Przejdź do treści

Niekoniecznie Dietetycznie: „Jeśli odrzucasz syrop glukozowo-fruktozowy na rzecz cukru, to niepotrzebnie. Oba są siebie warte”

Syrop glukozowo-fruktozowy, Źródło: Gettyimages
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Ból brzucha, wzdęcia, uczucie pełności? To mogą być objawy nietolerancji laktozy
Masz insulinooporność? Sprawdź, jakie owoce możesz jeść, a jakich unikać
Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!
zielone warzywa
Co i w jakiej ilości jeść, żeby nasz mózg lepiej funkcjonował? Psychodietetyk Michał Choroszyński wyjaśnia podstawy diety MIND
Kiszonki – prawdziwa bomba dobroczynnych składników. Sprawdź, co warto ukisić

Syrop glukozowo-fruktozowy cieszy się (słusznie) jak najgorszą sławą. Gorszą nawet niż cukier. Tymczasem, jak pisze Anna Reguła, dietetyczka prowadząca profil Niekoniecznie Dietetycznie, oba te składniki są równie złe.

Cukier i syrop glukozowo-fruktozowy – podobieństwa

Sacharoza (którą potocznie nazywamy właśnie cukrem) i syrop glukozowo-fruktozowy znajdziemy niemal we wszystkich słodyczach. Jak pisze Niekoniecznie Dietetycznie, nie ma między nimi dużej różnicy.

 

W Europie najpopularniejszy jest syrop glukozowo-fruktozowy o 42-procentowej zawartości fruktozy. Jest w zasadzie taki sam jak cukier - zarówno pod względem składu, jak i energetyczności.

Energetyczność cukru i syropu glukozowo-fruktozowego wynosi 4 kcal/g, organizm absorbuje je w taki sam sposób. Glukoza i fruktoza w sacharozie (cukrze) związane są wiązaniem α,β-1,2-glikozydowym. Wiązanie sacharozy zostaje momentalnie rozerwane przez enzymy obecne w przewodzie pokarmowym człowieka. Natomiast w przypadku syropu glukozowo-fruktozowego glukoza i fruktoza występują już z rozerwanym wiązaniem, wychodzi więc na to samo: momentalne rozerwanie wiązania w przypadku cukru i jego brak w przypadku syropu.

No, dwie małe różnice występują – syrop glukozowo-fruktozowy jest tańszy i nie krystalizuje.

View this post on Instagram

Jeśli odrzucasz produkt ze względu na obecność w nim syropu glukozowo-fruktozowego na korzyść cukru, bo "to największy syf" – to mit⛔ ▫ ▫ W rzeczywistości syrop glukozowo-fruktozowy (w Europie najpopularniejszy jest ten o 42% zawartości fruktozy) jest w zasadzie taki sam jak cukier – zarówno pod względem składu, jak i energetyczności (4kcal/1g) oraz szlaków metabolicznych podczas trawienia, więc organizm absorbuje go w taki sam sposób. Co istotne – każdy cukier czy to w postaci cukru, miodu, syropu z agawy, daktylowego czy syropu glukozowo- fruktozowego powinien być spożywany z umiarem, inaczej będzie niósł ze sobą negatywne konsekwencje. Samo spożywanie syropu gf nie powoduje jednak otyłości jak zwykło się to słyszeć. Badania pokazują, że łącznie ze wzrostem spożycia syropu GF rosło po prostu spożycie kcal🤷‍♀ ▫ ▫ #cukier #zamiennikicukru #sugar #sugarfree #dieta #dietetyka #wiemcojem #zdroweodzywianie #kupujswiadomie #zdrowejedzenie #czytajsklad #syropglukozowofruktozowy #syropgf #zakupyzdietetykiem #nauka #slodycze

A post shared by Anna Reguła Dietetyka (@niekoniecznie_dietetycznie) on

cukier

Uważaj z każdym cukrem

Dietetyczka Anna Reguła zaznacza również, że każdy rodzaj cukru powinien być ograniczany w diecie. Nawet jeśli to miód, syrop z agawy czy syrop daktylowy. Wszystkie, spożywane w nadmiarze, będą niosły negatywne konsekwencje dla zdrowia. Niekoniecznie Dietetycznie dodaje także, że samo spożywanie syropu glukozowo-fruktozowego nie powoduje otyłości. W jego przypadku jest tak, jak z innymi substancjami – łącznie ze wzrostem spożycia syropu, rośnie po prostu spożycie kalorii.

A jak jest u Was? Wybieracie częściej cukier czy syrop glukozowo-fruktozowy? A może zupełnie udało wam się zrezygnować z tych składników w swojej diecie?

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Czy kawa w kapsułkach jest dobra dla nas i dla środowiska? Tłumaczy dietetyk kliniczny

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowszą wersję czekolady?

Kobieta z pączkami

Co zrobić, żeby pokonać ochotę na słodycze? Wyjaśnia dietetyczka

„Ciąg może trwać tygodniami lub nawet miesiącami”. Psychodietetyk opisuje mechanizm działania… cukru

Największe mity na temat insulinooporności. Dietetyczka Anna Reguła wyjaśnia, w co absolutnie nie powinniśmy wierzyć

Największe mity na temat insulinooporności. Dietetyczka Anna Reguła wyjaśnia, w co absolutnie nie powinnyśmy wierzyć

Małgorzata Akkus: Jestem wdzięczna za ziemniaki, pszenicę, margarynę i cukier. Dzięki nim przeżyliśmy po 89'

„Jestem wdzięczna za ziemniaki, pszenicę, margarynę i cukier”. Psychodietetyczka podkreśla, że to dzięki nim przeżyliśmy po 1989 roku

Cukier trzcinowy zamiast białego?/iStockphoto

Cukier trzcinowy zamiast białego – to na pewno dobra zmiana? Odpowiada dietetyczka

Zakupy

„Dziecko ważące 15 kg przekracza dopuszczalną dzienną dawkę E476 (czyli polirycynooleinianu poliglicerolu) już po zjedzeniu 2 kostek czekolady” – mówi Katarzyna Rada, właścicielka serwisu Czytaj Skład

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Lubisz dietetyczną colę? Może lepiej wymienić ją na inny napój?

Cukier uzależnia – objawy i sposoby walki z uzależnieniem

7 zaskakujących sygnałów, że jesz za dużo cukru

cukier

Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?

Zamienniki cukru - sprawdź listę TOP 5 przygotowaną przez dietetyka

Zamienniki cukru – sprawdź listę TOP 5 przygotowaną przez dietetyka

Lubisz słodkie napoje? Mają negatywny wpływ na twoje zdrowie

Nie możesz obejść się bez cukru? Wypróbuj jego zdrowsze zamienniki

Miód zdrowszy niż cukier?

Miód zdrowszy niż cukier? Odpowiedź może cię zaskoczyć

Kontroluj cukier

Kontroluj cukier! Podpowiadamy, jakie produkty ci w tym pomogą

Cukier, który szkodzi wątrobie

Cukier, który szkodzi wątrobie

Aspartam w dżemach / istock

Aspartam – czego jeszcze o nim nie wiesz? O jego wadach i zaletach rozmawiamy z dietetyczką Zofią Suszką

Jak cukier wpływa na mózg, wygląd i odporność?

Co cukier robi z twoim wyglądem, psychiką i odpornością?

Cukier waniliowy czy wanilinowy? Ekspertki z Czytamy Etykiety alarmują, żeby dokładnie czytać etykiety

Kobieta je czekoladę

Czekoladki na Walentynki? Dietetyk radzi, jakie wybrać, jeśli troszczysz się o zdrowie swojego partnera

GIS wycofał popularny cukier kokosowy. Powodem był gluten

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

5 największych kuchennych mitów

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?