Produkty oznakowane jako bezglutenowe wycofane ze sprzedaży. Powód? Wcale nie były bez glutenu
Jesteś uczulona na gluten? Sprawdź, czy przypadkiem nie kupiłaś produktów, przed którymi ostrzega GIS. Zostały wycofane ze sprzedaży, ponieważ, wbrew zapowiedziom na etykiecie, zawierały gluten.
Produkty „bezglutenowe” wycofane ze sprzedaży
Nie możesz jeść glutenu, więc gdy idziesz do sklepu śmiało sięgasz po produkty z napisem „bezglutenowe”? Niestety czasem możesz się oszukać. Główny Inspektor Sanitarny informuje na swojej stronie internetowej, że firma LYOFOOD Sp. z o.o. wycofuje wskazane poniżej dania gotowe oznakowane jako bezglutenowe. Wykryty w nich został gluten.
- Jajecznica meksykańska, nr partii: L106, L156 01, L157 01;
- Krem brokułowo- szpinakowy,nr partii: L109 01;
- Krem brookułowo- szpinakowy z Mozarellą i pestkami dyni, nr partii: L179 01;
- Ekologiczne chili sin carne, nr partii: L83 01, L173 01;
- Eko chili sin carne, nr partii: L49 01.
„Produkty wskazane w komunikacie nie powinny być spożywane przez osoby z alergią na gluten/nietolerancją glutenu” – zaznacza GIS, dodając, że może to wywołać reakcję alergiczną.
Co to jest gluten?
Gluten jest mieszaniną białek roślinnych – gliadyny i gluteniny, które występują w bielmie zbóż: pszenicy, jęczmieniu i życie. Ale może znajdować się również w owsie, który został zanieczyszczony tymi zbożami w trakcie zbiorów, transportu albo przechowywania.
Dla osoby, która jest zdrowa, gluten nie stanowi żadnego niebezpieczeństwa. Jest jednak szkodliwy dla tych, którzy chorują na celiakię, są uczuleni na gluten albo cechuje ich nadwrażliwość na ten składnik.
Objawami wskazującymi na niewłaściwą reakcję organizmu na ten składnik w pokarmie są m.in.:
- bóle brzucha,
- wzdęcia,
- biegunki,
- zaparcia,
- uczucie ciągłego, narastającego zmęczenia,
- nudności,
- wymioty,
- bóle i zawroty głowy.
Zobacz także
„Jestem na diecie bezglutenowej, bo chcę schudnąć”. Czy to jest zdrowe? Odpowiada dietetyczka Paulina Roziewska
„Gluten w zdrowej diecie – może być czy lepiej sobie darować? – pyta (i odpowiada!) Monika Ciesielska, dietetyczka
„Brzuch tarczycowy? Nie ma takiego objawu. Mylimy pojęcia” – mówi endokrynolog Maciej Jędrzejowski
Polecamy
Jak catering dietetyczny może ułatwić życie osobom z wykluczeniami pokarmowymi i alergiami? Sprawdźmy!
JEŚĆ CZY BYĆ: Jak ludzie przestali polować, a zaczęli biesiadować – historia zboża
Alergia pokarmowa – po tym ją rozpoznasz. Jakie badania wykonać?
Czym jest celiakia? Na czym polega dieta bezglutenowa?
się ten artykuł?