Przejdź do treści

To będą bardzo drogie święta. Sylwia Majcher podpowiada, na jakich produktach nie warto oszczędzać, a jakie można kupić taniej

owoce w siatce
To będą bardzo drogie święta. Sylwia Majcher podpowiada, na jakich produktach nie warto oszczędzać, a jakie kupić taniej /iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Czas na przetwory śliwkowe. 3 wyjątkowe przepisy
Sól himalajska – hit czy kit? Wzięła ją pod lupę Paulina Górska
Znana sieć sklepów wycofuje rodzynki. Mogą być zanieczyszczone groźną dla zdrowia toksyną
Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego
Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki

Zbliżają się święta, na które według szacunków możemy wydać nawet dwa razy więcej niż w zeszłym roku. Dlatego wielu z nas szuka oszczędności, gdzie tylko się da. Ale w przypadku niektórych produktów nie opłaca się… oszczędzać. Bo naszemu zdrowiu nie wyjdzie to na dobre! Kiedy lepiej zapłacić więcej, a na co, mimo wysokich cen, możemy wydać mniej? Wyjaśnia eko-aktywistka i blogerka Sylwia Majcher.

„Jedzenie drożeje w zawrotnym tempie”

„2/3 Polaków przyznaje, że musi ograniczyć świąteczne zakupy – to wynik grudniowego badania pracowni Kantar. (…) Główny Urząd Statystyczny podał najnowsze dane o inflacji. Zbliża się ona do 8 proc. To najwyższy wzrost od 20 lat!” – pisze na swoim profilu na Instagramie Sylwia Majcher.

Dodaje, że jedzenie drożeje w zawrotnym tempie – co na pewno zauważyło wielu z nas, robiąc codzienne zakupy. Ek0-aktywitka podkreśla, że już w grudniu ceny wielu produktów wzrosły, a to przecież dopiero połowa miesiąca.

„Okres wzmożonych zakupów wciąż przed nami. Podrożały tłuszcze, nabiał, dodatki do potraw czy kawa” – pisze Majcher.

A to przecież te rzeczy, których używamy w kuchni bardzo często. Nie są to produkty luksusowe, bez których możemy się obejść. Tymczasem, jak zaznacza blogerka, to właśnie cena dla prawie 80 proc. Polaków jest kluczowa przy robieniu świątecznych zakupów. Jak wynika z badania GUS, na jakość produktów zwraca jedynie uwagę co drugi kupujący. Jednak czasami warto postawić jakość ponad cenę i kupić mniej, ale zdrowo.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Co święta robią z naszym mózgiem? Wyjaśnia psycholożka dr Milena Marczak

5 produktów, na których nie warto oszczędzać

Sylwia Majcher w swoim ostatnim wpisie wymienia produkty, których nie opłaca się kupować taniej. Z jednej ważnej przyczyny: zazwyczaj niższa cena wiąże się z gorszą jakością. Czasem takie jedzenie może się też szybciej psuć, co sprawi, że w konsekwencji i tak będziemy musieli wydać więcej.

  1. Pieczywo – jak podkreśla Majcher, dobry chleb powinien był sprężysty, z chrupiącą złocistą skórką. Nie powinien szybko twardnieć, nadaje się do jedzenia nawet 5-7 dni.
  2. Oliwa, olej, masło – blogerka zaznacza, że tłuszcz jest „nośnikiem smaku” w potrawach, dlatego powinien być najlepszej jakości. „Jeśli oliwa extra virgin, z pierwszego tłoczenia na zimno, bez konserwantów. Trzeba uważać na skład oliwy, bywa mieszana z innymi, tańszymi olejami” – pisze.
  3. Jajka – Sylwia Majcher radzi, żeby wybierać jedynie te z oznaczeniem „0”, ponieważ znajduje się z nich najwięcej witamin.
  4. Mięso, wędliny – „Jeśli jecie mięso, sięgajcie po to, które nie jest z przemysłowych hodowli. (…) Jest lepszej jakości, bez antybiotyków, hormonów czy GMO” – pisze blogerka.
  5. Miód – najlepiej, by miód był wyprodukowany w Polsce albo przynajmniej w UE. Majcher wskazuje, że na rynku jest coraz więcej chińskich mieszanek miodów pochodzących z UE i spoza niej. Niestety ich skład może być „wątpliwy”.

Jak możesz zaoszczędzić?

Jest kilka trików, które sprawią, że uda wydać ci mniej przed świętami – albo chociaż przy szalejących cenach wyjdziesz na zero w porównaniu z zeszłym rokiem. Wymienia je Sylwia Majcher:

  1. Warzywa i owoce do barszczu albo sałatki wybieraj te nieidealne, o dziwnych kształtach albo pomarszczone (często takie produkty są tańsze, bo klienci często mają obawy, że są zepsute i rzadziej po nie sięgają).
  2. Wybieraj produkty z kończącym się terminem ważności, często są przecenione – zazwyczaj można je znaleźć w specjalnie przeznaczonych do tego miejscach, np. na osobnej półce.
  3. Zrezygnuj z przetworzonych produktów. Jak zauważa Majcher, np. fasola w puszce jest 2-3 razy droższa od suchej do ugotowania.
  4. Porównuj ceny do ilości i wielkości produktów. Może się okazać, że większe opakowanie wcale nie wiążą się z większą ilością, a cena jest wysoka!
  5. Kupuj tyle, ile potrzebujesz. Nie warto wkładać do koszyka wielu rzeczy, które szybko się psują – nawet jeśli są w promocji. To zaprzeczenie oszczędności!
„W oceanach ląduje ok. 50 tysięcy ton plastikowych strzępów po naszych siatkach”. Sylwia Majcher przekonuje, że to najwyższy czas, żeby zrezygnować z foliówek

Sylwia Majcher – kim jest?

„Codziennie piszę, jak nie marnować” – mówi o sobie Sylwia Majcher, blogerka i autorka dwóch książek: „Gotuję, nie marnuję” oraz „Wykorzystuję, nie marnuję”. Blogerka tworzy też patenty i przepisy, dzięki którym zastanowisz się dwa razy, zanim coś wyrzucisz do kosza.

Konto Sylwii Majcher na Instagramie obserwuje niemal 32 tys. osób. Popularność przyniosła blogerce nie tylko duża wiedza, ale i umiejętność przekazywania jej innym w łatwy sposób.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

"Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny". Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów / istock

„Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny”. Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów

Owady i kotlet z probówki to jedzenie przyszłości? Jagna Niedzielska: „potrzebna nam rewolucja mentalna”

Bez marnowania. Kuchnia zero waste / pexels

Zostało ci mięso i warzywa z rosołu? Oto, jak możesz je wykorzystać

Nie wszystkich produktów z cukrem musisz unikać. Dietetyczka wyjaśnia, dlaczego i jakie to produkty

Nie wszystkich produktów z cukrem musisz unikać. Dietetyczka wyjaśnia, dlaczego i jakie to produkty

Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!

Olej i patelnia

„Kanały skrywają wiele tajemnic. Jedną z nich są góry tłuszczu” – alarmuje biotechnolog Dawid Polak

Co zrobić z resztkami po świętach? Podpowiada Sylwia Majcher

Co zrobić z resztkami po świętach? Podpowiada Sylwia Majcher

Po świętach dokucza ci ból brzucha? Sprawdź, jak możesz się z nim uporać domowymi sposobami

Po świętach dokucza ci ból brzucha? Sprawdź, jak możesz się z nim uporać domowymi sposobami

Szybkie diety oczyszczające przed Sylwestrem. Dietetyczka wyjaśnia, czy któraś z nich naprawdę działa

cynamon

5 powodów, by pokochać cynamon

świąteczne ciasteczka

Świąteczne zasady na mniejsze zło. Jak jeść, by się nie przejeść?

gotująca kobieta

Cukrzyca w trybie świąt – jak to przetrwać? Mamy kilka wskazówek

kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

pomarańcze

Wigilijni wspomagacze metabolizmu. Co nam pomoże w trawieniu?

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

7 zdrowotnych właściwości imbiru. Poznaj jego wielką moc!

Świąteczne ciasteczka cynamonowe

Poncz jabłkowy z ziołami na trawienie

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!

Jadalne prezenty: chrupiący chlebuś od Mikołaja

Jadalne prezenty: chrupiący chlebuś od Mikołaja

Owsiane pralinki

Owsiane pralinki – na święta idealne

Gałązka jemioły

Jemioła to nie tylko świąteczny symbol. Naturoterapeutka wymienia jej właściwości prozdrowotne

Kiszone buraki. I moc jest z wami!

bakalie

Bakalie bakaliom nierówne. Jakie kupować, żeby świątecznych pyszności nie zepsuły sztuczne barwniki i konserwanty?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×