Przetrząsać sklepowe półki w poszukiwaniu greckiego jogurtu? A może nie różni się od tego zwykłego?
Jogurt jest produktem mleczarskim, który w Polsce cieszy się dużą popularnością. W wielu zdrowych przepisach zaleca się używanie jogurtu greckiego, ale czym różni się on od tego zwykłego? Czy faktycznie jest zdrowszy oraz lepszy, a może nie ma między nimi dużej różnicy?
Proces przygotowania – różnice
Zarówno zwykły, jak i grecki jogurt, powstają w procesie zaszczepienia mleka odpowiednimi bakteriami. Szczepy bakterii używane do przygotowania jogurtu trawią laktozę, czyli naturalny cukier występujący w mleku, a następnie zamieniają ją na kwas mlekowy. Do przygotowania obydwu jogurtów używa się tych samych głównych składników – świeżego mleka oraz bakterii Streptococcus thermophilus oraz Lactobacillus bulgaricus.
Różnice pojawiają się jednak na dalszym etapie produkcji. Proces przygotowania zwykłego jogurtu wygląda następująco:
- podgrzanie mleka do określonej temperatury (nie wyższej niż 40 stopni Celsjusza),
- dodanie szczepów bakterii,
- pozostawienie do fermentacji na okres 4-7 godzin, aż do osiągnięcia pH 4,5,
- schłodzenie jogurtu.
Na rynku dostępne są jogurty o różnej strukturze, smaku czy dodatkach. Czas fermentacji oraz użyte szczepy bakterii mają ogromne znaczenie dla wyglądu oraz smaku końcowego produktu.
Jak powstaje jogurt grecki? Dokładnie tak samo jak jogurt zwykły, z jedną różnicą – jogurt grecki pozbawiony jest części serwatki, dzięki temu jest gęstszy i bardziej skoncentrowany. Obecnie do usunięcia serwatki wykorzystuje się specjalne wirówki, dawniej jogurt był odcedzany przez gęsty materiał. Prawdziwy jogurt grecki nie powinien mieć w sobie dodatków, takich jak zagęszczacze czy mleko w proszku.
Różnice między jogurtem greckim a zwykłym to:
- konsystencja,
- ilość użytego mleka na litr gotowego jogurtu – jogurt grecki potrzebuje więcej mleka,
- proces i czas przygotowania,
- zawartość składników odżywczych.
Jogurt grecki a zwykły – porównanie składników odżywczych
Jogurt grecki i zwykły mają inną zawartość składników odżywczych. Zwykły jogurt na każde 100 gramów zawiera 58 kcal, ma około 4 g tłuszczu, 3,6 g węglowodanów (w tym 3,2 g cukrów) i 10 g białka. Jogurt grecki ze względu na to, że jest bardziej “skoncentrowany” ma więcej kalorii i jest bardziej tłusty – ma około 97 kcal, 9 g białka, 5 g tłuszczu i 4 g węglowodanów. Ma on jednak mniej naturalnej soli w składzie i dostarcza mniej wapnia. Mniej jest w nim również laktozy, która usuwana jest wraz z serwatką. Poza tym zarówno jogurt grecki jak i naturalny to doskonałe źródła witamin z grupy B.
Czy musisz kupować jogurt grecki?
Czy musisz więc szukać na sklepowych półkach jogurtu greckiego, czy możesz kupić zwykły jogurt? To zależy. W niektórych zdrowych przepisach jogurt grecki jest używany jako zamiennik gęstej śmietany czy majonezu. W takim przypadku zmiana mogłaby nie wyjść na dobre i przepis by się nie udał. Poza tym jogurty te są dosyć podobne, chociaż nie identyczne.
Grecki jogurt ma zalety, które przemawiają na jego korzyść. Najważniejsze to:
- Mniejsza zawartość laktozy – to dobra wiadomość dla osób z nietolerancją laktozy. Podczas procesu fermentacji bakterie jogurtowe trawią laktozę i zamieniają ją na kwas mlekowy. W jogurcie greckim dodatkowo odsączona jest serwatka, co sprawia, że ma on jeszcze mniej laktozy i jest lepszy dla osób, które muszą jej unikać.
- Naturalny probiotyk – jogurt grecki jest bardzo bogaty w naturalne probiotyki, co wpływa pozytywnie na pracę układu trawiennego. Probiotyki chronią jelita i są pożywką dla bakterii, które naturalnie w nich występują. Wprowadzenie jogurtu greckiego do diety to doskonały pomysł!
- Pomaga w utracie wagi – jogurt grecki jest pożywny i daje uczucie sytości na długi czas dzięki wysokiej zawartości białka. Dzięki swoim właściwościom probiotycznym jogurt wspiera procesy prawidłowego trawienia i metabolizmu.
Kiedy w sklepie szukasz jogurtu greckiego, wybierz produkt o naturalnym, prostym składzie bez takich dodatków jak zagęszczacze czy cukier. Dzięki temu będziesz mogła się cieszyć wszystkimi jego zaletami!
Źródło: healthline
się ten artykuł?