Pieczone młode ziemniaki w kilku odsłonach – sprawdź przepisy!
Młode ziemniaki można wykorzystać na tysiące sposobów. Pieczenie jest jedną z najprostszych metod ich przyrządzenia. Chcesz zrobić ziemniaki z piekarnika, ale nie jesteś pewna, jak się za to zabrać? Wypróbuj nasze przepisy!
Jak zrobić pieczone młode ziemniaki?
Młode ziemniaki z polskich upraw dostępne są w sklepach zwykle już na przełomie maja i czerwca, a ich smakiem możemy cieszyć się do lipca. Delikatny smak i łatwość przygotowania (młodych ziemniaków nie musimy obierać ze skórki) stanowią niewątpliwe walory, z których warto korzystać w sezonie wiosenno-letnim.
Do zalet spożywania ziemniaków na początku sezonu możemy dodać również wyższą wartość odżywczą w porównaniu do tych długo przechowywanych (z miesiąca na miesiąc tracą one część cennych składników, przede wszystkim witamin z grupy B oraz witaminy C).
Możemy je gotować, piec i smażyć, przyprawiać na różne sposoby i podawać jako element tradycyjnych polskich obiadów lub orientalnych dań, stosować jako bazę do zapiekanek ziemniaczanych, a nawet jako składnik wypieków (dodatek ziemniaka wpływa korzystnie na właściwości wielu chlebów i ciast, zapewniając wilgotną i delikatną strukturę miąższu, a także dłuższe zachowywanie świeżości).
Jak przygotować idealne pieczone młode ziemniaki? Przydatne będzie kilka podstawowych wskazówek:
- wybierz ziemniaki typu B (ogólnoużytkowe) lub A (sałatkowe) – mają one odpowiednią twardość i wilgotność oraz niższą zawartość skrobi od ziemniaków typu C – unikniesz efektu mączystej, sypiącej się konsystencji finalnego produktu;
- wyszoruj ziemniaki, żeby pozbyć się zanieczyszczeń – nie musisz ich jednak obierać;
- po umyciu i pokrojeniu dokładnie wysusz ziemniaki – dzięki temu lepiej się przypieką i zyskają chrupiącą skórkę;
- wymieszaj ziemniaki z niewielką ilością tłuszczu (np. oleju rzepakowego, słonecznikowego lub oliwy z oliwek) – to kolejny ważny element, dzięki któremu ziemniaki będą chrupiące;
- kontroluj ziemniaki podczas pieczenia – nie da się bardzo precyzyjnie określić idealnego czasu, jaki ziemniaki powinny spędzić w piekarniku, ponieważ szybkość ich brązowienia zależy od zawartości skrobi i cukrów, zmiennej dla różnych gatunków warzywa; dlatego po włożeniu do piekarnika regularnie sprawdzaj ich stan upieczenia.
Łatwe ziołowe młode ziemniaki z piekarnika
Poniżej znajdziesz podstawowy przepis na młode ziemniaki z piekarnika – jedynie z dodatkiem oliwy, soli i suszonych ziół. Sprawdzą się świetnie jako węglowodanowy dodatek do dań głównych.
Młode ziemniaki z piekarnika z dodatkiem ziół
Składniki:
- 1 kilogram młodych ziemniaków,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka rozmarynu,
- ½ łyżeczki oregano,
- ½ łyżeczki soli.
Przygotowanie:
- Ziemniaki dokładnie wyszoruj.
- Pokrój większe sztuki wzdłuż na ósemki, mniejsze na ćwiartki.
- Dokładnie osusz ziemniaki przy użyciu ręcznika kuchennego.
- Wymieszaj je z oliwą oraz przyprawami.
- Ułóż w jednej warstwie na blasze wyłożonej papierem lub matą do pieczenia.
- Włóż do piekarnika nagrzanego do 220°C (grzanie góra-dół) i piecz przez 20 minut. Po tym czasie wyjmij blachę z piekarnika, wymieszaj ziemniaki i dopiekaj przez kolejne 20 minut, na tym etapie sprawdzając ich poziom upieczenia co 5-10 minut.
Nadziewane pieczone młode ziemniaki
Pieczone w całości młode ziemniaki nadziewane pieczarkami, szpinakiem i serem mozzarella stanowią ciekawe urozmaicenie dla klasycznych potraw na bazie tego warzywa.
Składniki:
- 4 duże ziemniaki,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- 5 ząbków czosnku,
- 150 g świeżych liści szpinaku,
- 250 g pieczarek,
- 100 g sera mozzarella,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Ziemniaki wyczyść i wysusz. Nakłuj je kilkakrotnie widelcem i owiń folią aluminiową (alternatywnie możesz dokładnie posmarować je niewielką ilością oleju roślinnego i upiec bez folii).
- Umieść ziemniaki na blasze i piecz przez około godzinę w piekarniku nagrzanym do 200°C, aż będą wyraźnie miękkie przy nakłuciu widelcem.
- Pieczarki pokrój na cienkie plasterki, a ser w drobną kostkę.
- Czosnek obierz i posiekaj lub wyciśnij przez praskę. Podsmaż go na patelni na łyżce oleju na małym ogniu przez 15-20 sekund, po czym dodaj szpinak. Smaż jeszcze przez 1-2 minuty, dopraw solą i wymieszaj. Przełóż do miski.
- Na tę samą patelnię wlej 2 pozostałe łyżki oleju i podsmaż pieczarki na dużym ogniu na złoty kolor. Dodaj sól i pieprz, wymieszaj.
- Ziemniaki przekrój częściowo wzdłuż na połówki (tak, aby nie otwierały się do końca). W środek włóż szpinak, pieczarki i ser mozzarella.
- Nadziewane ziemniaki podpiecz jeszcze przez 5-10 minut, aż do rozpuszczenia się sera.
- Ziemniaki są gotowe. Możesz podać je np. z sosem czosnkowym przygotowanym z gęstego jogurtu (np. greckiego) oraz posiekanego bardzo drobno czosnku i soli, opcjonalnie z dodatkiem ziół (np. kopru lub szczypiorku).
Podoba Ci się ten artykuł?
Powiązane tematy:
Polecamy
Michał Korkosz „Rozkoszny”: „Jedzenie stało się częścią naszej kultury. My, Polacy, też już traktujemy je jako nasze niematerialne dziedzictwo”
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
Michał Korkosz „Rozkoszny” o tym, po jakie dania sięgnąć, jeśli doskwiera nam jesienna chandra
się ten artykuł?