Pstrąg w kuchni? Jak najbardziej! Wyjaśniamy, dlaczego warto włączyć go do diety
To ryba prosta w przyrządzaniu, a do tego ma bardzo dobre właściwości. Mowa o pstrągu, którego jemy zdecydowanie za mało. Właśnie dlatego Agnieszka Pocztarska z „Czytamy etykiety” postanowiła zachęcić swoje obserwatorki i obserwatorów do częstszego sięgania po ten gatunek ryby.
Pstrąg w kuchni
„O tym, że ryby są zdrowe i powinny być istotnym składnikiem diety, wiemy od dawna. W Polsce jednak spożycie ryb nie jest zbyt duże – stąd pomysł na akcję 'Teraz Pstrąg’ (…) szczególnie skupia się na pstrągu i jego właściwościach, a także na korzyściach wynikających z hodowli w akwalulturach – jak dotąd najlepszej, najczystszej i najbardziej przyjaznej naturze metodzie hodowli” – pisze Agnieszka Pocztarska w swoim poście na Instagramie.
Ekspertka dodaje, że chyba każdy pamięta podawany w dzieciństwie na łyżeczce (lub w tabletkach) tran.
„Nie smakował zbyt dobrze, ale nie można odmówić mu właściwości superzdrowotnych – wspomaga odporność, a także zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe DHA i EPA, należące do grupy Omega-3. Pstrąg należy do ryb średniotłustych – zatem tego tranu ma w sobie więcej niż duża część popularnych na rynku w Polsce ryb” – pisze ekspertka.
A czym charakteryzują się ryby z akwakultury? Ich mięso ma wysoką jakość. Są też bezpieczne, ponieważ są pod stałą kontrolą hodowcy.
Pocztarska wyjaśnia, że akwakultury są niewielkimi, lokalnymi hodowlami – z punktu widzenia ekologii, łatwiej zachować w nich dobrostan zwierząt, są też bardziej przyjazne dla środowiska.
Co „siedzi” w tłuszczu z pstrąga?
Dalej w poście Agnieszka Pocztarska wyjaśnia, co znajdziemy w tłuszczu z pstrąga:
- tłuszcz ryby jest najlepszym źródłem kwasów Omega-3 (DHA i EPA),
- zawiera witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A,D i E,
- wspomaga odporność,
- wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego, chroni przed miażdżycą,
- pozytywnie wpływa na układ nerwowy i pracę mózgu,
- kwasy Omega-3 wspomagają regulację ciśnienia krwi.
„Oprócz łatwo dostępnej energii, tłuszcz to też materiał budulcowy wielu struktur w organizmie. Błędem jest całkowite usuwanie tłuszczu z diety” – dodaje Agnieszka Pocztarska.
Co „siedzi” w białku pstrąga?
Ale pstrąg to nie tylko tłuszcz, ale też wysokiej jakości białko. Co warto o nim wiedzieć?
- białko wysokiej jakości, dobrze przyswajalne,
- porównywalne z białkiem wzorcowym (białkiem jaja kurzego);
- źródło aminokwasów egzogennych, m.in. histydyny, tryptofanu, metioniny;
- wysoka zawartość lizyny – aminokwasu ważnego dla mięśni, kości,
- wysoka zawartość leucyny – chroniącej przed zaburzeniami neurologicznymi i pomocnej w utrzymaniu odpowiedniej masy ciała.
Czytamy etykiety
Czytamy Etykiety to portal, którego właścicielką jest Agnieszka Pocztarska.
Jak sama o sobie pisze: „Jestem takim samym konsumentem jak ty i na swoim przykładzie udowadniam, że można zmienić swoje nawyki żywieniowe, wybierać produkty z dobrym składem i dokonywać świadomych wyborów. Obserwuję i słucham czytelników serwisu i każdym działaniem staram się pomóc w codziennych decyzjach zakupowych naszych społeczności”.
Ekspertki z Czytamy Etykiety, Kamila Kwietniewska i Agnieszka Wałęka, z Agnieszką Pocztarską na czele, są też aktywne w mediach społecznościowych. Ich profil na Instagramie obserwuje 305 tys. osób.
RozwińZobacz także
„Dobre karmienie jest sposobem okazywania sobie szacunku” – mówi Agata Ziemnicka, założycielka fundacji Kobiety bez diety
„Planeta ma już wystarczająco ciężko” – mówi Ewelina Jamróz, która stworzyła „aktywną” folię z wodorostów i żelatyny
„Hormony działają na podstawie tego, co jemy. Jeśli nie jemy zgodnie ze swoim metabolicznym IQ, brak nam energii, koncentracji i mamy kłopoty z układem pokarmowym” – mówi health coach Agnieszka Pająk
Polecamy
Jak catering dietetyczny może ułatwić życie osobom z wykluczeniami pokarmowymi i alergiami? Sprawdźmy!
„The Lancet”: Już dwa plasterki szynki dziennie mogą znacząco zwiększyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2
Dieta na zdrowe stawy – co jeść i suplementować, by cieszyć się ich sprawnością
Dieta dla dziecka. Co powinno znaleźć się w diecie maluchów?
się ten artykuł?