Przejdź do treści

Szukasz witamin, dzięki którym będziesz mieć zdrową skórę? Znajdziesz je w gruszce i pietruszce!

Gruszki na stole
Szukasz zimą witamin, dzięki którym będziesz mieć zdrową skórę? Znajdziesz je w gruszce i pietruszce!/ Źródło Freepik
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Wegański jogurt kokosowy z figami. Pyszne i pożywne śniadanie
Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami? Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis!
Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny
Gojnik – pochodzenie i właściwości. Olej żywokostowy z gojnikiem
Zdrowe śniadanie w 10 minut? To możliwe. Na miejscu lub na wynos

Jaki owoc i jakie warzywo dzierżą palmę pierwszeństwa na liście tych, które poprawią stan skóry? Jak pisze kosmetolożka, urodowym związkiem idealnym jest gruszka i pietruszka. Jeśli nie masz ich jeszcze w menu, czas to zmienić! W końcu to, co dzisiaj położysz na talerzu, jutro zobaczysz na twarzy.

Blanca Bożena Społowicz jest kosmetolożką, która w social mediach pokazuje, co jeść, aby cieszyć się zdrową cerą. Tym razem specjalistka zwróciła uwagę na problem wielu osób ze znalezieniem w okresie zimowym produktów bogatych w witaminy.

Wbrew krążącej opinii o braku witamin i minerałów zimą na stoły niech powędruje potężny duet mineralno-witaminowy ever! Gruszka i pietruszka! – pisze na swoim profilu na Instagramie kosmetolożka.

Jak działa na cerę gruszka? Poznaj 5 właściwości

Gruszka i pietruszka – witaminowy związek idealny?

Zimowy czas może nie być zbyt łaskawy dla skóry. Z pomocą jednak przychodzi gruszko-pietruszkowy związek idealny. Dlaczego warto włączyć je do diety?

➡️Gruszka i pietruszka bogate w witaminę C, witaminę K, potas, miedź, cynk, kwas foliowy, prowitaminę A i niacynę wspierają zdrowie skóry, przyspieszają gojenie się ran, wzmacniają ściany naczyń krwionośnych.

➡️Co więcej, są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy polifenolowych, które chronią skórę przed uszkodzeniami oksydacyjnymi oraz przeciwdziałają stanom zapalnym skóry.

➡️Zapewniają zdrowie jelitom, są doskonałym źródłem błonnika, niezbędnego dla zdrowia układu trawiennego.
Ponadto rozpuszczalne włókna błonnika zwiększają poziom zdrowych bakterii w jelitach. Jako takie są uważane za prebiotyki, które silnie związane są ze zdrowiem skóry, jej odpornością i powolnym starzeniem się.

➡️Mają dużo wody i są wypełnione błonnikiem. Ta kombinacja sprawia, że świetnie nawilżają i oczyszczają skórę!!

➡️Barwa gruszek nie jest bez znaczenia; antocyjany i kwercetyna nadają gruszkom rubinowo-czerwony odcień. Związki te wzmacniają pracę serca, uszczelniają naczynia krwionośne, pomagają zwalczać alergie, podnoszą odporność, chronią organizm przed nowotworami.
Gruszki z zielono-żółtą skórką zawierają luteinę i zeaksantynę, dwa silne antyoksydanty, występujące zawsze w parze, absolutnie niezbędne do zachowania ostrości wzroku. Związki te należą do karotenoidów i najskuteczniej chronią skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania UV oraz przedwczesnym starzeniem.

➡️Duże, 17-letnie badanie z udziałem ponad 30 000 kobiet wykazało, że regularne spożywanie warzyw i owoców o białych miąższach zmniejsza ryzyko udaru mózgu i podnosi zdolności poznawcze mózgu! ?

– wymienia Społowicz.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Blanca Bożena Społowicz (@skincoach_)

Ponadto oba produkty nie tylko można łatwo kupić obecnie w sklepie, ale i wyczarować z nich prawdziwą ucztę dla podniebienia. Soki, kompoty, kremy, ciasta, zupy – czego dusza zapragnie!

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Płatki ryżowe – wartości odżywcze, przepisy, jak gotować

Melasa – właściwości, zastosowanie, rodzaje

Maltitol – zastosowanie, szkodliwość, kalorie, cena

Acerola – pochodzenie, właściwości, zastosowanie

Ciemna strona banana, czyli jak tak naprawdę wygląda jego hodowla? Wyjaśnia Paulina Górska

Ciemna strona banana, czyli jak tak naprawdę wygląda jego uprawa. Wyjaśnia Paulina Górska

Miód rzepakowy – właściwości, kalorie. Miód dla cukrzyka?

Dieta bulionowa - Gwyneth Paltrow schudła na niej 11 kg

Uwielbiana przez Gwyneth Paltrow, Salmę Hayek i Halle Berry. Co o diecie bulionowej sądzi naturopatka?

suplementy WIMIN

WIMIN, czyli suplementacja dla dziewczyn, którym brakuje czasu, by o siebie zadbać. Przetestowałam!

Wiesz, że kwiaty cukinii można jeść? Sylwia Majcher podpowiada, jak je wykorzystać w kuchni

Wiesz, że kwiaty cukinii można jeść? Sylwia Majcher podpowiada, jak je wykorzystać w kuchni

Czy witamina D może mieć wpływ na choroby zapalne jelit? Wyjaśnia biotechnolożka Ewa Kowalska

Czy witamina D może mieć wpływ na choroby zapalne jelit? Wyjaśnia biotechnolożka Ewa Kowalska

Czy wiesz, że kolor warzyw ma znaczenie? Sprawdź, jaki kolor będzie najlepszy dla ciebie

Czy wiesz, że kolor warzyw ma znaczenie? Sprawdź, jaki będzie najlepszy dla ciebie

Kiełki lucerny – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Czy owoce i warzywa były kiedyś zdrowsze? Odpowiada dietetyk Radosław Smolik

Czy owoce i warzywa były kiedyś zdrowsze? Odpowiada dietetyk Radosław Smolik

Bazylia – odmiany, właściwości i zastosowanie

Termin przydatności do spożycia jabłek? Wiemy, kiedy lepiej ich nie jeść

Zamiast świeżych wybierasz mrożone warzywa? Sprawdź, czy to zdrowe

Źródło: iStockPhoto

A Ty, co wiesz o pomidorach? Sylwia Majcher o właściwościach i upodobaniach tych… owoców

Kiełki brokułowe – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Kurkumina w Hashimoto pomaga wyciszyć stan zapalny – mówią ekspertki z „Ogarnij Hashimoto”

Pieprz cayenne – dawkowanie, właściwości, zastosowanie

Kiełki fasoli mung – wartości odżywcze, właściwości i hodowla

Ryzyko zachorowania na endometriozę wzrosło dwukrotnie u kobiet jedzących czerwone mięso - mówią wyniki badań. Co będzie lepszym wyborem?

Ryzyko zachorowania na endometriozę wzrasta dwukrotnie u kobiet jedzących czerwone mięso – wynika z badań

Łuszczyca odwrócona – przyczyny, objawy, leczenie, dieta

czereśnie

Zjadłaś robaczywe czereśnie i zastanawiasz się, czy to mogło ci zaszkodzić? Sprawdź, co mówi dietetyczka w tej sprawie

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety