5 min.
Kasza pęczak – właściwości, wartości odżywcze i przepisy nie tylko na gołąbki z pęczakiem

Kasza pęczak - właściwości, wartości odżywcze, przepisy Istock.com
01.07.2022
7 zasad grillowania dobrych dla wątroby
28.06.2022
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
27.06.2022
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
26.06.2022
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
26.06.2022
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia
Kasza pęczak to jedna z najzdrowszych kasz kuchni polskiej. Mimo to wciąż nie jest tak popularna jak kasza perłowa. A wielka szkoda! Kasza jęczmienna pęczak to produkt bogaty w składniki mineralne i witaminy, w tym magnez, wapń, witaminy z grupy B i błonnik. Warto włączyć kaszę pęczak do swojej diety, uzupełniając dania o odżywczy i smaczny dodatek. Jakie właściwości zdrowotne ma kasza jęczmienna i jak gotować kaszę pęczak, by stworzyć pyszny krupnik?
Spis treści
Kasza pęczak – wartości odżywcze
Kasza pęczak, podobnie jak kasza perłowa i kasza łamana, pozyskiwana jest z ziaren jęczmienia. Uznaje się ją za najmniej przetworzoną wśród wszystkich kasz jęczmiennych. W czasie jej produkcji ziarna nie kruszy się, a jedynie pozbawia zewnętrznych łusek. W przypadku kaszy jęczmiennej perłowej ziarna są kruszone, obtaczane i polerowane, a ziarna kaszy łamanej są pocięte, lecz niepolerowane.
Zachowanie całych ziaren kasy pęczak czyni ją niezwykle wartościową pod względem zawartości składników odżywczych. W 100 gramach surowej kaszy pęczak znajduje się 9 g białka, 2 g tłuszczu, 69,5 g węglowodanów i 5,4 g błonnika. Taka porcja dostarcza 354 kcal. Ugotowana kasza pęczak ma niski indeks glikemiczny, który wynosi 25.
W kaszy pęczak znajdziemy:
- błonnik frakcji rozpuszczalnej i nierozpuszczalnej w wodzie;
- minerały: magnez, krzem, cynk, mangan, wapń, miedź, żelazo, potas, sód, fosfor;
- witaminy: B1, B2, B3, B6, E, K, PP, A, kwas foliowy.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Kasza pęczak – właściwości zdrowotne
Kasza pęczak to produkt, który warto umieścić w codziennym jadłospisie. Obecny w kaszy błonnik rozpuszczalny w postaci beta-glukanów wpływa na zmniejszenie stężenia cholesterolu LDL we krwi oraz utrzymanie prawidłowego poziomu glukozy we krwi. Błonnik daje uczucie sytości, dlatego o jego odpowiednią ilość powinny zadbać osoby na diecie redukcyjnej. Zawarte w kaszy pęczak witaminy z grupy B odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, rozwój układu kostnego i właściwą pracę układu naczyniowo-sercowego. Witamina K wspomaga procesy krzepnięcia krwi, kwas foliowy reguluje poziom homocysteiny w organizmie oraz wpływa na syntezę neuroprzekaźników. Żelazo bierze udział w produkcji erytrocytów i chroni przed niedokrwistością, cynk przyspiesza gojenie się ran, natomiast krzem odpowiada za prawidłowy wzrost, włosów i paznokci. A węglowodany w postaci skrobi dostarczają dużą dawkę energii.
Dla kogo polecana jest kasza pęczak?
Z kaszy pęczak można przyrządzić wiele smacznych potraw, więc jest ona polecana wszystkim osobom, które chcą zadbać o urozmaiconą dietę. Ze względu na zawarte składniki mineralne i witaminy kasza jęczmienna wspomaga układ sercowo-naczyniowy, wpływa korzystnie na pamięć i koncentrację oraz działa antyoksydacyjnie. W szczególności powinna ona znaleźć się w jadłospisie chorych z podwyższonym cholesterolem LDL i miażdżycą oraz osób z cukrzycą typu 2. Kasza jęczmienna pęczak to dobry produkt dla osób odchudzających się oraz cierpiących na zaparcia. Wysoka dawka magnezu zawarta w kaszy pęczak przyda się również osobom w stresie, gdyż pierwiastek ten pomaga ukoić nerwy. W kaszy pęczak znajduje się gluten, dlatego powinny z niej zrezygnować osoby z celiakią oraz nietolerancją glutenu.
Kasza pęczak – zastosowanie w kuchni
Kasza pęczak pasuje do wielu dań. Można zrobić wyśmienite gołąbki z kaszą lub wykorzystać pęczak do faszerowania warzyw, np. papryki czy bakłażanu. Kasza pęczak to także świetny dodatek do sosu pieczarkowego, pomidorowego i sojowego. Warto zrobić z nią zupę pomidorową, grzybową lub krupnik.
Jak ugotować kaszę jęczmienną? Aby zachować jak najwięcej składników odżywczych, należy gotować kaszę pęczak w niewielkiej ilości wody. Idealną proporcją jest 2,5 szklanki wody na 1 szklankę kaszy. Pęczak należy gotować na małym ogniu przez ok. 15 minut, a następnie pozostawić na kolejne 15 minut do wchłonięcia wody.
Kasza pęczak – przepisy
Przepis na krupnik z kaszą pęczak
Składniki do przygotowania zupy krupnik:
- 2-2,5 litra wody,
- skrzydełka z kurczaka lub udko z kurczaka bez skóry,
- 2-3 ziemniaki,
- 1 marchewka,
- 2 małe korzenie pietruszki,
- 1 mały seler,
- kawałek pora,
- 3 gałązki natki pietruszki,
- 4 liście laurowe,
- 100 g kaszy pęczak,
- łyżeczka masła,
- szczypta soli i pieprzu.
Przygotowanie:
- Włoszczyznę pokrój w kostkę bądź drobne kawałki.
- Do garnka wrzuć mięso, zalej wodą i zagotuj. Dodaj warzywa, szczyptę soli, liść laurowy i gotuj przez około 30 minut, co jakiś czas mieszając.
- Umyj ziemniaki, pokrój w kostkę i dodaj do zupy.
- Następnie wsyp do wywaru kaszę.
- Zupę gotuj przez około 30 minut, na koniec dodając łyżeczkę masła i pieprz do smaku.
Przepis na gołąbki z kaszą pęczak
Składniki:
- 1 sztuka kapusty włoskiej,
- 1 szklanka kaszy pęczak,
- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
- 1 cebula,
- 2 jajka,
- sól,
- pieprz,
- ziele angielskie,
- liść laurowy.
Przygotowanie:
- Opłucz kaszę.
- Obierz cebulę i pokrój w kostkę.
- Mięso połącz z nieugotowaną kaszą pęczak, cebulą, jajkami, solą i pieprzem. Całość włóż do lodówki.
- Zdejmij liście z kapusty, sparz we wrzątku i odsącz z wody. Usuń twardy rdzeń z liści.
- Nałóż farsz na każdy liść i zawiń gołąbki. Kasza w czasie gotowania spęcznieje, dlatego nie należy dawać zbyt dużo farszu.
- Włóż gołąbki do garnka, dodaj przyprawy, zalej wrzątkiem i duś na małym ogniu pod przykryciem.
Gotowe gołąbki możesz podawać z sosem pomidorowym lub grzybowym.
Źródła:
- Grażyna Falandysz, „Kasze w żywieniu rodziny”, Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach, 2020.
- A. Wirkijowska i wsp., „Jęczmień w żywieniu człowieka”, Polish Journal of Agronomy, 2016, 25, 41–50.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

16.06.2022
Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022