Marchewka to samo dobro dla naszej skóry! Czy pamiętasz o niej w codziennej diecie?
Marchewkę lubi chyba większość z nas. I bardzo dobrze! To warzywo skrywa w sobie wiele drogocennych składników. – Tylko marchewka zawiera wszystkie grupy karotenoidów takie jak: alfa-karoten, beta-karoten, likopen, luteinę i zeaksantynę. Najbogatsza jest w beta-karoten, jeden z najsilniejszych antyoksydantów! – wyjaśnia Blanca Bożena Społowicz, kosmetolożka.
Skincoach
Konto SkinCoach na Instagramie prowadzone jest przez Blancę Bożenę Społowicz – kosmetolożkę, która na co dzień przyjmuje w gabinecie w Krakowie. Profil SkinCoach staje się coraz bardziej popularny, obecnie śledzi go ponad 4 tys. użytkowników. Nic dziwnego! Posty publikowane przez ekspertkę w ciekawy sposób pogłębiają wiedzę dotyczącą zdrowego stylu życia. Ostatni post dotyczy zalet marchewki. Okazuje się, że chociaż to jedno z najpopularniejszych warzyw, nadal nie wiemy o nim wszystkiego.
Marchewka – wpływ na skórę
– Marchewka – samo dobro dla naszej skóry! Tylko marchewka zawiera wszystkie grupy karotenoidów takie jak: alfa-karoten, beta-karoten, likopen, luteinę i zeaksantynę. Najbogatsza w beta-karoten, jeden z najsilniejszych antyoksydantów!
Beta-karoten czyli prowitamina A, po spożyciu przekształcany jest (za pomocą enzymów wątrobowych i nienasyconych kwasów tłuszczowych) w bardzo ważną dla zdrowia, w tym zdrowia skóry, witaminę A.
Odpowiada za zdrowy wygląd skóry i prawidłowy stan błon śluzowych. Wspomaga leczenie trądziku, normalizuje pracę gruczołów łojowych, odpowiada za poprawną keratynizację naskórka.
Opóźnia pojawienie się zmarszczek, gdyż pobudza produkcję kolagenu. Zmniejsza wrażliwość skóry na promieniowanie UV. Chroni przed powstawaniem plam i przebarwień skóry. Wzmacnia włosy i paznokcie.
Pełni istotną rolę w sprawności odbierania bodźców wzrokowych – zapewnia prawidłowe widzenie.Beta-karoten, podobnie jak wszystkie karotenoidy, hamuje powstawanie wolnych rodników, a co za tym idzie, zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry – pisze Blanca Bożena Społowicz.
Dowiedziono także, że codzienne spożycie 1 średniej wielkości marchewki minimalizuje ryzyko wystąpienia nowotworów jamy ustnej, przełyku, płuc i pęcherza moczowego. Wykazano też, ze marchewka ma działanie regulujące poziom estrogenów.
Rozwiń– Warto wiedzieć, że beta-karoten jest wyjątkowo odporny na działanie temperatury, dlatego marchew duszona jest równie wartościowa.Dodatkowo marchew zawiera duże ilości błonnika, wspomaga pracę jelit, co przekłada się na zdrowy wygląd skóry – dodaje kosmetolożka.
Polecamy
Jak catering dietetyczny może ułatwić życie osobom z wykluczeniami pokarmowymi i alergiami? Sprawdźmy!
Na skórkach cytrusów są toksyczne substancje. Chemiczka: ludzie nie powinni ich jeść
Wygląda jak brokuł, w smaku jest dziką krzyżówką trzech warzyw. Bimi dostępne już w polskich sklepach
Glukozowa Królowa o popularnym napoju: „Nie ma pozytywnych skutków picia tego soku”
się ten artykuł?