Przejdź do treści

Salmonella w partii chałwy znanej marki. GIS wydał ostrzeżenie

Chałwa
Salmonella w partii chałwy znanej marki. GIS wydał ostrzeżenie/ fot. iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed spożywaniem popularnej chałwy z pistacjami marki Koska. Produkt wycofano z obrotu z powodu wykrycia w nim obecności bakterii Salmonelli. Spożywanie go może być szkodliwe dla zdrowia. Niestety część wycofanej partii została już sprzedana.

GIS wycofał produkt znanej marki

Główny Inspektor Sanitarny ogłosił wycofanie ze sprzedaży partii chałwy z pistacjami marki Koska. GIS został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o prowadzonym przez niemiecką firmę Kervan GmbH Berlin wycofaniu produktu. W próbce chałwy stwierdzono obecność bakterii Salmonella spp.

„Spożycie produktu wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego” – ostrzega GIS.

Wycofanie chałwy z pistacjami marki Koska – której partii dotyczy?

Szczegóły dotyczące produktu:

Nazwa produktu: chałwa z pistacjami pn. TAHIN HELVA  HALVA,  FISTIKLI / PISTACHIO marki: KOSKA 1907, 200 g

Numer kodu kreskowego: 8 6907 10 009442

Numer partii: 212-300F/20

Najlepiej spożyć przed 26.10.2022

Dystrybutor: Kervan GmbH Flohrstr.26 Berlin 13507

Kraj pochodzenia: Turcja

Firma Kervan GmbH po otrzymaniu informacji o wykryciu bakterii Salmonella wycofała wskazaną partię produktu. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofywania produktu przez odbiorców w Polsce. Część wadliwej partii niestety została już sprzedana.

Wadliwy produkt należy wyrzucić lub zwrócić do sklepu i pod żadnym pozorem go nie spożywać, gdyż może stanowić zagrożenie dla zdrowia. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń

Zatrucie pokarmowe wywołane przez Salmonellę

Bakterie z grupy Salmonella wywołują salmonellozę, chorobę zakaźną, która większości przypadków powoduje dolegliwości żołądkowo-jelitowe, o charakterze zbliżonym do zatrucia pokarmowego. Na zakażenie narażeni jesteśmy szczególnie w ciepłych miesiącach, jedząc surowe potrawy lub nie przykładając należytej uwagi do higieny i obróbki żywności pochodzenia zwierzęcego.

Salmonelloza może być groźna, a nawet śmiertelna, więc warto wiedzieć, jak uchronić się przed potencjalnym kontaktem z bakterią.

Salmonella – objawy

Szacuje się, że pierwsze objawy sallmonellowego zatrucia pokarmowego mogą wystąpić już po ośmiu godzinach od spożycia zanieczyszczonego jedzenia lub wody.

Do takich objawów zalicza się:

Bakterie S. Typhi i S. Paratyphi przyjmują na ogół postać nieżytu żołądkowo-jelitowego. Po dostaniu się do organizmu bakterie wędrują do nabłonka jelitowego, gdzie powodują jego stan zapalny. Osoby z obniżoną odpornością narażone są na dalsze konsekwencje w postaci zakażenia ogólnoustrojowego. W takim momencie może dojść do:

W najcięższych przypadkach może pojawić się sepsa z niewydolnością wielonarządową.

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawienia

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?