Pasternak – jak wygląda, właściwości, przepisy. Pasternak a pietruszka
Pasternak zwyczajny (Pastinaca sativa) to mało znana roślina, choć była hodowana już w czasach starożytnych. Jest to roślina z rodziny selerowatych, podobna do pietruszki. Jak odróżnić pasternak od pietruszki i co zrobić z tego warzywa?
Jak wygląda pasternak? Co to za warzywo?
Pasternak zwyczajny pochodzi z Azji. Najbardziej popularny był w średniowieczu. Jako większa od pietruszki roślina korzeniowa, pasternak stanowił jeden z głównych produktów spożywczych spożywanych przez ubogą ludność. Obecnie jego znaczenie w codziennej kuchni jest dużo mniejsze, choć oczywiście jest on uprawiany przemysłowo w wielu krajach na całym świecie. Dodatkowo występuje także w stanie dzikim na terenie Europy, Azji, Ameryki Południowej.
Pasternak a pietruszka
Jak wspomniano, pasternak i pietruszka są do siebie bardzo podobne. Jest jednak kilka różnic. Przede wszystkim jadalne korzenie pasternaku są grubsze, większe i dłuższe od korzenia pietruszki. Jednak wygląd łodygi i liści, a także barwa korzenia i aromat obu tych roślin są do siebie bardzo podobne, dlatego nic dziwnego, że pietruszka i pasternak czasami są ze sobą mylone. Dotyczy to zwłaszcza pasternaku rosnącego dziko, który – w przeciwieństwie do tego uprawianego przemysłowo – cechuje się dużo szczuplejszym korzeniem. Wprawne oko może także zauważyć, że liście pasternaku są większe od liści pietruszki, ale oczywiście zależy to także od stadium rozwoju rośliny i nie może być traktowane jako cecha gwarantująca skuteczne odróżnienie pasternaku i pietruszki. Aromaty i posmak obu warzyw są podobne, jednak można wyczuć, że pasternak jest nieco słodszy – niektórzy porównują jego smak do połączenia smaku pietruszki i marchewki.
Gdzie kupić pasternak?
To warzywo kupimy zarówno na bazarkach i targach, jak w supermarketach. Sezon na pasternak zaczyna się jesienią. Podobnie jak inne warzywa korzeniowe dość dobrze się przechowuje.
Pasternak – wartości odżywcze
Skoro już wiesz, czym się różni pietruszka od pasternaku, czas na przedstawienie, jakie pasternak ma właściwości i wartości odżywcze. Wiele osób zastanawia się, czy pasternak jest jadalny – oczywiście, że tak! W dodatku jest to warzywo dość niskokaloryczne, ponieważ 100 gramów pasternaku zawiera około 65 kcal. Biorąc pod uwagę, że jedna sztuka korzenia pasternaku waży około 45 g – nieco ponad dwa korzenie mają mniej więcej tyle kalorii, co dwa średnie ziemniaki. Przede wszystkim w pasternaku znajdziemy węglowodany – jest ich około 11 g/100 g, w tym około 4,5 g błonnika. Pasternak zawiera bardzo mało białka – około 1,5 g/100 g oraz tłuszczu – 0,6 g/100 g.
Jednak kalorie, białka, tłuszcze i węglowodany to nie jedyne składniki, jakich dostarczają nam warzywa, w tym pasternak. Warzywo to jest także źródłem takich składników, jak: potas, witamina C, kwas foliowy (witamina B9), witamina E, a także fitozwiązków – w tym rutyny (z grupy flawonoidów), furanokumaryny.
Właściwości pasternaku
Lista składników odżywczych pasternaku sprawia, że przypisuje się mu właściwości:
- moczopędne,
- pobudzające apetyt,
- regulujące trawienie,
- uspokajające,
- antyoksydacyjne,
- wspomagające układ immunologiczny, pro odpornościowe,
- regulujące funkcjonowanie naczyń krwionośnych.
Jak jeść pasternak?
Pasternak ma delikatniejszy i nieco bardziej słodki smak, niż pietruszka, dlatego można wykorzystywać go w kuchni nawet w szerszym zastosowaniu. Najczęściej jest składnikiem mieszanek przypraw dodawanych np. do rosołu – oczywiście w formie suszonej. Z powodzeniem może stanowić składnik lub nawet podstawę surówki (na surowo) czy puree. Starty pasternak można wykorzystać na smażone placki – dokładnie tak, jak przygotowuje się na przykład placki ziemniaczane. Co ciekawe, dania i dodatki wytrawne to nie jedyne, co można zrobić z pasternaku. Na pewno zasmakują ci też takie dania, jak domowe chipsy z pokrojonego w plastry pasternaku, a także krem z pasternaku.
Przepis na pasternak
Krem z pasternaku
Składniki:
- 0,5 kg (ok. 10 sztuk) korzeni pasternaku
- 100-150 g (2 średnie) ziemniaków
- 3-4 szklanki bulionu
- 4-5 łyżek masła
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, opcjonalnie wędzona papryka suszona
Wykonanie:
- Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.
- Wrzucamy do rondla z rozgrzanym masłem, podsmażamy, a następnie zalewamy bulionem.
- Doprawiamy, gotujemy około 20-30 minut.
- Całość blendujemy na krem.
- Można podawać z grzankami z pieczywa razowego.
Przepisy na pasternak obejmują także słodkie potrawy – w tych najczęściej stosuje się pasternak karmelizowany i/lub w towarzystwie miodu. Dawniej pasternak był nawet używany do dosładzania potraw i napojów, z uwagi na swój słodkawy posmak.
Bibliografia:
- Baza danych „Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych i potraw”. Wydanie III rozszerzone i uaktualnione. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2005.
- https://atlas.roslin.pl/plant/7529 [dostęp online dn. 24.02.2021 r.]
- Ł. Łuczaj, Dzikie rośliny jadalne Polski. Przewodnik survivalowy, Chemigrafia, 2004.
- K. Averill i wsp., Wild Parsnip (Pastinaca Sativa): A Troublesome Species of Increasing Concern, Weed Technology, 2009, 21. 279-287.
Polecamy
Wygląda jak brokuł, w smaku jest dziką krzyżówką trzech warzyw. Bimi dostępne już w polskich sklepach
Pierwsza ofiara śmiertelna epidemii E. coli w Wielkiej Brytanii. Źródłem zakażenia były liście sałaty w pakowanych kanapkach
Zucchiolo – nowe warzywo na polskim rynku. Wygląda jak dynia, ale tak nie smakuje
Chcesz stosować „naturalny” Ozempic? Te produkty jedz na końcu
się ten artykuł?