Przejdź do treści

Jajecznica to banalna potrawa? Możesz sprawić, że będzie idealna

Jajecznica to banalna potrawa? Możesz sprawić, że będzie idealna Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Jajecznica jest kultowym daniem śniadaniowym dla wielu z nas. Żółtka jajek zawierają w sobie dużo choliny, która wspiera funkcje mózgu i układu nerwowego. Zrobienie sobie rano jajecznicy jest nie tylko pysznym rozwiązaniem, ale również zdrowym.

Tylu, ilu jest fanów jajecznicy, tyle sposobów na jej przygotowanie. Często robimy ją bez większego zastanowienia, po prostu wrzucając jajka na rozgrzany na patelni tłuszcz. Co jednak zrobić, aby nasza jajecznica była idealna?

Element, którego nie możesz pominąć

Na początek zwróć uwagę, jakich jajek używasz. Najlepsze są jajka klasy AA, z chowu ekologicznego (oznaczane cyfrą 0). Najważniejszą rzeczą w przygotowaniu idealnej jajecznicy jest technika. Pierwszym krokiem w przyrządzeniu idealnej jajecznicy – którego nie powinno się pomijać – jest dokładne ubicie jajek. Najlepiej to robić w miseczce za pomocą trzepaczki, ale nie jest to konieczne, widelec też się nada do tego idealnie.

Ważne jest, żeby robić przy tym okrężne ruchy nadgarstkiem tak, aby wprowadzać jak najwięcej powietrza do jajek. Sprawi to, że będą niesamowicie lekkie. Ubijając swoje jajka upewnij się, że robisz to dokładnie, nie pozostawiając żadnych smug w swojej mieszaninie.

Po ubiciu jajek przypraw je tak, jak lubisz. Najczęściej wybieramy do tego sól, możesz dodać pieprzu lub suszonych ziół, a jeżeli lubisz pikantne potrawy, dodaj trochę ostrej papryki.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł

Czas na smażenie

Na rozgrzanej patelni roztop około pół łyżki masła i zmniejsz ogień na mały. Taka temperatura pozwoli na uzyskanie wyjątkowo lekkiej i kremowej jajecznicy. Następni wylej swoją mieszaninę jajek na patelnię i zostaw na chwilę. Zanim zaczniesz mieszać jajka szpatułką, możesz dodać ulubione dodatki, np. ser, szczypiorek albo pokrojone warzywa. Cały czas delikatnie mieszaj jajecznicę, żeby była lekka i nieprzypalona.

Dobrą radą jest, żeby wyłączyć palnik, zanim jajecznica się w pełni usmaży. Możesz ją zostawić chwilę na patelni, dosmaży się wtedy sama przez jeszcze ciepłą patelnie, w tym czasie możesz sobie naszykować talerz i sztućce. Po wyłożeniu na talerz możesz jeszcze trochę dosolić swoją idealną jajecznicę. Smacznego!

A ty, masz swój ulubiony przepis na jajecznicę?

 

Źródło: EatThis

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jesteś fanką serów? Sprawdź, które są najzdrowsze

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Złota owsianka z kurkumą

Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność

Omlet fit – przepis na zdrowy omlet z bananem

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na niedzielny poranek!

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

Miksujemy: koktajl na poprawę humoru

Na poprawę humoru! Koktajl z surowym kakao

Zwróć uwagę na te sygnały. Może się okazać, że nie tolerujesz glutenu

istockphoto.com

Domowa piekarnia – dwa przepisy na chleb, który zrobisz sama w domu!

Pijesz wodę? To dobrze. A zastanawiałaś się, kiedy najlepiej to robić, by korzyści było jak najwięcej?

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

Chcesz pozbyć się „oponki” z brzucha? Wprowadź te pięć zmian, a będzie ci łatwiej osiągnąć cel

pasta z bakłażana

Baba ghanoush – pasta z bakłażana. Smakuje tak, jak wygląda!

Lubisz winogrona? Sprawdź, czy możesz je jeść razem z pestkami

Co może się stać, gdy zjesz spleśniałe jedzenie? Sprawdziłyśmy!

Zawsze zapominasz o wyjęciu masła z lodówki? Ten trik ci się spodoba

poranna kawa

Rozpoczynasz dzień filiżanką kawy? Dowiedz się, jak to wpływa na twój organizm

Jeśli masz te objawy, to najprawdopodobniej jesz za dużo śmieciowego jedzenia

Gorąco? Czujesz się odwodniona? Zrezygnuj z tych potraw

3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Owsianka z orzechami i jabłkami

Największe grzechy śniadaniowe – jakie popełniamy najczęściej?

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

×