Przejdź do treści

Które produkty bogate w magnez są najzdrowsze? Gdzie szukać cennego pierwiastka?

magnez
Fot. airborne77/AdobeStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Magnez to jeden z najważniejszych dla ludzkiego organizmu pierwiastków. Każdego dnia należy dbać o jego prawidłową podaż. Na szczęście dostarczenie organizmowi optymalnej dawki magnezu wcale nie jest trudne. Wystarczy sięgać po pokarmy bogate w magnez.

Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami

lek. Marta Dąbrowska
Marta Dąbrowska
lekarz

Magnez w istotny sposób wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. Reguluje nie tylko samopoczucie, ale też liczne procesy biochemiczne. Z tego powodu każdego dnia należy zadbać o to, aby dostarczyć sobie optymalną dawkę tego pierwiastka. Zaniedbanie może przyczynić się do powstawania niedoborów, które błyskawicznie dają o sobie znać.

Rola magnezu w organizmie

Magnez często nazywany jest pierwiastkiem życia – nic dziwnego, bierze udział aż w 300 procesach biochemicznych organizmu. Można wyróżnić dwie najważniejsze funkcje magnezu w organizmie. Pierwsza z nich dotyczy układu nerwowego. To właśnie magnez zapewnia odpowiednią koncentrację, dba o pamięć i stabilne samopoczucie. Zapobiega również zaburzeniom funkcji kognitywnych oraz spadkom nastroju czy permanentnemu zmęczeniu. Po drugie magnez wpływa na przyswajanie składników odżywczych z pożywienia. Pierwiastek ten dba o to, aby organizm był odpowiednio odżywiony dzięki makroskładnikom, witaminom i minerałom, znajdującym się w posiłkach. Ponadto magnez ma pozytywny wpływ na drogi oddechowe czy układ immunologiczny. Chroni organizm przed wieloma szkodliwymi substancjami, takimi jak ołów i rtęć. Łagodzi również dolegliwości związane z cyklem menstruacyjnym, odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego oraz za odpowiednie przyswajanie wapnia, zapewniając tym samym właściwą strukturę kośćca.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł

Kiedy warto sięgać po pokarmy bogate w magnez?

Jedzenie bogate w magnez powinno stale gościć w menu. Jest to niezwykle istotne, ponieważ niedobory magnezu mogą być wyjątkowo niebezpieczne. O pierwszych niedostatkach magnezu organizm daje znać dość szybko – pojawiają się nieprzyjemne i często bolesne skurcze łydek. W większości przypadków skurcze te nasilają się z czasem – o ile pierwsze z nich są ledwo wyczuwalne, o tyle długotrwałe niedobory mogą doprowadzić do niezwykle bolesnych skurczów. Z tego powodu warto sięgnąć po żywność zawierającą duże ilości magnezu już wtedy, kiedy organizm po raz pierwszy da znać, że brakuje mu tego cennego pierwiastka.  Jeśli w ciągu nocy skurcze uniemożliwiają sen, pora włączyć do diety pokarmy bogate w magnez. Inne objawy niedoboru magnezu to drganie powiek, rozdrażnienie, ciągłe zmęczenie, niemożność koncentracji, nawracające problemy z pamięcią krótkotrwałą, a także osłabienie włosów i paznokcie. W dłuższej perspektywie niedobory magnezu mogą prowadzić m.in. do osteoporozy, miażdżycy i innych chorób układu sercowo-naczyniowego. Warto przyjrzeć się diecie i sprawdzić, czy znajduje się w niej żywność bogata w magnez. Jeśli jadłospis jest ubogi w ten pierwiastek, warto włączyć do diety odpowiednie produkty.

Co jest bogate w magnez?

Lista produktów spożywczych bogatych w magnez jest bardzo długo. Zmiany warto zacząć od włączenia do menu tych pokarmów, które zawierają szczególnie duże ilości pierwiastka. Należą do nich przede wszystkim warzywa, owoce i zboża, w szczególności produkty pełnoziarniste (płatki owsiane, kasze, ryż brązowy, chleb żytni), orzechy laskowe i migdały, owoce takie jak banany i pomarańcze, warzywa: rośliny strączkowe, fasola, brokuły, marchew, sałata, pestki dyni, dobrej jakości ryby, a także kakao i ciemna czekolada. Wybierając żywność bogatą w magnez, warto również zwrócić uwagę na jej jakość. Owoce i warzywa, a także ryby pochodzące z upraw ekologicznych to doskonały wybór – pozwalają one chronić organizm przed licznymi pestycydami, które mogą mieć bardzo negatywny wpływ na zdrowie. Wszystkie produkty bogate w magnez są zdrowe – większość z nich powinna być regularnie spożywana. Istotnym elementem diety jest woda mineralna, bogata w magnez. Niektóre wody mineralne są silnie nasycone pierwiastkami, takimi jak magnez czy wapń. Z uwagi na fakt, iż każdy człowiek powinien pić minimum 2 litry wody dziennie, warto poświęcić nieco czasu na wybór odpowiedniej wody i zdecydować się na tę, która zawiera duże ilości magnezu. Dzięki temu można w bardzo prosty sposób dostarczy sobie dużych ilości tego pierwiastka. Odpowiednia ilość to minimum 70 mg na litr. Przy okazji należy upewnić się, że dana woda nie zawiera zbyt dużych ilości sodu. Do menu warto włączać produkty bogate w magnez, potas, wapń czy żelazo. Z kolei nieustanne zmęczenie pomogą zniwelować produkty bogate w żelazo i magnez.

Zobacz także

Produkty bogate w magnez – podsumowanie

Codzienne dbanie o to, aby w diecie znalazła się odpowiednia ilość produktów bogatych w magnez, to najlepszy sposób na zapewnienie sobie nie tylko zdrowia, ale też dobrego samopoczucia. Podstawą zdrowego odżywiania są oczywiście owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste. Odpowiednia podaż magnezu dostarcza organizmowi mnóstwa innych cennych związków odżywczych.

Najnowsze w naszym serwisie

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Szybka utrata wagi – o czym może świadczyć nagłe chudnięcie?

pomidorki koktajlowe

Pomidory dostarczają mnóstwo dobra. Jaki jest twój ulubiony gatunek?

Jak zrobić własną miskę superodżywczych polifenoli? Podpowiada Michał Kot

Jak zrobić własną miskę superodżywczych polifenoli? Podpowiada Michał Kot

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Masz słabe, łamliwe paznokcie? Dietetyczka kliniczna wyjaśnia, jak możesz wzmocnić je dietą

Masz słabe, łamliwe paznokcie? Dietetyczka kliniczna wyjaśnia, jak możesz wzmocnić je dietą

Ogórkowe love, czyli 3 letnie przepisy z ogórkiem

Przedawkowanie witaminy C – przyczyny, objawy, postępowanie

Witamina E a płodność - jaki jest między nimi związek? Wyjaśnia dietetyczka kliniczna Emilia Cesarek

Witamina E a płodność – jaki jest między nimi związek? Wyjaśnia dietetyczka kliniczna Emilia Cesarek

Kroplówki witaminowe – na czym polegają i ile kosztują? Czy to bezpieczne?

Z kiszonkami lepiej nie przesadzać! Eksperci z Dietetyki #NieNaŻarty wyjaśniają dlaczego

Z kiszonkami lepiej nie przesadzać! Eksperci z „Dietetyki #NieNaŻarty” wyjaśniają, dlaczego

Słyszałaś o oleju z poziomki? Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu odkryli, że jest skarbnicą witamin

Słyszałaś o oleju z poziomki? Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu odkryli, że jest skarbnicą witamin

Jak długo trzeba brać suplementy, żeby zauważyć rezultaty?

Julia Trawińska

Jak badanie genetyczne przełożyć na naszą dietę? Julia Trawińska o nutrigenetyce [WIDEO]

Kwas foliowy – nie tylko dla kobiet w ciąży

"Dieta realnie przekłada się na kondycję zdrowia psychicznego" - podkreśla farmeceutka. Co jeść, żeby zadbać o układ nerwowy?

„Dieta realnie przekłada się na kondycję zdrowia psychicznego” – podkreśla Zofia Winczewska. Co jeść, żeby zadbać o układ nerwowy?

Suszone owoce

Suszone owoce – wartości odżywcze, indeks glikemiczny. Jak suszyć owoce?

Jak pić herbatę z cytryną, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia chemiczka

Jak pić herbatę z cytryną, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia chemiczka Sylwia Bogdan

Miód

Miód – rodzaje, właściwości. Jaki miód jest najzdrowszy?

Miód akacjowy

Miód akacjowy – właściwości, indeks glikemiczny, cena

Miód gryczany – właściwości zdrowotne i zastosowanie

Miód spadziowy – właściwości, skład, cena

Melasa – właściwości, zastosowanie, rodzaje

Acerola – pochodzenie, właściwości, zastosowanie

Miód rzepakowy – właściwości, kalorie. Miód dla cukrzyka?

×