Skontrolowali kilkadziesiąt lodziarni w Polsce. Wyniki są niepokojące, posypały się kary
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych opublikowała wyniki kontroli kilkudziesięciu lodziarni w Polsce. W 70 proc. lokalów stwierdzono nieprawidłowości. Do lodów dodawano rafinowany olej kokosowy i nie podawano informacji o alergenach. „Niektóre zakwestionowane partie zawierały po kilka nieprawidłowości” – podkreśla Inspekcja.
Nieprawidłowości w wielu lodziarniach
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) wzięła pod lupę 45 lodziarni w całej Polsce. Kontrole jakości lodów przeprowadzono na terenie całego kraju w III kwartale 2023 r.
„Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej lodów, w zakresie zgodności z obowiązującymi przepisami prawa i wymaganiami, których spełnienie zostało zadeklarowane w oznakowaniu produktu i/lub dokumentach towarzyszących” – podaje IJHARS.
Zgodnie z raportem nieprawidłowości wykryto w 31 lokalach, czyli w niemal 70 proc. przypadków. Najwięcej z nich dotyczyło znakowania produktów.
„Należy nadmienić, że niektóre zakwestionowane partie zawierały po kilka nieprawidłowości” – podkreśla IJHARS.
Inspekcja wskazuje, na częste zamieszczanie informacji takich jak np. „lody tradycyjne”, „wyłącznie naturalne składniki”, „100 proc. natura”, podczas gdy do produkcji lodów użyto składników wysoko przetworzonych oraz dodatków. Używano także nazw, takich jak „śmietanka”, „lody śmietankowe”, choć do wyrobu zastosowano surowce roślinne np. rafinowany olej kokosowy czy składniki złożone zawierające tłuszcze roślinne.
W przypadku lodów określanych np. jako „cytrynowe” do produkcji używano jedynie aromatu cytrynowego. Takie nieprawidłowości odkryto w 169 z 274 sprawdzonych partii lodów. Wprowadzano konsumentów także w błąd w przypadku lodów czekoladowych lub jogurtowych. Produkty te w rzeczywistości mogły być nazywane jedynie „o smaku czekoladowym” lub „o smaku jogurtowym”.
Kary pieniężne na kwotę 46 401,21 zł
IJHARS sprawdziła także 61 partii lodów w badaniach laboratoryjnych pod kątem parametrów fizykochemicznych. Zakwestionowano 7 partii lodów, w których potwierdzono obecność m.in. barwnika, tj. czerwieni koszenilowej niedeklarowanej w oświadczeniu i dokumentacji kontrolowanych lodziarni lub błękitu brylantowego niewymienionego w wykazie składników.
W większości badanych partii lodów wykazano również zawyżoną zawartość tłuszczu w stosunku do deklaracji zawartej w informacji o wartości odżywczej.
„W wyniku stwierdzonych nieprawidłowości, na podstawie przepisów ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, inspektorzy wydali 30 decyzji administracyjnych nakładających kary pieniężne na kwotę 46 401,21 zł, a także nałożyli 3 mandaty karne oraz wydali 25 zaleceń pokontrolnych” – czytamy w raporcie.
Zobacz także
Uważaj na drinki z suchym lodem. „Kontakt z nim powoduje natychmiastowe obrażenia” – ostrzega dietetyczka Paulina Jamrozik
Uwaga na niebieskie lody! Mogą wywołać zaburzenia koncentracji, nadpobudliwość, katar sienny, pokrzywkę i inne reakcje alergiczne
Lody z zielonego groszku. Obłędny smak, bajeczny kolor!
Polecamy
Gumy do żucia w kształcie papierosów na celowniku. „Normalizują zachowania, które są niebezpieczne dla zdrowia”
Domagają się nowelizacji „rozporządzenia sklepikowego”. Aktywiści: ponad 17 proc. uczniów dyskryminowanych z uwagi na dietę
Żywność wysoko przetworzona zwiększa ryzyko przedwczesnej śmierci. Zagrożone są szczególnie kobiety
Naukowcy z Poznania stworzyli parówkę z ziemniaka. „Wygląda, pachnie i smakuje jak paróweczka”
się ten artykuł?