Przejdź do treści

Słód – właściwości, przeciwwskazania. Jak warzyć piwo?

Słód
Słód - właściwości, przeciwwskazania. Jak warzyć piwo? Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
7 zasad grillowania dobrych dla wątroby
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia

Słód jęczmienny to ziarna jęczmienia poddane kiełkowaniu, czyli słodowaniu. O słodzie najczęściej możesz usłyszeć od osób zajmujących się warzeniem piwa. Jest on jednak obecny w wielu produktach przetworzonych – używa się go jako substancji słodzącej lub barwnika.

Co to jest słód?

Słód to skiełkowane i wysuszone ziarna zbóż. Najpopularniejszy jest ten wytwarzany z ziaren jęczmienia. Słód jest bardzo ważnym surowcem przy produkcji piwa, to od niego w bardzo dużym stopniu zależy smak i aromat tego napoju alkoholowego. Wykorzystanie słodu do produkcji piwa świadczy o jego bardzo wysokiej jakości. Natomiast te ze zbóż niesłodowanych, czyli piwa bez słodu jęczmiennego, są uznawane za mniej wartościowe. Słód jęczmienny wykorzystuje się również przy produkcji whisky.

Właściwości słodu

Słód jęczmienny jest wyjątkowo wartościowym składnikiem pod względem odżywczym. Możesz w nim znaleźć między innymi:

Słód jęczmienny korzystnie wpływa na metabolizm, wspomaga odchudzanie i zwiększa ogólną odporność organizmu. Ze względu na swoje właściwości jest często polecany sportowcom i osobom w okresie rekonwalescencji. Często sięgają także po niego kobiety karmiące piersią, ponieważ wspomaga proces laktacji.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Jak piwo wpływa na zdrowie kobiety?

Wykorzystanie słodu

Słód jęczmienny wykorzystuje się przede wszystkim do produkcji piwa oraz whisky. W przemyśle spożywczym jest stosowany jako substancja słodząca i koloryzująca. Dodaje się go do ciastek, pieczywa, wafelków oraz słodyczy.

Słód – przeciwwskazania

Z uwagi na wysoką zawartość cukru, słodu powinny unikać osoby chorujące na cukrzycę. Słodowanie jęczmienia prowadzi do rozbicia cukrów znajdujących się w ziarnie jęczmienia do cukrów prostych. Skutkiem spożycia słodu jęczmiennego jest gwałtowny wzrost insuliny we krwi. Dlatego nie może występować on w diecie diabetyków oraz osób zagrożonych cukrzycą.

Piwo a cukrzyca / rawpixel

Jak zrobić słód jęczmienny?

Produkcja słodu jęczmiennego składa się z czterech etapów, łącznie trwają one osiem dni. Poszczególne fazy produkcji słodu jęczmiennego to:

  1. Moczenie ziaren.
  2. Kiełkowanie, czyli słodowanie ziaren.
  3. Suszenie mokrego słodu.
  4. Odkiełkowanie, czyli zlikwidowanie korzonków.

Podczas całego tego procesu tworzy się korzonek i zawiązuje kiełek liściowy. Nie może on wyrosnąć poza łuskę ziarnka. Huzary, to znaczy ziarna z wykiełkowanym listkiem, są dużo mniej wartościowe przy produkcji domowego piwa. Ziarna słoduje się specjalnie po to, żeby aktywować enzymy rozkładające zapasowe białka i cukry. Są one potrzebne na dalszym etapie produkcji piwa. Nazywa się go zacieraniem. Ze słodu tworzy się syrop słodowy w różnych wariantach (jasny, ciemny, wędzony).

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Jak warzyć piwo domowej roboty?

Domowe piwo możesz przygotować na dwa sposoby. Bardziej skomplikowana metoda to wytworzenie piwa z surowców, które potrzebują dalszej obróbki. Mówimy tutaj oczywiście o procesie zacierania. Natomiast druga, popularniejsza metoda warzenia piwa to wykonanie go z gotowych półproduktów (brew-kit). Jeżeli chcesz przygotować w domu piwo metodą zacierania, to najpierw musisz zgromadzić zestaw niezbędnych produktów.

Będą ci potrzebne:

  • garnek z przykrywką, o pojemności 20-30 litrów,
  • fermentator z kranikiem i pokrywką,
  • fermentator bez kranika, ale z pokrywką,
  • filtrator,
  • termometr kuchenny,
  • ballingometr (cukromierz),
  • łyżka do mieszania zacieru.

Wymagane surowce do warzenia domowego piwa to:

  • słód – najlepiej słód rozdrobniony, czyli śrutowany;
  • chmiel –  goryczkowy lub aromatyczny(granulowany lub sproszkowany;
  • drożdże piwowarskie – wspierają rozkład cukrów na alkohol i dwutlenek węgla;
  • ekstrakt słodowy (gęsty syrop) lub glukoza.

Wszystkie składniki mieszaj ze sobą stopniowo. Najpierw słód, później chmiel, a na końcu drożdże. Proces warzenia piwa składa się z gotowania zacieru, odcedzania brzeczki, ochładzania i fermentowania. Warzenie piwa zajmuje mniej więcej pół dnia. Następnie musi ono postać w butelkach i fermentować przez cztery do sześciu tygodni.

Gdzie kupić słód jęczmienny? Znajdziesz go w wielu w wielu sklepach internetowych i stacjonarnych – ogólnotematycznych, ale przede wszystkim w tych z surowcami dla browarników. Alternatywą dla słodu piekarniczego, wykorzystywanego do produkcji pieczywa, może być miód lub cukier.

 

Bibliografia:

  1. Borszewska-Kornacka i in., Stanowisko Grupy Ekspertów w sprawie zaleceń żywieniowych dla kobiet w okresie laktacji, Standardy Medyczne/Pediatria, 2013, 10, 265-279.
  2. Wirkijowska A. i in., Jęczmień w żywieniu człowieka, Polish Journal of Agronomy, 2016, 25, 41-50.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Poznaj patenty trenerów i dietetyków na lepszą przemianę materii

Im starsze, tym lepsze? Sprawdziłyśmy!

„Kobiety nie mają problemu z alkoholem?”. Sprawdź, co mówi psychiatra

zielona herbata na podkręcenie metabolizmu

Chcesz podkręcić metabolizm? Te napoje przyspieszają przemianę materii

Sadzone jajka na patelni

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia? Niekoniecznie. Takich mitów jest więcej

Czy można pić kawę podczas…? Internistka odpowiada na najczęściej wyszukiwane hasła w Google

7 suplementów stworzonych z myślą o kobietach

Suplementy dla kobiet – sprawdź, czy twój organizm ich nie potrzebuje

Alkohol na diecie – tak czy nie?

Spowolniony metabolizm zimą – jak go rozkręcić?

Drink z brokatem

Jak uleczyć sylwestrowego kaca? Lekarka zdradza sprawdzone patenty

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

Wybierz dla bliskich produkty wspomagające trawienie, by zdrowo i bez uczucia ciężkości przeżyli święta /fot. archiwum własne

Wybierz dla bliskich produkty wspomagające trawienie, by zdrowo i bez uczucia ciężkości przeżyli święta

Adele: Musiałam odciąć się od alkoholu, by zadbać o głos. W trakcie pandemii picie zaczęło wymykać się spod kontroli

Adele: Musiałam odciąć się od alkoholu. W trakcie pandemii picie zaczęło mi się wymykać spod kontroli

Jak używki wpływają na zęby? Wyjaśnia stomatolożka

Kawa, papierosy, alkohol, marihuana. Stomatolożka wyjaśnia, jak używki wpływają na zęby

Kobieta trzyma w ręce szklankę piwa

Popularne piwo wycofane ze sprzedaży. GIS ostrzega: wystąpił błąd na linii produkcyjnej

Jak podkręcić metabolizm, gdy organizm się starzeje? 7 kluczowych porad/fot. Pexels

Jak podkręcić metabolizm, gdy organizm się starzeje? 7 kluczowych porad

Piwo

Piwo bezalkoholowe – czy jest zdrowe? Wyjaśniają żywieniowcy z profilu „Dietetyka nie na żarty”

Produkty przyspieszające przemianę materii

„W codziennej diecie warto mieć produkty, które przyspieszają przemianę materii” – zaznaczają dietetycy z „Czytamy etykiety”

5 zaskakujących spowalniaczy metabolizmu

6 rzeczy, które spowalniają metabolizm

Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną

Ciężarna z zakupami

Ile kalorii potrzebuje kobieta w danym trymestrze ciąży oraz w trakcie laktacji? Znamy nowe wytyczne!

Koktajl na kaca

Trudny początek nowego roku? Oto koktajl na kaca

Kac po sylwestrze / istock

Jak przeżyć sylwestra bez kaca? Dietetyk Tomasz Teresiński wyjaśnia

Dieta matki karmiącej w święta Bożego Narodzenia. Co może, a czego nie powinna jeść kobieta karmiąca piersią? / Getty Images

Dieta matki karmiącej w święta Bożego Narodzenia. Co może, a czego nie powinna jeść kobieta karmiąca piersią?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

5 produktów, które pomogą przetrwać upały

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

×