3 min.
Nowa „dieta cud”, która podbija Hollywood – dieta bulionowa. Dietetyczka wyjaśnia, czy słusznie zyskała sławę

Nowa "dieta cud", która podbija Hollywood - dieta bulionowa. Dietetyczka wyjaśnia, czy słusznie zyskała sławę / iStock
01.07.2022
7 zasad grillowania dobrych dla wątroby
28.06.2022
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
27.06.2022
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
26.06.2022
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
26.06.2022
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia
Dieta bulionowa to w dużym skrócie połączenie diety paleo z postem przerywanym. W sumie trwa 21 dni i w dużej mierze, jak sama nazwa wskazuje, opiera się na piciu bulionów. Wiele światowych gwiazd oszalało na jej punkcie. Co na temat nowej żywieniowej mody uważa dietetyczka? Anna Reguła na swoim profilu na Instagramie postanowiła przyjrzeć się jej bliżej i ocenić, czy jest zdrowa i bezpieczna.
Spis treści
Dieta bulionowa – hit czy kit?
Już nie dieta Sirt, na której schudła Adele, jest najbardziej popularna w Hollywood. Teraz czas na dietę bulionową! Gwyneth Paltrow i Salma Hayek okrzyknęły ją „alternatywą dla botoksu”, a Halle Berry twierdzi, że to największy sekret jej urody. Czy dieta bulionowa jest jednak bezpieczna? Pod lupę wzięła ją dietetyczka Anna Reguła. Ekspertka wymieniła najważniejsze zasady, którymi kierują się osoby na tej diecie:
- trwa 21 dni,
- to połączenie diety paleo (5 dni) z postem przerywanym (2 dni),
- w czasie postu spożywa się 300-500 kcal pochodzących z bulionu kostnego,
- dozwolona są woda i herbata ziołowa, które „mają pomóc oszukać głód”,
- w czasie pozostałych 5 dni pije się 1-3 szklanki bulionu i można wzbogacić dietę o ryby, drób, wołowinę, zielone warzywa liściaste, warzywa niskoskrobiowe, oliwę, orzechy makadamia i awokado,
- zakazane są: nabiał, cukier, zboża, alkohol, ziemniaki (za wyjątkiem batatów), rafinowane węglowodany, sztuczne słodziki, napoje gazowane, oleje roślinne (w tym rzepakowy) i żywność przetworzona.
Dietetyczka swoją opinię na temat tej diety wyraża bardzo stanowczo: „Dieta jest nieracjonalna, sprzeczna z nauką i światowymi wytycznymi”.
„Dieta bulionowa wprowadza nielogiczne restrykcje, nie uczy zdrowych nawyków i prowadzi do efektu jo-jo. Nie szukaj kolejnej diety cud. Nie tędy droga” – apeluje Reguła na swoim profilu na Instagramie.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Anna Reguła
Anna Reguła to dyplomowana dietetyczka prowadząca w mediach społecznościowych profil pod nazwą „niekoniecznie_dietetycznie”. Zajmuje się układaniem planów dietetycznych oraz prowadzeniem szkoleń z zakresu odżywiania. Jej konto na Instagramie obserwuje 247 tys. osób. Ekspertka wydała też książkę „Ach ten cukier”, w której wyjaśnia zgubną rolę cukru w naszym życiu.
Wyświetl ten post na Instagramie
Zobacz także
Poleć artykuł koleżance
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

16.06.2022
Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022