22.10.2024
Zdrowa żywność
Piszemy o żywności nieprzetworzonej, bez dodatków chemicznych, która dostarcza organizmowi niezbędnych mu składników odżywczych: węglowodanów, zdrowych tłuszczów i białek. Wspólnie z ekspertami zastanawiamy się też, jaka dieta jest najlepsza oraz których składników unikać. To tutaj znajdziesz również rozmowy z dietetykami, którzy wyjaśniają najbardziej zawiłe pojęcia dietetyczne.
Popularne tematy w tej kategorii:
Polecane
Najnowsze
Groźna moda na toksyczne grzyby. Eksperci ostrzegają przed nalewką z muchomora
Na skórkach cytrusów są toksyczne substancje. Chemiczka: ludzie nie powinni ich jeść
Naukowcy z Poznania stworzyli parówkę z ziemniaka. „Wygląda, pachnie i smakuje jak paróweczka”
Wygląda jak brokuł, w smaku jest dziką krzyżówką trzech warzyw. Bimi dostępne już w polskich sklepach
Wyższe opłaty za marnowanie żywności. Resort rolnictwa szykuje zmiany. „Przepis obejmuje wszystkie placówki”
Dlaczego w składzie lodów jest śluz bakteryjny? „Ultraprzetworzeni ludzie” Chrisa van Tulleken to ważna, choć przerażająca lektura
Inspektorzy skontrolowali dostępne w sklepach kawy i herbaty. W składzie wykryli cement, pióra i plastik
Zbadali jedzenie dla dzieci. Alarmujące wnioski: 2/3 produktów jest niezdrowych
Artykuł sponsorowany
Artykuł sponsorowany
Jakie napoje i jedzenie do szkoły warto przygotować dla dziecka?
Mycie nie usuwa pestycydów z owoców. Naukowcy twierdzą, że jest tylko jeden sposób, by się ich skutecznie pozbyć
Oliwna herbata, czarne złoto i „Cvijet Soli”
pamiątki z wakacji
Aronia – poznaj polskie superfood. „To jeden z najzdrowszych owoców świata”
Naturalne afrodyzjaki dla mężczyzn, czyli zioła na potencję
GIS wykrył Salmonellę w partii mięsa. Ryzyko zatrucia pokarmowego
Artykuł sponsorowany
Artykuł sponsorowany
Przegląd saturatorów do wody i napojów gazowanych – które wybrać?
Aronia ma uzdrawiającą moc! Nowa książka Agaty Lewandowskiej pod matronatem Hello Zdrowie
Zucchiolo – nowe warzywo na polskim rynku. Wygląda jak dynia, ale tak nie smakuje
Jaki chleb jest najzdrowszy? Jest prosta odpowiedź. Podaje ją dr n. med. Magdalena Cubała-Kucharska
Chipsy z aromatem dymu wędzarniczego zostaną wycofane. Ale nie tylko one. Jakie jeszcze produkty trafiły na „czarną listę”?
Jakie zioła na trzustkę warto wybierać? Oto najlepsza mieszanka
Skontrolowali kilkadziesiąt lodziarni w Polsce. Wyniki są niepokojące, posypały się kary
Przebadali pomidory z popularnych w Polsce dyskontów. „Mamy do czynienia z 'powracaniem’ w żywności pestycydów wycofanych z UE” – grzmią eksperci
GIS pilnie wycofuje trzy partie herbat. Powodem przekraczający wszelkie normy poziom pestycydów
Naukowcy zbadali wczesne truskawki. To „koktajl pestycydów”
Ta herbata jest zakazana w wielu krajach. W Polsce wciąż można ją kupić
Lekarka przestrzega przed częstym jedzeniem białego ryżu. Może się to skończyć chorobą Beri-Beri
Jakie właściwości ma mleko owsiane? Do czego je wykorzystać?
W truskawkach z Biedronki wykryto groźnego wirusa. Wywołuje zapalenie wątroby typu A
Zdrowe przyprawy – oto 7 roślin i ziół, które powinnaś mieć na półce
Toksyczna pleśń w napoju z Lidla. GIS ostrzega: szczególnie groźna dla kobiet w ciąży
Czy warto pić mleko ryżowe? Składniki odżywcze i sprawdzony przepis
To koniec kultowego lunchu? Kanapka z szynką i serem zakazana na szkolnych stołówkach
Herbatka dla niemowląt pilnie wycofana. „Przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu ołowiu”
Ile antybiotyków zawiera mięso drobiowe? Sprawdził to dietetyk Arkadiusz Matras
Mięso drobiowe wycofane ze sprzedaży. Powodem zanieczyszczenie mikrobiologiczne
Artykuł sponsorowany
Artykuł sponsorowany
Ten składnik jest stosowany od wieków! Na co pomaga tran?
JEŚĆ CZY BYĆ: Od steku z mamuta po udko z probówki – historia mięsa
Właściwości soli. Czy taki diabeł straszny jak go malują?
Olej kokosowy w kosmetyce – czy warto po niego sięgnąć?
Ranking najgorszych produktów mięsnych. Pierwsze miejsce zajął polski przysmak
Niezwykle pikantne chipsy wycofane ze sprzedaży. „Ostrzeżenia z całej Europy”
Przechowywanie przypraw. Czy ma to znaczenie, gdzie się je trzyma?
Olejek rycynowy – zastosowanie i działanie „dłoni Chrystusa”
Ciasta bezglutenowe – alternatywa dla słodkich klasycznych wypieków
Zamiennik cukru – dlaczego i czym warto zastępować cukier?
Artykuł sponsorowany
Artykuł sponsorowany