Sól himalajska – hit czy kit? Wzięła ją pod lupę Paulina Górska
![Sól himalajska - hit czy kit? Wzięła ją pod lupę Paulina Górska](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2022/09/istock-1190963538-1140x636.jpg)
się ten artykuł?
Słyszałaś, że sól himalajska jest zdrowsza od tej polskiej, którą częściej możesz spotkać na sklepowych półkach? Często w przepisach widzisz rekomendację, żeby użyć właśnie jej? Z zastanawiałaś się kiedyś, ile jest prawdy w pochwałach soli himalajskiej, a ile strategii marketingowej? I czy rzeczywiście pochodzi z Himalajów? Wyjaśnia to ekoaktywistka Paulina Górska.
Sól himalajska – warto zapłacić więcej?
„500 gramów soli himalajskiej w fancy opakowaniu za 28 zł vs sól kłodawska jodowana (1kg) za 1,70 zł?” – pisze na swoim profilu na Instagramie Paulina Górska i pyta, czy sól himalajska przypadkiem nie jest po prostu produktem sprytnie wymyślonym marketingowo.
„Dużo mówi się (…) o jej cudownych właściwościach: oczyszcza i jonizuje powietrze, poprawia stan skóry i ogólne samopoczucie, dodaje energii, ułatwia zasypianie. A sól himalajska jednak nie jest solą o szczególnych właściwościach, która spowoduje, że pozbędziemy się różnych chorób” – podkreśla Górska. „Na dodatek – wcale nie jest 'himalajska’, bo jest wydobywana prawie wyłącznie w pakistańskim regionie Pendżab w kopalni soli Khewra – drugiej największej kopalni soli na świecie. Co roku wydobywa się w niej około 325 tysięcy ton soli” – dodaje.
Aktywistka pisze, że przeciw jej używaniu przemawia też fakt, że to kolejny produkt, który trafia do nas z dalekich stron świata. A przecież mamy świetną polską sól.
„I oczywiście nie jest tak, że jest pozbawiona całkowicie plusów, ale warto sobie podsumować wszystkie za i przeciw dla soli himalajskiej, na którą od kilku lat jest duża 'moda’” – zaznacza Górska.
Warto pamiętać też o tym, że nie powinno się spożywać soli w nadmiarze – niezależnie od tego, skąd jest pozyskiwana. Jak czytamy w informacji ze strony Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, cytowanej przez ekoaktywistkę:
„Sól jest głównym źródłem sodu, który jest niezbędnym składnikiem prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jego niedobór może doprowadzić nawet do zgonu. Jednakże nadmiar soli jest szkodliwy dla zdrowia. Zgodnie z rekomendacjami WHO i towarzystw naukowych oraz Norm Żywienia IŻŻ spożycie soli (chlorku sodu) nie powinno przekraczać 5-6 g/dobę (1 płaska łyżeczka od herbaty). W Polsce spożycie soli przekracza 2-krotnie zalecane normy„.
Paulina Górska
Ekoaktywistka, edukatorka, autorka bloga o ekologii. Mowa o Paulinie Górskiej, której profil na Instagramie obserwuje obecnie ponad 108 tys. osób. Specjalistka od lat stara się zachęcać innych do bycia less waste. Pisze o segregowaniu śmieci, oddawaniu niepotrzebnych ubrań dla potrzebujących czy o wprowadzaniu ekologicznych tricków do swojego codziennego życia.
Więcej informacji na paulinagorska.com.
RozwińPolecamy
![WIdok na dwie drewniane łyżeczki, w których jest sól. Dwa rodzaje soli - kuchenna i morska. Wszytsko na ciemnym tle.](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2017/12/sol3-1-850x542.jpg)
Właściwości soli. Czy taki diabeł straszny jak go malują?
![Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2018/09/sol-1-850x567.jpg)
9 sygnałów, że jesz za dużo soli
![](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2020/12/istock-1226164260-850x485.jpg)
Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?
![Sól himalajska - dlaczego nie warto po nią sięgać? / unsplash](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2022/07/anastasia-zhenina-cyreef3f7cy-unsplash-1-850x638.jpg)