Przejdź do treści

Szukasz witamin, dzięki którym będziesz mieć zdrową skórę? Znajdziesz je w gruszce i pietruszce!

Gruszki na stole
Szukasz zimą witamin, dzięki którym będziesz mieć zdrową skórę? Znajdziesz je w gruszce i pietruszce!/ Źródło Freepik
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Znana sieć sklepów wycofuje rodzynki. Mogą być zanieczyszczone groźną dla zdrowia toksyną
Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego
Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki
10 mitów na temat cholesterolu, w które nie powinnaś wierzyć
Przewodnik dla kawoszy: jak zrobić sobie drip?

Jaki owoc i jakie warzywo dzierżą palmę pierwszeństwa na liście tych, które poprawią stan skóry? Jak pisze kosmetolożka, urodowym związkiem idealnym jest gruszka i pietruszka. Jeśli nie masz ich jeszcze w menu, czas to zmienić! W końcu to, co dzisiaj położysz na talerzu, jutro zobaczysz na twarzy.

Blanca Bożena Społowicz jest kosmetolożką, która w social mediach pokazuje, co jeść, aby cieszyć się zdrową cerą. Tym razem specjalistka zwróciła uwagę na problem wielu osób ze znalezieniem w okresie zimowym produktów bogatych w witaminy.

Wbrew krążącej opinii o braku witamin i minerałów zimą na stoły niech powędruje potężny duet mineralno-witaminowy ever! Gruszka i pietruszka! – pisze na swoim profilu na Instagramie kosmetolożka.

Jak działa na cerę gruszka? Poznaj 5 właściwości

Gruszka i pietruszka – witaminowy związek idealny?

Zimowy czas może nie być zbyt łaskawy dla skóry. Z pomocą jednak przychodzi gruszko-pietruszkowy związek idealny. Dlaczego warto włączyć je do diety?

➡️Gruszka i pietruszka bogate w witaminę C, witaminę K, potas, miedź, cynk, kwas foliowy, prowitaminę A i niacynę wspierają zdrowie skóry, przyspieszają gojenie się ran, wzmacniają ściany naczyń krwionośnych.

➡️Co więcej, są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy polifenolowych, które chronią skórę przed uszkodzeniami oksydacyjnymi oraz przeciwdziałają stanom zapalnym skóry.

➡️Zapewniają zdrowie jelitom, są doskonałym źródłem błonnika, niezbędnego dla zdrowia układu trawiennego.
Ponadto rozpuszczalne włókna błonnika zwiększają poziom zdrowych bakterii w jelitach. Jako takie są uważane za prebiotyki, które silnie związane są ze zdrowiem skóry, jej odpornością i powolnym starzeniem się.

➡️Mają dużo wody i są wypełnione błonnikiem. Ta kombinacja sprawia, że świetnie nawilżają i oczyszczają skórę!!

➡️Barwa gruszek nie jest bez znaczenia; antocyjany i kwercetyna nadają gruszkom rubinowo-czerwony odcień. Związki te wzmacniają pracę serca, uszczelniają naczynia krwionośne, pomagają zwalczać alergie, podnoszą odporność, chronią organizm przed nowotworami.
Gruszki z zielono-żółtą skórką zawierają luteinę i zeaksantynę, dwa silne antyoksydanty, występujące zawsze w parze, absolutnie niezbędne do zachowania ostrości wzroku. Związki te należą do karotenoidów i najskuteczniej chronią skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania UV oraz przedwczesnym starzeniem.

➡️Duże, 17-letnie badanie z udziałem ponad 30 000 kobiet wykazało, że regularne spożywanie warzyw i owoców o białych miąższach zmniejsza ryzyko udaru mózgu i podnosi zdolności poznawcze mózgu! ?

– wymienia Społowicz.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Blanca Bożena Społowicz (@skincoach_)

Ponadto oba produkty nie tylko można łatwo kupić obecnie w sklepie, ale i wyczarować z nich prawdziwą ucztę dla podniebienia. Soki, kompoty, kremy, ciasta, zupy – czego dusza zapragnie!

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Słodycze dla cukrzyka – jaki typ jest dozwolony? Zdrowe desery i przekąski

Bromelaina – właściwości, wskazania i przeciwwskazania. Na co pomagają tabletki z ananasa?

Jak długo trzeba jeść awokado, żeby obniżyć poziom cholesterolu? Zaskakujące wyniki nowego badania

Jak długo trzeba jeść awokado, żeby obniżyć poziom cholesterolu?

Anchois – co to, właściwości odżywcze, gdzie kupić, przepisy na dania z anchois

Głęboki smak i duża oszczędność. We wrześniu jemy na pomarańczowo, fioletowo i czerwono

Uśmiechnięta kobieta z kubkiem herbaty

6 przepisów na rozgrzewającą herbatę. Taki napój wzmocni odporność i poprawi ci nastrój

Irena Wielocha/ Fot. Andrzej Wielocha

„Cukrzycę typu II da się opanować dietą. I to była moja najważniejsza broń w tej walce” – pisze Irena Wielocha w swojej książce

Jak zapobiegać stanom zapalnym i jak je zmniejszać, by cieszyć się zdrowiem? Poznaj zasady diety przeciwzapalnej

Masz słabe, łamliwe paznokcie? Dietetyczka kliniczna wyjaśnia, jak możesz wzmocnić je dietą

Masz słabe, łamliwe paznokcie? Dietetyczka kliniczna wyjaśnia, jak możesz wzmocnić je dietą

Napój, sok, nektar czy koktajl? Wyjaśniamy, co będzie najlepszym wyborem

Ogórkowe love, czyli 3 letnie przepisy z ogórkiem

Naleśniki ryżowe z kabaczkiem. Aromatyczne danie w sam raz na sierpień

Plan żywieniowy – jak go ułożyć? Co jeść, by zdrowo się odżywiać?

Warzywa psiankowate – lista, właściwości zdrowotne, czy są bezpieczne

Jak wybrać arbuza, by był idealny? / pexels

Często kupujesz arbuza? Agnieszka Pocztarska podpowiada, którego wybrać, by był idealny

Co jeść w sierpniu? / pexels

Po jakie warzywa i owoce sięgać w sierpniu, by zaoszczędzić? Dietetycy mają kilka propozycji

Lody z zielonego groszku. Obłędny smak, bajeczny kolor!

Przyprawa do ziemniaków pieczonych i smażonych – jak zrobić taką bez soli?

Superowoc, który zapewni ci zdrowie i długie życie. Poznaj jagodę kamczacką!

„Zbyt niski poziom cholesterolu zwiększa ryzyko nie tylko agresji, ale także choroby afektywnej dwubiegunowej, depresji i samobójstw” – mówi psychodietetyczka Agnieszka Ślusarska-Staniszewska

Dressing do sałatki – jak zrobić dobry sos sałatkowy?

Szybkowar – jak i co można w nim gotować, tabela czasu obróbki

Słoiki z kiszonymi ogórkami

Kisisz ogórki w butelkach po napojach? To poważny błąd, przekonuje chemiczka Sylwia Majcher

fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa rządzi! 3 przepisy na dania z tym warzywem w roli głównej

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×