Pełnoziarniste czy na zakwasie? Nie wiesz, które pieczywo wybrać? Wyjaśniamy
Pieczywo jest bez wątpienia ważnym składnikiem każdej diety – doskonale smakuje, można podawać je na wiele sposobów. W sklepach oprócz białego pieczywa z łatwością znajdziesz także chleby pełnoziarniste, czy na zakwasie. Które pieczywo wybrać? Co jest zdrowsze?
Pieczywo pełnoziarniste
Pełnoziarniste bułki czy chleb są – jak ich nazwa wskazuje – wypiekane z mało przetworzonej pełnoziarnistej mąki. Co oznacza, że mąka jest pełnoziarnista? Jest ona nieoczyszczona, podczas procesu produkcji nie zostały z niej usunięte zewnętrzne okrywy ziaren, czyli otręby. Dzięki temu mąka ta ma bogatszy skład, ma więcej witamin, składników mineralnych oraz błonnika.
Pełnoziarniste pieczywo ma charakterystyczną, ciemną barwę i bardziej zwartą strukturę. Prawdziwe pełnoziarniste pieczywo nie powinno być napompowane i lekkie – zawsze będzie trochę bardziej ciężkie i zwarte. Często w razowych wypiekach znajdują się także dodatki, takie jak nasiona różnych zbóż, suszona żurawina czy pestki dyni. Dzięki temu pieczywo jest jeszcze zdrowsze i lepiej smakuje.
Czy pieczywo razowe jest zdrowe?
Pieczywo pełnoziarniste w 100 gramach ma około 250 kcal. Jest ono polecane osobom na diecie, ponieważ na bardzo długi czas daje uczucie sytości. Wszystko to dzięki wysokiej zawartości błonnika. Jeśli dobierzesz odpowiednie składniki do swojej kanapki, to otrzymasz bardzo pożywny i zdrowy posiłek.
Pieczywo na zakwasie
Czym jest pieczywo na zakwasie? Jest to pieczywo, które powstaje bez użycia drożdży piekarniczych. Chleb i bułki wyrastają dzięki zakwasowi. Zakwas to źródło bakterii i naturalnych drożdży, które powstają w wyniku procesu fermentacji wody i mąki (zazwyczaj żytniej). Zakwas działa podobnie jak drożdże, spulchnia pieczywo i powoduje jego rośnięcie.
Przygotowanie pieczywa z zakwasem wymaga jednak trochę więcej zachodu. Po pierwsze – najpierw trzeba przygotować zakwas, który musi nabrać mocy. Proces ten trwa bardzo długo, więc raz przygotowany zakwas cały czas jest karmiony i rozmnażany – można praktycznie korzystać z niego bez końca. Zakwas działa o wiele wolniej niż drożdże. Najczęściej na zakwasie wypieka się pieczywo żytnie lub z dużym udziałem mąki żytniej. Ze względu na swoją strukturę mąka żytnia nie nadaje się do wyrastania tylko przy pomocy drożdży. Zaletą tego chleba jest to, że ma długi termin przydatności do spożycia i doskonale smakuje.
Chleba na zakwasie – czy jest zdrowy?
Pieczywo na zakwasie jest bogate w witaminy oraz minerały, a także w błonnik. Jego kaloryczność wynika z tego, jaki rodzaj mąki został użyty do pieczenia chleba. Pieczywo na zakwasie nie musi być ciemne, przy jego pomocy można także robić chleby i bułki pszenne z jasnej mąki. Na zakwasie można upiec także pieczywo razowe.
Jaki chleb wybrać?
Jaki rodzaj pieczywa najlepiej wybrać? Dobrym wyborem będzie wybór zarówno jednego, jak i drugiego – pełnoziarniste pieczywo na zakwasie to zdrowy wybór i uczucie sytości na długi czas.
Zalety pełnoziarnistego pieczywa zrobionego na zakwasie sprawiają, że naprawdę warto po nie sięgnąć. Najważniejsze plusy takiego pieczywa, to:
- Wysoka zawartość błonnika – dzięki temu pieczywo na długi czas syci, więc doskonale sprawdzi się u osób na diecie. Dodatkowo dieta bogata w błonnik wpływa pozytywnie na funkcjonowanie układu trawiennego.
- Niski indeks glikemiczny – indeks glikemiczny (IG) dzieli pokarmy na podstawie ich wpływu na stężenie glukozy we krwi w ciągu 2-3 godzin po spożyciu. Im niższy wskaźnik IG tym lepiej, szczególnie dla osób, które mają problemy z tolerancją glukozy. Niski IG gwarantuje uczucie sytości na dłużej.
- Łatwiejsze trawienie glutenu – pieczywo na zakwasie ma wstępnie strawiony przez bakterie fermentacji mlekowej gluten, dzięki temu jest lepiej przyswajane przez osoby wrażliwe na gluten.
Chleb razowy na zakwasie można upiec samodzielnie. Przygotowanie zakwasu nie jest trudne, wymaga jednak odrobiny cierpliwości.
Polecamy
Jaki chleb jest najzdrowszy? Jest prosta odpowiedź. Podaje ją dr n. med. Magdalena Cubała-Kucharska
JEŚĆ CZY BYĆ: Jak ludzie przestali polować, a zaczęli biesiadować – historia zboża
Chcesz obniżyć cholesterol? Sięgnij po te produkty
Czy można mrozić masło? Jak się do tego zabrać?
się ten artykuł?