Przejdź do treści

Miód gryczany – właściwości zdrowotne i zastosowanie

Miód gryczany - właściwości zdrowotne i zastosowanie Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Zupa cebulowa to zimowy hit. Rozgrzej się jedną w wybranych przez nas wersji!
Czy sushi jest zdrowe? Anna Reguła podaje 6 faktów na jego temat
Bliny z wędzonym łososiem i śmietankowym serem czy świderki z pieczonymi warzywami i oliwkami? Sprawdź przepisy bez glutenu, pszenicy i nabiału!
Ryż kokosowy z mango. Pomysł na śniadanie idealne
7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Miód gryczany wyróżnia się na tle innych rodzajów miodów ciemnym, bursztynowym kolorem i charakterystycznym, ostrym smakiem.  Jego wysoka wartość odżywcza oraz właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne sprawiają, że uznawany jest za cenny składnik diety. Jedząc łyżeczkę miodu gryczanego dziennie, zmniejszamy ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i wzmacniamy odporność. Na co jeszcze pomaga miód?

Z czego powstaje miód gryczany?

Miód gryczany pozyskiwany jest z nektaru gryki zwyczajnej (Fagopyrum sagittatum Gilib.) – szybkorosnącej i wysoce miododajnej rośliny uprawianej na terenie całej Polski. Okres kwitnienia gryki przypada na lipiec i sierpień. Rośliny wytwarzają znaczną ilość kwiatów, co sprawia, że pszczoły mogą zebrać duże ilości nektaru i pyłku. Szacuje się, ze z 1 hektara pola pozyskuje się aż 80-500 kilogramów miodu, średnio ok. 200 kilogramów.

W miodzie gryczanym wyczuwalny jest intensywny zapach kwiatów gryki, przypominający aromat melasy. Ten typ miodu można poznać po charakterystycznym, ciemnym kolorze i bursztynowym odcieniu, który czasem przybiera barwę czerwonawą. Choć właściwości organoleptyczne miodu gryczanego są bardzo cenione, specyficzny ostry, delikatnie piekący posmak i mocny zapach miodu nie wszystkim przypada do gustu. Z tego względu miód z gryki ma tyle samo sympatyków co przeciwników.

Miód gryczany zbiera się z ula pod koniec lipca, najpóźniej do połowy sierpnia. Warto wiedzieć o tym, że miód gryczany zmienia swą barwę. Patoka, czyli płynny miód jest koloru jasnobrunatnego z czerwonym odcieniem. Przechowywany w pomieszczeniu z dostępem światła zmienia kolor na ciemnobrunatny, czasem prawie czarny. Gdy ulegnie krystalizacji, jego konsystencja staje się gruboziarnista, a kolor jaśniejszy – miód przybiera barwę brunatną.

Gdzie kupimy miód gryczany? Ten popularny rodzaj miodu znajdziemy w praktycznie każdym sklepie spożywczym. Cena miodu gryczanego nie należy do najniższych, jednak jest porównywalna do cen miodu lipowego czy akacjowego. Za litrowy słoik trzeba zapłacić około 50 zł.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Miód

Właściwości zdrowotne miodu gryczanego

Miód gryczany, tuż obok miodu spadziowego, uznawany jest za najbardziej wartościowy. Znajduje się w nim ok. 51 proc. fruktozy, 46 proc. glukozy, 0,2 proc. sacharozy i 0,3 proc. białka. Swoje właściwości lecznicze zawdzięcza zawartości olejków eterycznych, enzymów, hormonów witamin i minerałów: żelaza, magnezu, fosforu, miedzi, cynku, boru, jodu, niklu, kobaltu, witaminy C, tiaminy, ryboflawiny i niacyny. Choć pierwiastki i witaminy nie występują w znacznej ilości, charakteryzują się niemal stuprocentową przyswajalnością, dlatego miód uważany jest za ich dobre źródło.

Miód gryczany jest bogaty w rutynę, która wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne, przyspiesza gojenie się ran oraz zwiększa przyswajalność witaminy C. Zawarty w miodzie kwas askorbinowy oraz inhibiny poprawiają odporność (dlatego dobrze jest spożywać go w trakcie przeziębienia), a magnez łagodzi stany napięcia nerwowego. Żelazo chroni przed anemią i osłabieniem, natomiast witaminy z grupy B wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Na co stosuje się miód gryczany? Otóż jest on polecany w takich dolegliwościach i chorobach jak:

  • miażdżyca, choroba wieńcowa i nadciśnienie tętnicze – miód gryczany poprawia elastyczność, wytrzymałość i przepuszczalność ścian naczyń krwionośnych, chroni przed ich pękaniem, bierze udział w usuwaniu wolnych rodników oraz hamowaniu procesów miażdżycowych;
  • niedokrwistość z niedoboru żelaza – częste spożywanie miodu zwiększa stężenie hemoglobiny we krwi;
  • zapalenie nerek i opłucnej – hamowanie procesów infekcyjnych jest możliwe dzięki antybakteryjnym właściwościom miodu;
  • zapalenie spojówek, zapalenie rogówki, jęczmień – kompres z wody i miodu gryczanego przykładany do oczu działa przeciwbakteryjnie i łagodząco;
  • uszkodzenia kostne – miód gryczany pomaga w odbudowie kości po złamaniach.

Ponadto zaleca się stosowanie miodu gryczanego w profilaktyce przeciwnowotworowej oraz w infekcjach przebiegających z gorączką. Badania wykazały, że miód gryczany działa hipotensyjnie, hipoglikemicznie, neuroprotekcyjnie i przeciwutleniająco. Z tego względu miody uważane są za żywność funkcjonalną, która wspomaga codzienną dietę i pozwala zachować zdrowie.

Miód zdrowszy niż cukier?

Jak spożywać i stosować miód gryczany?

Miód gryczany można spożywać na wiele sposobów. Najprostszym z nich jest rozpuszczenie łyżeczki miodu w szklance letniej wody. Tak przygotowany roztwór spożywany na czczo przed śniadaniem poprawia trawienie i zmniejsza dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Łyżeczka miodu przed snem (solo lub w połączeniu z mlekiem i imbirem) działa łagodząco na kaszel suchy i mokry. Warto wiedzieć o tym, że miód traci swoje właściwości w temperaturze powyżej 45 stopni Celsjusza, co jest związane z procesem denaturacji białek i utratą enzymów. Z tego powodu nie powinno się go dodawać do gorącej herbaty i innych bardzo ciepłych napojów.

Miód to także ważny składnik preparatów kosmetycznych: maseczek, toników, kremów, płynów i emulsji do kąpieli. Charakteryzuje się właściwościami regenerującymi, nawilżającymi, antyoksydacyjnymi i bakteriobójczymi. Kosmetyki z miodem polecane są oparzenia słoneczne i odmrożenia oraz w celu zmiękczenia naskórka i wygładzenia skóry. Wysoka zawartość polifenoli czyni miód gryczany doskonałym składnikiem kremów przeciwzmarszczkowych. Z miodu gryczanego można też robić domowe kosmetyki – maseczki z dodatkiem mleka czy kakao oraz peeling z miodu scukrzonego.

Skąd się bierze miód?

Miód gryczany – przeciwwskazania

Miód gryczany, podobnie jak inne rodzaje miodów w przeważającej ilości składa się z cukrów, dlatego nie należy spożywać go w nadmiarze. Aby osiągnąć efekt zdrowotny, w zupełności wystarczy spożywanie 1 łyżeczki miodu dziennie. Miodów nie podaje się dzieciom poniżej 1 roku życia, ze względu na ryzyko występowania w nim bakterii Clostridium botulinum, które są niebezpieczne dla niemowląt. Ze względu na wysoką zawartość fruktozy, cukier gryczany nie jest rekomandowany osobom z insulinoopornością, zespołem jelita drażliwego (IBS) oraz chorym na dnę moczanową. Osoby z cukrzycą mogą spożywać miód, ale w niewielkich ilościach.

Bibliografia:

  1. Hac Ömer Yilmaz i wsp., „Buckwheat: A Useful Food and its Effects on Human Health”, Current Nutrition & Food Science, 2020, Vol. 16, No. 1.
  2. Ewa Majewska i wsp., „Fizyko-chemiczne parametry wybranych miodów gryczanych dostępnych na rynku polskim” BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLV, 2012, 4, str. 1233–1238.
  3. Milica Nešović i wsp., „Polyphenol profile of buckwheat honeynectar and pollen”, R. Soc. Open Sci. 7: 201576, 2015. 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Czy GMO to faktycznie samo zło? Odpowiada biotechnolog Dawid Polak

Czy GMO to faktycznie samo zło? Odpowiada biotechnolog Dawid Polak

Owoce kaki – właściwości i zastosowanie jabłka orientu

Fasola adzuki – właściwości i zastosowanie

Chlebek bananowy bezglutenowy – przepisy i właściwości

Kobieta leży na łóżku

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

Koszenila – barwnik spożywczy z suszonych owadów. Czy jest szkodliwa?

Tarta z jesiennymi owocami

Przepis na tartę z jesiennymi owocami – rozkosz dla podniebienia!

Jak pić herbatę z cytryną, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia chemiczka

Jak pić herbatę z cytryną, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia chemiczka Sylwia Bogdan

Izotonik? Proszę z miodem! Podpowiadamy, jak przygotować zdrowy napój, dzięki któremu uzupełnimy elektrolity

Miód – rodzaje, właściwości. Jaki miód jest najzdrowszy?

Zapotrzebowanie kaloryczne – jak obliczyć i co na nie wpływa?

Miód akacjowy – właściwości, indeks glikemiczny, cena

Przepis na domowe suszone pomidory. Nie kupuj, zrób sama!

Miód wielokwiatowy – właściwości. Na co pomaga miód?

Miód spadziowy – właściwości, skład, cena

Jesz owsiankę, aby schudnąć? Dobrze, ale musisz uniknąć tych błędów

Miód koniczynowy – rodzaje, właściwości, zastosowanie

Miód lipowy – jakie ma właściwości i na co pomaga?

Miód lawendowy – pochodzenie, właściwości i zastosowanie

Melasa – właściwości, zastosowanie, rodzaje

Maltitol – zastosowanie, szkodliwość, kalorie, cena

Acerola – pochodzenie, właściwości, zastosowanie

Teff – pochodzenie, wartość odżywcza, przepisy

Miód rzepakowy – właściwości, kalorie. Miód dla cukrzyka?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pączek

Co cukier robi z twoim mózgiem? Nie będziesz zadowolona

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

×