Przejdź do treści

Kawa nie dla wszystkich. Komu może zaszkodzić? Wyjaśnia dietetyczka Paulina Ihnatowicz

Kawa nie dla wszystkich. Komu może zaszkodzić? Wyjaśnia dietetyczka Paulina Ihnatowicz
Kawa nie dla wszystkich. Komu może zaszkodzić? Wyjaśnia dietetyczka Paulina Ihnatowicz / iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Kawa to świetny „spalacz” tłuszczu, który zawiera mnóstwo antyoksydantów. Ale czy każdy powinien po nią sięgać? Na to pytanie odpowiada dietetyczka Paulina Ihnatowicz. 

Dobra, ale nie dla wszystkich

Dietetyczka Paulina Ihnatowicz podkreśla, że kawa zawiera sporo antyoksydantów, a badania pokazują, że działa przeciwmiażdżycowo. Dodaje, że osoby, które w granicach rozsądku piją 2-4 filiżanki dziennie są szczuplejsze i mają mniej problemów z utrzymaniem prawidłowej masy ciała. Kawa wpływa też pozytywnie na florę jelita grubego i działa przeciwnowotworowo.

Jednak Ihnat zaznacza, że pomimo wszystkich zdrowotnych właściwości tego napoju, nie każdy powinien go pić. Unikać kawy powinny osoby, które:

  • mają stany zapalne jelit;
  • chorują na zespół jelita drażliwego;
  • mają problemy z żołądkiem;
  • po jej wypiciu dostają biegunki albo mają problemy żołądkowo-jelitowe;
  • zauważą, że ich organizm w jakiś inny sposób źle reaguje na kawę.
Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawienia

A co z kawą rozpuszczalną?

Co do kawy rozpuszczalnej opinie są podzielone. Niektórzy ją uwielbiają i piją tylko taką, inni wolą mieloną, często nazywaną „prawdziwą”. Co na jej temat myśli dietetyczka Paulina Ihnatowicz?

„Przez długi czas uważałam, że ma mniej właściwości prozdrowotnych niż kawa mielona. Okazuje się, że dobrej jakości kawa rozpuszczalna, która ma czysty skład, działa właściwie tak samo jak kawa nierozpuszczalna! Z tym wyjątkiem, że niestety zawiera więcej akrylamidu i ma zupełnie inny smak (dla mnie lepszy)” – pisze.

Podkreśla jednak, że jej dużym plusem jest to, że  jest wygodniejsza w użyciu, niż kawa mielona, i czasami zawiera nawet więcej prozdrowotnych związków. Dlatego jeśli lubicie pić kawę rozpuszczalną i wybieracie taką, która ma bardzo dobrą jakość oraz czysty skład, to według Ihnatowicz nie ma przeciwwskazań. Oczywiście wszystko z głową i rozsądkiem!

Dietetyczka zwraca uwagę na to, że kawa może być źródłem pleśni – stąd ważna jakość ziarna. Podkreśla jednak, że to, że kawa zakwasza, to mit. Chyba, że ktoś ma chore nerki lub wątrobę, wtedy może pojawić się problem. Tak czy siak, czasem lepiej zrobić sobie detoks od kawy.

„Wtedy możecie poczuć przypływ energii czy lepiej się poczuć, jeśli chodzi o chorobę autoimmunologiczną” – zaznacza Ihnatowicz.

Paulina Ihnatowicz – kim jest?

Paulina Ihnatowicz to dietetyczka kliniczna, autorka książek i mówczyni. Ekspertka jest bardzo aktywna w mediach społecznościowych. Jej konto na Instagramie paulina.ihnat obserwuje obecnie niemal 83 tys. osób.

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: