Uwaga na niebieskie lody! Mogą wywołać zaburzenia koncentracji, nadpobudliwość, katar sienny, pokrzywkę i inne reakcje alergiczne
Sezon na lody w pełni. Smakołyki te kuszą nas intensywnością barw. Nic dziwnego, że ulegamy swoim kubkom smakowym albo żądaniom naszych dzieci, które chętnie zjadają lody w kolorze ulubionych postaci z bajek. Jednak „smerfowe” lody spożywane w nadmiarze mogą powodować skutki uboczne. A to wszystko za sprawą barwników, które są do nich dodawane. O jakie barwniki chodzi? Wyjaśnia dr inż. Anna Hinburg, dietetyk kliniczny z Wojewódzkiego Specjalistycznego Szpitala Dziecięcego w Olsztynie.
Aleksandra Tchórzewska: W kolejce po lody usłyszałam, jak pewna mama odmawia kupna swojemu dziecku niebieskiego loda, sugerując, że po nim będzie pobudzone. Miała rację?
Dr inż. Anna Hinburg: Cukier jest najbardziej pobudzającym składnikiem produktów spożywczych, wpływającym negatywnie na zachowanie. Ale także inne dodatki do żywności spożywane w dużych ilościach mogą powodować zaburzenia zachowania czyli, tzw. nadaktywność u dzieci.
Dotyczy to sześciu barwników spożywczych, które są określane mianem niebezpiecznych dla zdrowia:
E104 – żółcień chinolinowa,
E110 – żółcień pomarańczowa FCF,
E102 – tartrazyna,
E122 – azorubiny,
E129 – czerwień Allura AC,
E124 – czerwień koszenilowa.
W tych sześciu najbardziej niebezpiecznych barwnikach zabrakło jeszcze dwóch, które są uznawane za barwniki wpływające na zaburzenia koncentracji: jest to: E142 – zieleń brylantowa oraz E133 – błękit brylantowy.
Czy prawdą jest, że błękit brylantowy, który dodaje się do lodów, znajdziemy także w kostkach do toalety?
Barwnik brylantowy ma bardzo charakterystyczny kolor i może być wykorzystywany w każdej branży nie tylko spożywczej. Barwnik ten znajdziemy również w napojach izotonicznych, co nie jest korzystne dla zdrowia, ponieważ spożywanie płynów z dodatkiem tego typu składników może przekraczać bezpieczne dzienne jego spożycie.
Co się stanie, jeśli jednak zjemy loda w kolorze niebieskim?
Nie powinno się wydarzyć nic nadzwyczajnego w naszym organizmie, jeżeli zjemy jedną kulkę. Dla dzieci natomiast może nieść to większe konsekwencje zdrowotne, ze względu na mniejszą tolerancję ze strony ich układu pokarmowego. Dlatego we wszystkim należy zachować umiar.
Kto musi szczególnie uważać?
Najbardziej narażone na konsekwencje są osoby, które mają alergie pokarmowe czy astmę, ponieważ barwniki mogą nasilać objawy danej choroby. Mogą wywoływać takie reakcje jak katar sienny, pokrzywka, nasilone uczucie duszności u astmatyków.
Są też alergie krzyżowe, więc niekoniecznie mogą dotyczyć jednego składnika, ale kilku czynników wpływających właśnie na reakcję alergiczną.
Czyli pozostaje nam zrezygnować z lodów latem?
Wybierajmy produkty, które mają jak najmniej dodatków do żywności, zrobione np. z naturalnej śmietanki z dodatkiem kakao, orzechów, na bazie naturalnych owoców bez dodatkowych ulepszaczy smaku. Będą na pewno bardziej bezpieczne niż lody koloru zielonego czy niebieskiego.
Zobacz także
„Nie kupujmy produktu, w którego składzie na pierwszym miejscu jest cukier”- apeluje dr inż. Anna Hinburg. Czy czekoladowe zajączki to dobry pomysł?
Co oznacza „E”? Czytanie etykiet produktów
„Lepsza od rewolucji będzie dieta szyta na miarę”. Klaudia Łakoma i Arkadiusz Matras mówią nam o tym, jak się nie dać insulinooporności
Podoba Ci się ten artykuł?
Powiązane tematy:
Polecamy
Dieta dla dziecka. Co powinno znaleźć się w diecie maluchów?
„Niedobór wapnia w diecie może mieć wpływ także na nasz nastrój…”. O ważnej roli wapnia dla organizmu, szczególnie w okresie ciąży, rozmawiamy z dietetyczką, specjalistką do spraw żywienia Agnieszką Piskałą-Topczewską
Na co pomaga ostropest plamisty i jak go stosować?
Skąd bierze się efekt jo-jo? Co zrobić, by go uniknąć?
się ten artykuł?