Przejdź do treści

Sól himalajska – hit czy kit? Wzięła ją pod lupę Paulina Górska

Sól himalajska - hit czy kit? Wzięła ją pod lupę Paulina Górska
Sól himalajska - hit czy kit? Wzięła ją pod lupę Paulina Górska/ iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Słyszałaś, że sól himalajska jest zdrowsza od tej polskiej, którą częściej możesz spotkać na sklepowych półkach? Często w przepisach widzisz rekomendację, żeby użyć właśnie jej? Z zastanawiałaś się kiedyś, ile jest prawdy w pochwałach soli himalajskiej, a ile strategii marketingowej? I czy rzeczywiście pochodzi z Himalajów? Wyjaśnia to ekoaktywistka Paulina Górska.

Sól himalajska – warto zapłacić więcej?

„500 gramów soli himalajskiej w fancy opakowaniu za 28 zł vs sól kłodawska jodowana (1kg) za 1,70 zł?” – pisze na swoim profilu na Instagramie Paulina Górska i pyta, czy sól himalajska przypadkiem nie jest po prostu produktem sprytnie wymyślonym marketingowo.

„Dużo mówi się (…) o jej cudownych właściwościach: oczyszcza i jonizuje powietrze, poprawia stan skóry i ogólne samopoczucie, dodaje energii, ułatwia zasypianie. A sól himalajska jednak nie jest solą o szczególnych właściwościach, która spowoduje, że pozbędziemy się różnych chorób” – podkreśla Górska. „Na dodatek – wcale nie jest 'himalajska’, bo jest wydobywana prawie wyłącznie w pakistańskim regionie Pendżab w kopalni soli Khewra – drugiej największej kopalni soli na świecie. Co roku wydobywa się w niej około 325 tysięcy ton soli” – dodaje.

Aktywistka pisze, że przeciw jej używaniu przemawia też fakt, że to kolejny produkt, który trafia do nas z dalekich stron świata. A przecież mamy świetną polską sól.

„I oczywiście nie jest tak, że jest pozbawiona całkowicie plusów, ale warto sobie podsumować wszystkie za i przeciw dla soli himalajskiej, na którą od kilku lat jest duża 'moda’” – zaznacza Górska.

Warto pamiętać też o tym, że nie powinno się spożywać soli w nadmiarze – niezależnie od tego, skąd jest pozyskiwana. Jak czytamy w informacji ze strony Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, cytowanej przez ekoaktywistkę:

„Sól jest głównym źródłem sodu, który jest niezbędnym składnikiem prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jego niedobór może doprowadzić nawet do zgonu. Jednakże nadmiar soli jest szkodliwy dla zdrowia. Zgodnie z rekomendacjami WHO i towarzystw naukowych oraz Norm Żywienia IŻŻ spożycie soli (chlorku sodu) nie powinno przekraczać 5-6 g/dobę (1 płaska łyżeczka od herbaty). W Polsce spożycie soli przekracza 2-krotnie zalecane normy„.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Sól emska

Paulina Górska

Ekoaktywistka, edukatorka, autorka bloga o ekologii. Mowa o Paulinie Górskiej, której profil na Instagramie obserwuje obecnie ponad 108 tys. osób. Specjalistka od lat stara się zachęcać innych do bycia less waste. Pisze o segregowaniu śmieci, oddawaniu niepotrzebnych ubrań dla potrzebujących czy o wprowadzaniu ekologicznych tricków do swojego codziennego życia. 

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez Paulina Górska (@eko.paulinagorska)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Sól himalajska - dlaczego nie warto po nią sięgać? / unsplash

Używasz soli himalajskiej? Dietetyczka Anna Thomas wyjaśnia, dlaczego nie warto wkładać jej do swojego koszyka podczas zakupów

Dlaczego niektórzy sięgają po fast foody, a inni ich unikają? Sprawdzili to naukowcy

Dlaczego niektórzy sięgają po fast foody, a inni ich unikają? Sprawdzili to naukowcy. Odpowiedź zaskakuje

Sałatka z łososiem

Łosoś wędzony na zimno czy na gorąco? Dietetyczka Anna Reguła o tym, co będzie lepszym wyborem

Sól kłodawska – właściwości i zastosowanie / fot. iStock

Sól kłodawska – właściwości i zastosowanie

Jak nie wpaść w słoną pułapkę? Możesz się zdziwić, w jak wielu produktach znajduje się sól

Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska

Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

9 sygnałów, że jesz za dużo soli

Paluszki

Paluszki – kalorie, węglowodany. Czy paluszki są zdrowe?

Lubisz słone jedzenie? Sprawdź, co może się stać, gdy zjesz za dużo soli

Sześć skutków ubocznych słonego jedzenia. Czas na zmianę przyzwyczajeń

Co się stanie, jeśli za bardzo ograniczymy spożywanie sodu?

Sól – szczypta nie zaszkodzi

Sól – szczypta nie zaszkodzi

Dodawanie soli do potraw / istock

Polacy spożywają prawie trzykrotnie za dużo soli. Mamy jednak dobrą wiadomość: szybko możemy się od niej odzwyczaić

Sól w diecie / Emmy Smith / Unsplash

1,3 kg pomidorów ma tyle sodu co jedna łyżka ketchupu. Sól szkodzi twojemu zdrowiu. Czy wiesz, jak bardzo?

pizza

6 produktów najgorszych dla mózgu

Sól himalajska - skład, właściwości, zastosowanie

Sól himalajska – skład, właściwości, zastosowanie

5 sposobów na oszczędzanie wątroby latem

sklep Lidl

Zdrowe zmiany w dyskontach. Lidl odchudza żywność z soli i cukru, Biedronka rezygnuje z oleju palmowego

Unsplash.com

Wyrzuciłaś z kuchni chleb, sól i syrop glukozowo-fruktozowy? Dietetyczka wyjaśnia, że te rzeczy wcale nie są takie niezdrowe

Sól w diecie. Zdjęcie: istockphoto.com

Sól w diecie. Dietetyk Powszechny tłumaczy, co sól robi z organizmem i dlaczego powinniśmy ją ograniczyć

5 rodzajów soli rozsypanych na czarnym tle i ułożonych w grube paski obok siebie.

Co zrobić, gdy zjesz za dużo soli?

6 nawyków, które szkodzą twojemu sercu

Lubisz potrawy dobrze przyprawione? Uważaj, nadmiar przypraw może ci zaszkodzić

×