Przejdź do treści

Jesteś na diecie bezglutenowej? Sprawdź, czy możesz jeść jajka od kur karmionych ziarnem

Jajka a gluten - istnieje zależność?
Osoby uczulone na gluten mogą jeść jajka? Fot. Pixabay.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Znana sieć sklepów wycofuje rodzynki. Mogą być zanieczyszczone groźną dla zdrowia toksyną
Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego
Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki
10 mitów na temat cholesterolu, w które nie powinnaś wierzyć
Przewodnik dla kawoszy: jak zrobić sobie drip?

Dieta bezglutenowa zakłada wyłącznie z codziennych posiłków produktów zawierających gluten. Są to różnego rodzaju produkty mączne, takie jak makaron, pizza czy chleb. Gluten jest naturalnym składnikiem zbóż, więc jeśli chodzi o jajka, od razu zakładamy, że są bezpieczne – w końcu są one znoszone przez kury. Ale czy naprawdę można jeść je bez obaw, kiedy cierpimy na celiakię lub nietolerancję glutenu?

Czym jest gluten?

Gluten to naturalna, występująca w ziarnach niektórych zbóż mieszanka białek roślinnych, gliadyny i gluteniny. Zboża takie jak pszenica, jęczmień czy żyto są bogate w gluten, podczas gdy na przykład owies naturalnie go nie zawiera.

Około 1 proc. populacji cierpi na celiakię, czyli chorobę, w której gluten nie może być częścią diety. Jest to autoimmunologiczne schorzenie, jeśli chora osoba zje produkty z glutenem, dochodzi od niej do uszkodzenia kosmków jelitowych. Objawy są różne i obejmować mogą zmęczenie, wzdęcia, bóle brzucha czy biegunki po spożyciu glutenu. Warto wspomnieć także o nadwrażliwości na gluten, która jest o wiele bardziej powszechna w społeczeństwie – szacuje się, że ma ją  około 6 proc. ludzi.

Kury karmione zbożem – czy ich jajka są bezglutenowe?

Jajka, podobnie jak inne produkty odzwierzęce, naturalnie nie zawierają w sobie glutenu, ponieważ ten występuje tylko w zbożach. Podstawą kurzej diety są różnego rodzaju zboża i ich mieszanki, więc pojawiać mogą się wątpliwości co do tego, czy ich jajka faktycznie są bezglutenowe. Czy kury, karmione ziarnami zawierającymi gluten, znoszą bezglutenowe jajka?

Badania pokazują, że kury karmione zbożem z glutenem, nadal znoszą bezglutenowe jajka, są one więc bezpieczne dla osób z celiakią. Po zjedzeniu zboże jest trawione, a gluten rozbijany na aminokwasy i wykorzystywany w procesach metabolicznych. Nie ma więc ryzyka, że gluten znajdować się będzie w jajkach.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Chleb

Drób – czy mięso także jest bezglutenowe?

Jajka są produktem bezglutenowym, a jak wygląda kwestia mięsa? Czy drób może być spożywany przez osoby, które mają celiakię lub nietolerancję glutenu? Nie ma obaw co do jedzenia mięsa pochodzącego od karmionych zbożem zwierząt – używanie takiego mięsa również jest bezpieczne dla osób cierpiących na celiakię.

Uwaga na zanieczyszczenie krzyżowe glutenem

Przygotowując lub wybierając potrawy z jajkiem dla osoby będącej na diecie bezglutenowej, warto mieć na uwadze także ryzyko zanieczyszczenia krzyżowego glutenem. Czym jest to zanieczyszczenie? Składniki zawierające gluten, na przykład mąka pszenna, mogą zostać przypadkowo przeniesione na produkty bezglutenowe. W przypadku celiakii wystarczą niewielkie, niewidoczne gołym okiem, ilości produktu glutenowego, aby wywołać nieprzyjemną reakcję organizmu. Do takich zanieczyszczeń może dojść na wielu etapach, podczas zbiorów, produkcji, przechowywania czy przygotowania posiłku.

Gluten – czym jest i kto powinien go unikać?

Jak unikać zanieczyszczenia jajek glutenem?

Jajka mają naturalnie grubą i odporną skorupkę, która chroni ich wnętrze przed przypadkowym zanieczyszczeniem na przykład mąką, więc zwykle nie jest potrzebna szczególna uwaga przy ich przechowywaniu. Dobrą praktyką, nie tylko ze względu na gluten, jest sparzenie skorupek jajka przed rozpoczęciem gotowania. W trakcie przygotowania posiłku wystarczy zachować higienę i nie przechowywać na kuchennym blacie chleba, makaronu czy bułek.

Nie wszystkie dania jajeczne są bezglutenowe

Osoby, które cierpią na celiakię muszą szczególnie uważać na to, co jedzą, bo nawet niewielka ilość glutenu wywołuje mocną reakcję organizmu. Dlatego, kiedy wybierasz się do restauracji lub spożywasz posiłki poza domem, nie bój się zapytać o to, co dodawane jest do jajecznych dań. Dokładnie też sprawdzaj składy gotowych posiłków, ponieważ obecność jajek nie oznacza, że danie nie ma w sobie źródeł glutenu.

Często niewielka ilość produktów od zbożowych dosypywana jest do różnych dań w celu poprawienia konsystencji – mąka może być stosowana do przygotowania omletów, a jajka w majonezie mogą być przygotowane z majonezem, który zawiera gluten. Warto dokładnie sprawdzić, jaki jest skład serwowanych ci posiłków.

 

Źródło: Livestrong

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zwróć uwagę na te sygnały. Może się okazać, że nie tolerujesz glutenu

Pijesz wodę? To dobrze. A zastanawiałaś się, kiedy najlepiej to robić, by korzyści było jak najwięcej?

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

Chcesz pozbyć się „oponki” z brzucha? Wprowadź te pięć zmian, a będzie ci łatwiej osiągnąć cel

Lubisz winogrona? Sprawdź, czy możesz je jeść razem z pestkami

Co może się stać, gdy zjesz spleśniałe jedzenie? Sprawdziłyśmy!

Zawsze zapominasz o wyjęciu masła z lodówki? Ten trik ci się spodoba

poranna kawa

Rozpoczynasz dzień filiżanką kawy? Dowiedz się, jak to wpływa na twój organizm

Jeśli masz te objawy, to najprawdopodobniej jesz za dużo śmieciowego jedzenia

Gorąco? Czujesz się odwodniona? Zrezygnuj z tych potraw

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Im starsze, tym lepsze? Sprawdziłyśmy!

Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze

Domowy chleb na zakwasie – na co zwrócić uwagę podczas przygotowywania?

Domowy chleb na zakwasie – na co zwrócić uwagę podczas przygotowywania?

Miss Universe 2021 w ogniu krytyki. Bo nie wygląda tak, jak w dniu zdobycia tytułu

Jajecznica to banalna potrawa? Możesz sprawić, że będzie idealna

Zawsze robisz za dużo naleśników? Sprawdź, czy możesz je zamrozić

Ćwiczenia zamiast porannej kawy? Czy to zadziała?

Nie wyobrażasz sobie dnia bez “energetyka”? To może być już uzależnienie

Migdały na mąkę

Mąka migdałowa – zdrowa alternatywa dla mąki pszennej

Podjadasz wieczorem? Po te 10 przekąsek możesz sięgać bez wyrzutów

Jesz owsiankę, aby schudnąć? Dobrze, ale musisz uniknąć tych błędów

Celiakia - co jeść na diecie bezglutenowej?

Celiakia – objawy, badania, dieta. Powikłania choroby trzewnej

Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×