącze popularne w kuchni azjatyckiej?

Mięso z kurczaka

Sprawdzili mięso z supermarketów. Ponad 99 proc. filetów z kurczaka nosi ślady choroby

Irena Wielocha/ Fot. Andrzej Wielocha

„Cukrzycę typu II da się opanować dietą. I to była moja najważniejsza broń w tej walce” – pisze Irena Wielocha w swojej książce

Jak zapobiegać stanom zapalnym i jak je zmniejszać, by cieszyć się zdrowiem? Poznaj zasady diety przeciwzapalnej

Porchetta – czym jest i jak ją przyrządzić?

MOM – mięso oddzielane mechanicznie. Co to jest? Czy to jeść?

Napój, sok, nektar czy koktajl? Wyjaśniamy, co będzie najlepszym wyborem

Polenta – co to jest, jak gotować? Przepis na kaszę kukurydzianą 

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

Mleko acidofilne – co to jest, właściwości, gdzie kupić

Plan żywieniowy – jak go ułożyć? Co jeść, by zdrowo się odżywiać?

Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!

Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to jak, je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to, jak je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Jak wybrać arbuza, by był idealny? / pexels

Często kupujesz arbuza? Agnieszka Pocztarska podpowiada, którego wybrać, by był idealny

Co może się stać, gdy zjesz spleśniałe jedzenie? Sprawdziłyśmy!

Zawsze zapominasz o wyjęciu masła z lodówki? Ten trik ci się spodoba

Przyprawa do ziemniaków pieczonych i smażonych – jak zrobić taką bez soli?

Garnek rzymski – co w nim piec i jak go prawidłowo używać?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×