Wegetariańska lasagne. Przepis na pyszne lasagne bez mięsa
Wegetariańska lasagne zdobywa coraz więcej zwolenników wśród osób, które z różnych względów chcą ograniczyć ilość spożywanego mięsa. Jesteśmy pewni, że jak raz spróbujecie naszej lasagne w wersji wege, będziecie do niej wracać regularnie. To nieprawda, że dania bez mięsa są niesmaczne i nijakie. Ten przepis na lasagne wegetariańska jest na to dowodem.
Lasagne wegetariańska – z czego się składa?
Już niejeden mięsożerca prosił nas o przepis na to danie. Najlepiej od razu przygotuj większą ilość i schowaj do zamrażarki albo poczęstuj sąsiadów. Tutaj nie ma żadnego kombinowania z nietypowymi produktami, co mogłoby odstraszyć tradycjonalistów.
Lasagne wegetariańska z naszego przepisu składa się z płatów makaronu, sera, sosu beszamelowego i farszu pomidorowego. Wzbogacają je warzywa klasycznie wykorzystywane w przepisach na lasagne bolognese: cebula, czosnek, marchew i seler naciowy. Wypełnienie dodatkowo wzmocniliśmy akcentem chrupiącym, czyli pieczonym tofu, które w potrawie zastępuje mięso. Do tego aromatyczne przyprawy z papryką wędzoną i oregano na czele. Połączenie tych wszystkich elementów sprawia, że smak lasagne jest głęboki i satysfakcjonujący. Nie będziesz ani trochę żałowała, że to lazania bez mięsa!
Właściwości zdrowotne wegetariańskiej lasagne
Wegetariańską lasagne najlepiej przyrządzić, kiedy będzie w pełni sezon na świeże polskie pomidory. Każde dziecko wie, że pomidory są zdrowe i warto je jeść. Zawierają witaminę C, K, kwas foliowy, B3, B6 i B1. Oprócz tego są bogate w magnez, potas, fosfor, cynk i wapń. Są niskokaloryczne, mają w sobie dużo wody, czyli nawadniają i oczyszczają z toksyn. Regularne spożywanie pomidorów doskonale wpływa na odporność organizmu i zachowanie młodości skóry. Ze względu na wysoką zawartość błonnika warto po nie sięgać, aby unormować procesy trawienne.
Pomidory zawierają likopen, czyli przeciwutleniacz o właściwościach przeciwnowotworowych, chroniących przed zaćmą oraz chorobami serca. W daniach poddawanych obróbce termicznej (takich jak nasza wegetariańska lasagne), ilość likopenu w pomidorach się zwiększa, dzięki czemu zyskują one jeszcze silniejszą moc prozdrowotną.
Wybierz swoją wersję wegetariańskiego lasagne
Nasz przepis na wegetariańskie lasagne wzorowaliśmy na klasycznej wersji lasagne bolognese, w której mięso zastąpiliśmy tofu. Możliwości adaptacji tej receptury do własnych upodobań ogranicza jednak tylko twoja wyobraźnia!
Wegetariańska lasagne ze szpinakiem może być idealną potrawą ułatwiającą włączenie do jadłospisu większe ilości zdrowych warzyw liściastych. Lazanię możesz wzbogacić także innymi dowolnymi warzywami – spróbuj zrobić np. wegetariańską lasagne z bakłażanem lub pieczarkami (wystarczy, że pokrojone warzywa podsmażysz na oleju z dodatkiem soli, a następnie poukładasz na warstwie sosu pomidorowego).
Sos beszamelowy do lasagne możesz przygotować także w wersji niewegańskiej, zastępując napój sojowy mlekiem krowim. Jeśli nie przepadasz za tego rodzaju sosami lub chcesz oszczędzić czas przy przygotowywaniu posiłku, sos możesz także całkowicie pominąć – lasagne bez beszamelu przygotowana z naszego przepisu również smakuje wybornie.
Przepis na wegetariańską lasagne
Składniki na sos pomidorowy:
- ok. 1 kg pomidorów
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża marchewka
- 2 łodygi selera naciowego
- 180 g tofu
- olej rzepakowy do smażenia
- płaska łyżka słodkiej papryki
- pół łyżki papryki wędzonej
- pół łyżeczki suszonych płatków chili
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku
Składniki na sos beszamelowy:
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 300 ml mleka sojowego
- 1,5 łyżki mąki orkiszowej
Dodatkowo:
- 8-10 płatów makaronu lasagne
- ok. 100 g startego sera typu cheddar
- pół pęczka szczypiorku
Przygotowanie:
Zacznij od pokrojenia tofu w bardzo mała kostkę.
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Skrop dwoma łyżkami oleju i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza na czas przygotowywania reszty elementów. Co jakiś czas zamieszaj, aby tofu nie przywarło do dna naczynia.
Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę marchewkę, przez chwilę podsmaż. Następnie wrzuć cienko pokrojony w plastry seler oraz cebulę. Całość przez chwilę podsmaż z solą, a na koniec dodaj czosnek. Pomidory pokrój w nieregularne kawałki i wrzuć do reszty na patelni. Duś warzywa, aż zmiękną, sos odparuje i się zagęści. Na końcu dodaj przyprawy.
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Zetrzyj ser cheddar. Tofu wmieszaj w sos pomidorowy.
Aby przygotować sos beszamelowy, w rondlu rozpuść olej kokosowy, dodaj mąkę i mleko. Gotuj, mieszając, aż sos będzie gęsty, jednolity i lejący się. Na koniec dopraw gałką.
Przygotuj prostokątną formę do pieczenia o wymiarze ok. 20×25 cm. Spód wysmaruj kilkoma łyżkami beszamelu. Następnie połóż makaron. Przykryj sosem pomidorowym,
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
posyp serem, sosem beszamelowym i przykryj makaron. Taki proces powtórz aż skończą się składniki. Na końcu posyp serem.
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 50-60 minut. Zanim lasagne pokroisz w kawałki, poczekaj, aż lekko ostygnie. Danie podawaj posypane szczypiorkiem.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci się ten artykuł?
Powiązane tematy:
Polecamy
Wygląda jak brokuł, w smaku jest dziką krzyżówką trzech warzyw. Bimi dostępne już w polskich sklepach
Dieta na zdrowe stawy – co jeść i suplementować, by cieszyć się ich sprawnością
Jak odchudzić dziecko? Poradnik dla rodziców
„Niedobór wapnia w diecie może mieć wpływ także na nasz nastrój…”. O ważnej roli wapnia dla organizmu, szczególnie w okresie ciąży, rozmawiamy z dietetyczką, specjalistką do spraw żywienia Agnieszką Piskałą-Topczewską
się ten artykuł?