Przejdź do treści

Słód – właściwości, przeciwwskazania. Jak warzyć piwo?

Słód
Słód - właściwości, przeciwwskazania. Jak warzyć piwo? Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Słód jęczmienny to ziarna jęczmienia poddane kiełkowaniu, czyli słodowaniu. O słodzie najczęściej możesz usłyszeć od osób zajmujących się warzeniem piwa. Jest on jednak obecny w wielu produktach przetworzonych – używa się go jako substancji słodzącej lub barwnika.

Co to jest słód?

Słód to skiełkowane i wysuszone ziarna zbóż. Najpopularniejszy jest ten wytwarzany z ziaren jęczmienia. Słód jest bardzo ważnym surowcem przy produkcji piwa, to od niego w bardzo dużym stopniu zależy smak i aromat tego napoju alkoholowego. Wykorzystanie słodu do produkcji piwa świadczy o jego bardzo wysokiej jakości. Natomiast te ze zbóż niesłodowanych, czyli piwa bez słodu jęczmiennego, są uznawane za mniej wartościowe. Słód jęczmienny wykorzystuje się również przy produkcji whisky.

Właściwości słodu

Słód jęczmienny jest wyjątkowo wartościowym składnikiem pod względem odżywczym. Możesz w nim znaleźć między innymi:

Słód jęczmienny korzystnie wpływa na metabolizm, wspomaga odchudzanie i zwiększa ogólną odporność organizmu. Ze względu na swoje właściwości jest często polecany sportowcom i osobom w okresie rekonwalescencji. Często sięgają także po niego kobiety karmiące piersią, ponieważ wspomaga proces laktacji.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
Jak piwo wpływa na zdrowie kobiety?

Wykorzystanie słodu

Słód jęczmienny wykorzystuje się przede wszystkim do produkcji piwa oraz whisky. W przemyśle spożywczym jest stosowany jako substancja słodząca i koloryzująca. Dodaje się go do ciastek, pieczywa, wafelków oraz słodyczy.

Słód – przeciwwskazania

Z uwagi na wysoką zawartość cukru, słodu powinny unikać osoby chorujące na cukrzycę. Słodowanie jęczmienia prowadzi do rozbicia cukrów znajdujących się w ziarnie jęczmienia do cukrów prostych. Skutkiem spożycia słodu jęczmiennego jest gwałtowny wzrost insuliny we krwi. Dlatego nie może występować on w diecie diabetyków oraz osób zagrożonych cukrzycą.

Piwo a cukrzyca / rawpixel

Jak zrobić słód jęczmienny?

Produkcja słodu jęczmiennego składa się z czterech etapów, łącznie trwają one osiem dni. Poszczególne fazy produkcji słodu jęczmiennego to:

  1. Moczenie ziaren.
  2. Kiełkowanie, czyli słodowanie ziaren.
  3. Suszenie mokrego słodu.
  4. Odkiełkowanie, czyli zlikwidowanie korzonków.

Podczas całego tego procesu tworzy się korzonek i zawiązuje kiełek liściowy. Nie może on wyrosnąć poza łuskę ziarnka. Huzary, to znaczy ziarna z wykiełkowanym listkiem, są dużo mniej wartościowe przy produkcji domowego piwa. Ziarna słoduje się specjalnie po to, żeby aktywować enzymy rozkładające zapasowe białka i cukry. Są one potrzebne na dalszym etapie produkcji piwa. Nazywa się go zacieraniem. Ze słodu tworzy się syrop słodowy w różnych wariantach (jasny, ciemny, wędzony).

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Jak warzyć piwo domowej roboty?

Domowe piwo możesz przygotować na dwa sposoby. Bardziej skomplikowana metoda to wytworzenie piwa z surowców, które potrzebują dalszej obróbki. Mówimy tutaj oczywiście o procesie zacierania. Natomiast druga, popularniejsza metoda warzenia piwa to wykonanie go z gotowych półproduktów (brew-kit). Jeżeli chcesz przygotować w domu piwo metodą zacierania, to najpierw musisz zgromadzić zestaw niezbędnych produktów.

Będą ci potrzebne:

  • garnek z przykrywką, o pojemności 20-30 litrów,
  • fermentator z kranikiem i pokrywką,
  • fermentator bez kranika, ale z pokrywką,
  • filtrator,
  • termometr kuchenny,
  • ballingometr (cukromierz),
  • łyżka do mieszania zacieru.

Wymagane surowce do warzenia domowego piwa to:

  • słód – najlepiej słód rozdrobniony, czyli śrutowany;
  • chmiel –  goryczkowy lub aromatyczny(granulowany lub sproszkowany;
  • drożdże piwowarskie – wspierają rozkład cukrów na alkohol i dwutlenek węgla;
  • ekstrakt słodowy (gęsty syrop) lub glukoza.

Wszystkie składniki mieszaj ze sobą stopniowo. Najpierw słód, później chmiel, a na końcu drożdże. Proces warzenia piwa składa się z gotowania zacieru, odcedzania brzeczki, ochładzania i fermentowania. Warzenie piwa zajmuje mniej więcej pół dnia. Następnie musi ono postać w butelkach i fermentować przez cztery do sześciu tygodni.

Gdzie kupić słód jęczmienny? Znajdziesz go w wielu w wielu sklepach internetowych i stacjonarnych – ogólnotematycznych, ale przede wszystkim w tych z surowcami dla browarników. Alternatywą dla słodu piekarniczego, wykorzystywanego do produkcji pieczywa, może być miód lub cukier.

 

Bibliografia:

  1. Borszewska-Kornacka i in., Stanowisko Grupy Ekspertów w sprawie zaleceń żywieniowych dla kobiet w okresie laktacji, Standardy Medyczne/Pediatria, 2013, 10, 265-279.
  2. Wirkijowska A. i in., Jęczmień w żywieniu człowieka, Polish Journal of Agronomy, 2016, 25, 41-50.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Masz wrażenie, że twój metabolizm zwolnił po trzydziestce? Dr Damian Parol wyjaśnia, czy rzeczywiście tak się dzieje

Masz wrażenie, że twój metabolizm zwolnił po trzydziestce? Dr Damian Parol wyjaśnia, czy rzeczywiście tak się dzieje

Co robi alkohol kobiecie po 30. urodzinach?

Wina muscat – odmiany, jak smakuje, z czym podawać wino o cytrusowym aromacie

Zioła na wątrobę – na co pomagają i jak je stosować, właściwości ostropestu, karczocha i lukrecji

Popularny alkohol wycofany ze sprzedaży. Powodem możliwa zawartość kawałków szkła /fot. iStock

Popularny alkohol wycofany ze sprzedaży. Powodem możliwa zawartość kawałków szkła

Jak podkręcić metabolizm, gdy organizm się starzeje? 7 kluczowych porad/fot. Pexels

Jak podkręcić metabolizm, gdy organizm się starzeje? 7 kluczowych porad

kobieta smutna siedzi na kanapie

Brak wypróżnienia – zwykłe zaparcia czy poważna choroba?

Poznaj patenty trenerów i dietetyków na lepszą przemianę materii

Im starsze, tym lepsze? Sprawdziłyśmy!

„Kobiety nie mają problemu z alkoholem?”. Sprawdź, co mówi psychiatra

zielona herbata na podkręcenie metabolizmu

Chcesz podkręcić metabolizm? Te napoje przyspieszają przemianę materii

Sadzone jajka na patelni

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia? Niekoniecznie. Takich mitów jest więcej

Czy można pić kawę podczas…? Internistka odpowiada na najczęściej wyszukiwane hasła w Google

7 suplementów stworzonych z myślą o kobietach

Suplementy dla kobiet – sprawdź, czy twój organizm ich nie potrzebuje

Alkohol na diecie – tak czy nie?

Spowolniony metabolizm zimą – jak go rozkręcić?

Drink z brokatem

Jak uleczyć sylwestrowego kaca? Lekarka zdradza sprawdzone patenty

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

Wybierz dla bliskich produkty wspomagające trawienie, by zdrowo i bez uczucia ciężkości przeżyli święta /fot. archiwum własne

Wybierz dla bliskich produkty wspomagające trawienie, by zdrowo i bez uczucia ciężkości przeżyli święta

Adele: Musiałam odciąć się od alkoholu, by zadbać o głos. W trakcie pandemii picie zaczęło wymykać się spod kontroli

Adele: Musiałam odciąć się od alkoholu. W trakcie pandemii picie zaczęło mi się wymykać spod kontroli

Jak używki wpływają na zęby? Wyjaśnia stomatolożka

Kawa, papierosy, alkohol, marihuana. Stomatolożka wyjaśnia, jak używki wpływają na zęby

Kobieta trzyma w ręce szklankę piwa

Popularne piwo wycofane ze sprzedaży. GIS ostrzega: wystąpił błąd na linii produkcyjnej

Piwo

Piwo bezalkoholowe – czy jest zdrowe? Wyjaśniają żywieniowcy z profilu „Dietetyka nie na żarty”

Produkty przyspieszające przemianę materii

„W codziennej diecie warto mieć produkty, które przyspieszają przemianę materii” – zaznaczają dietetycy z „Czytamy etykiety”

×