Przejdź do treści

Mąka kokosowa – jej właściwości i zastosowanie

Mąka kokosowa - właściwości i zastosowanie
Mąka kokosowa - właściwości i zastosowanie
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego
Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki
10 mitów na temat cholesterolu, w które nie powinnaś wierzyć
Przewodnik dla kawoszy: jak zrobić sobie drip?
Tofu wcale nie musi być nudne. Podkręcamy kultowy ser!

Mąka kokosowa to bezglutenowa alternatywa, która ze względu na swoje właściwości cieszy się coraz większą popularnością i zainteresowaniem. Posiada szerokie zastosowanie i bez problemu kupisz ją w sklepie gotową, ale także w prosty sposób stworzysz samodzielnie w domu.

Mąka kokosowa – jak jest pozyskiwana i jakie ma właściwości?

Mąkę kokosową pozyskuje się z miąższu kokosa i jest produktem ubocznym wytwarzania oleju i mleka kokosowego. Nie jest słodka, ale ma lekki aromat i posmak kokosa. 

Mąka kokosowa charakteryzuje się tym, że posiada bardzo dużo błonnika i białka. Posiada też niewiele węglowodanów, które są łatwo przyswajalne. Podczas regularnego stosowania przyczynia się do obniżenia poziomu cukru we krwi, więc dzięki temu polecana jest dla diabetyków i osób na diecie odchudzającej.

Produkowanie mąki kokosowej

Mąka kokosowa produkowana jest przemysłowo i jej największe ilości powstają na Filipinach, które są jednym z dwóch największych producentów orzechów kokosowych oraz eksporterem produktów kokosowych. 

Mąkę kokosową produkuje się na dwa sposoby. Pierwszy z nich to metoda sucha, w której mąka powstaje w kremowej lub lekko brązowej barwie i bogatsza jest wtedy w białko oraz tłuszcz. Drugą metodą jest metoda mokra, w której powstaje  mąka o jasnej barwie bogata w błonnik

Produkcja mąki kokosowej jest na tyle interesująca, że można pozyskać ją w różnym składzie. Wyróżnia się mąkę pełnotłustą, częściowo odtłuszczoną, niskotłuszczową i wysoko błonnikową. 

Mąka kokosowa i jej wpływ na zdrowie

Już niejednokrotnie wielu lekarzy, ekspertów, dietetyków i naukowców mówiło o cudownych właściwościach w codziennym stosowaniu mąki kokosowej. Jej główne zalety, które wpływają na dobre zdrowie to: 

  • brak glutenu, więc przez to mąka kokosowa staje się idealnym rozwiązaniem dla osób uczulonych na gluten
  • przyspiesza tempo metabolizmu 
  • wyrównuje poziom cukru we krwi 
  • zawiera dużo błonnika pokarmowego 
  • pomaga regulować poziom cholesterolu we krwi
  • usuwa toksyny z organizmu
  • posiada niski indeks glikemiczny
  • regularne stosowanie zmniejsza ryzyko chorób krążenia krwi oraz zawału.

Mąka kokosowa i odchudzanie

Z racji tego, że mąka kokosowa posiada niewielką ilość węglowodanów łatwo przyswajalnych może być stosowana w chorobach insulinooporności i w przypadku leczenia otyłości, które są chorobami cywilizacyjnymi i pojawiają się ze względu na złe odżywianie. 

Wielu dietetyków w menu umieszcza mąkę kokosową do przeróżnych dań, ponieważ można używać jej w daniach wytrawnych, ale również i w tych na słodko. 

Mąka kokosowa w profilaktyce antynowotworowej 

W wielu publikacjach naukowych można przeczytać o tym, że stosowanie mąki kokosowej w kuchni może mieć wpływ na profilaktykę nowotworową, a to dlatego, że zawiera ona bardzo dużo błonnika. Przeliczając jest to nawet 10 razy więcej błonnika niż w mące zbożowej. 

Mąka kokosowa – do czego nie powinno się jej używać?

Mąka kokosowa swoją konsystencją jest całkiem inna niż tradycyjne mąki, które są już znane w każdej kuchni. Gotowania z jej użyciem trzeba się nauczyć i przede wszystkim trzeba sprawdzić, do jakich dań będzie idealna. Nie poleca się jej do dań, których główną bazą jest mąką, czyli np. do naleśników, pieczenia chlebów i bułek, bo w ich przepisie od setek lat używa się mąki pszennej i ciężko ją zastąpić. Warto znaleźć odpowiednie przepisy na dania z mąką kokosową, a w internecie jest ich mnóstwo.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Przyprawa do ziemniaków pieczonych i smażonych – jak zrobić taką bez soli?

Kasza owsiana – właściwości odżywcze i sposób gotowania

Woda kokosowa odmładza? Poznaj jej skład, właściwości i zastosowanie

Woda kokosowa odmładza? Poznaj jej skład, właściwości i zastosowanie

Ziarna sezamu

Mąka sezamowa – zastosowanie, jak zrobić ją samodzielnie

Mąka konopna

Mąka konopna – zdrowa alternatywa dla mąki pszennej

Orzechy arachidowe

Mąka z orzechów arachidowych – właściwości, stosowanie

Cukier kokosowy

Cukier kokosowy – pochodzenie, właściwości, cena

Rozpieść się smacznym śniadaniem. Bezglutenowy omlet cesarski sprawdzi się idealnie

Amarantus – zbożowy hit. Nie tylko dla zestresowanych

Gluten – dlaczego działa na nas jak narkotyk?

Hashimoto a dieta bezglutenowa

Hashimoto a gluten – dieta bezglutenowa przy Hashimoto

Lubisz mleko owsiane? Sprawdź, czy jest dla ciebie dobre

Bombonierka na walentynki – brzmi banalnie? Nie wtedy, gdy zrobicie ją sami

Festiwal makaronów: makaron soba

Festiwal makaronów: makaron soba. Mamy dla was pyszny przepis z tofu, brokułami i czarnym sezamem

Pyszne kokosanki – wegańskie i bardzo zdrowe

święta

Święta na bezglutenie

Bezglutenowe kluseczki z dyni na jesienny obiad. Wypróbuj ten przepis!

Trawa pszeniczna – zielony superfood

Trawa pszeniczna – zielony superfood

Komosa ryżowa czyli quinoa (źródło - gettyimages.com)

Komosa ryżowa — Sprawdź, czym jest quinoa, jak się ją przygotowuje i jakie ma zalety

Katarzyna Błażejewska Stuhr / fot. Wojtek Olszanka

„Zmiana w kuchni powinna polegać na wprowadzeniu nowych dań – a nie na zmianie na te light”- mówi dietetyczka Katarzyna Błażejewska-Stuhr

3 pomysły na olej kokosowy. Do czego warto go wykorzystać?

Gluten w zdrowej diecie – może być czy lepiej sobie darować?

„Gluten w zdrowej diecie – może być czy lepiej sobie darować? – pyta (i odpowiada!) Monika Ciesielska, dietetyczka

miska z warzywami

5 błędów, które popełniasz, gdy przechodzisz na dietę bezglutenową

Tarta kokosowo-ananasowa – trochę egzotyki zimową porą

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×