Przejdź do treści

Mięso z probówki. Fragment książki „Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie” Sylwii Majcher

Sylwia Majcher / fot. Julia Knap
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Omlet bez mąki z warzywami
Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie
Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 5 faktów na jego temat, których nie znałaś
Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 3 fakty na jego temat, których nie znałaś
Olej MCT – działanie, stosowanie, jaki wybrać, cena
Camu camu – właściwości, zastosowanie, cena, gdzie kupić
Kobieta
Dlaczego nie możesz przytyć? Wyjaśniają żywieniowcy z „Dietetyki nie na żarty”

Proponuję podróż do przyszłości, ale tej niedalekiej. Podobno, co moja tradycyjna kulinarna dusza akceptuje z trudem, już za parę lat czeka nas rewolucja. Według raportu firmy A.T. Kearney w 2040 roku mięso, jakie znamy dziś, będzie odpowiadać tylko za 40 proc. rynku mięsnego. Jego 35 proc. zajmie mięso z hodowli laboratoryjnej, a 25 proc. – roślinne zamienniki. Ich udział już w 2025 roku ma wyno­sić 10 proc.

Przedstawiamy fragment nowej książki Sylwii Majcher „Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie”.

Rynek na tę rewolucję przygotowuje się pod wieloma względami. Szczegółowo sprawdzono, jaka nazwa najbardziej przekona klientów. Na początku używano tylko określenia „mięso z in vitro”, ale badania opinii publicznej pokazały, że to nie jest odpowiednie skojarzenie, więc wymyślono termin „czyste mięso”. Ta nazwa nie spodo­bała się jednak branży mięsnej, która uważała, że może sugerować, iż wytwarzane w tradycyjny sposób mięso jest brudne. Obecnie najczęściej stosuje się określenie ,,mięso hodowane komórkowo”.

Według zapewnień start-upu Masa Meat, notabene finansowanego przez firmy far­maceutyczne i przetwórcę mięsa, burgery z probówki dostępne dla większości mają pojawić się na rynku już w 2021 roku. To jednak bardzo optymistyczne założenia. Trzeba nie tylko zbudować całkiem nowe zaplecza technologiczne związane z masową produkcją, lecz także uzyskać zezwolenia i certyfikaty unijne. Sama procedura wyda­wania decyzji o zatwierdzeniu do spożycia przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) trwa standardowo kilka lat. Zwłaszcza przy tak rewolucyjnym pro­dukcie i ogromnym lobby producentów mięsa, które z pewnością nie będzie spokojnie czekało na swój upadek.

Czyste mięso nie jest wynalazkiem ostatnich lat. Już 90 lat temu Winston Churchill napisał, że „hodowanie całego kurczaka, z którego zjadamy tylko pierś albo skrzy­dełko, to absurd. Trzeba skończyć z tym absurdem i hodować tylko te kawałki, które zjadamy”. Prace nad tym rozwiązaniem trwają, powstają kolejne firmy i technologie, a tylko w ciągu ostatnich 50 lat spożycie mięsa na świecie wzrosło pięciokrotnie. I nadal będzie rosnąć, również w Polsce. Wprawdzie co drugi Polak deklaruje, że zamierza ograniczyć mięso w swojej diecie, ale twarde dane o sprzedaży mówią jasno, że spa­dek jest niewielki. Dlaczego zatem teraz miałoby się to zmienić? Powodów jest kilka.

Przede wszystkim mamy coraz większą świadomość ekologiczną. Z raportu „Ziemia­nie atakują” przygotowanego przez Kantar wynika, że 72 proc. Polaków uważa, że stan Ziemi jest poważny i wymaga naszych natychmiastowych działań. Skoro względy etyczne nie zawsze do nas przemawiają, to obserwacja  zmian klimatycznych, które już bezpośrednio dotykają wszystkich, wpłynie na to, że ograniczymy mięso wciąż obecne na naszych stolach.

Produkcja wołowiny, wieprzowiny i drobiu powoduje prawie 40 proc. emisji metanu przyczyniającego się do ocieplania naszej planety. Do tego dochodzi zużycie wody, energii i olbrzymich powierzchni przeznaczonych na hodowle oraz  przede wszystkim pod uprawę paszy dla zwierząt. Hodowla bydła czy świń zanieczyszcza także wodę i glebę. Nie bez znaczenia jest też nasza kondycja fizyczna. Czyste mięso ma być zdrowsze, pozbawione antybiotyków, a w smaku ma przypominać tradycyjne kotlety.

Najważniejsza jest jednak kwestia finansowa. To spadek ceny mięsa i wzrost gospodarczy krajów rozwijających się powodują tak duży popyt na nie. Jeśli burgery z probówki nie będą droższe niż te z wołowiny, zrewolucjonizują rynek. I jest to kwestia najbliższej dekady. Trudno mi jednak uwierzyć w to, że laboratoryjne produkty całkiem wyprą tradycyjne mięso. Realny wydaje się za to scenariusz, w którym nadal będą się rozwijały hodowle, ale zdecydowanie bardziej ekologiczne. Ich  produkty będą jeszcze droższe, a w konsekwencji staną się dobrem luksusowym.

Na razie Polacy nie są przekonani do jedzenia kotletów z probówki. Z sondażu SW Re­search dla „Newsweeka” w 2019 roku wynika, że gdyby pojawiło się mięso niepo­chodzące z uboju zwierząt, ale wyprodukowane w laboratorium, kupiłby je tylko co czwarty ankietowany. Zdecydowana większość odnosi się sceptycznie do takiej rewolucji. Niemal 40 proc. nie wie, czym jest taki produkt, i nie ma pojęcia, czy kupiłoby go. Aż 37 proc. badanych stwierdziło, że zdecydowanie unikałoby takich produktów. To jednak z pewnością się zmieni, bo cena i przede wszystkim marketing potrafią skutecznie wpłynąć na gusta konsumentów i zmianę ich poglądów. Droga do tego już się rozpoczęła.

Hello Zdrowie objęło książkę „Mniej mięsa…” swoim patronem medialnym. Trwa konkurs na naszym Instagramie!

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Hello Zdrowie (@hellozdrowie_pl)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Konferencja online “Vege Day” już 24 kwietnia! Hello Zdrowie patronem medialnym

Stop nadmiarowi mięsa, warzywa na stół! Nowa książka Sylwii Majcher „Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie” już w księgarniach

wegański posiłek w szpitalu / iStock

Pierwszy szpital na świecie na wegańskiej diecie!

Jak sprawić, żeby żelazo w dietach roślinnych lepiej się przyswajało? Podpowiada farmaceutka Zofia Winczewska

Jak sprawić, żeby żelazo w dietach roślinnych lepiej się przyswajało? Podpowiada farmaceutka

Diety wege a mikrobiota jelitowa. Idą ze sobą w parze czy nie?

Diety wege a mikrobiota jelitowa. Idą ze sobą w parze czy nie?

Pasztet warzywny ze słonecznikiem, wokół niego czosnek, pomidory i ogórki kiszone

Wegetariańskie pasztety warzywne na święta – mamy trzy pyszne propozycje!

Co się kryje w wędlinach? Przeglądamy ich skład i radzimy, gdzie najlepiej je kupować

Wegetariańskie leczo z papryki

Leczo z papryki – przepis. Jakie przyprawy do leczo wege?

Lubisz czerwone mięso? Te sygnały świadczą o tym, że jesz go za dużo

Dieta wegetariańska przy aktywności fizycznej. Fakty i mity

Paulina Górska / Instagram

„Posiłek bez mięsa? Nie najem się!” Paulina Górska rozprawia się z mitami dotyczącymi roślinnego jedzenia

Masz zapasy mielonej wołowiny? Sprawdź, czy możesz ją zjeść

Jak mrozić mięso, drób i owoce morza? Ile mamy czasu na ich zjedzenie?

Aquafaba -płyn z ciecierzycy / istock

Wegańskie bezy ubijesz z cukru i… ? Sprawdź, czym jest aquafaba, o którą pytano w „Milionerach”?

Chcesz zostać wegetarianinem? Siedem typowych błędów, które możesz popełnić

3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki

Czym zastąpić mięso? @lekarkanaroślinach

Czym zastąpić mięso w diecie wegetariańskiej? Białko – źródła

Żywieniowcy z Dietetyki #NieNaŻarty: jedząc mięso, wzmagasz suszę. Nie namawiają do przejścia od razu na dietę roślinną, ale do wprowadzenia drobnych zmian

Żywieniowcy z Dietetyki #NieNaŻarty: jedząc mięso, wzmagasz suszę. Namawiają do zmian

Czy dieta wegańska jest zdrowa? Rozmowa z dr Hanną Stolińską

Czy dieta wegańska jest zdrowa? Rozmowa z dr Hanną Stolińską

Jak przejść na wegetarianizm?

Diety. Jak przejść na wegetarianizm?

Grill i piwo – zdrowy duet?

Grill i piwo – zdrowy duet?

Weganizm a wegetarianizm - na czym polegają różnice?

Weganizm a wegetarianizm – na czym polegają różnice?

Kobieta kupuje mięso w sklepie

Sklep Aldi wycofuje ze sprzedaży mięso na pulpety. Powodem jest znalezienie pałeczek salmonelli

Ser labneh

Libański ser labneh. Prosty w przygotowaniu, pyszny w smaku!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol