Internet zwariował na punkcie Barbie pasty! Zastosuj kilka trików, aby stworzyć zdrowy i smaczny posiłek
Burak przygotowany w tej formie skradnie twoje serce. Dzięki kilku radom od dietetyczki błyskawicznie przygotujesz zdrowe i pełnowartościowe danie. Sprawdź, jak przyrządzić najmodniejszą potrawę sezonu.
„Barbie” w reżyserii Grety Gerwig to najbardziej dochodowy film w dziejach kinematografii wyreżyserowany przez kobietę – w kinach zarobił już ponad miliard dolarów. Sukces filmu spowodował, że w ostatnim czasie najpopularniejszym kolorem stał się róż. – Zainteresowanie tą kolorystyką obserwuje się w wielu dziedzinach. Co ciekawe, również w kulinariach. Opracowywane są coraz to nowe receptury potraw z różowym akcentem. Jednym z takich dań jest Barbie pasta, czyli makaron z kremowym sosem o różowej barwie – mówi Luiza Woźniak, dietetyczka i specjalistka ds. informacji medycznej Medicover.
Barbie pasta – zrób to zdrowo
Gdy tylko przepis trafił do mediów społecznościowych, błyskawicznie zyskał viralową popularność. Nieprzypadkowo. Potrawa jest prosta w przygotowaniu, więc poradzi sobie z nią nawet osoba, która w kuchni nie czuje się jak ryba w wodzie. – Podstawę dania stanowią pieczone lub gotowane buraki, które następnie łączy się z wybranym nabiałem oraz opcjonalnie innymi dodatkami – wyjaśnia Luiza Woźniak.
Receptur jest wiele. Natomiast to, czy danie powinno na stałe zagościć w naszym jadłospisie, zależy od doboru składników, co ma kluczowe znaczenie w odniesieniu do wartości energetycznej i odżywczej przygotowanej potrawy. – Niewielkie modyfikacje mogą sprawić, że będzie to zdrowe i pełnowartościowe danie, które często może gościć w menu – zapewnia dietetyczka.
Dlatego, aby to różowe danie jak najlepiej wpłynęło na nasz organizm i było jak najbardziej odżywcze, kierujmy się kilkoma zasadami.
– Wykorzystajmy pełnoziarnisty makaron ugotowany al dente – to pierwsza rada Luizy Woźniak. Makaron pełnoziarnisty (tutaj może być w dowolnym kształcie) ma niższy indeks glikemiczny niż makaron biały, dlatego poleca się go diabetykom. Charakteryzuje się znaczną zawartością błonnika, minerałów (takich jak m.in. żelazo, fosfor, cynk, potas) oraz witamin z grupy B. Jest źródłem węglowodanów złożonych. Natomiast ugotowanie makaronu al dente (na półtwardo) sprawia, że staje się on nie tylko smaczniejszy – jest jędrny i sprężysty – ale także ma niższy indeks glikemiczny. Makaron al dente na dłużej zasyca organizm.
Burak. Król wśród warzyw
O dobroczynnym wpływie buraków na zdrowie nie trzeba nikogo przekonywać – burak od tysiącleci uchodzi za produkt leczniczy wykorzystywany w medycynie naturalnej. Jego spożywanie wzmacnia odporność, chroni przed rozwojem nowotworów, działa krwiotwórczo i przeciwzapalnie, redukuje ryzyko zachorowania na osteoporozę, dotlenia serce, obniża ciśnienie krwi, usprawnia pamięć i koncentrację. Burak stanowi bogate źródło żelaza, dlatego jego obecność w diecie może wspomóc leczenie anemii. Warzywo jest niskokaloryczne i lekkostrawne.
Najbardziej wartościowe są buraki upieczone w skórce i obrane tuż przed spożyciem. – W przepisie na Barbie pasta buraki łączy się z nabiałem. Zamiast ze śmietaną, połączmy je z jogurtem greckim – podpowiada dietetyczka Luiza Woźniak. Lepiej nie sięgać po serek topiony, często obecny w przepis na Barbie pasta; serki topione mogą mieć w składzie częściowo utwardzone tłuszcze roślinne, barwniki, sole emulgujące, stabilizatory. Im krótszy i „czystszy” skład, tym lepiej.
Barbie pasta można przygotować również z ricottą, fetą czy indyjskim serem paneer. Niektórzy do różowego sosu dodają tofu, bogate roślinne źródło białka.
– Zamiast soli, dla wzmocnienia smaku, wykorzystajmy czosnek i cebulę, a gotową potrawę przyprawmy suszonymi lub świeżymi ziołami. Idealnie w tej roli sprawdzi się bazylia. Całość dodatkowo można posypać pistacjami lub płatkami migdałów. W ten sposób przygotowane danie dostarczy wielu cennych składników, takich jak np. błonnik pokarmowy, cynk, magnez, wapń, witamina C oraz witaminy z grupy B – wylicza Luiza Woźniak.
Barbie pasta – przepis
Składniki:
- 3/4 szklanki dowolnego pełnoziarnistego makaronu
- dwa upieczone lub ugotowane, pozbawione skórki buraki
- ząbek czosnku
- mały kubeczek gęstego jogurtu greckiego (albo ok. 100 g sera feta, paneer lub ricotta; jogurt ewentualnie można wymieszać z wybranym serem)
- do podania: świeża bazylia, pistacje albo płatki migdałów
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente. W blenderze zmiksować na gładko składniki różowego sosu: buraki, czosnek, nabiał. Doprawić (np. pieprzem, sokiem z cytryny). Sos przelać na patelnię, lekko podgrzać, wymieszać z odcedzonym makaronem. Przełożyć na talerz. Ozdobić świeżą bazylią, pistacjami lub płatkami migdałów. Opcjonalnie można na wierzchu pokruszyć kawałki sera, a całość dodatkowo oprószyć pieprzem.
Zobacz także
Uwaga na niebieskie lody! Mogą wywołać zaburzenia koncentracji, nadpobudliwość, katar sienny, pokrzywkę i inne reakcje alergiczne
Girl dinner – niepokojący trend na TikToku. Lekarka: Martwię się, że znormalizuje zaburzenia odżywiania
Chcąc pozbyć się chemikaliów, sparzasz cytryny gorącą wodą? Poznaj skuteczniejszą metodę polecaną przez Jagnę Niedzielską
Polecamy
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
Michał Korkosz „Rozkoszny” o tym, po jakie dania sięgnąć, jeśli doskwiera nam jesienna chandra
Soki warzywne idealne na jesień! Korzyści zdrowotne i przepisy
się ten artykuł?