Przejdź do treści

Uśmiech po marchewce, grymas po jarmużu. Brytyjscy naukowcy sprawdzili preferencje żywieniowe nienarodzonych dzieci

Reakcje płodów zależały od tego, co jadły ich przyszłe matki\ Źródło: Durham University
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego
Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki
10 mitów na temat cholesterolu, w które nie powinnaś wierzyć
Przewodnik dla kawoszy: jak zrobić sobie drip?
Tofu wcale nie musi być nudne. Podkręcamy kultowy ser!

Dzieci reagują na smak i zapach już w łonie matki. Dowodem na to są badania przeprowadzone przez naukowców z Wielkiej Brytanii. Dowiedli oni, że już u płodów można wpłynąć na tolerancję smaków w przyszłości. W jaki sposób?

Dwie odmienne reakcje

Ludzie wiedzą, co im smakuje, poprzez połączenie smaku i zapachu. U płodów dzieje się to poprzez wdychanie i połykanie płynu owodniowego w łonie matki. Naukowcy z Durham University zbadali, czy można stwierdzić, że dzieciom w łonie matki coś smakuje bądź nie. Wykorzystali do tego ultrasonograf (USG). Przebadali w tym celu prawie 100 kobiet będących między 32. a 36. tygodniem ciąży. Podawali im do zjedzenia kapsułki ze sproszkowanymi warzywami (każde w takiej samej ilości), a następnie sprawdzali reakcję ich nienarodzonych dzieci.

35 kobietom podano odpowiednik jednej średniej wielkości marchewki, 34 kobietom odpowiednik 100 gramów posiekanego jarmużu, a pozostałym 30 kobietom nie podano żadnego z warzyw – były one grupą kontrolną.  Dwadzieścia minut po podaniu sproszkowanych warzyw uczestniczki badania zostały zbadane za pomocą USG. Jakie były reakcje nienarodzonych dzieci?  Te, których matka jadła marchewkę, uśmiechały się, natomiast te, których matka jadła jarmuż: krzywiły się. Ich mimika została uwidoczniona na zdjęciach USG kobiet biorących udział w eksperymencie. Natomiast u dzieci z grupy kontrolnej kobiet, które nie zjadły żadnego z tych warzyw, nie zaobserwowano żadnych reakcji.

Według Nadii Reissland, współautorki badania i szefowej Fetal and Neonatal Research Lab na Durham University, na zdjęciach USG zauważono podobne reakcje jak u dzieci i dorosłych po zjedzeniu czegoś gorzkiego. A że mimika płodu od 24 tyg. ciąży staje się bardziej złożona, obserwacje te były możliwe.

Naukowcy jednak studzą emocje i zaznaczają, że wyniki przeprowadzonych badań nie przesądzają, czy nienarodzonym dzieciom rzeczywiście coś smakowało bądź nie. Grymasy zarejestrowane na zdjęciach „mogą być jedynie ruchami mięśni w reakcji na gorzki smak”. Brytyjscy badacze podkreślają jednak, że  eksperyment udowadnia, iż można wpłynąć na akceptację przez dzieci różnych smaków w przyszłości.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Jestem po to, by razem z przyszłą mamą doprowadzić do szczęśliwego zakończenia - mówi położna Izabela Rychlik

Czym skorupka za młodu nasiąknie…

Odkrycie to pomoże lepiej zrozumieć, w jaki sposób rozwijają się ludzkie receptory smaku i zapachu. Jeśli dziecko w życiu płodowym będzie miało dostarczany jarmuż, może przyzwyczaić się do jego smaku i polubić go także w przyszłości.

Zdaniem Nadii Reissland, ekspozycja na smaki przed urodzeniem może pomóc w ustaleniu preferencji żywieniowych po urodzeniu. A to najlepsza droga do zdrowego odżywiania.

„Dieta w czasie ciąży jest naprawdę ważna i wpływa na zdrowie rozwijającego się płodu i na przyszłość tego dziecka. Dzieci matek, które zdrowo się odżywiały w czasie ciąży, mogą być potem mniej wybredne” – mówi Reissland. – „Jeśli możemy sprawić, by (dzieci) lubiły zielone warzywa, a trochę mniej słodkości, mogłoby to pomóc utrzymać im potem prawidłową wagę” – dodała.

Wyniki badań zostały opublikowane na łamach Psychological Science.

źródła:eurekalert.org, www.chroniclelive.co.uk

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Czego nie można jeść w trakcie ciąży? Odpowiedzi mogą Cię zaskoczyć!

Kawa bezkofeinowa

Kawa bezkofeinowa – czym jest, smak. Kawa w ciąży i podczas laktacji

Sałatka z łososiem

Łosoś wędzony na zimno czy na gorąco? Dietetyczka Anna Reguła o tym, co będzie lepszym wyborem

Ryby w ciąży. Co warto jeść, a czego bezwzględnie unikać?

Prekoncepcja - czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska

Prekoncepcja – czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska

Dieta przed ciążą. Kiedy zacząć? Wyjaśnia dietetyczka

Ciężarna z zakupami

Ile kalorii potrzebuje kobieta w danym trymestrze ciąży oraz w trakcie laktacji? Znamy nowe wytyczne!

Kobieta w ciąży

Suplementacja DHA w ciąży. Nowe rekomendacje PTGiP

Sałatka z grillowanym kalafiorem i jarmużem

Przepis na sałatkę z grillowanym kalafiorem i jarmużem

"Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny". Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów / istock

„Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny”. Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów

"Halo! Jelita? Dzwoni mózg". Emilia Cesarek wyjaśnia, jakie nawyki żywieniowe szkodzą i im, i mózgowi

„Halo! Jelita? Dzwoni mózg”. Emilia Cesarek wyjaśnia, jakie nawyki żywieniowe szkodzą i jelitom, i mózgowi

Jak przygotować zupę, która będzie sycąca i dobrze zbilansowana? Magda Gembacka dzieli się swoimi radami / unsplash

Jak przygotować zupę, która będzie sycąca i dobrze zbilansowana? Magda Gembacka dzieli się swoimi radami

Popularny gazowany napój może wywołać choroby sercowo-naczyniowe? Naukowcy ostrzegają

Jak długo trzeba jeść awokado, żeby obniżyć poziom cholesterolu? Zaskakujące wyniki nowego badania

Jak długo trzeba jeść awokado, żeby obniżyć poziom cholesterolu?

Ser z Lidla wycofany ze sprzedaży. "Możliwość wystąpienia metalowego ciała obcego"

Ser z Lidla wycofany ze sprzedaży. „Możliwość wystąpienia metalowego ciała obcego”

Kobieta trzyma w rękach filiżankę kawy. Na stole leżą płatki kwiatów i ziarna kawy

Kawa po chińsku. Poranny rytuał, który pozwoli ci dobrze zacząć dzień

7 naturalnych składników wzmacniających odporność

Bruschetta z figami

Bruschetta z figami. Smakuje obłędnie, a jest zaskakująco prosta w wykonaniu!

Crostini – jak zrobić? Przepisy na włoskie grzanki 

5 herbat na pochmurne popołudnia, Sprawdź, jak je parzyć, by wykorzystać ich potencjał

Jogurt naturalny – jak wybrać najlepszy?

Makaron

Popularny makaron wycofany ze sprzedaży. Zawiera niebezpieczne dla zdrowia toksyny

Ani krowie, ani kozie, ani owsiane czy sojowe. Mleko z laboratorium niebawem trafi na sklepowe półki

Wina muscat – odmiany, jak smakuje, z czym podawać wino o cytrusowym aromacie

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

×