Przejdź do treści

Liofilizacja – proces konserwujący żywność, który nie pozbawia jej substancji odżywczych

Liofilizacja — dowiedz się, czym jest proces konserwujący żywność, nie pozbawiający ich substancji odżywczych!
Liofilizacja — dowiedz się, czym jest proces konserwujący żywność, nie pozbawiający ich substancji odżywczych!
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Liofilizacja to jeden z najkorzystniejszych procesów konserwacji żywności. W ten sposób przetwarzać można wiele produktów. Czym jest? 

Liofilizacja – czym jest?

Liofilizacja to suszenie sublimacyjne – w praktyce liofilizacja oznacza wymrażanie wody z produktów i zapakowanie ich próżniowo, aby ochronić je przed wilgocią i zapewnić im przystępną – lekką formę. Liofilizacja jest w pełni naturalnym procesem przetwarzania żywności (nie wykorzystuje się podczas niej substancji chemicznych).

Liofilizację można przeprowadzać samodzielnie, w domu, choć jest to trudny proces. Należy w takim celu posiadać zamrażarkę, która schłodzi produkty do -40 stopni oraz urządzenie pakujące próżniowo które zabezpieczy żywność. Aby użyć produktów liofilizowanych, należy zalać je wrzącą wodą – w przemyśle liofilizacja jest procesem drogim, a produkty tego typu mają nieco wyższą cenę. Samą technologię liofilizacji zaczęto wykorzystywać w latach 50 ubiegłego stulecia. Na początku była stosowana jedynie w specjalistycznych celach, jak produkcja pożywienia dla astronautów.

Liofilizacja – zalety

Liofilizacja posiada wiele korzyści – pierwszą z nich jest usuwanie bakterii czy grzybów powodujących szybkie psucie się żywności. Liofilizowana żywność zachowuje swój smak, kształt, aromat, barwę oraz aktywność biologiczną – poprzez próżniowe pakowanie oraz usunięcie wody z produktu, żywność liofilizowana jest lekka i zajmuje mało miejsca. Dzięki temu może być używana chociażby podczas podróży. Szacuje się, że waga produktu po liofilizacji to 10% wagi właściwej. Bardzo ważną zaletą liofilizacji jest zachowanie wartości odżywczych produktów. Dzięki temu produkt przetworzony w ten sposób nie traci swoich właściwości. Kolejnym plusem jest zachowywanie w liofilizowanych produktach witamin (przetwarzając tak produkty sezonowe, możemy zatem cieszyć się ich dobrą jakością przez cały rok).

Jakie produkty poddawane są liofilizacji?

Istnieje wiele produktów, które podaje się liofilizacji. Wśród nich znajdują się przede wszystkim owoce i warzywa. Kolejnymi produktami są sosy, dania gotowe czy nawet mięso. Często liofilizowanym produktem jest też kawa. Przez wiele osób uważana jest za smaczniejszą i bardziej aromatyczną niż ta rozpuszczalna. Ma ona też nieco mniej kofeiny niż kawa świeża. Liofilizacji można poddać większość produktów spożywczych, a grupa nienadających się do tego procesu składników jest mała.

Oprócz liofilizowania żywności proces ten wykorzystuje się też w kilku innych sytuacjach – stosuje się ją w zakładach farmaceutycznych i laboratoriach do zagęszczania oraz suszenia substancji. Przy pomocy tej metody konserwuje się również drewniane zabytki wydobyte z mokrych stanowisk archeologicznych. Zastosowaniem liofilizacji, które jest nieco zaskakujące, jest też konserwowanie zalanych książek i zbiorów papierowych.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
PROMOCJA
Trawienie, Promocje
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
20,00 zł 79,00 zł

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

3 szybkie przepisy na owocowe śniadanie. Dzięki nim będziesz miała mnóstwo energii!

Gruszka – 5 powodów, dla których warto ją jeść jesienią i zimą

Śliwka – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze. Najciekawsze przepisy

Sok z wiśni – przepisy i właściwości

Morele – wartość odżywcza, indeks glikemiczny, przepisy

Jak długo trzeba jeść awokado, żeby obniżyć poziom cholesterolu? Zaskakujące wyniki nowego badania

Jak długo trzeba jeść awokado, żeby obniżyć poziom cholesterolu?

Witariańskie lato

Witariańskie lato. Poznaj trzy pomysły na warzywa i owoce

Talerz truskawek

Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”

Żywność liofilizowana – co to jest i jakie ma zastosowanie?

kokosowa quinoa

Kokosowa quinoa z truskawkami. Świetna propozycja na śniadanie albo przekąskę w upalny dzień

Komu owoce mogą szkodzić? Sprawdziłyśmy!

Owoce na kolacje - czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki Czytamy Etykiety

Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”

Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki

Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki

Herbata z liści malin – właściwości, jak zrobić i gdzie kupić?

Słyszałaś o oleju z poziomki? Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu odkryli, że jest skarbnicą witamin

Słyszałaś o oleju z poziomki? Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu odkryli, że jest skarbnicą witamin

Brudna Dwunastka i Czysta Piętnastka / istock

Brudna Dwunastka i Czysta Piętnastka 2022 ogłoszone. Które warzywa i owoce są najbardziej zanieczyszczone, a po które warto sięgać?

Kwas winowy – gdzie występuje, zastosowanie

Granolowe śniadanie. Rozkosz dla podniebienia i uciecha dla oczu

Suszone owoce

Suszone owoce – wartości odżywcze, indeks glikemiczny. Jak suszyć owoce?

Flawonoidy w pomidorach koktajlowych

Flawonoidy – czym są, gdzie występują, rola w diecie

Owoce kaki

Owoce kaki – właściwości i zastosowanie jabłka orientu

Pieczone zimowe owoce

Suszone morele

Jak wybrać dobre suszone morele? „Pomarańczowe morele mają dodatek dwutlenku siarki, który zapewnia im intensywny kolor” – wyjaśnia Sylwia Majcher

Jak pić herbatę z cytryną, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia chemiczka

Jak pić herbatę z cytryną, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia chemiczka Sylwia Bogdan

×