Pigwa, czyli polska cytryna
Pigwa uprawiana jest bardzo często w przydomowych ogródkach. Dlaczego nazywa się ją polską cytryną i jakie ma właściwości medyczne?
Pigwa – informacje ogólne
Pigwa pospolita –Cydonia oblonga – bardzo charakterystyczna roślina wieloletnia z rodziny różowatych. Jej owoce dojrzewają w naszych sadach, a nawet parkach na jesień, na przełomie września i października. Jej naturalne środowisko to Azja. Do Europy została sprowadzona i bardzo dobrze przyjęła się w naszym klimacie.
W swoich normalnych warunkach ten duży krzew jest w stanie osiągnąć nawet do 5 metrów. W Polsce są to na ogół krzewy o wielkości do 3 metrów. Znaleźć można na niej cienką łuskowatą korowinę, stale odpadającą płatami o zmiennym ubarwieniu zależnym od odmiany. Liście mogą mieć kształt jaja lub są owalne.
Owoce pigwy mają średnice około 6 cm. Bywają jednak owoce, które są o wiele większe i ich waga dochodzi nawet do 1kg. Są one żółte i swoim kształtem bardzo często przypominają jabłka, dlatego nazywane są również owocami jabłkowymi.
Pigwa jest takim owocem, którego nie można jeść na surowo. Są one twarde i kwaśne, Dlatego nazywane są czasem polska cytryną. Jest to wspaniały owoc, który może być bazą do najróżniejszych przetworów, jak również do wspaniałych…nalewek.
Pigwa i właściwości medyczne
W okresie jesienno – zimowym warto mieć pod ręką różnego rodzaju przetwory z pigwy, jeżeli chcemy o siebie zadbać. W skład pigwy wchodzą cukry, kwasy organiczne, garbniki, olejek lotny. Do tego można w niej znaleźć witaminę C odpowiedzialną za odporność naszego organizmu. Zamiast przyjmować witaminę C w tabletkach, można zastosować jej naturalny suplement do herbaty.
Do tego w pigwie zawarte są:
- witamina B
- wapń
- potas
- fosfor
- miedź
- żelazo
- magnez.
Są to najważniejsze składniki, dzięki którym poprawia się odporność naszego organizmu. Warto poznać składniki odżywcze zawarte w 100 g pigwy, aby zdać sobie sprawę, jak jej obecność może być dla nas ważna. A więc:
- Wapń – 11 mg
- Żelazo – 0.70 mg
- Magnez – 8 mg
- Fosfor – 17 mg
- Potas – 197 mg
- Sód – 4 mg
- Cynk – 0.04 mg
- Witamina C – 15.0 mg
- Tiamina – 0.020 mg
- Ryboflawina – 0.030 mg
- Niacyna – 0.200 mg
- Witamina B6 – 0.040 mg
- Kwas foliowy – 3 µg
- Witamina A – 40 IU
- Białko ogółem – 0.40 g
- Tłuszcz – 0.10 g
- Węglowodany – 15.30 g
- Błonnik – 1.9 g.
100 g pigwy to tylko 57 kcal, dlatego jest ona owocem wskazanym na diecie w formie przetworzonej.
Jest to owoc, który zalecany jest również osobom z dolegliwościami układu pokarmowego. Właściwie to nasiona zawarte w tym owocu mają dobroczynne składniki. Można z nich wykonać macerat lub napar z nasion w bardzo łatwy sposób. Dzięki temu niestrawność, zgaga, refluks odejdą w zapomnienie.
Te nasiona to również doskonały motor napędowy dla naszej przemiany materii. Warto więc wprowadzić je do użytku, jeżeli chcemy zadbać o swoją linię. Pigwa jest również wspaniałym wzmocnieniem dla naszej wątroby.
W dawnej medycynie uważano, że pestki pigwy to najlepszy lek na poprawę apetytu. Do dzisiaj można spotkać wiele miejsc, gdzie takie praktyki są stosowane.
Nasiona pigwy wskazane są również do użytkowania w przypadku nadmiernej fermentacji jelitowej i stanach zapalnych przewodu pokarmowego, uszkodzeniach śluzówki, uszkodzeniach żołądka, nieżycie żołądka i jelit.
Nalewka z pigwy
Wiele osób uważa, że nalewka z pigwy jest bardzo dobrym lekiem i często piją ją “na zdrowie”. Nie można zaprzeczyć, że nie mają racji, o ile wszystko utrzymane jest w normie. Warto samemu przyrządzić taką nalewkę w zaciszu własnego domu.
Wystarczy tylko 2 kg owoców pigwy zetrzeć na tarce o grubych oczkach razem ze skórką. Wszystko trzeba włożyć do słoja odpowiedniej wielkości, zasypać 1 kg cukru. Na końcu przykrywamy wszystko papierem pergaminowym. Po 7 dniach wlewamy 0,5 l spirytusu. Słój powinno zamknąć się na miesiąc, aby owoce mogły się macerować. Nalewkę należy odcedzić przez złożoną gaz i odcisnąć owocową masę. Potem wszystko musimy wymieszać z 0,5l wódki 40% i odstawić na 2 miesiące. Na samym końcu pozostaje nam…cieszyć się jej smakiem.
Polecamy
Glukozowa Królowa o popularnym napoju: „Nie ma pozytywnych skutków picia tego soku”
Dieta dla dziecka. Co powinno znaleźć się w diecie maluchów?
Zdrowe odżywianie – 10 zasad prawidłowego odżywiania
Jak jeść figi i czy warto włączyć je do swojej diety?
się ten artykuł?