Przetwory z ogórków – przepisy na ogórki kiszone i konserwowe
Przetwory z ogórków od lat cieszą się niesłabnącą popularnością. Klasyczne w wersji kiszonej czy konserwowej coraz częściej na domowych półkach są wypierane przez ogórki w niestandardowych zalewach, często z orientalnymi przyprawami. Początek sezonu letniego to dobry czas, by zaplanować, co zawekujemy w słoikach w tym roku. Podpowiadamy, jak zrobić doskonałe przetwory z ogórków na nadchodzącą zimę.
Jak zrobić ogórki kiszone? Wskazówki
Jak kisić ogórki, żeby były twarde oraz odpowiednio słone? W zachowaniu jędrności pomagają dwa triki. Pierwszy polega na moczeniu ogórków w zimnej wodzie przed włożeniem ich do słoików. Drugi związany jest z usuwaniem końcówek warzywa po stronie kwiatów (mogą one zawierać enzymy, które powodują mięknięcie warzywa).
Zawartość soli w ogórkach kiszonych (a także konserwowych) powinna być zgodna z przepisem – nie redukuj jej ilości, np. z powodów zdrowotnych. Sól w przetworach uniemożliwia rozwój groźnych bakterii i przedłuża trwałość produktu. Używaj więc tylko przepisów z określonymi, przetestowanymi ilościami podstawowych składników – w szczególności nie zmieniaj proporcji między solą i wodą.
Przepis na ogórki kiszone
Wypróbuj poniższy przepis ze szczegółowo opisanymi instrukcjami. Zrobisz z niego niewielką porcję przetworów – z 1 kilograma ogórków. Możesz pomnożyć wszystkie składniki, by dopasować ilości swoich potrzeb.
Klasyczne ogórki kiszone
Składniki:
- 1 kilogram ogórków,
- 1 litr gorącej wody,
- 1 łyżka soli,
- korzeń chrzanu, pokrojony na grube paski,
- kilka gałązek kopru,
- 6-8 ząbków czosnku, obranego.
Przygotowanie:
- Ogórki umyj i odetnij końcówki po stronie kwiatów.
- Włóż do miski z zimną wodą na około godzinę.
- Słoiki, w których będziesz przygotowywać ogórki wyparz wrzątkiem i umyj.
- Chrzan, koper i czosnek porozdzielaj równo między słoiki. Ułóż w nich ciasno ogórki.
- Do gorącej wody dodaj sól i dokładnie wymieszaj.
- Ogórki w słoikach zalej osoloną wodą, tak by końcówki nie wystawały ponad poziom płynu.
- Zakręć słoiki i ustaw je do góry nogami (zakrętką do dołu) i pozostaw do czasu ostudzenia.
- Następnie odwróć słoiki do właściwej pozycji. Przechowuj w ciepłym miejscu przez kilka dni (wspomaga to proces fermentacji, który odpowiada za kiszenie). Po 1-3 dniach możesz je spożywać jako ogórki małosolne, po około tygodniu będą już ukiszone.
- Ogórki przygotowane jako przetwory na zimę przenieś do suchego, chłodnego, ciemnego miejsca.
Jak zrobić ogórki konserwowe?
Ogórki konserwowe, czyli tak zwane pikle, przygotowujemy przez umieszczenie tych warzyw w zalewie na bazie octu, wody i soli, zwykle również z dodatkami smakowymi.
Podobnie jak w przypadku ogórków kiszonych – lepiej nie eksperymentować z proporcjami podstawowych składników. Odpowiednia kwasowość (związana z ilością octu) oraz wystarczająca ilość soli stanowią podstawę, by ogórki można było bezpiecznie spożywać przez całą zimę.
Ogórki konserwowe – przepis podstawowy
Poniżej znajdziesz przepis na ogórki konserwowe. Możesz z powodzeniem urozmaicić go wykorzystując różnorodne zestawy przypraw oraz krojąc warzywa na plastry, ćwiartki lub w paski.
Ogórki konserwowe
Składniki:
- 1,5 szklanki wody,
- 1,5 szklanki octu jabłkowego lub winnego o kwasowości 5 proc.,
- 1/4 szklanki cukru,
- 2 łyżki soli,
- 1 kilogram ogórków,
- klasyczne przyprawy do ogórków konserwowych: na każdy słoik po jednym liściu laurowym, główce kopru, obranym ząbku czosnku, ½ łyżeczki gorczycy.
Przygotowanie:
- Ogórki umyj i odetnij końcówki po stronie kwiatów.
- Włóż do miski z zimną wodą na około godzinę.
- Słoiki, w których będziesz przygotowywać ogórki wyparz wrzątkiem i umyj.
- Opcjonalnie: pokrój ogórki w ćwiartki (wzdłuż) albo plastry (okrągłe lub podłużne).
- Do każdego słoika włóż zestaw przypraw i ułóż na nich ciasno ogórki.
- W garnku połącz ocet, wodę, cukier i sól. Zagotuj, wymieszaj i gotuj jeszcze przez około 5 minut. Odstaw do przestudzenia.
- Zalewą przykryj całkowicie ogórki w słoikach. Zakręć je porządnie.
- Poddaj pasteryzacji – na dnie garnka umieść bawełnianą ścierkę. Ułóż na niej zakręcone słoiki, tak by nie stykały się ze sobą. Wlej wodę do około ½ wysokości i zagotuj ją na średniej mocy palnika. Zmniejsz ogień i pasteryzuj słoiki przez 5-10 minut. Wyjmij je z garnka i odwróć do góry dnem. Po wystygnięciu odwróć słoiki ponownie zakrętką do góry i umieść w chłodnym, suchym, ciemnym miejscu.
Ogórki konserwowe w innych wersjach
Chcesz wypróbować korniszonów w wersji nieco innej od klasycznej? Oto kilka propozycji:
- sałatka szwedzka – ogórki pokrój na okrągłe plastry, na dnie słoików razem z przyprawami umieść pokrojoną na plasterki marchewkę i dodatkowo w każdym z nich 3 ziarna ziela angielskiego,
- ogórki konserwowe w zalewie musztardowej – do przestudzonej zalewy dodaj 3 łyżki musztardy,
- ogórki konserwowe z kurkumą – gorącą zalewę wymieszaj z 1 łyżką kurkumy przed umieszczeniem jej w słoikach (ogórki nabiorą żółtej barwy),
- ogórki konserwowe z curry – gorącą zalewę wymieszaj z 1 łyżką curry,
- ogórki konserwowe z chili – na dnie słoików, razem z innymi przyprawami umieść 1/2 łyżeczki płatków chili lub 1 łyżeczkę pokrojonego świeżego chili.
Bibliografia:
- National Center for Home Food Preservation (2018) Preparing and Canning Fermented and Pickled Foods, dostęp z: https://nchfp.uga.edu/how/can_06/prep_foods.html.
Polecamy
Jak catering dietetyczny może ułatwić życie osobom z wykluczeniami pokarmowymi i alergiami? Sprawdźmy!
Naukowcy z Poznania stworzyli parówkę z ziemniaka. „Wygląda, pachnie i smakuje jak paróweczka”
Wyższe opłaty za marnowanie żywności. Resort rolnictwa szykuje zmiany. „Przepis obejmuje wszystkie placówki”
„The Lancet”: Już dwa plasterki szynki dziennie mogą znacząco zwiększyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2
się ten artykuł?