Wiosną wielu z nas chętnie sięga po to warzywo. Niestety może być toksyczne
Mają wiele właściwości prozdrowotnych, są niskokaloryczne i szybko sycą. Świetnie sprawdzą się jako samodzielna przekąska, ale mogą być także składnikiem wielu potraw. Szparagi wiosną chętnie gościmy na naszych stołach. Byłyby idealne, gdyby nie to, że… to właśnie szparagom lekarskim przypadło niechlubne drugie miejsce w konkursie na najbardziej toksyczną roślinę.
Szparagi: czemu są toksyczne?
Szparagi lekarskie (jadalna odmiana tej rośliny) mogą akumulować szkodliwe substancje z gleby, w której rosną. Mowa o pestycydach, chloranach i metalach ciężkich (takich jak kadm). Jeśli dostarczymy je w większych ilościach do organizmu, mogą negatywnie działać na nerki, wątrobę czy układ oddechowy.
Taką konkluzję przedstawili specjaliści zebrani podczas wydarzenia organizowanego przez Ogród Botaniczny w Hamburgu, którzy uznali szparagi za toksyczne. I dali im drugie niechlubne miejsce w konkursie na najbardziej trującą roślinę. Pierwsze zajęła wisteria (to rodzaj rośliny z rodziny bobowatych, kojarzy się z kuchnią Dalekiego Wschodu).
Czy to znaczy, że nie powinniśmy w ogóle sięgać po te warzywa? Niekonieczne. Warto, aby upewnić się, że korzystamy ze sprawdzonego źródła. Eksperci zalecają, aby szparagi kupować od lokalnych dostawców, którzy stosują naturalne metody uprawy. Najlepiej szparagi kupować w sezonie, czyli od maja do końca czerwca. Wtedy możemy spodziewać się, że pochodzą one z upraw ekologicznych, a nie są sztucznie modyfikowane.
Szparagi: jakie mają właściwości?
Szparagi mają także szerokie właściwości prozdrowotne i są niskokaloryczne. W 100 gramach tego produktu zawarte jest jedynie 18 kcal. Jako że mają dużą zawartość błonnika, sycą na długo. Warto wiedzieć, że częściami jadalnymi szparagów są młode pędy rośliny. Mają one wiele wartości odżywczych:
- wysoką zawartość kwasu foliowego;
- bogactwo witamin, w tym witaminy C, E, witamin z grupy B, witaminy A (beta karotenu);
- obecność makro- i mikroelementów, takich jak na przykład potas, magnez, cynk, miedź;
- zawartość białek takich, jak asparagina czy glutation – pierwsze z nich wpływa na poprawę funkcji nerek, układu krwionośnego, zaś glutation korzystnie wpływa na funkcje wątroby, poprawia profil lipidowy, a także może redukować ryzyko rozwoju nowotworów.
- dbają o prawidłową mikroflorę jelitową.
Szparagi: czy na pewno dla wszystkich?
Mimo licznych korzyści, nie wszyscy powinni sięgać po te warzywa. Szparagi zawierają puryny, które powodują gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Szczególny umiar w ich spożywaniu powinny zachować osoby ze skłonnością do dny moczanowej i kamieni nerkowych. Na te warzywa także powinny uważać osoby mające problemy z perystaltyką jelit, ponieważ szparagi mogą u nich wywołać wzdęcia.
Są osoby, które mają alergię na szparagi. U osób uczulonych może pojawić się nieżyt nosa, pokrzywka, problem z oddychaniem. Wtedy niezwłocznie trzeba sięgnąć po pomoc lekarską!
Źródło: woak.up.poznan.pl
Zobacz także
Jak zacząć uprawiać swoje własne warzywa, nawet jeśli mieszkamy w bloku?
„Warzywa tak samo jak ludzie mają prawo się starzeć” – zauważa Jagna Niedzielska. I odradza pewną popularną metodę ich odświeżania
„Jem warzywa, ale mam po nich rewolucje jelitowe” – znasz to? Dietetyczka wyjaśnia, dlaczego tak się dzieje
Polecamy
Na skórkach cytrusów są toksyczne substancje. Chemiczka: ludzie nie powinni ich jeść
Wygląda jak brokuł, w smaku jest dziką krzyżówką trzech warzyw. Bimi dostępne już w polskich sklepach
Glukozowa Królowa o popularnym napoju: „Nie ma pozytywnych skutków picia tego soku”
Przebadali pomidory z popularnych w Polsce dyskontów. „Mamy do czynienia z 'powracaniem’ w żywności pestycydów wycofanych z UE” – grzmią eksperci
się ten artykuł?