Przejdź do treści

Suplementacja DHA w ciąży. Nowe rekomendacje PTGiP

Kobieta w ciąży
/iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?

Jak wyglądają rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników (PTGiP) wobec suplementacji DHA w ciąży? W którym trymestrze i dlaczego należy spożywać kwas dokozaheksaenowy? Wyjaśnia farmaceutka Magdalena Stolarczyk, prowadząca w mediach społecznościowych profil „Farmaceuta Radzi”.

DHA – dlaczego należy go suplementować w ciąży?

DHA (kwas dokozaheksaenowy) odpowiada w naszym organizmie za budowę błon komórkowych i struktur tkanki nerwowej, m.in. mózgu i oczu. Chroni także układ krążenia przez regulację gospodarki lipidowej (redukcja poziomu cholesterolu LDL i trójglicerydów, podwyższenie stężenia korzystnego cholesterolu HDL), powoduje rozrzedzanie krwi i przeciwdziała zakrzepom. Ważne, by suplementować go w ciąży, ponieważ wspiera prawidłowy rozwój mózgu i oczu dziecka. Za co jeszcze jest odpowiedzialny?

DHA (kw. dokozaheksaenowy) to ważny składnik tkanki nerwowej. Stanowi do 60 proc. wszystkich kw. tłuszczowych budujących błony komórkowe neuronów i do 97 proc. wszystkich kwasów Omega 3 znajdujących się w tkance nerwowej. Właściwa jego suplementacja w czasie ciąży zapewnia prawidłowy rozwój układu nerwowego dziecka a następnie funkcjonowanie tego układu, rozwój zdolności poznawczych i rozwój psychomotoryczny dziecka.

DHA jest ważnym składnikiem błon komórkowych siatkówki oka. Właściwa jego podaż w czasie ciąży warunkuje prawidłowy rozwój fotoreceptorów wchodzących w skład siatkówki oka oraz rozwój komórek nerwowych wpływających na percepcję wrażeń wzrokowych i ostrość widzenia – tłumaczy w swoim wpisie na Instagramie farmaceutka Magdalena Stolarczyk.

Kobieta w ciąży siedzi na kanapie

DHA a ciąża

Jak wyjaśnia ekspertka, odpowiednia suplementacja DHA w trakcie ciąży zmniejsza ryzyko przedwczesnego porodu.

Wykazano, że zbyt niski poziom DHA w diecie kobiet ciężarnych powoduje skrócenie czasu trwania ciąży i zwiększa ryzyko niskiej masy urodzeniowej dziecka – pisze specjalistka.

Stolarczyk zaznacza także, że spożywanie kwasu dokozaheksaenowego także obniża ryzyko występowania preeklampsji oraz depresji u przyszłych mam.

Stosowanie DHA redukuje ryzyko występowania cukrzycy typu I, nadciśnienia tętniczego, astmy i alergii – dodaje.

W którym trymestrze i jak suplementować DHA?

Organizm ciężarnej wykazuje największe zapotrzebowanie DHA w II i III trymestrze ciąży.

To wtedy następuje intensywny rozwój układu nerwowego dziecka oraz powstają i rozwijają się narządy mowy i wzroku – tłumaczy specjalistka.

Ważne, by pamiętać, że sama dieta bogata w produkty będące źródłem DHA nie wystarczy. Jak powinna wyglądać odpowiednia suplementacja? Ekspertka powołuje się w swoim wpisie na rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników (PTGiP).

Ze względu na korzystny wpływ DHA na ciążę oraz rozwój dziecka PTGiP zaleca:

  • Suplementację co najmniej 200 mg DHA/d u wszystkich kobiet w ciąży.
  • U kobiet, które spożywają małe ilości ryb, należy rozważyć stosowanie większych dawek DHA.
  • U kobiet, które są obciążone ryzykiem porodu przedwczesnego, rekomenduje się stosowanie 1000 mg DHA/d – wymienia Stolarczyk.

Źródło DHA

Źródłem DHA są tłuste ryby morskie takie jak śledź, łosoś, makrela, sardynki i sardele (anchois), ale też nieco mniej tłuste, jak tuńczyk, halibut i pstrąg tęczowy, algi, kryl czy olej z małża zielonego.

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawienia

Farmaceuta Radzi

Magdalena Stolarczyk z wykształcenia jest doktorem nauk farmaceutycznych, prywatnie mamą trójki dzieci. Oprócz tego, jak sama o sobie pisze, jest również blogerką, autorką i współautorką publikacji w renomowanych czasopismach zagranicznych, autorką stacjonarnych i internetowych szkoleń dla farmaceutów oraz certyfikowaną promotorką karmienia piersią.

Jest także aktywna w mediach społecznościowych. Na Instagramie prowadzi profil Farmaceuta Radzi, na którym tłumaczy, jak skutecznie i bezpiecznie stosować leki w ciąży, podczas laktacji, u dzieci i u dorosłych.

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci
się ten artykuł?