Przejdź do treści

Niekoniecznie Dietetycznie: „Jeśli odrzucasz syrop glukozowo-fruktozowy na rzecz cukru, to niepotrzebnie. Oba są siebie warte”

Syrop glukozowo-fruktozowy, Źródło: Gettyimages
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci
Rozsmakuj się w comfort food! Co to takiego i dlaczego jest wyjątkowe?
Jak cukier wpływa na mózg, wygląd i odporność?
Co cukier robi z twoim wyglądem, psychiką i odpornością?
Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska
Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska
Soja – właściwości, zastosowanie i sposoby przyrządzania

Syrop glukozowo-fruktozowy cieszy się (słusznie) jak najgorszą sławą. Gorszą nawet niż cukier. Tymczasem, jak pisze Anna Reguła, dietetyczka prowadząca profil Niekoniecznie Dietetycznie, oba te składniki są równie złe.

Cukier i syrop glukozowo-fruktozowy – podobieństwa

Sacharoza (którą potocznie nazywamy właśnie cukrem) i syrop glukozowo-fruktozowy znajdziemy niemal we wszystkich słodyczach. Jak pisze Niekoniecznie Dietetycznie, nie ma między nimi dużej różnicy.

 

W Europie najpopularniejszy jest syrop glukozowo-fruktozowy o 42-procentowej zawartości fruktozy. Jest w zasadzie taki sam jak cukier - zarówno pod względem składu, jak i energetyczności.

Energetyczność cukru i syropu glukozowo-fruktozowego wynosi 4 kcal/g, organizm absorbuje je w taki sam sposób. Glukoza i fruktoza w sacharozie (cukrze) związane są wiązaniem α,β-1,2-glikozydowym. Wiązanie sacharozy zostaje momentalnie rozerwane przez enzymy obecne w przewodzie pokarmowym człowieka. Natomiast w przypadku syropu glukozowo-fruktozowego glukoza i fruktoza występują już z rozerwanym wiązaniem, wychodzi więc na to samo: momentalne rozerwanie wiązania w przypadku cukru i jego brak w przypadku syropu.

No, dwie małe różnice występują – syrop glukozowo-fruktozowy jest tańszy i nie krystalizuje.

View this post on Instagram

Jeśli odrzucasz produkt ze względu na obecność w nim syropu glukozowo-fruktozowego na korzyść cukru, bo "to największy syf" – to mit⛔ ▫ ▫ W rzeczywistości syrop glukozowo-fruktozowy (w Europie najpopularniejszy jest ten o 42% zawartości fruktozy) jest w zasadzie taki sam jak cukier – zarówno pod względem składu, jak i energetyczności (4kcal/1g) oraz szlaków metabolicznych podczas trawienia, więc organizm absorbuje go w taki sam sposób. Co istotne – każdy cukier czy to w postaci cukru, miodu, syropu z agawy, daktylowego czy syropu glukozowo- fruktozowego powinien być spożywany z umiarem, inaczej będzie niósł ze sobą negatywne konsekwencje. Samo spożywanie syropu gf nie powoduje jednak otyłości jak zwykło się to słyszeć. Badania pokazują, że łącznie ze wzrostem spożycia syropu GF rosło po prostu spożycie kcal?‍♀ ▫ ▫ #cukier #zamiennikicukru #sugar #sugarfree #dieta #dietetyka #wiemcojem #zdroweodzywianie #kupujswiadomie #zdrowejedzenie #czytajsklad #syropglukozowofruktozowy #syropgf #zakupyzdietetykiem #nauka #slodycze

A post shared by Anna Reguła Dietetyka (@niekoniecznie_dietetycznie) on

cukier

Uważaj z każdym cukrem

Dietetyczka Anna Reguła zaznacza również, że każdy rodzaj cukru powinien być ograniczany w diecie. Nawet jeśli to miód, syrop z agawy czy syrop daktylowy. Wszystkie, spożywane w nadmiarze, będą niosły negatywne konsekwencje dla zdrowia. Niekoniecznie Dietetycznie dodaje także, że samo spożywanie syropu glukozowo-fruktozowego nie powoduje otyłości. W jego przypadku jest tak, jak z innymi substancjami – łącznie ze wzrostem spożycia syropu, rośnie po prostu spożycie kalorii.

A jak jest u Was? Wybieracie częściej cukier czy syrop glukozowo-fruktozowy? A może zupełnie udało wam się zrezygnować z tych składników w swojej diecie?

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Dekstroza – czym jest, gdzie występuje i jakie ma działanie?

Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?

Czym są „cukry ukryte” i jak ich unikać? Ostrzega Tata Stomatolog

Czym są „cukry ukryte” i jak ich unikać? Ostrzega Tata Stomatolog

Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska

Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska

Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić

Czy kawa w kapsułkach jest dobra dla nas i dla środowiska? Tłumaczy dietetyk kliniczny

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowszą wersję czekolady?

Kobieta z pączkami

Co zrobić, żeby pokonać ochotę na słodycze? Wyjaśnia dietetyczka

„Ciąg może trwać tygodniami lub nawet miesiącami”. Psychodietetyk opisuje mechanizm działania… cukru

Największe mity na temat insulinooporności. Dietetyczka Anna Reguła wyjaśnia, w co absolutnie nie powinniśmy wierzyć

Największe mity na temat insulinooporności. Dietetyczka Anna Reguła wyjaśnia, w co absolutnie nie powinnyśmy wierzyć

Małgorzata Akkus: Jestem wdzięczna za ziemniaki, pszenicę, margarynę i cukier. Dzięki nim przeżyliśmy po 89'

„Jestem wdzięczna za ziemniaki, pszenicę, margarynę i cukier”. Psychodietetyczka podkreśla, że to dzięki nim przeżyliśmy po 1989 roku

Cukier trzcinowy zamiast białego?/iStockphoto

Cukier trzcinowy zamiast białego – to na pewno dobra zmiana? Odpowiada dietetyczka

Zakupy

„Dziecko ważące 15 kg przekracza dopuszczalną dzienną dawkę E476 (czyli polirycynooleinianu poliglicerolu) już po zjedzeniu 2 kostek czekolady” – mówi Katarzyna Rada, właścicielka serwisu Czytaj Skład

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Lubisz dietetyczną colę? Może lepiej wymienić ją na inny napój?

Cukier uzależnia – objawy i sposoby walki z uzależnieniem

7 zaskakujących sygnałów, że jesz za dużo cukru

cukier

Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?

Zamienniki cukru - sprawdź listę TOP 5 przygotowaną przez dietetyka

Zamienniki cukru – sprawdź listę TOP 5 przygotowaną przez dietetyka

Lubisz słodkie napoje? Mają negatywny wpływ na twoje zdrowie

Nie możesz obejść się bez cukru? Wypróbuj jego zdrowsze zamienniki

Miód zdrowszy niż cukier?

Miód zdrowszy niż cukier? Odpowiedź może cię zaskoczyć

Kontroluj cukier

Kontroluj cukier! Podpowiadamy, jakie produkty ci w tym pomogą

Cukier, który szkodzi wątrobie

Cukier, który szkodzi wątrobie

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie