Szukasz witamin, dzięki którym będziesz mieć zdrową skórę? Znajdziesz je w gruszce i pietruszce!
Jaki owoc i jakie warzywo dzierżą palmę pierwszeństwa na liście tych, które poprawią stan skóry? Jak pisze kosmetolożka, urodowym związkiem idealnym jest gruszka i pietruszka. Jeśli nie masz ich jeszcze w menu, czas to zmienić! W końcu to, co dzisiaj położysz na talerzu, jutro zobaczysz na twarzy.
Blanca Bożena Społowicz jest kosmetolożką, która w social mediach pokazuje, co jeść, aby cieszyć się zdrową cerą. Tym razem specjalistka zwróciła uwagę na problem wielu osób ze znalezieniem w okresie zimowym produktów bogatych w witaminy.
Wbrew krążącej opinii o braku witamin i minerałów zimą na stoły niech powędruje potężny duet mineralno-witaminowy ever! Gruszka i pietruszka! – pisze na swoim profilu na Instagramie kosmetolożka.
Gruszka i pietruszka – witaminowy związek idealny?
Zimowy czas może nie być zbyt łaskawy dla skóry. Z pomocą jednak przychodzi gruszko-pietruszkowy związek idealny. Dlaczego warto włączyć je do diety?
Rozwiń➡️Gruszka i pietruszka bogate w witaminę C, witaminę K, potas, miedź, cynk, kwas foliowy, prowitaminę A i niacynę wspierają zdrowie skóry, przyspieszają gojenie się ran, wzmacniają ściany naczyń krwionośnych.
➡️Co więcej, są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy polifenolowych, które chronią skórę przed uszkodzeniami oksydacyjnymi oraz przeciwdziałają stanom zapalnym skóry.
➡️Zapewniają zdrowie jelitom, są doskonałym źródłem błonnika, niezbędnego dla zdrowia układu trawiennego.
Ponadto rozpuszczalne włókna błonnika zwiększają poziom zdrowych bakterii w jelitach. Jako takie są uważane za prebiotyki, które silnie związane są ze zdrowiem skóry, jej odpornością i powolnym starzeniem się.➡️Mają dużo wody i są wypełnione błonnikiem. Ta kombinacja sprawia, że świetnie nawilżają i oczyszczają skórę!!
➡️Barwa gruszek nie jest bez znaczenia; antocyjany i kwercetyna nadają gruszkom rubinowo-czerwony odcień. Związki te wzmacniają pracę serca, uszczelniają naczynia krwionośne, pomagają zwalczać alergie, podnoszą odporność, chronią organizm przed nowotworami.
Gruszki z zielono-żółtą skórką zawierają luteinę i zeaksantynę, dwa silne antyoksydanty, występujące zawsze w parze, absolutnie niezbędne do zachowania ostrości wzroku. Związki te należą do karotenoidów i najskuteczniej chronią skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania UV oraz przedwczesnym starzeniem.➡️Duże, 17-letnie badanie z udziałem ponad 30 000 kobiet wykazało, że regularne spożywanie warzyw i owoców o białych miąższach zmniejsza ryzyko udaru mózgu i podnosi zdolności poznawcze mózgu! ?
– wymienia Społowicz.
Ponadto oba produkty nie tylko można łatwo kupić obecnie w sklepie, ale i wyczarować z nich prawdziwą ucztę dla podniebienia. Soki, kompoty, kremy, ciasta, zupy – czego dusza zapragnie!
Podoba Ci się ten artykuł?
Powiązane tematy:
Polecamy
Jak catering dietetyczny może ułatwić życie osobom z wykluczeniami pokarmowymi i alergiami? Sprawdźmy!
Na skórkach cytrusów są toksyczne substancje. Chemiczka: ludzie nie powinni ich jeść
Wygląda jak brokuł, w smaku jest dziką krzyżówką trzech warzyw. Bimi dostępne już w polskich sklepach
Glukozowa Królowa o popularnym napoju: „Nie ma pozytywnych skutków picia tego soku”
się ten artykuł?