Domowa pizza z awokado. Zobacz przepis na to niskokaloryczne szaleństwo
Pizzę lubią wszyscy. Tradycyjna pizza jest jednak bogata w niezdrowe tłuszcze i jest bardzo kaloryczna. Dlatego warto zainteresować się awokado. Guacamole to najpopularniejsza potrawa na bazie awokado, ale warto dodawać go do wielu potraw, bo jest znakomitym zamiennikiem dla szkodliwych tłuszczy i jest bogate w witaminy. Zatem przyszedł czas na pizzę z dodatkiem tego zielonego owocu.
Pizza z awokado to jedynie 100 kalorii na jedną porcję (jeden trójkąt). Dzięki temu możemy zjeść pizzę bez wyrzutów sumienia i nieprzyjemnych wzdęć. Jest to doskonała propozycja na wegetarian, jak również dla osób na diecie, które tęsknią za smakiem i zapachem pizzy. Za oceanem ten przepis to hit, może u nas również dogoni w popularności guacamole i pozwoli zapomnieć o ociekających tłuszczem dodatkach.
Pizza z awokado: składniki
- 1 porcja pełnoziarnistego ciasta na pizzę
- twaróg migdałowy
- 4 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki pesto
- 1 awokado
- 2 szklanki rukoli
- garść parmezanu
- sól morska, pieprz
Pizza z awokado: przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 260 stopni razem z blachą w środku, aby się podgrzała. Na pergaminie rozwałkuj ciasto, zrób wybrany kształt pasujący do blachy. Dodaj do niego rozdrobniony czosnek. Przełóż pizzę na rozgrzaną blachę. Piecz, aż do momentu zarumienienia brzegów. Po wyciągnięciu posmaruj ciasto twarogiem migdałowym, ułóż pokrojone w plastry awokado, dodaj pesto, posyp rukolą i parmezanem, możesz doprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego!
Polecamy
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
Michał Korkosz „Rozkoszny” o tym, po jakie dania sięgnąć, jeśli doskwiera nam jesienna chandra
Soki warzywne idealne na jesień! Korzyści zdrowotne i przepisy
się ten artykuł?