Przejdź do treści

Na co zwracać uwagę przy kupowaniu produktów ekologicznych? Tłumaczy Paulina Górska

Na co zwracać uwagę przy kupowaniu produktów ekologicznych? Tłumaczy Paulina Górska
Na co zwracać uwagę przy kupowaniu produktów ekologicznych? Tłumaczy Paulina Górska / iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Idziesz do sklepu, widzisz szpinak i myślisz: na 100 proc. eko i bio, bardziej być nie może! Czy na pewno tak jest w każdym przypadku? I co jest najważniejsze przy kupowaniu ekologicznych produktów? Tłumaczy ekoaktywistka Paulina Górska.

Jakie produkty eko wybierać?

„Szpinak sprowadzony z Włoch, w plastikowym jednorazowym opakowaniu, 12,99 za 100 gramów. Czyli: z daleka, w nieekologicznym opakowaniu, drogo. I na te właśnie kwestie najczęściej zwracaliście uwagę, gdy zapytałam, dlaczego produktów eko nie kupujecie” – pisze na swoim profilu na Instagramie Paulina Górska.

Przyznaje, że ona sama stara się kupować to, co jest ekologiczne, ale nie wszystkie wybierane przez nią produkty takie są. Jak dodaje, w szczególności do owoców i warzyw nie ma dostępu „od ręki”, musi po nie pojechać lub zamówić przez internet. Co jest u niej praktycznie zawsze eko?

Kasze, w tym dla dziecka, różne półprodukty niezbędne do gotowania, produkty odzwierzęce, jak nabiał, którego w moim domu jest niewiele. Staram się kupować zieleninę również eko – np. jarmuż w zimę. Cytryny bio to mus, warzywa jak papryka, ogórek często są bio, ale warzyw jemy dużo, kupujemy na bieżąco też w warzywniaku pod domem ze zwykłej uprawy” – pisze Górska.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Bez spiny jem rośliny kampania

Na co zwracać uwagę?

Paulina Górska podkreśla, że przy kupowaniu produktów ekologicznych szczególnie ważna jest certyfikacja. Dlaczego? Jeśli produkt jest certyfikowany, to znaczy, że gospodarstwo/uprawa musiały spełnić szereg wytycznych. Taką hodowlę warzyw czy zwierząt według niej warto wspierać.

„Zielony listek z dwunastoma gwiazdkami, który widzicie na opakowaniu (i na niego zwracajcie uwagę) oznacza, że ten proces jest kontrolowany” – tłumaczy.

Ekoaktywistka wyjaśnia też, że przede wszystkim w rolnictwie ekologicznym powstają płody rolne o wysokiej jakości biologicznej. Co powinnaś wiedzieć o tym typie rolnictwa?

  • podstawą nawożenia jest humus, nawozy organiczne, jak kompost i obornik;
  • stosuje się płodozmian – to rotacyjnie zmieniana uprawa na danym poletku, żeby chronić glebę przed wyjałowieniem;
  • zwierzęta hoduje się bez użycia antybiotyków, żywi się bio karmą, dba się o ich dobrostan.⠀

Paulina Górska

Ekoaktywistka, edukatorka, autorka bloga o ekologii. Mowa o Paulinie Górskiej, której profil na Instagramie obserwuje obecnie niemal 50 tys. osób. Specjalistka stara się zachęcać innych do bycia less waste. Pisze o segregowaniu śmieci, oddawaniu niepotrzebnych ubrań dla potrzebujących, czy o wprowadzaniu ekologicznych tricków do swojego codziennego życia. 

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Paulina Górska (@eko.paulinagorska)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Brokuły jesienią – wartości odżywcze, właściwości. Jak je gotować?

Urozmaicaj i próbuj, czyli wegetariański tuning dnia

31-latka wzięła jedzenie wyrzucone przez Biedronkę, sprawą zajął się sąd. "Nie godzę się na nazywanie wyjmowania rzeczy ze śmietnika kradzieżą"

31-latka wyjęła ze śmietnika jedzenie wyrzucone przez Biedronkę, sprawą zajął się sąd. „Nie godzę się na nazywanie tego kradzieżą”

płatki śniadaniowe

7 „odchudzających” produktów, które… nie odchudzają!

Dzień pod znakiem selera

Dzień pod znakiem selera! Najwyższa pora, żeby odczarować to niedoceniane warzywo

4 ważne powody, dla których lepiej zrezygnować z produktów typu „light”

Sieć sklepów Żabka wycofała z obrotu rodzynki sułtańskie / istock

Znana sieć sklepów wycofuje rodzynki. Mogą być zanieczyszczone groźną dla zdrowia toksyną

"Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny". Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów / istock

„Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny”. Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów

Głęboki smak i duża oszczędność. We wrześniu jemy na pomarańczowo, fioletowo i czerwono

Mizuna (sałata japońska) – przepisy, właściwości, uprawa musztardowca w ogródku i na balkonie

Ogórkowe love, czyli 3 letnie przepisy z ogórkiem

Naleśniki ryżowe z kabaczkiem. Aromatyczne danie w sam raz na sierpień

Warzywa psiankowate – lista, właściwości zdrowotne, czy są bezpieczne

Lody z zielonego groszku. Obłędny smak, bajeczny kolor!

Słoiki z kiszonymi ogórkami

Kisisz ogórki w butelkach po napojach? To poważny błąd, przekonuje chemiczka Sylwia Majcher

fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa rządzi! 3 przepisy na dania z tym warzywem w roli głównej

Grzyby na patelni

Garście pełne wiśni, porzeczek, jagód i kurek, ale nie tylko! Co jeść w lipcu, wymienia Sylwia Majcher

Witariańskie lato

Witariańskie lato. Poznaj trzy pomysły na warzywa i owoce

Jakie zmiany na cukinii są jadalne, a jakie nie? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Jakie zmiany na cukinii są jadalne, a jakie nie? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

Nie wszystkich produktów z cukrem musisz unikać. Dietetyczka wyjaśnia, dlaczego i jakie to produkty

Nie wszystkich produktów z cukrem musisz unikać. Dietetyczka wyjaśnia, dlaczego i jakie to produkty

Sałatka warzywa w misce

Pomidor i ogórek to toksyczne połączenie? Ekspertki z „Czytamy Etykiety” rozwiewają wątpliwości

Chipsy warzywne – jak zrobić domowe chipsy z piekarnika?

Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!

×