Internet zwariował na punkcie Barbie pasty! Zastosuj kilka trików, aby stworzyć zdrowy i smaczny posiłek

Burak przygotowany w tej formie skradnie twoje serce. Dzięki kilku radom od dietetyczki błyskawicznie przygotujesz zdrowe i pełnowartościowe danie. Sprawdź, jak przyrządzić najmodniejszą potrawę sezonu.
„Barbie” w reżyserii Grety Gerwig to najbardziej dochodowy film w dziejach kinematografii wyreżyserowany przez kobietę – w kinach zarobił już ponad miliard dolarów. Sukces filmu spowodował, że w ostatnim czasie najpopularniejszym kolorem stał się róż. – Zainteresowanie tą kolorystyką obserwuje się w wielu dziedzinach. Co ciekawe, również w kulinariach. Opracowywane są coraz to nowe receptury potraw z różowym akcentem. Jednym z takich dań jest Barbie pasta, czyli makaron z kremowym sosem o różowej barwie – mówi Luiza Woźniak, dietetyczka i specjalistka ds. informacji medycznej Medicover.
Barbie pasta – zrób to zdrowo
Gdy tylko przepis trafił do mediów społecznościowych, błyskawicznie zyskał viralową popularność. Nieprzypadkowo. Potrawa jest prosta w przygotowaniu, więc poradzi sobie z nią nawet osoba, która w kuchni nie czuje się jak ryba w wodzie. – Podstawę dania stanowią pieczone lub gotowane buraki, które następnie łączy się z wybranym nabiałem oraz opcjonalnie innymi dodatkami – wyjaśnia Luiza Woźniak.
Receptur jest wiele. Natomiast to, czy danie powinno na stałe zagościć w naszym jadłospisie, zależy od doboru składników, co ma kluczowe znaczenie w odniesieniu do wartości energetycznej i odżywczej przygotowanej potrawy. – Niewielkie modyfikacje mogą sprawić, że będzie to zdrowe i pełnowartościowe danie, które często może gościć w menu – zapewnia dietetyczka.
Dlatego, aby to różowe danie jak najlepiej wpłynęło na nasz organizm i było jak najbardziej odżywcze, kierujmy się kilkoma zasadami.
– Wykorzystajmy pełnoziarnisty makaron ugotowany al dente – to pierwsza rada Luizy Woźniak. Makaron pełnoziarnisty (tutaj może być w dowolnym kształcie) ma niższy indeks glikemiczny niż makaron biały, dlatego poleca się go diabetykom. Charakteryzuje się znaczną zawartością błonnika, minerałów (takich jak m.in. żelazo, fosfor, cynk, potas) oraz witamin z grupy B. Jest źródłem węglowodanów złożonych. Natomiast ugotowanie makaronu al dente (na półtwardo) sprawia, że staje się on nie tylko smaczniejszy – jest jędrny i sprężysty – ale także ma niższy indeks glikemiczny. Makaron al dente na dłużej zasyca organizm.
Burak. Król wśród warzyw
O dobroczynnym wpływie buraków na zdrowie nie trzeba nikogo przekonywać – burak od tysiącleci uchodzi za produkt leczniczy wykorzystywany w medycynie naturalnej. Jego spożywanie wzmacnia odporność, chroni przed rozwojem nowotworów, działa krwiotwórczo i przeciwzapalnie, redukuje ryzyko zachorowania na osteoporozę, dotlenia serce, obniża ciśnienie krwi, usprawnia pamięć i koncentrację. Burak stanowi bogate źródło żelaza, dlatego jego obecność w diecie może wspomóc leczenie anemii. Warzywo jest niskokaloryczne i lekkostrawne.
Najbardziej wartościowe są buraki upieczone w skórce i obrane tuż przed spożyciem. – W przepisie na Barbie pasta buraki łączy się z nabiałem. Zamiast ze śmietaną, połączmy je z jogurtem greckim – podpowiada dietetyczka Luiza Woźniak. Lepiej nie sięgać po serek topiony, często obecny w przepis na Barbie pasta; serki topione mogą mieć w składzie częściowo utwardzone tłuszcze roślinne, barwniki, sole emulgujące, stabilizatory. Im krótszy i „czystszy” skład, tym lepiej.
Barbie pasta można przygotować również z ricottą, fetą czy indyjskim serem paneer. Niektórzy do różowego sosu dodają tofu, bogate roślinne źródło białka.
– Zamiast soli, dla wzmocnienia smaku, wykorzystajmy czosnek i cebulę, a gotową potrawę przyprawmy suszonymi lub świeżymi ziołami. Idealnie w tej roli sprawdzi się bazylia. Całość dodatkowo można posypać pistacjami lub płatkami migdałów. W ten sposób przygotowane danie dostarczy wielu cennych składników, takich jak np. błonnik pokarmowy, cynk, magnez, wapń, witamina C oraz witaminy z grupy B – wylicza Luiza Woźniak.
Barbie pasta – przepis
Składniki:
- 3/4 szklanki dowolnego pełnoziarnistego makaronu
- dwa upieczone lub ugotowane, pozbawione skórki buraki
- ząbek czosnku
- mały kubeczek gęstego jogurtu greckiego (albo ok. 100 g sera feta, paneer lub ricotta; jogurt ewentualnie można wymieszać z wybranym serem)
- do podania: świeża bazylia, pistacje albo płatki migdałów
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente. W blenderze zmiksować na gładko składniki różowego sosu: buraki, czosnek, nabiał. Doprawić (np. pieprzem, sokiem z cytryny). Sos przelać na patelnię, lekko podgrzać, wymieszać z odcedzonym makaronem. Przełożyć na talerz. Ozdobić świeżą bazylią, pistacjami lub płatkami migdałów. Opcjonalnie można na wierzchu pokruszyć kawałki sera, a całość dodatkowo oprószyć pieprzem.
Zobacz także

Uwaga na niebieskie lody! Mogą wywołać zaburzenia koncentracji, nadpobudliwość, katar sienny, pokrzywkę i inne reakcje alergiczne

Girl dinner – niepokojący trend na TikToku. Lekarka: Martwię się, że znormalizuje zaburzenia odżywiania

Chcąc pozbyć się chemikaliów, sparzasz cytryny gorącą wodą? Poznaj skuteczniejszą metodę polecaną przez Jagnę Niedzielską
Polecamy

Szukaj tego produktu. Badanie potwierdza, że warto wprowadzić go do swojej diety

Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”

Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?

Michał Korkosz „Rozkoszny” o tym, po jakie dania sięgnąć, jeśli doskwiera nam jesienna chandra
się ten artykuł?