Przejdź do treści

Pyłek pszczeli – właściwości i zastosowanie

Pyłek pszczeli - właściwości i zastosowanie
Pyłek pszczeli - właściwości i zastosowanie
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska
Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska
Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić
6 rzeczy, które spowalniają metabolizm
Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną
Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!
Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł

Pyłek pszczeli, zwany inaczej obnóżkami pyłkowymi, zbierany jest przez pszczoły z kwiatów, zmieszany z niewielką ilością śliny lub nektarem, formowany w kuleczki i przenoszony na odnóżach. Jakie są jego właściwości?

Pyłek pszczeli – ogólne właściwości

Pyłek kwiatowy wykazuje właściwości:

  • Antyoksydacyjne;
  • Przeciwzapalne;
  • Przeciwbakteryjne;
  • Przeciwgrzybicze;
  • Chemoprewencyjne;
  • Przeciwnowotworowe;
  • Ochronne dla wątroby;
  • Przeciwko promieniowaniu.

Pyłek pszczeli – jego skład

W pyłku wykazano obecność ponad 2500 substancji. Można je podzielić na aminokwasy, białka, kwasy tłuszczowe, lipidy, witaminy, biopierwiastki, związki fenolowe, cukry. Nadal nie udało się zidentyfikować wszystkich składników dokładnie. Pyłku nie można syntetyzować w warunkach laboratoryjnych.

Pyłek pszczeli zawiera bardzo dużą ilość białka – więcej niż jakikolwiek produkt odzwierzęcy. W białku pyłku znaleźć można frakcje:

  • Albuminy – 35,4% w odniesieniu do całości białka;
  • Globuliny – 18,9%;
  • Gluteliny -18,6%;
  • Prolaminy – 21,8%;
  • Inne białka, w tym enzymy 5,3%.

W pyłku znaleźć można aminokwasy niezbędne do stworzenia białka ludzkiego. Białko z pyłku dostarcza również kwasy nukleinowe DNA i RNA.

Tłuszcze pyłku tworzone są przez 6 kwasów nasyconych i trzy kwasy nienasycone (oleinowy, linolowy i α-linolenowy). Kwas linolowy i linolenowy niezbędne dla organizmu ludzkiego muszą być dostarczone z zewnątrz, wraz z pożywieniem (potrzebne do budowy błon komórkowych oraz ich prawidłowego funkcjonowania, zapobiegają zakrzepom krwi w naczyniach, obniżają ciśnienie tętnicze krwi i poziom cholesterolu w surowicy krwi).

W pyłku znaleźć można fosfolipidy hamujące odkładanie lipidów w hepatocytach (organizm zabezpiecza się przed hepotazą – rozwojem miażdżycy). Fitosterole z pyłku wykazują właściwości stymulujące proces tworzenia i dojrzewania komórek jajowych.

β-sitosterole wspomagają właściwości przeciwmiażdżycowe pyłku.

Pyłek pszczeli zawiera węglowodany – cukry proste (glukoza, fruktoza) i złożone (dekstryny, skrobię, celulozę i polleninę.). Ich ogólna zawartość zależna jest od miejsca, gdzie pyłek jest zbierany, a nawet rodzaju kwiatu.

W skład pyłku wchodzą takie witaminy, jak:

W składzie pyłku można spotkać 22 aminokwasy egzogenne.

Wśród 25 składników mineralnych wyróżnia się minerały P, Ca, K, I, Zn, Cu, Na, Hg, Mg, Cl, Mn, Se, Mo, Si, B, Ti.

Dzięki tak cennej zawartości pyłek jest w stanie przebić nawet najbardziej wartościowe multiwitaminy.

Pyłek pszczeli –  zastosowanie w medycynie

Pyłek wykazuje właściwości hipolipidemiczne (może być używany w hiperlipidemii i miażdżycy). Wpływa na obniżenie trombocytów, cholesterolu, tłuszczy, ciśnienia krwi, poprawia funkcjonowanie naczyń krwionośnych w mózgu, wspomaga kurczliwość mięśni gładkich, uszczelnia naczynka krwionośne, przeciwdziała obrzękom.

Flawonoidy i kwasy fenolowe wykazują właściwości detoksykacyjne i ochronne dla wątroby. Stosowanie pyłku polecane jest przy przewlekłych stanach zapalnych. Poprawia on naszą odporność (wpływa na układ immunologiczny).

Pyłek wykazuje właściwości antyalergiczne. Stosowany jest przy leczeniu pacjentów niedożywionych. Reguluje metabolizm i poprawia apetyt, usprawnia funkcje umysłowe.

Dzięki działaniu chemoprewencyjnym może wzmocnić działanie leków stosowanych w pierwszym stadium nowotworu prostaty, co pozwala na zmniejszenie ich dawki.

Dawkowanie dzienne wg zaleceń:

  • Dzieci do trzeciego do piątego roku życia– 10 gramów;
  • Dzieci od szóstego do dwunastego roku życia – 15 gramów;
  • Dzieci powyżej dwunastego roku życia oraz dorośli – 20 gramów;
  • Dorośli podczas leczenia – 30-40 gramów.

Jedna łyżeczka zawiera ok 5 gram pyłku pszczelego. Pyłek pszczeli powinno się przyjmować 3 razy w ciągu dnia, od 30 minut do 2 godzin przed posiłkiem

Pyłek wpływa na zwiększenie płodności u kobiet i mężczyzn.

Pyłek pszczeli – zastosowanie w kosmetyce

Można go samodzielnie używać do stworzenia balsamów i maseczek. Znajduje się  w wielu kremach nawilżających i odżywczych. Ekstrakt z pyłku kwiatowego używany jest przez koncerny do wyprodukowania maseczek, odżywek, szamponów, mleczek, kremów, balsamów, toników, śmietanek.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jak obchodzić się z miodem, by jak najdłużej zachował swoje właściwości?

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Jak przyśpieszyć metabolizm?

Chcesz przyśpieszyć metabolizm? Dołącz do swojej diety ten produkt

Batony proteinowe – wszystko, co trzeba o nich wiedzieć. Sprawdź, który baton jest najlepszy

Apiterapia - co to jest i na jakie choroby może pomóc? Wyjaśnia naturopatka Joanna Brejecka-Pamungkas

Apiterapia – co to jest i na jakie choroby może pomóc? Wyjaśnia naturopatka

kostki cukru

Alternatywa dla cukru – słodzik, stewia i inne zamienniki cukru

Monika Prześlakowska

Kiedy brać białko, rodzaje białka, przeciwwskazania

Miód zdrowszy niż cukier?

Miód zdrowszy niż cukier? Odpowiedź może cię zaskoczyć

Dieta Dukana

Dieta Dukana – zasady, etapy i skutki uboczne diety „protal”

Skąd się bierze miód?

Jak pszczoły robią miód? Jak powstaje miód sztuczny i pitny

Śniadanie białkowo-tłuszczowe

„Zmiana, która pozwoliła mi osiągnąć sytość i zmniejszyć ochotę na słodkie”. Dietetyczka o zaletach śniadań białkowo-tłuszczowych

Miód

Przepis na miód z mniszka lekarskiego. Naturalny, bez cukru i pyszny!

Białko źródłem zdrowia? Nie zawsze! Tak samo jak w przypadku tłuszczów, są dobre i złe źródła białka

Białko źródłem zdrowia? Nie zawsze! Tak samo jak w przypadku tłuszczów, są dobre i złe źródła białka

Jajka są zdrowe! Warto to sobie przypomnieć przed Wielkanocą

Jajka są zdrowe! Warto to sobie przypomnieć przed Wielkanocą

Pascha kokosowo-miodowa

Pascha kokosowo-miodowa. Wielkanocny deser w zdrowym wydaniu

Dieta białkowa - dla kogo jest przeznaczona?

Dieta białkowa – dla kogo? Wyjaśniamy też jej efekty i skutki uboczne

Tyrozyna – jakie ma działanie? Czy odpowiednie dawkowanie zmniejsza stres?

Tyrozyna – jakie ma działanie? Czy odpowiednie dawkowanie zmniejsza stres?

Białko i mity z nim związane. Sprawdź, czy wierzyłaś w któryś z nich

Miód manuka — właściwości, zastosowanie, spożywanie

Miód manuka – właściwości, zastosowanie, spożywanie

Dwa kubki z napojem, szklanka miodu, imbir, słoik przypraw, cytryna. Wszystko razem stoi na stole

Dopada cię choroba? Skorzystaj ze sprawdzonych domowych sposobów na przeziębienie

Jak wzmocnić odporność? Kurkuma, imbir, cynamon, czosnek, miód dadzą radę?

Rozlany miód na talerzu

„Zamiana cukru na miód niekoniecznie może być dobrym wyborem” ostrzega dietetyczka Dominika Oleś

Mikstura z imbirem, cytryną i miodem / istockphoto.com

Chcesz wzmocnić odporność? Pij miksturę z imbiru, miodu i cytryny!

Tarta z jesiennymi owocami

Przepis na tartę z jesiennymi owocami – rozkosz dla podniebienia!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

5 największych kuchennych mitów