Przejdź do treści

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia? Niekoniecznie. Takich mitów jest więcej

Sadzone jajka na patelni
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia? Niekoniecznie. Takich mitów jest więcej /iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić
6 rzeczy, które spowalniają metabolizm
Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną
Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!
Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł
Negatywnie wpływa na odporność, zaśluzowuje, zwiększa produkcję insuliny? Fakty i mity dotyczące nabiału

„Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia” – ciężko choć raz w życiu nie zetknąć się z tym stwierdzeniem. Ale czy na na pewno tak jest? I czy powinnyśmy zmuszać się do niego, jeśli rano nie jesteśmy głodne? Najpopularniejsze śniadaniowe mity dementuje dietetyk Barbara Dąbrowska. 

Mit 1: „Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia”

W kółko słyszymy,  że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Tymczasem ostatnio coraz częściej pojawiają się badania, które zaprzeczają tej teorii.

Badania australijskich naukowców opublikowane przez „British Medical Journal” pokazały, że ci, którzy regularnie jedzą śniadania, przyjmują znacznie więcej kalorii niż ci, którzy z tego posiłku rezygnują. Efekt jest taki, że raczej przybierają na wadze, niż tracą dodatkowe kilogramy.

Zwolenników i przeciwników posiłku z rana wziął też pod lupę dr James Betts z Uniwersytetu w Bath w Anglii. Udowodnił, że osoby z pierwszej grupy wcale nie pozbywały się utrudniających utratę wagi nawyków. Nadal podjadały w ciągu dnia i nie zmieniły wielkości porcji dań.

O zdanie na ten temat zapytałyśmy dietetyk Barbarę Dąbrowską – propagatorkę autorskiego podejścia Pozytywna Dietetyka, która prowadzi poradnię online barbaradabrowska.pl. Podkreśla, że uznawanie śniadania za najważniejszy posiłek w naszej codziennej diecie to błędne rozumowanie, ponieważ każdy z nich jest równie ważny.

– Większość badaczy skłania się ku temu, że trzeba patrzeć nie na pojedynczy posiłek, na śniadanie samo w sobie, tylko na ogół diety. Ktoś, kto skupia się tylko i wyłącznie na nim, przez resztę dnia może jeść śmieci. To całościowo nie będzie miało pozytywnego wpływu na zdrowie. Nie będziemy mieć więcej energii i sił witalnych – tłumaczy dietetyk w rozmowie z Hello Zdrowie.

Mit 2: „Koniecznie zjedz śniadanie przed wyjściem z domu”

Barbara Dąbrowska podkreśla, że do jedzenia śniadania przed wyjściem z domu nie powinniśmy się zmuszać, jeśli nie jesteśmy głodni. – Jeżeli ktoś się dobrze czuje i nie kręci się mu w głowie, gdy nie zje śniadania w domu, to może je spokojnie zjeść w pracy – mówi.

Według dietetyk oprócz tego, żeby zaspokoić głód czy zapewnić organizmowi odpowiednią liczbę kalorii, liczy się też po prostu frajda z jedzenia.

– Jeżeli miałoby to wyglądać tak, że w domu śniadanie jest wpychane w biegu do buzi, tylko po to, żeby było w domu, a w pracy miałabym możliwość usiąść i spokojniej zjeść, ale 15 czy 20 minut później, to lepiej wybrać tą drugą opcję – tłumaczy.

Dąbrowska radzi, że pierwszy posiłek można równie dobrze zjeść w drodze. Ale powinien on przemyślany, a nie coś złapanego na szybko w biegu.

Mit 3: „Pomijanie śniadania spowalnia metabolizm”

To popularne stwierdzenie, które często pojawia się w sieci. Jednak badania przeprowadzone zarówno na osobach szczupłych, jak i na osobach z nadwagą wykazały, że sam fakt zrezygnowania z tego posiłku nie ma na to wpływu.

Dąbrowska zaznacza, że pomijanie śniadania w naszej diecie nie ma wpływu na spowolnienie metabolizmu. Według niej bardziej liczy się całodobowy bilans energetyczny niż pora przyjmowania posiłków.

– Bardziej, niż o przyśpieszenie przemiany materii, chodzi o to, żeby rozkręcić pracę układu pokarmowego. Śniadanie pobudza pracę jelit, przyspiesza ruchy perystaltyczne, daje żołądkowi sygnał, żeby wydzielał kwas solny i enzymy trawiące białka – wyjaśnia dietetyk.

szczupła sylwetka

Mit 4: „Śniadanie zjedź sam, obiadem podziel się z przyjacielem, kolację oddaj wrogowi”

Dietetyk Barbara Dąbrowska podkreśla, że na naszą dietę w ciągu dnia powinniśmy patrzeć całościowo, a nie analizować jedynie poszczególne posiłki. Ważne, żeby być elastycznym i dostosować to, co i kiedy jemy do trybu życia. Jak mówi, dla wielu zapracowanych osób zjedzenie większego posiłku wieczorem to wręcz zbawienne rozwiązanie.

– Dla gros moich pacjentów największym posiłkiem jest kolacja, a to z jednego ważnego powodu: w pracy mamy utrudnione możliwości zjedzenia obiadu. W niektórych firmach nie ma kuchenki mikrofalowej albo nawet lodówki. Niejednokrotnie kantyny w biurach serwują dania nie najlepszej jakości. Zdarza się, że dodawana jest do nich soda oczyszczona, która źle wpływa na układ pokarmowy. A gdy ktoś ma spotkanie za spotkaniem, brakuje mu czasu na jakikolwiek posiłek – mówi dietetyk.

Dodaje, że istotne jest, żeby większy posiłek w ogóle pojawił się w ciągu dnia i żeby jego pora była w miarę możliwości stała. Jeśli wypada ona wieczorem, dodatkowym plusem jest to, że wtedy często schodzi się cała rodzina przy stole i możemy zjeść na spokojnie, bez pośpiechu. A to na pewno bardziej sprzyja zdrowiu niż łapanie czegoś na szybko w biegu.

Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami

Barbara Dąbrowska
Dietetyk

Zobacz także

Pierwsze suplementy od kobiet dla kobiet

Poznaj WIMIN

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jabłka w cieście naleśnikowym. Idealna propozycja na śniadanie

Przepis na złotą owsiankę z migdałami i cytrusami

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

Wegański twarożek ze słonecznika. W sam raz na śniadanie

Tłuszcze na dzień dobry, czyli jak dać sobie kopa energetycznego na śniadanie?

Bruschetta z serem halloumi

Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów

Śniadanie, które szkodzi

Parówki, dosładzane serki i inne, czyli czego nie podawać dziecku na śniadanie

Pancakes

Pancakes orkiszowo-orzechowe. Rozkosz dla podniebienia!

18 przepisów na królewskie śniadanie. Dla każdego coś dobrego!

śniadanie

„Nie” dla parówek i croissantów na śniadanie. Czego jeszcze nie warto jeść na czczo?

Drink z brokatem

Jak uleczyć sylwestrowego kaca? Lekarka zdradza sprawdzone patenty

6 sposobów na poprawę trawienia bez wyrzeczeń

Co na śniadanie? Zimowa owsianka z dynią

Marilyn Monroe nie przepadała za ćwiczeniami, choć miała słabość do ciężarków, a wieczorem szła na lody z dużą ilością bitej śmietany. Jak wyglądała jej dieta i trening?

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na sobotni poranek!

Największe grzechy śniadaniowe – jakie popełniamy najczęściej?

Quinoa z kremem orzechowym

Komosa ryżowa z kremem orzechowym. Idealny posiłek na początek dnia

Owsianka w batonach – idealna jako pierwszy posiłek dnia

Margaryna czy masło na cholesterol? Skład margaryny

Dyniowe pankejki

Dyniowe pankejki. Posypane orzechami laskowymi i polane syropem klonowym smakują obłędnie!

masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

Szczupła kobieta

Dieta norweska, czyli monotonny jadłospis, efekt na chwilę i skutki uboczne

Piekę… kaszę ze śliwkami. Obłędnie pyszna i zdrowa

Kobieta po 40-tce

10 produktów, po które warto sięgać, gdy jesteś po 40-tce

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

5 największych kuchennych mitów

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol