Przejdź do treści

Pstrąg tęczowy łososiowy – właściwości i przepisy

Pstrąg tęczowy łososiowy – właściwości i przepisy Ello/Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
4 propozycje „inflacyjnych” obiadów do 8 zł. Polecają dietetycy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty
Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!
Baba ghanoush – pasta z bakłażana. Smakuje tak, jak wygląda!
Kawa z kakao – najlepszy dopalacz dla mózgu
Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to, jak je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Pstrąg tęczowy łososiowy przypomina popularnego dziś łososia – zarówno w wyglądzie, jak i smaku. Ponadto jest on od niego dużo tańszy i zdecydowanie mniej kaloryczny. Okazuje się jednak, że to dopiero początek długiej listy jego zalet, ponieważ polecany jest osobom na diecie, z chorobami serca oraz krążenia. Ponadto zawiera mnóstwo pełnowartościowego białka, które stanowi świetną alternatywę dla mięsa. Co jeszcze warto o nim wiedzieć? Sprawdź!

Czym jest pstrąg tęczowy (łososiowy)?

Pstrąg tęczowy to łososiowata ryba słodkowodna o bardzo szlachetnym, delikatnym smaku. Jej mięso posiada lekko różową, pomarańczową lub białą barwę. Jest to gatunek, który pochodzi ze zlewisk Oceanu Spokojnego Azji oraz Ameryki Północnej, a więc rzek, jezior oraz przybrzeżnych wód morskich. Obecnie pływa on głównie w Wielkich Jeziorach Ameryki Północnej. Pstrąg do przetrwania potrzebuje czystej, odpowiednio dotlenionej, wartko płynącej wody, co z kolei przekłada się na jego wartości odżywcze. Ze względu na stosunkowo niskie zanieczyszczenie mięsa substancjami chemicznymi, jest on polecany do jedzenia.

Pstrąg tęczowy – właściwości zdrowotne

Choć ryby słodkowodne nie są cenione przez specjalistów od żywienia, pstrąg tęczowy stanowi od tej zasady wyjątek. Jest on bogaty w kwasy omega-3, które wzmacniają kości oraz chronią organizm przed chorobami nowotworowymi. Kwasy te przydają się również w profilaktyce chorób krążenia. Składniki zawarte w pstrągu normalizują też ciśnienie krwi, a i docenią jego właściwości także osoby z anemią. Ponadto spożywanie 200 g pstrąga zaspokaja tygodniowe zapotrzebowanie na kwasy DHA i EPA u osób, które mają problemy z sercem.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

ryby

Ryba obfituje również potas, fosfor, selen, magnez, żelazo, jak również i wapń. Oprócz tego, w pstrągu tęczowym znajdują się witaminy: A (która jest ważna dla naszych oczu), D (która wpływa nie tylko na kości, ale i wzrost oraz regenerację komórek) oraz E (która skutecznie odmładza skórę). Zdecydowanie powinny go spożywać osoby z osteoporozą, ale też ze schorzeniami reumatycznymi.

Spożywanie pstrąga polecane jest osobom, które poszukują innego źródła pełnowartościowego białka niż mięso. W przypadku tej ryby jest ono również łatwiej przyswajalne. Ponadto pstrąg zawiera więcej białka niż sam łosoś! Ile kalorii ma pstrąg tęczowy? Jak się okazuje: niewiele, bo w 100 g znajduje się zaledwie 119 kcal. Warto również wspomnieć o następujących wartościach odżywczych:

  • cholesterol – 59 mg,
  • sód – 41 mg,
  • tłuszcz – 3,5 g.

Ryba nie zawiera węglowodanów ani błonnika pokarmowego.

Jak zrobić pstrąga smażonego?

Zastanawiasz się, jak przyrządzić pstrąga tęczowego? Poniżej podajemy przepis na smażoną rybę.

Składniki:

  • 500 g pstrąga łososiowego,
  • koperek suszony,
  • pięć łyżek masła (może być klarowane)
  • pieprz,
  • sól (może być np. morska)

Przygotowanie:

  1. Jak przygotować pstrąga? Na początku podziel go na kilka porcji, posyp koperkiem oraz niewielką ilością soli.
  2. Następnie wetrzyj przyprawy w rybę.
  3. Jak smażyć pstrąga? Na patelni teflonowej roztop masło, ułóż na niej rybę i smaż ją na niewielkim ogniu, skórą od dołu. Zdejmij mięso z patelni, kiedy ¾ surowego mięsa stanie się bledsze. Ze względu na to, że mięso ryby jest niezwykle delikatne, podczas całego procesu uwidaczniają się linie, dzięki którym zauważysz, że mięso przestaje być surowe – ważne jest to, aby go nie przesmażyć, musi być ono sprężyste i lekko odchodzić od skóry. Następnie przełóż pstrąga na drugą stronę i smaż go przez jeszcze 2-3 minuty.
  4. Gotowego pstrąga podawaj z ziemniakami oraz ulubioną sałatką.
Unsplash

Jak przygotować pstrąga pieczonego?

Masz ochotę na kolejne eksperymenty kulinarne? Jeśli tak, zachęcamy do przyrządzenia pstrąga pieczonego.

Składniki:

  • cztery pstrągi (najlepiej, jeśli będą wypatroszone),
  • jedna cytryna,
  • oliwa,
  • pieprz,
  • sól,
  • natka pietruszki.

Przygotowanie:

  1. Wypatroszone pstrągi umyj pod zimną wodą – zarówno od wewnątrz, jak i z zewnątrz.
  2. Wnętrze ryby natrzyj oliwą, a następnie posyp solą i pieprzem. Do środka włóż jedną gałązkę pietruszki.
  3. Pokrój cytrynę w plasterki i kilka z nich umieść w środku pstrąga.
  4. Natrzyj rybę oliwą od zewnątrz, posól ją i popieprz.
  5. Zrób niewielkie nacięcia w poprzek pstrąga, a następnie natrzyj je oliwą.
  6. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej ryby.
  7. Piecz ryby w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, przez około 30-35 minut.

Pstrąg hodowlany – czy jest zdrowy?

Bez obaw można spożywać ryby pochodzące z hodowli, ponieważ i tam należy im zapewnić warunki zbliżone do naturalnych. Warto jednak zaznaczyć, ze powinny być to hodowle polskie.

Jaki pstrąg tęczowy jest najzdrowszy?

Zdecydowanie najbardziej wartościowe są ryby świeże. Wystarczy poddać je delikatnej obróbce kulinarnej, aby przekształciły się w dietetyczne, pyszne danie. Można je gotować (w tym również na parze), grillować, smażyć, dusić czy nawet i piec. Pstrąg w galarecie z powodzeniem zastąpi wigilijnego karpia, a pstrąg wędzony przyda się do przygotowania past kanapkowych. Należy jednak pamiętać, że cała obróbka musi trwać krótko – w przeciwnym razie mięso się rozpadnie.

Warto zrezygnować ze smażenia ryby po uprzednim panierowaniu – wówczas dostarczymy do organizmu nadmierną ilość tłuszczu. Należy zaznaczyć, że wędzony pstrąg traci wiele witamin i minerałów, a sam proces wędzenia związany jest też z wytwarzaniem związków rakotwórczych, które są niebezpieczne dla organizmu człowieka. Ponadto, pstrąg wędzony jest bardziej tłusty i kaloryczny.

 

Źródła:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7576960/
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/4032491/
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24755649/
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32942719/
  5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33125465/

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Woda smakowa może być zdrowa. Wystarczy ją samodzielnie zrobić

Lody z zielonego groszku. Obłędny smak, bajeczny kolor!

Sorbety warzywno-owocowe. Idealnie pomogą przetrwać upały!

Kto ma ochotę na szklankę zimnej lemoniady lub mrożonej herbaty? Są genialne na upał

Chia fresca - lemoniada z nasionami chia

Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Lody

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa rządzi! 3 przepisy na dania z tym warzywem w roli głównej

Wegańskie lody ze słonym karmelem. Idealne połączenie na upalne dni

Zdrowo i kolorowo. Jaglany jogurt z owocami lata

Witariańskie lato

Witariańskie lato. Poznaj trzy pomysły na warzywa i owoce

Curry z kukurydzy

Złociste curry z kukurydzy. Przyjemny, lekko słodki smak, który pokochasz od pierwszej łyżki!

Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci

3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki

Dwie szklanki z napojem arbuzowym

Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia

Chłodnik miętowy z zielonego groszku. Ukojenie po upalnym dniu

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Semifreddo – lodowy deser na medal. Zrobisz go bez użycia specjalistycznego sprzętu!

Ciasto jogurtowo-pistacjowe z rabarbarem. Idealny przepis na czerwcowy weekend

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Sezon na truskawki w pełni. Oto przepis na pyszne bułeczki z tymi owocami

Bruschetta z serem halloumi

Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów

Wiosenna pizza na zielonym spodzie. Pyszna i zdrowa!

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami, czyli śniadanie idealne

7 olejów, które warto mieć w domu / iStock

Te tłuszcze mają moc! Top 7 olejów

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

kot w kuchni

10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Unsplash

Ocet spirytusowy czy jabłkowy? Sprawdź, czym się od siebie różnią

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×