Suplementacja DHA w ciąży. Nowe rekomendacje PTGiP
Jak wyglądają rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników (PTGiP) wobec suplementacji DHA w ciąży? W którym trymestrze i dlaczego należy spożywać kwas dokozaheksaenowy? Wyjaśnia farmaceutka Magdalena Stolarczyk, prowadząca w mediach społecznościowych profil „Farmaceuta Radzi”.
DHA – dlaczego należy go suplementować w ciąży?
DHA (kwas dokozaheksaenowy) odpowiada w naszym organizmie za budowę błon komórkowych i struktur tkanki nerwowej, m.in. mózgu i oczu. Chroni także układ krążenia przez regulację gospodarki lipidowej (redukcja poziomu cholesterolu LDL i trójglicerydów, podwyższenie stężenia korzystnego cholesterolu HDL), powoduje rozrzedzanie krwi i przeciwdziała zakrzepom. Ważne, by suplementować go w ciąży, ponieważ wspiera prawidłowy rozwój mózgu i oczu dziecka. Za co jeszcze jest odpowiedzialny?
DHA (kw. dokozaheksaenowy) to ważny składnik tkanki nerwowej. Stanowi do 60 proc. wszystkich kw. tłuszczowych budujących błony komórkowe neuronów i do 97 proc. wszystkich kwasów Omega 3 znajdujących się w tkance nerwowej. Właściwa jego suplementacja w czasie ciąży zapewnia prawidłowy rozwój układu nerwowego dziecka a następnie funkcjonowanie tego układu, rozwój zdolności poznawczych i rozwój psychomotoryczny dziecka.
DHA jest ważnym składnikiem błon komórkowych siatkówki oka. Właściwa jego podaż w czasie ciąży warunkuje prawidłowy rozwój fotoreceptorów wchodzących w skład siatkówki oka oraz rozwój komórek nerwowych wpływających na percepcję wrażeń wzrokowych i ostrość widzenia – tłumaczy w swoim wpisie na Instagramie farmaceutka Magdalena Stolarczyk.
DHA a ciąża
Jak wyjaśnia ekspertka, odpowiednia suplementacja DHA w trakcie ciąży zmniejsza ryzyko przedwczesnego porodu.
Wykazano, że zbyt niski poziom DHA w diecie kobiet ciężarnych powoduje skrócenie czasu trwania ciąży i zwiększa ryzyko niskiej masy urodzeniowej dziecka – pisze specjalistka.
Stolarczyk zaznacza także, że spożywanie kwasu dokozaheksaenowego także obniża ryzyko występowania preeklampsji oraz depresji u przyszłych mam.
Stosowanie DHA redukuje ryzyko występowania cukrzycy typu I, nadciśnienia tętniczego, astmy i alergii – dodaje.
W którym trymestrze i jak suplementować DHA?
Organizm ciężarnej wykazuje największe zapotrzebowanie DHA w II i III trymestrze ciąży.
To wtedy następuje intensywny rozwój układu nerwowego dziecka oraz powstają i rozwijają się narządy mowy i wzroku – tłumaczy specjalistka.
Ważne, by pamiętać, że sama dieta bogata w produkty będące źródłem DHA nie wystarczy. Jak powinna wyglądać odpowiednia suplementacja? Ekspertka powołuje się w swoim wpisie na rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników (PTGiP).
Ze względu na korzystny wpływ DHA na ciążę oraz rozwój dziecka PTGiP zaleca:
- Suplementację co najmniej 200 mg DHA/d u wszystkich kobiet w ciąży.
- U kobiet, które spożywają małe ilości ryb, należy rozważyć stosowanie większych dawek DHA.
- U kobiet, które są obciążone ryzykiem porodu przedwczesnego, rekomenduje się stosowanie 1000 mg DHA/d – wymienia Stolarczyk.
Źródło DHA
Źródłem DHA są tłuste ryby morskie takie jak śledź, łosoś, makrela, sardynki i sardele (anchois), ale też nieco mniej tłuste, jak tuńczyk, halibut i pstrąg tęczowy, algi, kryl czy olej z małża zielonego.
Farmaceuta Radzi
Magdalena Stolarczyk z wykształcenia jest doktorem nauk farmaceutycznych, prywatnie mamą trójki dzieci. Oprócz tego, jak sama o sobie pisze, jest również blogerką, autorką i współautorką publikacji w renomowanych czasopismach zagranicznych, autorką stacjonarnych i internetowych szkoleń dla farmaceutów oraz certyfikowaną promotorką karmienia piersią.
Jest także aktywna w mediach społecznościowych. Na Instagramie prowadzi profil Farmaceuta Radzi, na którym tłumaczy, jak skutecznie i bezpiecznie stosować leki w ciąży, podczas laktacji, u dzieci i u dorosłych.
RozwińPolecamy
Ciężarna kobieta zadławiła się i zmarła. Noworodek przeżył dzięki ratunkowemu cesarskiemu cięciu
Tabletki antykoncepcyjne a ciąża? Choć zdarza się to rzadko, może gruntownie zmienić nasze życiowe plany
„Niedobór wapnia w diecie może mieć wpływ także na nasz nastrój…”. O ważnej roli wapnia dla organizmu, szczególnie w okresie ciąży, rozmawiamy z dietetyczką, specjalistką do spraw żywienia Agnieszką Piskałą-Topczewską
Na czym polega zabieg Credego i po co się go wykonuje?
się ten artykuł?