Przejdź do treści

Które produkty bogate w magnez są najzdrowsze? Gdzie szukać cennego pierwiastka?

magnez
Fot. airborne77/AdobeStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Rozsmakuj się w comfort food! Co to takiego i dlaczego jest wyjątkowe?
Jak cukier wpływa na mózg, wygląd i odporność?
Co cukier robi z twoim wyglądem, psychiką i odpornością?
Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska
Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska
Soja – właściwości, zastosowanie i sposoby przyrządzania
Sezam
Salmonella w partii sezamu znanej marki. GIS wydał ostrzeżenie

Magnez to jeden z najważniejszych dla ludzkiego organizmu pierwiastków. Każdego dnia należy dbać o jego prawidłową podaż. Na szczęście dostarczenie organizmowi optymalnej dawki magnezu wcale nie jest trudne. Wystarczy sięgać po pokarmy bogate w magnez.

Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami

lek. Marta Dąbrowska
Marta Dąbrowska
lekarz

Magnez w istotny sposób wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. Reguluje nie tylko samopoczucie, ale też liczne procesy biochemiczne. Z tego powodu każdego dnia należy zadbać o to, aby dostarczyć sobie optymalną dawkę tego pierwiastka. Zaniedbanie może przyczynić się do powstawania niedoborów, które błyskawicznie dają o sobie znać.

Rola magnezu w organizmie

Magnez często nazywany jest pierwiastkiem życia – nic dziwnego, bierze udział aż w 300 procesach biochemicznych organizmu. Można wyróżnić dwie najważniejsze funkcje magnezu w organizmie. Pierwsza z nich dotyczy układu nerwowego. To właśnie magnez zapewnia odpowiednią koncentrację, dba o pamięć i stabilne samopoczucie. Zapobiega również zaburzeniom funkcji kognitywnych oraz spadkom nastroju czy permanentnemu zmęczeniu. Po drugie magnez wpływa na przyswajanie składników odżywczych z pożywienia. Pierwiastek ten dba o to, aby organizm był odpowiednio odżywiony dzięki makroskładnikom, witaminom i minerałom, znajdującym się w posiłkach. Ponadto magnez ma pozytywny wpływ na drogi oddechowe czy układ immunologiczny. Chroni organizm przed wieloma szkodliwymi substancjami, takimi jak ołów i rtęć. Łagodzi również dolegliwości związane z cyklem menstruacyjnym, odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego oraz za odpowiednie przyswajanie wapnia, zapewniając tym samym właściwą strukturę kośćca.

Kiedy warto sięgać po pokarmy bogate w magnez?

Jedzenie bogate w magnez powinno stale gościć w menu. Jest to niezwykle istotne, ponieważ niedobory magnezu mogą być wyjątkowo niebezpieczne. O pierwszych niedostatkach magnezu organizm daje znać dość szybko – pojawiają się nieprzyjemne i często bolesne skurcze łydek. W większości przypadków skurcze te nasilają się z czasem – o ile pierwsze z nich są ledwo wyczuwalne, o tyle długotrwałe niedobory mogą doprowadzić do niezwykle bolesnych skurczów. Z tego powodu warto sięgnąć po żywność zawierającą duże ilości magnezu już wtedy, kiedy organizm po raz pierwszy da znać, że brakuje mu tego cennego pierwiastka.  Jeśli w ciągu nocy skurcze uniemożliwiają sen, pora włączyć do diety pokarmy bogate w magnez. Inne objawy niedoboru magnezu to drganie powiek, rozdrażnienie, ciągłe zmęczenie, niemożność koncentracji, nawracające problemy z pamięcią krótkotrwałą, a także osłabienie włosów i paznokcie. W dłuższej perspektywie niedobory magnezu mogą prowadzić m.in. do osteoporozy, miażdżycy i innych chorób układu sercowo-naczyniowego. Warto przyjrzeć się diecie i sprawdzić, czy znajduje się w niej żywność bogata w magnez. Jeśli jadłospis jest ubogi w ten pierwiastek, warto włączyć do diety odpowiednie produkty.

Co jest bogate w magnez?

Lista produktów spożywczych bogatych w magnez jest bardzo długo. Zmiany warto zacząć od włączenia do menu tych pokarmów, które zawierają szczególnie duże ilości pierwiastka. Należą do nich przede wszystkim warzywa, owoce i zboża, w szczególności produkty pełnoziarniste (płatki owsiane, kasze, ryż brązowy, chleb żytni), orzechy laskowe i migdały, owoce takie jak banany i pomarańcze, warzywa: rośliny strączkowe, fasola, brokuły, marchew, sałata, pestki dyni, dobrej jakości ryby, a także kakao i ciemna czekolada. Wybierając żywność bogatą w magnez, warto również zwrócić uwagę na jej jakość. Owoce i warzywa, a także ryby pochodzące z upraw ekologicznych to doskonały wybór – pozwalają one chronić organizm przed licznymi pestycydami, które mogą mieć bardzo negatywny wpływ na zdrowie. Wszystkie produkty bogate w magnez są zdrowe – większość z nich powinna być regularnie spożywana. Istotnym elementem diety jest woda mineralna, bogata w magnez. Niektóre wody mineralne są silnie nasycone pierwiastkami, takimi jak magnez czy wapń. Z uwagi na fakt, iż każdy człowiek powinien pić minimum 2 litry wody dziennie, warto poświęcić nieco czasu na wybór odpowiedniej wody i zdecydować się na tę, która zawiera duże ilości magnezu. Dzięki temu można w bardzo prosty sposób dostarczy sobie dużych ilości tego pierwiastka. Odpowiednia ilość to minimum 70 mg na litr. Przy okazji należy upewnić się, że dana woda nie zawiera zbyt dużych ilości sodu. Do menu warto włączać produkty bogate w magnez, potas, wapń czy żelazo. Z kolei nieustanne zmęczenie pomogą zniwelować produkty bogate w żelazo i magnez.

Zobacz także

Produkty bogate w magnez – podsumowanie

Codzienne dbanie o to, aby w diecie znalazła się odpowiednia ilość produktów bogatych w magnez, to najlepszy sposób na zapewnienie sobie nie tylko zdrowia, ale też dobrego samopoczucia. Podstawą zdrowego odżywiania są oczywiście owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste. Odpowiednia podaż magnezu dostarcza organizmowi mnóstwa innych cennych związków odżywczych.

Najnowsze w naszym serwisie

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Papaja – wartości odżywcze, właściwości, jak jeść

Kapary – właściwości zdrowotne, zastosowanie i przepisy

Orzechy pekan – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie

Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 5 faktów na jego temat, których nie znałaś

Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 3 fakty na jego temat, których nie znałaś

Chlorella – właściwości, efekty, dawkowanie

Szparagi – właściwości, wartości odżywcze i przepisy

Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy

Miruna – wartości odżywcze, właściwości. Czy miruna jest zdrowa?

Durian – co to jest, właściwości, gdzie kupić?

Rzepa biała i czarna – jak jeść, gdzie kupić, jakie mają wartości?

Smoczy owoc – co to jest, jak jeść, jakie ma właściwości?

Soczewica – wartości odżywcze, zastosowanie, przepisy

Bruschetta z zielonym groszkiem

Bruschetta z zielonym groszkiem. Śniadanie pełne witamin

Przyjmujesz antykoncepcję hormonalną? Sprawdź, jakie możesz mieć niedobory witamin i minerałów, i jak je uzupełnić

Przyjmujesz antykoncepcję hormonalną? Sprawdź, jakie możesz mieć niedobory witamin i minerałów, i jak je uzupełnić

Jak prawidłowo gotować warzywa? Podpowiadają ekspertki Czytamy Etykiety

Jak prawidłowo gotować warzywa? Podpowiadają ekspertki „Czytamy Etykiety”

Jaglany detoks – oczyść swój organizm szybko i bezpiecznie

kobieta nad morzem

Zdrowotne shoty. Co w nich siedzi i jakie mają działanie?

Rokitnik – naturalny sposób na przeziębienie. Jak go przyjmować, aby szybciej wyzdrowieć i wzmocnić odporność?

Młody jęczmień – zdrowa moda

Młody jęczmień – zdrowa moda. Poznaj jego właściwości

Jak prawidłowo łączyć suplementy diety, witaminy i minerały? Farmaceutka Zofia Winczewska ma garść rad

kobieta trzyma strzykawkę z igłą

Witamina B12 w zastrzykach – zalety, dawkowanie, efekty

Kobieta w ciąży siedzi na kanapie

Suplementacja w ciąży. Rekomendacje na 2020 rok. Po które suplementy należy sięgnąć? Wyjaśnia farmaceutka

Suplementy diety a witaminy i minerały. Czym się różnią?

Lubisz smoothie? Co się dzieje, gdy pijesz je codziennie?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie