Pieczone buraki – najlepsze przepisy na dania z tym warzywem
Codzienna dieta ma ogromne znaczenie dla ludzkiego organizmu, a wprowadzenie do niej pieczonych buraków może być świetnym rozwiązaniem. Warzywa te zawierają witaminy B, C, E i K oraz wiele minerałów (magnez, żelazo, potas). Sprawdź, jak przygotować smaczne pieczone buraki i dowiedz się więcej na temat ich właściwości odżywczych.
Pieczenie buraków – sposób na doskonały smak
Pieczenie buraków jest świetnym sposobem na zachowanie witamin i minerałów, znajdujących się w tych warzywach. Takie rozwiązanie pozwala również na przygotowanie smacznych potraw, które dostarczają niewiele kalorii, a jednocześnie będą sycące i wzbogacą organizm o wiele ważnych składników mineralnych. Pieczenie buraków, w przeciwieństwie do gotowania, pozwala więc na wzmocnienie smaku tych warzyw. Dodatkowo witaminy i minerały nie są wypłukiwane, dzięki czemu danie jest bardzo zdrowe. A w jaki sposób upiec buraki, aby zachowały smak i aromat? Zwykle proponowanym rozwiązaniem jest pieczenie buraków w folii aluminiowej lub włożenie ich do naczynia żaroodpornego i umieszczenie w piekarniku. Niestety pieczenie tych warzyw zajmuje zwykle sporo czasu, ponieważ na ten proces trzeba przeznaczyć od godziny do dwóch, w zależności od wielkości buraków i ustawień piekarnika.
Sałatka z pieczonym burakiem
Jednym z dań, które można podać na spotkaniach towarzyskich, jest sałatka z pieczonym burakiem. Wystarczą takie składniki jak buraki, rukola lub szpinak, orzechy włoskie, parmezan oraz oliwa z oliwek. Opcjonalnie sałatkę można wzbogacić o awokado. Buraki pieczone w piekarniku można pokroić w kostkę lub też zdecydować się na pieczone buraki w plastrach, które prezentują się niezwykle elegancko w połączeniu z włoskimi składnikami (jak mozzarella, orzechy, parmezan, oliwa). Inną opcją jest przygotowanie sałatki z pieczonymi burakami oraz chrzanem. Takie danie może być świetnym rozwiązaniem na kolację, do obiadu, albo też na ważne okazje jak Święta.
Barszcz z pieczonych buraków
Barszcz z pieczonych buraków to smaczne danie, które idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny lub na kolację. Buraki można wrzucić do gotowej już zupy lub też zmiksować je i stworzyć krem z pieczonych buraków. Sposób przygotowania zależy więc w dużej mierze od indywidualnych preferencji smakowych.
Dlaczego warto jeść buraki?
Buraki są źródłem cennych witamin (A, B, C, E, K) oraz minerałów (potas, cynk, żelazo, magnez, fosfor). Dodatkowo w tych warzywach znajdują się inne składniki takie jak błonnik pokarmowy, kwas jabłkowy oraz antocyjany. Buraki mają działanie prozdrowotne, ponieważ wspierają układ krwionośny i odpornościowy, a także wspomagają pracę mózgu, niwelują zgagę i mają działanie uspokajające. Dobrze wiedzieć o tym, że w 100 gramach buraków znajdują się tylko 43 kalorie, natomiast po obróbce termicznej wzrasta ich indeks glikemiczny i wynosi 64 (co ma znaczenie dla osób z insulinoopornością i cukrzycą). Buraki warto więc jeść z powodów zdrowotnych, a także smakowych. Wiele dań obiadowych i sałatek nabiera dzięki nim doskonałych walorów smakowych.
Bibliografia:
- Górnicki, K., Charakterystyka wybranych surowców i produktów roślinnych w aspekcie ich utrwalania różnymi metodami, Wydawnictwo SGGW, Warszawa, 2017.
- https://www.healthline.com/nutrition/foods/beetroot#bottom-line [dostęp 07.06.2023].
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6515411/ [dostęp 07.06.2023].
- https://newsnetwork.mayoclinic.org/discussion/mayo-clinic-minute-the-benefits-of-beets/ [dostęp 07.06.2023].
Podoba Ci się ten artykuł?
Powiązane tematy:
Polecamy
Wygląda jak brokuł, w smaku jest dziką krzyżówką trzech warzyw. Bimi dostępne już w polskich sklepach
Dieta na zdrowe stawy – co jeść i suplementować, by cieszyć się ich sprawnością
Dieta dla dziecka. Co powinno znaleźć się w diecie maluchów?
Jak odchudzić dziecko? Poradnik dla rodziców
się ten artykuł?