Przejdź do treści

Miód gryczany – właściwości zdrowotne i zastosowanie

Miód gryczany - właściwości zdrowotne i zastosowanie Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Siostra Bożenna dotkliwie o diecie szpitalnej: „Stan odżywienia 70 proc. pacjentów ulega pogorszeniu podczas hospitalizacji”
Natalia Siwiec uważa, że głodówki są „superzdrowe”. Co na to dietetyczka?
„W jednej torebce zielonej herbaty jest do 400 gatunków owadów”. Zaskakujące odkrycie naukowców
Jakie zmiany na cukinii są jadalne, a jakie nie? Wyjaśnia Jagna Niedzielska
Chłodnik miętowy z zielonego groszku. Ukojenie po upalnym dniu

Miód gryczany wyróżnia się na tle innych rodzajów miodów ciemnym, bursztynowym kolorem i charakterystycznym, ostrym smakiem.  Jego wysoka wartość odżywcza oraz właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne sprawiają, że uznawany jest za cenny składnik diety. Jedząc łyżeczkę miodu gryczanego dziennie, zmniejszamy ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i wzmacniamy odporność. Na co jeszcze pomaga miód?

Z czego powstaje miód gryczany?

Miód gryczany pozyskiwany jest z nektaru gryki zwyczajnej (Fagopyrum sagittatum Gilib.) – szybkorosnącej i wysoce miododajnej rośliny uprawianej na terenie całej Polski. Okres kwitnienia gryki przypada na lipiec i sierpień. Rośliny wytwarzają znaczną ilość kwiatów, co sprawia, że pszczoły mogą zebrać duże ilości nektaru i pyłku. Szacuje się, ze z 1 hektara pola pozyskuje się aż 80-500 kilogramów miodu, średnio ok. 200 kilogramów.

W miodzie gryczanym wyczuwalny jest intensywny zapach kwiatów gryki, przypominający aromat melasy. Ten typ miodu można poznać po charakterystycznym, ciemnym kolorze i bursztynowym odcieniu, który czasem przybiera barwę czerwonawą. Choć właściwości organoleptyczne miodu gryczanego są bardzo cenione, specyficzny ostry, delikatnie piekący posmak i mocny zapach miodu nie wszystkim przypada do gustu. Z tego względu miód z gryki ma tyle samo sympatyków co przeciwników.

Miód gryczany zbiera się z ula pod koniec lipca, najpóźniej do połowy sierpnia. Warto wiedzieć o tym, że miód gryczany zmienia swą barwę. Patoka, czyli płynny miód jest koloru jasnobrunatnego z czerwonym odcieniem. Przechowywany w pomieszczeniu z dostępem światła zmienia kolor na ciemnobrunatny, czasem prawie czarny. Gdy ulegnie krystalizacji, jego konsystencja staje się gruboziarnista, a kolor jaśniejszy – miód przybiera barwę brunatną.

Gdzie kupimy miód gryczany? Ten popularny rodzaj miodu znajdziemy w praktycznie każdym sklepie spożywczym. Cena miodu gryczanego nie należy do najniższych, jednak jest porównywalna do cen miodu lipowego czy akacjowego. Za litrowy słoik trzeba zapłacić około 50 zł.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Miód

Właściwości zdrowotne miodu gryczanego

Miód gryczany, tuż obok miodu spadziowego, uznawany jest za najbardziej wartościowy. Znajduje się w nim ok. 51 proc. fruktozy, 46 proc. glukozy, 0,2 proc. sacharozy i 0,3 proc. białka. Swoje właściwości lecznicze zawdzięcza zawartości olejków eterycznych, enzymów, hormonów witamin i minerałów: żelaza, magnezu, fosforu, miedzi, cynku, boru, jodu, niklu, kobaltu, witaminy C, tiaminy, ryboflawiny i niacyny. Choć pierwiastki i witaminy nie występują w znacznej ilości, charakteryzują się niemal stuprocentową przyswajalnością, dlatego miód uważany jest za ich dobre źródło.

Miód gryczany jest bogaty w rutynę, która wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne, przyspiesza gojenie się ran oraz zwiększa przyswajalność witaminy C. Zawarty w miodzie kwas askorbinowy oraz inhibiny poprawiają odporność (dlatego dobrze jest spożywać go w trakcie przeziębienia), a magnez łagodzi stany napięcia nerwowego. Żelazo chroni przed anemią i osłabieniem, natomiast witaminy z grupy B wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Na co stosuje się miód gryczany? Otóż jest on polecany w takich dolegliwościach i chorobach jak:

  • miażdżyca, choroba wieńcowa i nadciśnienie tętnicze – miód gryczany poprawia elastyczność, wytrzymałość i przepuszczalność ścian naczyń krwionośnych, chroni przed ich pękaniem, bierze udział w usuwaniu wolnych rodników oraz hamowaniu procesów miażdżycowych;
  • niedokrwistość z niedoboru żelaza – częste spożywanie miodu zwiększa stężenie hemoglobiny we krwi;
  • zapalenie nerek i opłucnej – hamowanie procesów infekcyjnych jest możliwe dzięki antybakteryjnym właściwościom miodu;
  • zapalenie spojówek, zapalenie rogówki, jęczmień – kompres z wody i miodu gryczanego przykładany do oczu działa przeciwbakteryjnie i łagodząco;
  • uszkodzenia kostne – miód gryczany pomaga w odbudowie kości po złamaniach.

Ponadto zaleca się stosowanie miodu gryczanego w profilaktyce przeciwnowotworowej oraz w infekcjach przebiegających z gorączką. Badania wykazały, że miód gryczany działa hipotensyjnie, hipoglikemicznie, neuroprotekcyjnie i przeciwutleniająco. Z tego względu miody uważane są za żywność funkcjonalną, która wspomaga codzienną dietę i pozwala zachować zdrowie.

Miód zdrowszy niż cukier?

Jak spożywać i stosować miód gryczany?

Miód gryczany można spożywać na wiele sposobów. Najprostszym z nich jest rozpuszczenie łyżeczki miodu w szklance letniej wody. Tak przygotowany roztwór spożywany na czczo przed śniadaniem poprawia trawienie i zmniejsza dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Łyżeczka miodu przed snem (solo lub w połączeniu z mlekiem i imbirem) działa łagodząco na kaszel suchy i mokry. Warto wiedzieć o tym, że miód traci swoje właściwości w temperaturze powyżej 45 stopni Celsjusza, co jest związane z procesem denaturacji białek i utratą enzymów. Z tego powodu nie powinno się go dodawać do gorącej herbaty i innych bardzo ciepłych napojów.

Miód to także ważny składnik preparatów kosmetycznych: maseczek, toników, kremów, płynów i emulsji do kąpieli. Charakteryzuje się właściwościami regenerującymi, nawilżającymi, antyoksydacyjnymi i bakteriobójczymi. Kosmetyki z miodem polecane są oparzenia słoneczne i odmrożenia oraz w celu zmiękczenia naskórka i wygładzenia skóry. Wysoka zawartość polifenoli czyni miód gryczany doskonałym składnikiem kremów przeciwzmarszczkowych. Z miodu gryczanego można też robić domowe kosmetyki – maseczki z dodatkiem mleka czy kakao oraz peeling z miodu scukrzonego.

Skąd się bierze miód?

Miód gryczany – przeciwwskazania

Miód gryczany, podobnie jak inne rodzaje miodów w przeważającej ilości składa się z cukrów, dlatego nie należy spożywać go w nadmiarze. Aby osiągnąć efekt zdrowotny, w zupełności wystarczy spożywanie 1 łyżeczki miodu dziennie. Miodów nie podaje się dzieciom poniżej 1 roku życia, ze względu na ryzyko występowania w nim bakterii Clostridium botulinum, które są niebezpieczne dla niemowląt. Ze względu na wysoką zawartość fruktozy, cukier gryczany nie jest rekomandowany osobom z insulinoopornością, zespołem jelita drażliwego (IBS) oraz chorym na dnę moczanową. Osoby z cukrzycą mogą spożywać miód, ale w niewielkich ilościach.

Bibliografia:

  1. Hac Ömer Yilmaz i wsp., „Buckwheat: A Useful Food and its Effects on Human Health”, Current Nutrition & Food Science, 2020, Vol. 16, No. 1.
  2. Ewa Majewska i wsp., „Fizyko-chemiczne parametry wybranych miodów gryczanych dostępnych na rynku polskim” BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLV, 2012, 4, str. 1233–1238.
  3. Milica Nešović i wsp., „Polyphenol profile of buckwheat honeynectar and pollen”, R. Soc. Open Sci. 7: 201576, 2015. 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Miód zdrowszy niż cukier?

Miód zdrowszy niż cukier? Odpowiedź może cię zaskoczyć

Kapsułowa kuchnia - jak ją stworzyć? / gettyimages

Chcesz gotować więcej za mniej? Stwórz kapsułową kuchnię! Patent podpowiada Elwira Rogoda

Witamina E a płodność - jaki jest między nimi związek? Wyjaśnia dietetyczka kliniczna Emilia Cesarek

Witamina E a płodność – jaki jest między nimi związek? Wyjaśnia dietetyczka kliniczna Emilia Cesarek

Sery dojrzewające – jak się je robi, rodzaje, produkcja. Kto może je jeść?

Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze

Kroplówki witaminowe – na czym polegają i ile kosztują? Czy to bezpieczne?

Z kiszonkami lepiej nie przesadzać! Eksperci z Dietetyki #NieNaŻarty wyjaśniają dlaczego

Z kiszonkami lepiej nie przesadzać! Eksperci z „Dietetyki #NieNaŻarty” wyjaśniają, dlaczego

Słyszałaś o oleju z poziomki? Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu odkryli, że jest skarbnicą witamin

Słyszałaś o oleju z poziomki? Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu odkryli, że jest skarbnicą witamin

Pascha kokosowo-miodowa

Pascha kokosowo-miodowa. Wielkanocny deser w zdrowym wydaniu

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi /fo. iStock

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi

Jak długo trzeba brać suplementy, żeby zauważyć rezultaty?

Miss Universe 2021 w ogniu krytyki. Bo nie wygląda tak, jak w dniu zdobycia tytułu

Zawsze robisz za dużo naleśników? Sprawdź, czy możesz je zamrozić

„Już 3000 lat temu wiadomo było, że ciepłe zupy mają leczniczą moc. Jedną z nich nazywa się żydowską penicyliną”. O dietoterapii zupami mówi Anna Stoitsi-Nieprzecka

Czym jest świadomość interoceptywna i dlaczego to twoja supermoc? Przedstawiamy fundamenty jedzenia intuicyjnego

Kwas foliowy – nie tylko dla kobiet w ciąży

"Dieta realnie przekłada się na kondycję zdrowia psychicznego" - podkreśla farmeceutka. Co jeść, żeby zadbać o układ nerwowy?

„Dieta realnie przekłada się na kondycję zdrowia psychicznego” – podkreśla Zofia Winczewska. Co jeść, żeby zadbać o układ nerwowy?

dr Wanda Baltaza

„Budując swoją zdrową dietę, warto wyluzować” – mówi Wanda Baltaza, autorka książki „Poczuj się lepiej”

Suszone owoce

Suszone owoce – wartości odżywcze, indeks glikemiczny. Jak suszyć owoce?

Sałatka z warzywami

Piramida żywienia – co to jest i jak ją rozumieć?

Czy GMO to faktycznie samo zło? Odpowiada biotechnolog Dawid Polak

Czy GMO to faktycznie samo zło? Odpowiada biotechnolog Dawid Polak

Owoce kaki

Owoce kaki – właściwości i zastosowanie jabłka orientu

Fasola adzuki

Fasola adzuki – właściwości i zastosowanie

Chlebek bananowy bezglutenowy, orzechy i czeolada

Chlebek bananowy bezglutenowy – przepisy i właściwości

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

18 przepisów dla miłośników awokado

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

×