Przejdź do treści

Na co zwracać uwagę przy kupowaniu produktów ekologicznych? Tłumaczy Paulina Górska

Na co zwracać uwagę przy kupowaniu produktów ekologicznych? Tłumaczy Paulina Górska
Na co zwracać uwagę przy kupowaniu produktów ekologicznych? Tłumaczy Paulina Górska / iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Nie tylko picie kawy. Sprawdź czego jeszcze nie warto robić na pusty żołądek
Mąka z amarantusa – właściwości, indeks glikemiczny
Carpaccio, trufle, pudding. Przepisy na 3 desery z awokado
Lubisz cytrusy? To super! Poznaj ich pięć zalet
Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

Idziesz do sklepu, widzisz szpinak i myślisz: na 100 proc. eko i bio, bardziej być nie może! Czy na pewno tak jest w każdym przypadku? I co jest najważniejsze przy kupowaniu ekologicznych produktów? Tłumaczy ekoaktywistka Paulina Górska.

Jakie produkty eko wybierać?

„Szpinak sprowadzony z Włoch, w plastikowym jednorazowym opakowaniu, 12,99 za 100 gramów. Czyli: z daleka, w nieekologicznym opakowaniu, drogo. I na te właśnie kwestie najczęściej zwracaliście uwagę, gdy zapytałam, dlaczego produktów eko nie kupujecie” – pisze na swoim profilu na Instagramie Paulina Górska.

Przyznaje, że ona sama stara się kupować to, co jest ekologiczne, ale nie wszystkie wybierane przez nią produkty takie są. Jak dodaje, w szczególności do owoców i warzyw nie ma dostępu „od ręki”, musi po nie pojechać lub zamówić przez internet. Co jest u niej praktycznie zawsze eko?

Kasze, w tym dla dziecka, różne półprodukty niezbędne do gotowania, produkty odzwierzęce, jak nabiał, którego w moim domu jest niewiele. Staram się kupować zieleninę również eko – np. jarmuż w zimę. Cytryny bio to mus, warzywa jak papryka, ogórek często są bio, ale warzyw jemy dużo, kupujemy na bieżąco też w warzywniaku pod domem ze zwykłej uprawy” – pisze Górska.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Bez spiny jem rośliny kampania

Na co zwracać uwagę?

Paulina Górska podkreśla, że przy kupowaniu produktów ekologicznych szczególnie ważna jest certyfikacja. Dlaczego? Jeśli produkt jest certyfikowany, to znaczy, że gospodarstwo/uprawa musiały spełnić szereg wytycznych. Taką hodowlę warzyw czy zwierząt według niej warto wspierać.

„Zielony listek z dwunastoma gwiazdkami, który widzicie na opakowaniu (i na niego zwracajcie uwagę) oznacza, że ten proces jest kontrolowany” – tłumaczy.

Ekoaktywistka wyjaśnia też, że przede wszystkim w rolnictwie ekologicznym powstają płody rolne o wysokiej jakości biologicznej. Co powinnaś wiedzieć o tym typie rolnictwa?

  • podstawą nawożenia jest humus, nawozy organiczne, jak kompost i obornik;
  • stosuje się płodozmian – to rotacyjnie zmieniana uprawa na danym poletku, żeby chronić glebę przed wyjałowieniem;
  • zwierzęta hoduje się bez użycia antybiotyków, żywi się bio karmą, dba się o ich dobrostan.⠀

Paulina Górska

Ekoaktywistka, edukatorka, autorka bloga o ekologii. Mowa o Paulinie Górskiej, której profil na Instagramie obserwuje obecnie niemal 50 tys. osób. Specjalistka stara się zachęcać innych do bycia less waste. Pisze o segregowaniu śmieci, oddawaniu niepotrzebnych ubrań dla potrzebujących, czy o wprowadzaniu ekologicznych tricków do swojego codziennego życia. 

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Paulina Górska (@eko.paulinagorska)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Flawonoidy – czym są, gdzie występują, rola w diecie

Pieczenie buraków – sposoby pieczenia i przepisy

To będą bardzo drogie święta. Sylwia Majcher podpowiada, na jakich produktach nie warto oszczędzać, a jakie kupić taniej

To będą bardzo drogie święta. Sylwia Majcher podpowiada, na jakich produktach nie warto oszczędzać, a jakie można kupić taniej

Naturalny ketchup – zdrowszy niż pomidor!

Czy paczkowane, umyte sałaty gotowe do spożycia to na pewno samo zdrowie? Odpowiada Jagna Niedzielska

Czy paczkowane sałaty gotowe do spożycia to na pewno samo zdrowie? Odpowiada Jagna Niedzielska

Dieta na jesień. Co warto mieć na talerzu?

Gotowanie na parze – zalety i potrzebne urządzenia

Blanszowanie warzyw – co to jest i do czego służy?

Myślisz, że rozmrożonego jedzenia nie wolno ponownie zamrażać? Poznaj inne mity na temat przechowywania żywności

Wiesz, że kwiaty cukinii można jeść? Sylwia Majcher podpowiada, jak je wykorzystać w kuchni

Wiesz, że kwiaty cukinii można jeść? Sylwia Majcher podpowiada, jak je wykorzystać w kuchni

Czy wiesz, że kolor warzyw ma znaczenie? Sprawdź, jaki kolor będzie najlepszy dla ciebie

Czy wiesz, że kolor warzyw ma znaczenie? Sprawdź, jaki będzie najlepszy dla ciebie

Czy owoce i warzywa były kiedyś zdrowsze? Odpowiada dietetyk Radosław Smolik

Czy owoce i warzywa były kiedyś zdrowsze? Odpowiada dietetyk Radosław Smolik

Zamiast świeżych wybierasz mrożone warzywa? Sprawdź, czy to zdrowe

Bomby pestycydowe - chemia z... warzywniaka

Chemia z warzywniaka. Te owoce i warzywa to prawdziwe bomby pestycydowe

Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 5 faktów na jego temat, których nie znałaś

Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 3 fakty na jego temat, których nie znałaś

Micha zdrowia. Buddha bowl, smoothie bowl, poke – z czym to się je?

Kapusta – pospolita tylko z pozoru

Kapusta – pospolita tylko z pozoru. Sprawdź 3 przepisy na pyszne dania z kapusty

Nowalijki – jeść czy się wystrzegać?

Rzepa biała i czarna – jak jeść, gdzie kupić, jakie mają wartości?

Pasternak – jak wygląda, właściwości, przepisy. Pasternak a pietruszka

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?

Jak prawidłowo gotować warzywa? Podpowiadają ekspertki Czytamy Etykiety

Jak prawidłowo gotować warzywa? Podpowiadają ekspertki „Czytamy Etykiety”

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

×