Pierwszy raz w historii wegańska restauracja otrzymała gwiazdkę Michelin!
Gwiazdka Michelin we Francji została przyznana wegańskiej restauracji. To pierwszy raz od momentu powstania Przewodnika Michelin w 1900 roku, kiedy wyróżniona została restauracja z wyłącznie roślinnym menu.
Wegańska restauracja z gwiazdką Michelin
Przewodnik Michelin przyznał jedną ze swoich upragnionych gwiazdek francuskiej wegańskiej restauracji. ONA, czyli Origine Non Animale, to lokal w małej, południowo-zachodniej wiosce Arès niedaleko Bordeaux. W swoim menu zamieszcza jedynie roślinne dania. Jednocześnie stał się właśnie pierwszym lokalem wegańskim, który pojawił się w Przewodniku Michelin po Francji od momentu jego powstania w 1900 roku.
Skąd zmiana kierunku najważniejszego wyznacznika trendów i podróży kulinarnych na całym świecie? Przewodnik Michelin wyjaśnił, że „kluczowym rezultatem selekcji w 2021 roku jest ciągłe rozpowszechnianie różnorodnych stylów kuchni we Francji”.
„Gotowanie jest jak występowanie w teatrze”
Szefową kuchni restauracji ONA jest była archeolożka Claire Vallee, która porzuciła zawód, by poświęcić się swojej pasji, jaką jest gotowanie. Początkowo miała trudności ze znalezieniem sponsorów swojej restauracji. Banki we Francji odmawiały jej pożyczki, argumentując swoją decyzję pewnym fiaskiem inwestycji. Vallee udało się jednak spełnić marzenia dzięki odpowiedniej sumie, jaką otrzymała od wolontariuszy za pośrednictwem mediów społecznościowych. Zdobyła także pożyczkę we francuskim La Nef – banku, który specjalizuje się w finansowaniu projektów, które uważa za etyczne.
Vallee została wyróżniona również zieloną gwiazdką, którą Michelin wprowadził w zeszłym roku, aby nagrodzić przedsiębiorstwa o dobrych praktykach etycznych. Szefowa kuchni wyznała, że gwiazdka była dla niej niemałym szokiem.
„Gotowanie z moim zespołem jest jak występowanie w teatrze. Nigdy tak naprawdę nie wiadomo, jak jest odbierane do samego końca” – powiedziała w rozmowie z CNN.
„To dobra rzecz dla społeczności wegańskiej, ponieważ ta gwiazdka jest dowodem na to, że francuska gastronomia staje się coraz bardziej inkluzywna. Potrawy roślinne też do niej należą” – dodała.
Polecamy
Małgorzata Rozenek-Majdan przeszła na dietę wegańską. „Białko jest demonizowane”
Zalety wegetarianizmu – dlaczego warto ograniczyć mięso?
Michał Korkosz „Rozkoszny”: „Jedzenie stało się częścią naszej kultury. My, Polacy, też już traktujemy je jako nasze niematerialne dziedzictwo”
JEŚĆ CZY BYĆ: Od steku z mamuta po udko z probówki – historia mięsa
się ten artykuł?