Jak przetrwać święta, mając insulinooporność lub będąc na diecie? Lekarka Weronika Błaszczyk ma kilka rad
Masz insulinooporność i boisz się, że świąteczne potrawy wpłyną negatywnie na twój stan zdrowia? Spokojnie. Lekarka Weronika Błaszczyk na swoim profilu „Dr Simple Medicine” na Instagramie proponuje kilka rozwiązań, dzięki którym kolacja świąteczna będzie zdrowa i wartościowa. Warto je poznać!
Insulinooporność – co warto o niej wiedzieć?
Na początku wyjaśnijmy, że insulinooporność jest bardziej stanem występującym w wielu chorobach niż osobną chorobą.
– Insulina jest hormonem wytwarzanym przez trzustkę. Daje sygnał tkankom do wchłonięcia cukru i jego „przerobienia” (spalenia lub zmagazynowania), co powoduje obniżenie poziomu we krwi. W przypadku oporności tkanek na insulinę, cukier we krwi nie jest wystarczająco obniżany, co powoduje konieczność większego wydzielania insuliny. Takie wzmożone wydzielanie insuliny (hiperinsulinizm) może początkowo przełamać insulinooporność i zmusić tkanki do wchłonięcia glukozy, ale po pierwsze: czasem tkanki reagują zbyt gwałtownie i cukier spada po posiłku za mocno (dając objawy reaktywnej hipoglikemii – osłabienie, drażliwość, poty), po drugie: trzustka działa na „wysokich obrotach”, co ostatecznie może prowadzić do jej wyczerpania – wyjaśniał w rozmowie z Hello Zdrowie lek. med. Maciej Kamiński, diabetolog.
Jak dodał ekspert, jest to prosta droga do stanu przedcukrzycowego, a potem do cukrzycy.
Święta Bożego Narodzenia z insulinoopornością
Co jeść podczas świąt Bożego Narodzenia, jeśli zmagamy się z insulinoopornością? Lekarka Weronika Błaszczyk na swoim profilu na Instagramie uspokaja: nie musimy odmawiać sobie wszystkiego. I dalej wymienia kilka porad, dzięki którym święta nie skończą się niekorzystnie dla naszego zdrowia.
- Postaraj się podejść do świąt jak do normalnego dnia i zaplanuj też inne posiłki.
- Nie siadaj do stołu wigilijnego „na głodniaka”, wówczas zjesz znacznie więcej.
- Zadbaj o to, aby na twoim talerzu znalazła się duża porcja warzyw i pełnowartościowego białka, które sprawią, że wchłanianie glukozy będzie znacznie wolniejsze.
- Warto zadbać o prawidłową kolejność zjadania posiłków. Najpierw staramy się dostarczyć do organizmu białko, tłuszcze, a na końcu węglowodany.
- Nie odmawiaj sobie kawałka ulubionego ciasta. To czas, który masz spędzić w miłej i radosnej atmosferze.
Warto o tym pamiętać przez całe święta!
Dr Simple Medicine – co to za profil?
Profil @dr_simplemedicine prowadzi lekarka Weronika Błaszczyk. Na Instagramie omawia zagadnienia, z którymi borykają się pacjenci, obala medyczne mity i odpowiada na pytania internautów. Ukończyła Gdański Uniwersytet Medyczny. Pracę w zawodzie rozpoczęła w 7 Szpitalu Marynarki Wojennej w Gdańsku. Swoją ścieżkę zawodową zamierza rozwijać w kierunku medycyny rodzinnej.
RozwińZobacz także
„Ciąg może trwać tygodniami lub nawet miesiącami”. Psychodietetyk opisuje mechanizm działania… cukru
„Ciągle odczuwasz głód i nie możesz schudnąć? Sprawdź, czy to nie leptynooporność” – apelują autorki Ogarnij Hashimoto
„Dlaczego te kobiety są grube?” – pyta trenerka personalna Marta Stoberska. Jej odpowiedź może cię zaskoczyć
Polecamy
HELLO ZDROWIE ROZMOWY: Insulinooporność, czyli „znak ostrzegawczy, światełko w tunelu i czas, żeby coś zmienić”
Jedyny skuteczny „lek” na insulinooporność? Zmiana stylu życia! Relacja z warsztatów z Klaudią Łakomą
5 najważniejszych faktów o insulinooporności. Tłumaczy Klaudia Łakoma
Dieta niskowęglowodanowa to uzdrowienie poziomu glukozy? „Chroni przed niekorzystnymi pikami cukru” – mówi dietetyczka Magdalena Kuczyńska
się ten artykuł?