Przejdź do treści

Kiełki lucerny – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Kiełki lucerny – właściwości, wartości odżywcze, hodowla Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kanapki z ciecierzycą i jajkiem w koszulce. To śniadanie da ci energię na cały dzień!
Wegański jogurt kokosowy z figami. Pyszne i pożywne śniadanie
Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami? Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis!
Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny
Gojnik – pochodzenie i właściwości. Olej żywokostowy z gojnikiem

Lucerna nazywana jest „królową ziaren”. Zawdzięcza to bogactwu składników odżywczych, witamin oraz mikro i makroelementów, które działają antyoksydacyjnie i antynowotworowo. Mimo to kiełki lucerny nie mogą być składnikiem diety u każdego. Może ona bowiem wywołać niepożądane skutki uboczne.

Czym są kiełki lucerny?

Lucerna siewna (alfa-alfa) jest rośliną z rodziny bobowatych. Wysoka koncentracja białka i lekkostrawność sprawiły, że jest on chętnie uprawiana z myślą o produkcji paszy dla zwierząt hodowlanych.

Na Dalekim Wschodzie, skąd została sprowadzona do Europy, docenioną ją za właściwości prozdrowotne.

Kiełki lucerny zawierają wszystkie aminokwasy egzogenne, a więc te, których organizm nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć i muszą mu zostać dostarczone wraz z pokarmem. Są bogate również w węglowodany i tłuszcze, które są przy tym łatwo przyswajalne. Nie brak w kiełkach lucerny błonnika, chlorofilu, enzymów, saponin, flawonoidów, fitohormonów, kwasów omega-3 i omega-6. Włączając ten produkt do swojej codziennej diety, dostarczasz organizmowi mikro i makroelementy. Omawiając wartości odżywcze kiełków lucerny, nie sposób nie wspomnieć o witaminach. Jest to cenne źródło witamin: A, C, E oraz grupy B (w tym przede wszystkim tiaminy, czyli witaminy B1).

100 g kiełków lucerny to zaledwie 23 kcal. Jeśli dbasz o swoje zdrowie i jednocześnie przywiązujesz dużą wagę do smukłej sylwetki – koniecznie włącz ten produkt do swojej codziennej diety.

Kiełki lucerny – właściwości 

Lucerna nie bez powodu nazywana jest „królową ziaren”. Znajdujące się w kiełkach witaminy, mikro i makroelementy oraz pozostałe składniki odżywcze sprzyjają odbudowie organów wewnętrznych, które w sposób szczególny są obciążone: wątroby, trzustki i śledziony.

Znajdujące się w kiełkach lucerny hormony nie tylko wspierają leczenie chorób układowych, ale również łagodzą dolegliwości związane z menstruacją u kobiet i zmniejszają ryzyko raka piersi. Dzięki chlorofilowi i witaminie K wzrasta stężenie hemoglobiny we krwi, co sprzyja szybszemu leczeniu niedokrwistości. Wapń w połączeniu z witaminą K wzmacniają kości, co jest szczególnie korzystne dla kobiet zmagających się z osteoporozą. Natomiast dzięki witaminie C zadbasz o odporność w okresie jesienno-zimowych zachorowań.

Ważne są także flawonoidy, które mają działanie antyoksydacyjne i zwalczają wolne rodniki. Dzięki temu zarówno komórki, jak i tkanki organizmu nie starzeją się przedwcześnie, a także  szybciej regenerują, np. podczas stanu zapalnego.

Jeśli jesteś diabetykiem bądź borykasz się z podwyższonym cholesterolem – również sięgnij po kiełki lucerny. Pamiętaj jednak, aby skonsultować wcześniej z lekarzem możliwość łączenia tego produktu z przyjmowanymi lekami.

Kiełki lucerny – szkodliwość

Mimo szeregu korzyści, jakie niesie za sobą lucerna – nie powinna być stosowana przez każdego, bez uprzedniej konsultacji z lekarzem. Czy kiełki są szkodliwe? Mogą w niektórych sytuacjach wywołać skutki uboczne. Szczególną czujność zachowaj:

  • w czasie ciąży (ryzyko wywołania skurczów macicy i tym samym poronienia lub porodu przedwczesnego),
  • w czasie suplementacji witamin (ze względu na ryzyko hiperwitaminozy),
  • jeśli chorujesz na stwardnienie rozsiane lub toczeń rumieniowaty,
  • przy chorobach związanych z zaburzeniem odporności,
  • w czasie terapii lekami immunosupresyjnymi i antybiotykami (ze względu na ryzyko zaburzenia wchłaniania substancji aktywnych),
  • podczas terapii lekami obniżającymi poziom cholesterolu i cukru.

Hodowanie kiełków z lucerny

Kiełki lucerny możesz kupić jako gotowy produkt. Nie masz jednak wówczas pewności, czy były uprawiane we właściwy sposób i są wolne od pleśni. Warto więc zająć się samodzielnym wysiewem. 

chleb

Kiełki lucerny – cena

Koszt zakupu nasion lucerny w opakowaniu 20 g wynosi od trzech do czterech złotych. Jeśli zdecydujesz się na zakup 1 kg ziaren – wówczas zapłacisz 40-60 zł.

Kiełki lucerny – gdzie kupić?

Nasiona na kiełki lucerny na kiełki dostępne są zarówno w hipermarketach, sklepach z artykułami ogrodowymi, jak i w punktach z bio żywnościąJeśli nie masz możliwości kupić ich stacjonarnie – zdecyduj się na zakupy przez internet. Będzie to również rozwiązanie korzystniejsze dla twojego budżetu.

Jak posiać kiełki z lucerny?

Chcąc rozpocząć hodowlę kiełków lucerny, będziesz potrzebować odpowiedniego pojemnika (np. kiełkownicy lub szklanego słoika). W pierwszym przypadku wystarczy umieścić nasiona w urządzeniu, natomiast decydują się na skorzystanie ze szklanego słoika, konieczne będzie przygotowanie w nim podłoża. W tym celu ułóż na jego dnie mokrą gazę lub bawełnianą ściereczkę.

Zanim jednak wysiejesz ziarna – zalej je ciepłą wodą i odstaw na ok. osiem godzin aż napęcznieją, co sprawi, że szybciej zaczną pękać i wypuszczać kiełki.

Do spożycia będą gotowe po pięciu lub siedmiu dniach. Do tego czasu musisz je nie tylko regularnie podlewać, ale i przepłukiwać, co ma zapobiec rozwojowi pleśni.

witamina k, Produkty zawierające witaminę K

Kiełki lucerny – jak jeść?

Kiełki lucerny mają łagodnie cierpki smak z orzechowym akcentem. To sprawia, że doskonale smakują z wieloma daniami zarówno dodane w postaci surowej, jak i po obróbce cieplnej.

Możesz przygotować je według prostych przepisów:

  • słodkie racuchy z kiełkami lucerny,
  • wytrawne placki z ciecierzycy z kiełkami lucerny, rzeżuchy, kozieradki i gorczycy,
  • bruschetta z kiełkami lucerny.

Kiełki lucerny doskonale komponują się również z sałatkami z dodatkiem pestek, orzechów i sera. Możesz je dodawać również do sosów, panierek, a nawet wypieków.

Jeśli natomiast preferujesz je w najzdrowszej (surowej) postaci, poza sałatkami możesz nimi ozdobić przygotowywane kanapki.

 

Bibliografia:

  1. P. P. Lewicki, Kiełki nasion jako źródło cennych składników odżywczych, „Nauka. Technologia. Jakość” 2010, nr 6 (73), s. 18–33.
  2. J. Szulc, K. Czaczyk, G. Gozdecka, Metody otrzymywania kiełków – od upraw domowych do produkcji przemysłowej, „Nauka. Technologia. Jakość” 2017, nr 24, s. 27–40.
  3. B. Drużyńska, K. Kostrzewski, E. Majewska, J. Kowalska, D. Derewiaka, M. Ciecierska, Zawartość wybranych składników bioaktywnych i ich aktywność przeciwrodnikowa w kiełkach nasion, „Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych” 2015, nr 583, s. 45–54.
  4. G. Cacciola, Kiełki w domowym ogrodzie. Uprawa i zastosowanie w codziennej diecie, tłum. A. Karpuk, Edra Urban & Partner, Wrocław 2016.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Płatki ryżowe – wartości odżywcze, przepisy, jak gotować

Miód lawendowy – pochodzenie, właściwości i zastosowanie

Melasa – właściwości, zastosowanie, rodzaje

Maltitol – zastosowanie, szkodliwość, kalorie, cena

Acerola – pochodzenie, właściwości, zastosowanie

Teff – pochodzenie, wartość odżywcza, przepisy

Miód rzepakowy – właściwości, kalorie. Miód dla cukrzyka?

Dieta bulionowa - Gwyneth Paltrow schudła na niej 11 kg

Uwielbiana przez Gwyneth Paltrow, Salmę Hayek i Halle Berry. Co o diecie bulionowej sądzi naturopatka?

Miód wrzosowy – właściwości, zastosowanie, cena

Zjadłaś przeterminowane jedzenie? Uważaj nie tylko na zatrucie pokarmowe

Wybierasz się na grzyby? Sprawdź, czy możesz je później zamrozić

suplementy WIMIN

WIMIN, czyli suplementacja dla dziewczyn, którym brakuje czasu, by o siebie zadbać. Przetestowałam!

Czy witamina D może mieć wpływ na choroby zapalne jelit? Wyjaśnia biotechnolożka Ewa Kowalska

Czy witamina D może mieć wpływ na choroby zapalne jelit? Wyjaśnia biotechnolożka Ewa Kowalska

Kiełki rzodkiewki – właściwości, zastosowanie, hodowla

Bazylia – odmiany, właściwości i zastosowanie

Kiełki brokułowe – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Kurkumina w Hashimoto pomaga wyciszyć stan zapalny – mówią ekspertki z „Ogarnij Hashimoto”

Kiełki słonecznika – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Regularne jedzenie posiłków - co to oznacza?

Przybierasz na wadze, masz ochotę na słodkie i tłuste? To może być wina nieregularnego spożywania posiłków

Pieprz cayenne – dawkowanie, właściwości, zastosowanie

Kiełki fasoli mung – wartości odżywcze, właściwości i hodowla

Korzystanie z lodówki też odbywa się według pewnych zasad.

Jak dobrze korzystać z lodówki? Niewiele osób zna odpowiedź na to z pozoru banalne pytanie

Karagen (E407) – stabilizator w żywności i kosmetykach

Tuńczyk – czy jest zdrowy? Właściwości odżywcze ryby

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami