Przejdź do treści

„Nie kupujmy produktu, w którego składzie na pierwszym miejscu jest cukier”- apeluje dr inż. Anna Hinburg. Czy czekoladowe zajączki to dobry pomysł?

dr inż. Anna Hinburg – dietetyk kliniczny, doktor z zakresu Technologii Żywności i Żywienia\ Arch. prywatne
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Już za chwilę zaczniemy wielkie świętowanie. Jeszcze pieczemy babki, mazurki i serniki. Dodatkowo w naszych zakupowych koszykach ląduje mnóstwo słodyczy, które potem podarujemy dzieciom. W ostatnich latach triumfy święcą czekoladowe jajeczka, batoniki z rozkosznym rysunkiem baranka, kakaowe zajączki i inne okolicznościowe słodkości. Tylko czy właśnie te przysmaki powinniśmy podarować naszym dzieciom na święta? O zdanie pytamy dr inż. Annę Hinburg, dietetyk kliniczną. 

Aleksandra Tchórzewska: Sklepowe półki uginają się od czekoladowych zajączków i jajeczek. Czy to jest właśnie to, co powinniśmy kupić dzieciom na święta?

Dr inż. Anna Hinburg, dietetyk kliniczna Szpitala Dziecięcego w Olsztynie: Wielkanocne słodycze, czyli wszelkiego rodzaju baranki, zajączki, kurczaczki, stały się nieodłącznym elementem wielkanocnego koszyka. Wcześniej były to zwykłe tradycyjne słodycze, typu baby, serniki i inne ciasta. Przed świętami kupujemy więcej słodyczy niż zwykle. Patrzymy na cenę, wygląd oraz markę produktu. Niestety w ostatniej kolejności zwracamy uwagę na jego skład. A on nie zawsze idzie z zaleceniami dietetycznymi, zdrowotnymi. Czekolada sama w sobie nie jest zła, jeżeli ma dobry skład.

Czego więc powinniśmy unikać, kupując smakołyki sobie lub dzieciom?

Nie kupujmy produktu, w którym na pierwszym miejscu jego składu jest cukier. Dobrej jakości czekolady tego składnika nie zawierają. Jeżeli jednak występuje w nich cukier, to najlepiej jakby w składzie  był w dalszej kolejności. Niestety wyroby czekoladopodobne zawierają go właśnie na pierwszym miejscu. Niepożądanym składnikiem jest też olej palmowy. W produktach z jego udziałem stwierdza się wysokie poziomy zanieczyszczeń powstałych w czasie rafinacji, które mogą być rakotwórcze dla człowieka.

Kolejnym dodatkiem są emulgatory, a zwłaszcza emulgator E476, który służy do szybszego i trwalszego mieszania składników danego wyrobu. Nie został on uznany jako potencjalnie szkodliwy dla zdrowia, natomiast musimy pamiętać, że nie jest na pewno obojętny dla naszego organizmu.

Zwróćmy również uwagę na zawartość masy kakaowej – nie powinno być jej mniej niż 25 proc. Jeśli na opakowaniu  wyrobu nie mamy podanej zawartości procentowej masy kakaowej, to lepiej zrezygnować z kupna tego produktu. Są oczywiście też inne składniki, typu aromaty, barwniki naturalne i inne określane jako „E” – czyli dodatki, ale nie są to związki  niebezpieczne dla naszego organizmu. W słodyczach występuje także mleko w proszku, serwatka w proszku, tłuszcz mleczny itd. I są to dobre składniki. Wiadomo jednak, że im więcej danych składników w wyrobie, tym większe prawdopodobieństwo gorszego składowo produktu.

Domowy makowiec lub babka piaskowa będą lepsze niż czekoladowy zajączek?

Każdy wyrób własny będzie o wiele lepszy i zdrowszy niż gotowy. Natomiast jeśli mamy ochotę na czekoladę, wybierzmy gorzką, powyżej 70 proc. kakao. Czekolada nie jest produktem niekorzystnym dla naszego zdrowia: im ma większą procentową zawartość masy kakaowej, tym zawiera więcej flawonoidów (to fitozwiązki, czyli substancje naturalnie występujące w roślinach, o niezwykle bogatym działaniu prozdrowotnym -red.), których zawartość wzrasta właśnie z udziałem masy kakaowej.

Aby zaspokoić naszą chęć na słodycze, gorzka czekolada powinna nam wystarczyć. Resztą słodkości w okresie świątecznym niech pozostaną domowe wypieki. Jeśli jednak skuszą nas kolorowe opakowania, to postarajmy się dokładniej przeanalizować ich wartości odżywcze.  Zastanówmy się także, czy dany produkt jest warty danej ceny. Czekolada gorzka w swojej gramaturze może okazać się tańsza niż czekoladopodobny zajączek.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
PROMOCJA
Trawienie, Promocje
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
20,00 zł 79,00 zł
Pętla wisielcza z żelka

Rodzice powiedzą, że jak dziecko raz w roku zje czekoladowego zajączka, to nic się nie stanie…

Oczywiście, tylko jeśli dziecko będzie dojadało czekoladowe zajączki przez kolejny miesiąc, może uzależnić się od posmaku słodkiego, a zalecenia żywieniowe dla dzieci jednoznacznie mówią, aby w ich menu było jak najmniej cukru prostego.

Pamiętajmy, że cukier zawarty jest nie tylko w tradycyjnych słodyczach tj. cukierki czy ciasteczka, ale także występuje w jogurtach smakowych, słodzonych sokach i napojach oraz smakowych płatkach śniadaniowych. Jeżeli w diecie dziecka produkty te występują w przewadze, to narażamy nasze pociechy na zdrowotne problemy dietozależne. Po jakimś czasie po nagłym pobudzeniu cukrowym dzieci stają się apatyczne i mają problemy z koncentracją.  Jeśli chcemy podawać dziecku produkty słodkie, to najlepiej, żeby były formie naturalnej – owoce, owoce suszone, kompoty, musy itp.

Jaka jest bezpieczna dawka cukru dla dziecka?

Zgodnie z zaleceniami WHO niezbędne jest ograniczenie spożycia cukrów prostych do mniej niż 10 proc. dziennego zapotrzebowania na energię.  Dotyczy to nie tylko dzieci, ale także dorosłych. To daje ok. 1- 2 porcji owoców w ciągu dnia i porcję owoców suszonych jako dodatek do muesli czy owsianki.

A jeśli w święta zjemy więcej?

Po posiłku nie powinniśmy siedzieć w domu, należy wybierać każdą aktywność fizyczną, co ułatwi nam „spalenie” zbędnych kalorii. Codziennie powinniśmy na nią poświęcić min. 60 min: może to być spacer, bieganie, jazda rowerem. Codziennie powinniśmy wykonać 10 tys. kroków. Kiedyś wystarczyło jedynie 6 tys., dziś wiadomo, że to stanowczo za mało.

dr inż. Anna Hinburg dietetyk kliniczna, doktor z zakresu Technologii Żywności i Żywienia. Edukatorka żywieniowa na terenie Wojewódzkiego Specjalistycznego Szpitala Dziecięcego w Olsztynie. Prowadzi poradnię dietetyczną dla dzieci i dorosłych, specjalizując się głównie w dietetyce klinicznej. Wieloletnia nauczycielka akademicka. Członkini Zespołu Żywienia Klinicznego Dzieci. Konsultantka zespołu kampanii informacyjnej dla dzieci i młodzieży w zakresie racjonalnego żywienia, współpracująca z przedszkolami i szkołami na terenie całej Polski. Autorka informatorów dla diabetyka i licznych artykułów w zakresie dietetyki. Współautorka dwóch podręczników dotyczących edukacji zdrowotnej w pediatrii. Propagatorka zdrowego stylu życia przy współpracy z mediami.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Czy każdy zamiennik cukru nadaje się do wypieków?

Miód a cukrzyca – czy wykluczają się wzajemnie?

Nie jesteś w stanie opanować się przed jedzeniem słodyczy? Oto kilka sposobów na ratowanie sytuacji

rożek i makaroniki

7 mitów o cukrzycy, przez które chorujemy

Zakupy

„Dziecko ważące 15 kg przekracza dopuszczalną dzienną dawkę E476 (czyli polirycynooleinianu poliglicerolu) już po zjedzeniu 2 kostek czekolady” – mówi Katarzyna Rada, właścicielka serwisu Czytaj Skład

Domowa chałwa

Domowa chałwa to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych! Wypróbuj sama

Popularne lody wycofane. Powodem wystąpienie rakotwórczego tlenku etylenu / istock

Popularne lody wycofane. Powodem wystąpienie rakotwórczego tlenku etylenu

Dwie kobiety leżą na kocu

7 zaskakujących sygnałów, że jesz za dużo cukru

Lody

Popularne lody wycofane ze sklepów. Powodem jest zanieczyszczony składnik

Maltoza – czy jest zdrowa? W jakich produktach występuje i kto powinien jej unikać?

Miód zdrowszy niż cukier?

Miód zdrowszy niż cukier? Odpowiedź może cię zaskoczyć

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Nie wszystkich produktów z cukrem musisz unikać. Dietetyczka wyjaśnia, dlaczego i jakie to produkty

Nie wszystkich produktów z cukrem musisz unikać. Dietetyczka wyjaśnia, dlaczego i jakie to produkty

Te proste zmiany sprawią, że będziesz bardziej najedzona i będziesz lepiej się czuła. Podpowiada Anna Reguła

Ciągle jesteś głodna, mimo że wcale nie jesz mało? Anna Reguła wyjaśnia, jaki błąd możesz popełniać

Owoce na kolacje - czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki Czytamy Etykiety

Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”

cukier

Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?

lody malinowe

Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia

"Uważaj na zgorzknienie organizmu!" - ostrzega dietetyk dr Damian Parol i podpowiada, jak do niego nie doprowadzić

„Uważaj na zgorzknienie organizmu!” – ostrzega dietetyk dr Damian Parol i podpowiada, jak do niego nie doprowadzić

jajka po włosku

Jajka po włosku zapiekane w bułeczkach. Przepis wart sprawdzenia!

Ciasto

Co zrobić z ciastem po świętach? Podpowiada psychodietetyczka dr Anna Januszewicz

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

"Ma być czyściutko, nagotowane i dużo radości", czyli Wielkanoc po ukraińsku

„Ma być czyściutko, nagotowane i dużo radości”, czyli Wielkanoc po ukraińsku

Wielkanoc to survival dla wątroby. Jak przetrwać te święta?

Wielkanoc to survival dla wątroby. Jak przetrwać te święta?

chrzan

Chrzan to wciąż niedoceniony naturalny antybiotyk. Dietetyczka mówi, jakie ma właściwości lecznicze

×