Przejdź do treści

Jajecznica to banalna potrawa? Możesz sprawić, że będzie idealna

Jajecznica to banalna potrawa? Możesz sprawić, że będzie idealna Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
7 zasad grillowania dobrych dla wątroby
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia

Jajecznica jest kultowym daniem śniadaniowym dla wielu z nas. Żółtka jajek zawierają w sobie dużo choliny, która wspiera funkcje mózgu i układu nerwowego. Zrobienie sobie rano jajecznicy jest nie tylko pysznym rozwiązaniem, ale również zdrowym.

Tylu, ilu jest fanów jajecznicy, tyle sposobów na jej przygotowanie. Często robimy ją bez większego zastanowienia, po prostu wrzucając jajka na rozgrzany na patelni tłuszcz. Co jednak zrobić, aby nasza jajecznica była idealna?

Element, którego nie możesz pominąć

Na początek zwróć uwagę, jakich jajek używasz. Najlepsze są jajka klasy AA, z chowu ekologicznego (oznaczane cyfrą 0). Najważniejszą rzeczą w przygotowaniu idealnej jajecznicy jest technika. Pierwszym krokiem w przyrządzeniu idealnej jajecznicy – którego nie powinno się pomijać – jest dokładne ubicie jajek. Najlepiej to robić w miseczce za pomocą trzepaczki, ale nie jest to konieczne, widelec też się nada do tego idealnie.

Ważne jest, żeby robić przy tym okrężne ruchy nadgarstkiem tak, aby wprowadzać jak najwięcej powietrza do jajek. Sprawi to, że będą niesamowicie lekkie. Ubijając swoje jajka upewnij się, że robisz to dokładnie, nie pozostawiając żadnych smug w swojej mieszaninie.

Po ubiciu jajek przypraw je tak, jak lubisz. Najczęściej wybieramy do tego sól, możesz dodać pieprzu lub suszonych ziół, a jeżeli lubisz pikantne potrawy, dodaj trochę ostrej papryki.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Czas na smażenie

Na rozgrzanej patelni roztop około pół łyżki masła i zmniejsz ogień na mały. Taka temperatura pozwoli na uzyskanie wyjątkowo lekkiej i kremowej jajecznicy. Następni wylej swoją mieszaninę jajek na patelnię i zostaw na chwilę. Zanim zaczniesz mieszać jajka szpatułką, możesz dodać ulubione dodatki, np. ser, szczypiorek albo pokrojone warzywa. Cały czas delikatnie mieszaj jajecznicę, żeby była lekka i nieprzypalona.

Dobrą radą jest, żeby wyłączyć palnik, zanim jajecznica się w pełni usmaży. Możesz ją zostawić chwilę na patelni, dosmaży się wtedy sama przez jeszcze ciepłą patelnie, w tym czasie możesz sobie naszykować talerz i sztućce. Po wyłożeniu na talerz możesz jeszcze trochę dosolić swoją idealną jajecznicę. Smacznego!

A ty, masz swój ulubiony przepis na jajecznicę?

 

Źródło: EatThis

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Im starsze, tym lepsze? Sprawdziłyśmy!

Sezon na truskawki w pełni. Oto przepis na pyszne bułeczki z tymi owocami

Bruschetta z serem halloumi

Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów

Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze

owsianka z rabarbarem

Rabarbarowa owsianka. Zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotujesz w 15 minut!

Bananowe ciastka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Quinoa z kremem orzechowym

Komosa ryżowa z kremem orzechowym. Idealny posiłek na początek dnia

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Przepis na serowe placuszki z figą. Są obłędne!

Olej i patelnia

„Kanały skrywają wiele tajemnic. Jedną z nich są góry tłuszczu” – alarmuje biotechnolog Dawid Polak

Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami! Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis

Owsianka w batonach – idealna jako pierwszy posiłek dnia

Zawsze robisz za dużo naleśników? Sprawdź, czy możesz je zamrozić

Zdrowe panierki – trzy lekkie i pełne smaku alternatywy dla tradycyjnej panierki z bułką tartą w roli głównej. Wypróbuj!

Sadzone jajka na patelni

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia? Niekoniecznie. Takich mitów jest więcej

śniadanie

6 argumentów za tym, żeby jeść śniadanie

orkiszowy omlet

Zdrowe śniadanie do szkoły: orkiszowy omlet plus sok marchwiowy

Razowe gofry z pomarańczami

Razowe gofry z pomarańczami – słodkie i pełne witamin śniadanie na lepszy humor

Granolowe śniadanie. Rozkosz dla podniebienia i uciecha dla oczu

Ćwiczenia zamiast porannej kawy? Czy to zadziała?

Placuszki jaglano-bananowe. Pożywne i wyjątkowo łatwe do zrobienia

Jaja przepiórcze

Jaja przepiórcze – właściwości, jak i ile gotować, przepisy

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

5 produktów, które pomogą przetrwać upały

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

×