W jakich produktach szukać wapnia przy diecie bezmlecznej? Wyjaśnia naturopatka
Unikasz mleka i produktów mlecznych? Uważaj, grozi ci niedobór wapnia, który prowadzi do osteoporozy, kurczów mięśni, krwotoków i zaburzeń rytmu serca. Po które produkty sięgać, by uzupełnić dietę? Wyjaśnia Joanna Brejecka-Pamungkas, naturopatka.
Wapń – czym jest?
Wapń to organiczny związek chemiczny nazywany węglanem wapnia. Jego najważniejszą i najbardziej znaną funkcją jest budowa kości w organizmie. Zdecydowana jego większość w ciele — bo aż 99 proc. tworzy kości i zęby. Każdy człowiek ma w sobie mniej więcej 1 kg tego związku. Wapń z fizjologicznego punktu widzenia jest jednym z najważniejszych składników mineralnych naszego organizmu. Oprócz funkcji budowy kości, umożliwia też:
- pracę wielu narządów,
- krzepnięcie krwi,
- odpowiednią kurczliwość mięśni oraz przewodnictwo nerwowe,
- ma działanie przeciwwysiękowe, przeciwzapalne, przeciwalergiczne oraz przeciwobrzękowe,
- wpływa na prawidłowe działanie wielu mechanizmów regulowanych,
- jest przekaźnikiem informacji wewnątrzkomórkowych.
Objawy niedoboru wapnia
Niedobór wapnia objawia się poprzez:
- zaburzenia rytmu serca i krzepliwości krwi,
- kurcze i bóle mięśni,
- mrowienie i drętwienie kończyn,
- krwotoki z nosa,
- nadciśnienie tętnicze,
- zaburzenia uwagi,
- stany depresyjne,
- występowanie próchnicy, osteopenii czy osteoporozy.
Produkty bogate w wapń
Joanna Brejecka-Pamungkas w swoim najnowszym wpisie wymieniła produkty bogate w wapń. Wprowadź je do swojej diety szczególnie, jeśli nie spożywasz mleka i produktów mlecznych. O które produkty chodzi?
Zdrowe źródła, które polecam wg kolejności występowania wapnia w 100 g produktu:
- mak niebieski;
- migdały;
- figi suszone;
- natka pietruszki;
- orzechy laskowe;
- jarmuż;
- żółtko jaja kurzego;
- morele suszone;
- kakao;
- słonecznik;
- sezam;
- fasolka szparagowa;
- kapusta włoska;
- dynia;
- oliwki;
- płatki owsiane;
- mleka roślinne szczególnie owsiane, migdałowe, jaglane
– wymienia ekspertka.
Co wpływa na wchłanianie wapnia?
Brejecka-Pamungkas wyjaśnia także, co zaburza wchłanianie wapnia. To bardzo ważne, jeśli zależy nam na uzupełnieniu jego braków. Są to:
- produkty zawierające szczawiany (np. szpinak, botwina, szczaw, rabarbar),
- nierozpuszczalne frakcje błonnika,
- nadmierna podaż fosforu (np. w serach topionych, produktach wysoko-przetworzonych takich jak coca-cola).
Specjalistka zaznacza, że dla właściwej absorpcji wapnia potrzebna jest w organizmie przede wszystkim witamina D3. Ważne jest także, aby badać jej poziom i w razie potrzeby sięgnąć po suplementację oraz częściej wystawiać się na słońce.
Naturopatka Joanna Brejecka-Pamungkas
Joanna Brejecka-Pamungkas to dyplomowana naturoterapeutka ze Stanów Zjednoczonych, dietetyczka holistyczna, terapeutka medycyny chińskiej i terapeutka Tuiny pediatrycznej. Ekspertka jest aktywna w mediach społecznościowych. Niedawno wydała książkę „Naturalnie zdrowe dziecko”.
RozwińPolecamy
Wygląda jak brokuł, w smaku jest dziką krzyżówką trzech warzyw. Bimi dostępne już w polskich sklepach
Dieta na zdrowe stawy – co jeść i suplementować, by cieszyć się ich sprawnością
Dieta dla dziecka. Co powinno znaleźć się w diecie maluchów?
Jak odchudzić dziecko? Poradnik dla rodziców
się ten artykuł?