Przejdź do treści

Jesteś na diecie bezglutenowej? Sprawdź, czy możesz jeść jajka od kur karmionych ziarnem

Jajka a gluten - istnieje zależność?
Osoby uczulone na gluten mogą jeść jajka? Fot. Pixabay.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Jak możesz sobie sama poradzić z refluksem i zgagą? Kamil Kozakowski podpowiada, jakie ćwiczenia mogą być pomocne
Antocyjany – dużo się o nich mówi, ale wiesz, czym właściwie są i dlaczego są tak ważne? Wyjaśnia Michał Kot
Kiszona kapusta to nie tylko świetne panaceum na przeziębienie. Poznaj jej inne właściwości!
Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność
Co jeść (a czego nie), żeby zasnąć?

Dieta bezglutenowa zakłada wyłącznie z codziennych posiłków produktów zawierających gluten. Są to różnego rodzaju produkty mączne, takie jak makaron, pizza czy chleb. Gluten jest naturalnym składnikiem zbóż, więc jeśli chodzi o jajka, od razu zakładamy, że są bezpieczne – w końcu są one znoszone przez kury. Ale czy naprawdę można jeść je bez obaw, kiedy cierpimy na celiakię lub nietolerancję glutenu?

Czym jest gluten?

Gluten to naturalna, występująca w ziarnach niektórych zbóż mieszanka białek roślinnych, gliadyny i gluteniny. Zboża takie jak pszenica, jęczmień czy żyto są bogate w gluten, podczas gdy na przykład owies naturalnie go nie zawiera.

Około 1 proc. populacji cierpi na celiakię, czyli chorobę, w której gluten nie może być częścią diety. Jest to autoimmunologiczne schorzenie, jeśli chora osoba zje produkty z glutenem, dochodzi od niej do uszkodzenia kosmków jelitowych. Objawy są różne i obejmować mogą zmęczenie, wzdęcia, bóle brzucha czy biegunki po spożyciu glutenu. Warto wspomnieć także o nadwrażliwości na gluten, która jest o wiele bardziej powszechna w społeczeństwie – szacuje się, że ma ją  około 6 proc. ludzi.

Kury karmione zbożem – czy ich jajka są bezglutenowe?

Jajka, podobnie jak inne produkty odzwierzęce, naturalnie nie zawierają w sobie glutenu, ponieważ ten występuje tylko w zbożach. Podstawą kurzej diety są różnego rodzaju zboża i ich mieszanki, więc pojawiać mogą się wątpliwości co do tego, czy ich jajka faktycznie są bezglutenowe. Czy kury, karmione ziarnami zawierającymi gluten, znoszą bezglutenowe jajka?

Badania pokazują, że kury karmione zbożem z glutenem, nadal znoszą bezglutenowe jajka, są one więc bezpieczne dla osób z celiakią. Po zjedzeniu zboże jest trawione, a gluten rozbijany na aminokwasy i wykorzystywany w procesach metabolicznych. Nie ma więc ryzyka, że gluten znajdować się będzie w jajkach.

Chleb

Drób – czy mięso także jest bezglutenowe?

Jajka są produktem bezglutenowym, a jak wygląda kwestia mięsa? Czy drób może być spożywany przez osoby, które mają celiakię lub nietolerancję glutenu? Nie ma obaw co do jedzenia mięsa pochodzącego od karmionych zbożem zwierząt – używanie takiego mięsa również jest bezpieczne dla osób cierpiących na celiakię.

Uwaga na zanieczyszczenie krzyżowe glutenem

Przygotowując lub wybierając potrawy z jajkiem dla osoby będącej na diecie bezglutenowej, warto mieć na uwadze także ryzyko zanieczyszczenia krzyżowego glutenem. Czym jest to zanieczyszczenie? Składniki zawierające gluten, na przykład mąka pszenna, mogą zostać przypadkowo przeniesione na produkty bezglutenowe. W przypadku celiakii wystarczą niewielkie, niewidoczne gołym okiem, ilości produktu glutenowego, aby wywołać nieprzyjemną reakcję organizmu. Do takich zanieczyszczeń może dojść na wielu etapach, podczas zbiorów, produkcji, przechowywania czy przygotowania posiłku.

Gluten – czym jest i kto powinien go unikać?

Jak unikać zanieczyszczenia jajek glutenem?

Jajka mają naturalnie grubą i odporną skorupkę, która chroni ich wnętrze przed przypadkowym zanieczyszczeniem na przykład mąką, więc zwykle nie jest potrzebna szczególna uwaga przy ich przechowywaniu. Dobrą praktyką, nie tylko ze względu na gluten, jest sparzenie skorupek jajka przed rozpoczęciem gotowania. W trakcie przygotowania posiłku wystarczy zachować higienę i nie przechowywać na kuchennym blacie chleba, makaronu czy bułek.

Nie wszystkie dania jajeczne są bezglutenowe

Osoby, które cierpią na celiakię muszą szczególnie uważać na to, co jedzą, bo nawet niewielka ilość glutenu wywołuje mocną reakcję organizmu. Dlatego, kiedy wybierasz się do restauracji lub spożywasz posiłki poza domem, nie bój się zapytać o to, co dodawane jest do jajecznych dań. Dokładnie też sprawdzaj składy gotowych posiłków, ponieważ obecność jajek nie oznacza, że danie nie ma w sobie źródeł glutenu.

Często niewielka ilość produktów od zbożowych dosypywana jest do różnych dań w celu poprawienia konsystencji – mąka może być stosowana do przygotowania omletów, a jajka w majonezie mogą być przygotowane z majonezem, który zawiera gluten. Warto dokładnie sprawdzić, jaki jest skład serwowanych ci posiłków.

 

Źródło: Livestrong

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jesz owsiankę, aby schudnąć? Dobrze, ale musisz uniknąć tych błędów

Celiakia - co jeść na diecie bezglutenowej?

Celiakia – objawy, badania, dieta. Powikłania choroby trzewnej

Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny

Zjadłaś przeterminowane jedzenie? Uważaj nie tylko na zatrucie pokarmowe

Wybierasz się na grzyby? Sprawdź, czy możesz je później zamrozić

Kawa czy herbata – co zwykle wybierasz? Przeczytaj, a zmienisz swoje preferencje

Sprawdź datę ważności produktów, które masz w domu. Niektóre najprawdopodobniej nie nadają się już do użytku

Postawi cię na nogi skutecznie jak kawa i pomoże się pozbyć kofeinowego głodu. Już się domyślasz co to?

Ziemniaki wykiełkowały? Sprawdź, czy możesz je bezpiecznie zjeść

Ziemniaki wypuściły pędy. Czy nadają się jeszcze do jedzenia?

Termin przydatności do spożycia jabłek? Wiemy, kiedy lepiej ich nie jeść

Zamiast świeżych wybierasz mrożone warzywa? Sprawdź, czy to zdrowe

Organizujesz grilla? Nie zapomnij o musztardzie, jest dobra dla zdrowia

Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie

Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie

Co się stanie, gdy zjesz za dużo orzechów? Skutki uboczne mogą być wyjątkowo przykre

poranna kawa

Rozpoczynasz dzień filiżanką kawy? Dowiedz się, jak to wpływa na twój organizm

Korzystanie z lodówki też odbywa się według pewnych zasad.

Jak dobrze korzystać z lodówki? Niewiele osób zna odpowiedź na to z pozoru banalne pytanie

Kawa pomaga w trawieniu i w walce z jego zaburzeniami?

czereśnie

Zjadłaś robaczywe czereśnie i zastanawiasz się, czy to mogło ci zaszkodzić? Sprawdź, co mówi dietetyczka w tej sprawie

Produkty bezglutenowe wycofane ze sprzedaży. Powód? Wcale nie były bez glutenu

Produkty oznakowane jako bezglutenowe wycofane ze sprzedaży. Powód? Wcale nie były bez glutenu

11 błędów, które popełniamy, robiąc jajecznicę. A to przecież taka banalna potrawa

Chleb

Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz

Jak czytać etykietki na chlebie

Niby banalne, ale mamy z tym problem. Jak czytać etykietki na chlebie?

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

Gryka poprawia apetyt, wzmacnia jelita, zmniejsza ciśnienie krwi. Z czym ją jeść? Sprawdź nasze przepisy!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

12 przepisów na sałatki wigilijne

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

5 największych kuchennych mitów

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać