Przejdź do treści

Kiełki lucerny – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Kiełki lucerny – właściwości, wartości odżywcze, hodowla Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Lucerna nazywana jest „królową ziaren”. Zawdzięcza to bogactwu składników odżywczych, witamin oraz mikro i makroelementów, które działają antyoksydacyjnie i antynowotworowo. Mimo to kiełki lucerny nie mogą być składnikiem diety u każdego. Może ona bowiem wywołać niepożądane skutki uboczne.

Czym są kiełki lucerny?

Lucerna siewna (alfa-alfa) jest rośliną z rodziny bobowatych. Wysoka koncentracja białka i lekkostrawność sprawiły, że jest on chętnie uprawiana z myślą o produkcji paszy dla zwierząt hodowlanych.

Na Dalekim Wschodzie, skąd została sprowadzona do Europy, docenioną ją za właściwości prozdrowotne.

Kiełki lucerny zawierają wszystkie aminokwasy egzogenne, a więc te, których organizm nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć i muszą mu zostać dostarczone wraz z pokarmem. Są bogate również w węglowodany i tłuszcze, które są przy tym łatwo przyswajalne. Nie brak w kiełkach lucerny błonnika, chlorofilu, enzymów, saponin, flawonoidów, fitohormonów, kwasów omega-3 i omega-6. Włączając ten produkt do swojej codziennej diety, dostarczasz organizmowi mikro i makroelementy. Omawiając wartości odżywcze kiełków lucerny, nie sposób nie wspomnieć o witaminach. Jest to cenne źródło witamin: A, C, E oraz grupy B (w tym przede wszystkim tiaminy, czyli witaminy B1).

100 g kiełków lucerny to zaledwie 23 kcal. Jeśli dbasz o swoje zdrowie i jednocześnie przywiązujesz dużą wagę do smukłej sylwetki – koniecznie włącz ten produkt do swojej codziennej diety.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł

Kiełki lucerny – właściwości 

Lucerna nie bez powodu nazywana jest „królową ziaren”. Znajdujące się w kiełkach witaminy, mikro i makroelementy oraz pozostałe składniki odżywcze sprzyjają odbudowie organów wewnętrznych, które w sposób szczególny są obciążone: wątroby, trzustki i śledziony.

Znajdujące się w kiełkach lucerny hormony nie tylko wspierają leczenie chorób układowych, ale również łagodzą dolegliwości związane z menstruacją u kobiet i zmniejszają ryzyko raka piersi. Dzięki chlorofilowi i witaminie K wzrasta stężenie hemoglobiny we krwi, co sprzyja szybszemu leczeniu niedokrwistości. Wapń w połączeniu z witaminą K wzmacniają kości, co jest szczególnie korzystne dla kobiet zmagających się z osteoporozą. Natomiast dzięki witaminie C zadbasz o odporność w okresie jesienno-zimowych zachorowań.

Ważne są także flawonoidy, które mają działanie antyoksydacyjne i zwalczają wolne rodniki. Dzięki temu zarówno komórki, jak i tkanki organizmu nie starzeją się przedwcześnie, a także  szybciej regenerują, np. podczas stanu zapalnego.

Jeśli jesteś diabetykiem bądź borykasz się z podwyższonym cholesterolem – również sięgnij po kiełki lucerny. Pamiętaj jednak, aby skonsultować wcześniej z lekarzem możliwość łączenia tego produktu z przyjmowanymi lekami.

Kiełki lucerny – szkodliwość

Mimo szeregu korzyści, jakie niesie za sobą lucerna – nie powinna być stosowana przez każdego, bez uprzedniej konsultacji z lekarzem. Czy kiełki są szkodliwe? Mogą w niektórych sytuacjach wywołać skutki uboczne. Szczególną czujność zachowaj:

  • w czasie ciąży (ryzyko wywołania skurczów macicy i tym samym poronienia lub porodu przedwczesnego),
  • w czasie suplementacji witamin (ze względu na ryzyko hiperwitaminozy),
  • jeśli chorujesz na stwardnienie rozsiane lub toczeń rumieniowaty,
  • przy chorobach związanych z zaburzeniem odporności,
  • w czasie terapii lekami immunosupresyjnymi i antybiotykami (ze względu na ryzyko zaburzenia wchłaniania substancji aktywnych),
  • podczas terapii lekami obniżającymi poziom cholesterolu i cukru.

Hodowanie kiełków z lucerny

Kiełki lucerny możesz kupić jako gotowy produkt. Nie masz jednak wówczas pewności, czy były uprawiane we właściwy sposób i są wolne od pleśni. Warto więc zająć się samodzielnym wysiewem. 

chleb

Kiełki lucerny – cena

Koszt zakupu nasion lucerny w opakowaniu 20 g wynosi od trzech do czterech złotych. Jeśli zdecydujesz się na zakup 1 kg ziaren – wówczas zapłacisz 40-60 zł.

Kiełki lucerny – gdzie kupić?

Nasiona na kiełki lucerny na kiełki dostępne są zarówno w hipermarketach, sklepach z artykułami ogrodowymi, jak i w punktach z bio żywnościąJeśli nie masz możliwości kupić ich stacjonarnie – zdecyduj się na zakupy przez internet. Będzie to również rozwiązanie korzystniejsze dla twojego budżetu.

Jak posiać kiełki z lucerny?

Chcąc rozpocząć hodowlę kiełków lucerny, będziesz potrzebować odpowiedniego pojemnika (np. kiełkownicy lub szklanego słoika). W pierwszym przypadku wystarczy umieścić nasiona w urządzeniu, natomiast decydują się na skorzystanie ze szklanego słoika, konieczne będzie przygotowanie w nim podłoża. W tym celu ułóż na jego dnie mokrą gazę lub bawełnianą ściereczkę.

Zanim jednak wysiejesz ziarna – zalej je ciepłą wodą i odstaw na ok. osiem godzin aż napęcznieją, co sprawi, że szybciej zaczną pękać i wypuszczać kiełki.

Do spożycia będą gotowe po pięciu lub siedmiu dniach. Do tego czasu musisz je nie tylko regularnie podlewać, ale i przepłukiwać, co ma zapobiec rozwojowi pleśni.

witamina k, Produkty zawierające witaminę K

Kiełki lucerny – jak jeść?

Kiełki lucerny mają łagodnie cierpki smak z orzechowym akcentem. To sprawia, że doskonale smakują z wieloma daniami zarówno dodane w postaci surowej, jak i po obróbce cieplnej.

Możesz przygotować je według prostych przepisów:

  • słodkie racuchy z kiełkami lucerny,
  • wytrawne placki z ciecierzycy z kiełkami lucerny, rzeżuchy, kozieradki i gorczycy,
  • bruschetta z kiełkami lucerny.

Kiełki lucerny doskonale komponują się również z sałatkami z dodatkiem pestek, orzechów i sera. Możesz je dodawać również do sosów, panierek, a nawet wypieków.

Jeśli natomiast preferujesz je w najzdrowszej (surowej) postaci, poza sałatkami możesz nimi ozdobić przygotowywane kanapki.

 

Bibliografia:

  1. P. P. Lewicki, Kiełki nasion jako źródło cennych składników odżywczych, „Nauka. Technologia. Jakość” 2010, nr 6 (73), s. 18–33.
  2. J. Szulc, K. Czaczyk, G. Gozdecka, Metody otrzymywania kiełków – od upraw domowych do produkcji przemysłowej, „Nauka. Technologia. Jakość” 2017, nr 24, s. 27–40.
  3. B. Drużyńska, K. Kostrzewski, E. Majewska, J. Kowalska, D. Derewiaka, M. Ciecierska, Zawartość wybranych składników bioaktywnych i ich aktywność przeciwrodnikowa w kiełkach nasion, „Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych” 2015, nr 583, s. 45–54.
  4. G. Cacciola, Kiełki w domowym ogrodzie. Uprawa i zastosowanie w codziennej diecie, tłum. A. Karpuk, Edra Urban & Partner, Wrocław 2016.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Nie jesteś w stanie opanować się przed jedzeniem słodyczy? Oto kilka sposobów na ratowanie sytuacji

pomidorki koktajlowe

Pomidory dostarczają mnóstwo dobra. Jaki jest twój ulubiony gatunek?

herbata

Jak jeść, żeby nie marznąć jesienią i zimą? Zdradzamy kilka prostych trików

Dzień pod znakiem selera

Dzień pod znakiem selera! Najwyższa pora, żeby odczarować to niedoceniane warzywo

Deski do krojenia mogą być prawdziwym siedliskiem bakterii! Mama Chemik wyjaśnia, jak do tego nie dopuścić

Deski do krojenia mogą być prawdziwym siedliskiem bakterii! Mama Chemik wyjaśnia, jak do tego nie dopuścić

Dieta po usunięciu woreczka żółciowego – zalecenia żywieniowe, przykładowy jadłospis

Dr Damian Parol ostrzega, czego nie robić w trakcie jedzenia. "Może wydawać się, że jest to przyjemny i niewinny nawyk, ale..."

Dr Damian Parol ostrzega, czego nie robić w trakcie jedzenia. „Może wydawać się, że jest to przyjemny i niewinny nawyk, ale…”

Meal prep – co to jest i jak go zaplanować? Menu na trzy dni

Orzechy laskowe w misce

Stres bierze nad tobą górę? Ekspertka wymienia, co jeść, by wspomóc organizm w tym czasie

Jak zrobić własną miskę superodżywczych polifenoli? Podpowiada Michał Kot

Jak zrobić własną miskę superodżywczych polifenoli? Podpowiada Michał Kot

Lara Gessler o życiu z ortoreksją: „Wpadałam w panikę, kiedy miałam pięć, a nie sześć migdałów na śniadanie”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Zjedzenie pleśni - objawy. Czym grozi?

Zjadłaś spleśniały chleb? Dowiedz się czym to grozi i jakie są objawy zatrucia pleśnią

Słodycze dla cukrzyka – jaki typ jest dozwolony? Zdrowe desery i przekąski

Bromelaina – właściwości, wskazania i przeciwwskazania. Na co pomagają tabletki z ananasa?

"Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny". Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów / istock

„Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny”. Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów

Anchois – co to, właściwości odżywcze, gdzie kupić, przepisy na dania z anchois

Galangal – co to jest, gdzie kupić i jak wykorzystać kłącze popularne w kuchni azjatyckiej?

Mięso z kurczaka

Sprawdzili mięso z supermarketów. Ponad 99 proc. filetów z kurczaka nosi ślady choroby

Irena Wielocha/ Fot. Andrzej Wielocha

„Cukrzycę typu II da się opanować dietą. I to była moja najważniejsza broń w tej walce” – pisze Irena Wielocha w swojej książce

Jak zapobiegać stanom zapalnym i jak je zmniejszać, by cieszyć się zdrowiem? Poznaj zasady diety przeciwzapalnej

Masz słabe, łamliwe paznokcie? Dietetyczka kliniczna wyjaśnia, jak możesz wzmocnić je dietą

Masz słabe, łamliwe paznokcie? Dietetyczka kliniczna wyjaśnia, jak możesz wzmocnić je dietą

Porchetta – czym jest i jak ją przyrządzić?

MOM – mięso oddzielane mechanicznie. Co to jest? Czy to jeść?

×