4 min.
„Kanały skrywają wiele tajemnic. Jedną z nich są góry tłuszczu” – alarmuje biotechnolog Dawid Polak

"Kanały skrywają wiele tajemnic. Jedną z nich są góry tłuszczu" - alarmuje biotechnolog Dawid Polak/ Pexels, fot. Rodnae Productions
01.07.2022
7 zasad grillowania dobrych dla wątroby
28.06.2022
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
27.06.2022
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
26.06.2022
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
26.06.2022
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia
„Niczym kula śnieżna bryła tłuszczu obrasta w kolejne warstwy, tworząc olbrzymią cuchnącą górę tłuszczu, oleju i sadła (…) Bardzo często takie 'tłuszczowe potwory’ doprowadzają do pękania rur ściekowych w miastach” – alarmuje na swoim profilu na Instagramie Dawid Polak, biotechnolog i popularyzator nauki, znany w mediach społecznościowych jako „biotech.geek”.
Spis treści
Z patelni do kanalizacji
„Kanały skrywają wiele tajemnic. Jedną z nich są ogromne góry tłuszczu blokujące podziemne rury kanalizacyjne” – alarmuje na swoim profilu na Instagramie biotechnolog Dawid Polak. Specjalista, znany w mediach społecznościowych jako „biotech.geek”, wyjaśnia, że zbrylony tłuszcz znajdujący się w kanałach to głównie oleje wylewane do kanalizacji np. po pieczeniu czy smażeniu mięsa. Te następnie zlepiają się z pozostałymi odpadkami, takimi jak podpaski, tampony czy chusteczki nawilżające.
„Później niczym kula śnieżna bryła tłuszczu obrasta w kolejne warstwy, tworząc olbrzymią cuchnącą górę tłuszczu, oleju i sadła.
Jedną z większych gór tłuszczu (z ang. fatberg) opisano w 2017 roku w Londynie. Londyńskie przedsiębiorstwo kanalizacyjne podało, że monstrualna bryła miała blisko 250 metrów długości (dla porównania największy płetwal błękitny miał 33 metry), ważyła około 143 tony i była wielkości 11 dwupoziomowych autokarów. Bardzo często takie 'tłuszczowe potwory’ doprowadzają do pękania rur ściekowych w miastach” – tłumaczy ekspert.
I dodaje, że według naukowców największe skupisko gór tłuszczowych istnieje w Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii. Powodem jest prawdopodobnie dieta mieszkańców tych państw bogata w duże ilości smażonych produktów.
„Ich system kanalizacji należy do przestarzałych, nie radzi sobie on więc z nadmiarem tłuszczów i śmieci. Co ciekawe w wielu amerykańskich restauracjach obowiązuje nakaz instalowania separatorów tłuszczu i regularnego ich czyszczenia” – wyjaśnia.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
„Wędrując rurami kanalizacyjnymi obrastają tłuszczem i sadłem”
Polak zaznacza, że drugim największym winowajcą gór tłuszczowych są chusteczki nawilżone. Te, choć powinny lądować w koszu na śmieci, bardzo często wyrzucane są do muszli klozetowej.
„Nie powinno się ich spłukiwać w toalecie, gdyż słabo się rozpuszczają i trzeba je później usuwać z kanałów całymi tonami! I to właśnie materiał z którego są zrobione, jest idealnym składnikiem dla tłuszczowych gigantów. Wędrując rurami kanalizacyjnymi obrastają tłuszczem i sadłem. Do toalety nie powinniśmy wyrzucać też włosów i nici dentystycznych!” – alarmuje.
W jaki sposób możemy zapobiegać tworzeniu się gór zapychających rury kanalizacyjne? Biotechnolog wyjaśnia, że zużyty olej spożywczy powinniśmy przelać do słoika lub butelki i w takiej formie wyrzucić do pojemnika na odpady zmieszane. Można również zawieźć go do punktu selektywnej zbiórki odpadów komunalnych (PSZOK).
Dawid Polak – kim jest?
Dawid Polak jest biotechnologiem i popularyzatorem nauki, jak sam o sobie pisze. Pracuje w firmie farmaceutycznej, w której zajmuję się badaniami klinicznymi. Jego profil na Instagramie @biotech.geek, na którym dzieli się wiedzą, obserwuje ponad 38 tys. internautek i internautów.
Obecnie głównym tematem zainteresowań Dawida Polaka jest pandemia koronawirusa. Jak sam o sobie mówi, stara się uświadamiać swoich obserwatorów w temacie szczepień. Oprócz tego na swoim profilu publikuje też dużo ciekawostek ze świata nauki.
Wyświetl ten post na Instagramie
Podeślij znajomym!
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

16.06.2022
Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022