3 min.
Jajecznica to banalna potrawa? Możesz sprawić, że będzie idealna

Jajecznica to banalna potrawa? Możesz sprawić, że będzie idealna Istock.com
01.07.2022
7 zasad grillowania dobrych dla wątroby
28.06.2022
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
27.06.2022
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
26.06.2022
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
26.06.2022
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia
Jajecznica jest kultowym daniem śniadaniowym dla wielu z nas. Żółtka jajek zawierają w sobie dużo choliny, która wspiera funkcje mózgu i układu nerwowego. Zrobienie sobie rano jajecznicy jest nie tylko pysznym rozwiązaniem, ale również zdrowym.
Tylu, ilu jest fanów jajecznicy, tyle sposobów na jej przygotowanie. Często robimy ją bez większego zastanowienia, po prostu wrzucając jajka na rozgrzany na patelni tłuszcz. Co jednak zrobić, aby nasza jajecznica była idealna?
Element, którego nie możesz pominąć
Na początek zwróć uwagę, jakich jajek używasz. Najlepsze są jajka klasy AA, z chowu ekologicznego (oznaczane cyfrą 0). Najważniejszą rzeczą w przygotowaniu idealnej jajecznicy jest technika. Pierwszym krokiem w przyrządzeniu idealnej jajecznicy – którego nie powinno się pomijać – jest dokładne ubicie jajek. Najlepiej to robić w miseczce za pomocą trzepaczki, ale nie jest to konieczne, widelec też się nada do tego idealnie.
Ważne jest, żeby robić przy tym okrężne ruchy nadgarstkiem tak, aby wprowadzać jak najwięcej powietrza do jajek. Sprawi to, że będą niesamowicie lekkie. Ubijając swoje jajka upewnij się, że robisz to dokładnie, nie pozostawiając żadnych smug w swojej mieszaninie.
Po ubiciu jajek przypraw je tak, jak lubisz. Najczęściej wybieramy do tego sól, możesz dodać pieprzu lub suszonych ziół, a jeżeli lubisz pikantne potrawy, dodaj trochę ostrej papryki.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Czas na smażenie
Na rozgrzanej patelni roztop około pół łyżki masła i zmniejsz ogień na mały. Taka temperatura pozwoli na uzyskanie wyjątkowo lekkiej i kremowej jajecznicy. Następni wylej swoją mieszaninę jajek na patelnię i zostaw na chwilę. Zanim zaczniesz mieszać jajka szpatułką, możesz dodać ulubione dodatki, np. ser, szczypiorek albo pokrojone warzywa. Cały czas delikatnie mieszaj jajecznicę, żeby była lekka i nieprzypalona.
Dobrą radą jest, żeby wyłączyć palnik, zanim jajecznica się w pełni usmaży. Możesz ją zostawić chwilę na patelni, dosmaży się wtedy sama przez jeszcze ciepłą patelnie, w tym czasie możesz sobie naszykować talerz i sztućce. Po wyłożeniu na talerz możesz jeszcze trochę dosolić swoją idealną jajecznicę. Smacznego!
A ty, masz swój ulubiony przepis na jajecznicę?
Źródło: EatThis
Poleć ten artykuł koleżankom
Zobacz także

„Nie” dla parówek i croissantów na śniadanie. Czego jeszcze nie warto jeść na czczo?

„Oprócz dbałości o to, by dieta była sycąca, zachęcam, by była smaczna i swobodna, a przy tym oczywiście skuteczna w osiąganiu celów” – mówi psycholog żywienia, dr Anna Januszewicz

„Zawsze, w każdym miejscu są rośliny, dzikie warzywa, które możemy zjeść. One są wszędzie, tylko my ich nie widzimy” – mówi Justyna Pargieła, ziołoznawca
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

16.06.2022
Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022